Vitaminnal a fogak egészségéért

Szerző: | Fogorvos tanácsa, Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A napsütés és D vitamin segítségével elkerülhető a fogorvos? Közeleg a nyár, a strandolás ideje. Ki ne várná az önfeledt pihenést, a rég várt szabadságot, a nap simogató melegét? Jó tudni, hogy a napsütés (egészséges mértékű élvezete) nemcsak kellemes, de az egészségre is kifejezetten hasznos, segíthet elkerülni a fogászati problémákat is, ehhez ad tanácsot a […]

A napsütés és D vitamin segítségével elkerülhető a fogorvos?

Közeleg a nyár, a strandolás ideje. Ki ne várná az önfeledt pihenést, a rég várt szabadságot, a nap simogató melegét? Jó tudni, hogy a napsütés (egészséges mértékű élvezete) nemcsak kellemes, de az egészségre is kifejezetten hasznos, segíthet elkerülni a fogászati problémákat is, ehhez ad tanácsot a fogorvos.

Miért szükséges a D vitamin?

Talán sokan hallottatok arról a régen oly gyakran előforduló növekedési rendellenességről, csontdeformációról, ami a szegényes táplálkozás miatt, a A, D-vitamin kóros hiányában alakult ki gyermekeknél. Napjainkban, Európában az általános jóltápláltságnak köszönhetően már szerencsére szinte feledésbe merült ez a betegség. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a D vitamin létfontosságú az egész szervezet számára, nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz és a fogakhoz, és alapvető szerepet játszik a szervezet kalcium anyagcseréjében. Javítja az ásványi anyag bélben történő felszívódását, ezáltal minimalizálja annak vizelettel történő kiválasztódását. A D vitamin szabályozza a kalcium beépülését és kivonását a csontokból, úgy, ahogy arra a testnek szüksége van.

Hogyan erősíti a fogakat a D vitamin

A kálcium csontba épüléséről már fentebb beszéltünk. A fogaink az állkapocs csontállományában vannak beágyazódva. Ha a csont minősége, sűrűsége gyengül, az állkapcsok nem tudják már olyan erősen tartani a fogainkat, így azok kilazulhatnak, vagy akár ki is eshetnek, ilyenkor válik szükségessé a fogászati beavatkozás. Ráadásul, a meggyengült csontszövet sokrétű fogászati problémát okoz és nagyban ronthatja bizonyos beavatkozások sikerét, mint például az implantációval beültetett műgyökér becsontosodását a fogorvosnál.

Hogyan lehet biztosítani a megfelelő D-vitamin bevitelt?

A kielégítő, minőségi táplálkozás elengedhetetlen ebből a szempontból is. A kisbabák számára igen fontos az anyatej D vitamin tartalma, szoptatás hiányában a pótlásról már ekkor gondoskodni kell.

Gyermek és felnőttkorban ajánlottak az állati eredetű tejtermékek (mint például kefir, joghurt, kemény sajtok), bizonyos tengeri halak, tőkehalmáj, kaviár, tojássárgája, borjú- és marhahús, csiperkegomba minél gyakoribb fogyasztása – tanácsolja a fogorvos.

Tudni kell azonban, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin igény csupán 10-20%-a fedezhető a kiegyensúlyozott táplálkozással. A D-vitamin nagyjából 80%-a a bőrben termelődik napfény hatására, azonban, évszaktól függően ez nem mindig biztosítható a kívánt D-vitamin szint eléréséhez.

Szinte lehetetlen annyit napozni (ráadásul faktoros krém nélkül), hogy ezt napi szinten megoldjuk. A D-vitamin pótlásáról tehát gondoskodni kell táplálékkiegészítő formájában. A vitaminok adagolását és a készítmény típusát azonban ne a szomszéddal egyeztessük, hanem kérjük ki a kezelő orvos véleményét.

Túl lehet adagolni a D-vitamint?

A szájról szájra terjedő rémhírek, a D3 vitamin túladagolásától való félelem szinte alaptalan. Ahhoz, hogy nagy dózisú D vitamin bevitele problémát okozzon, körülbelül éveken keresztül naponta több mint 10.000 NE -t kellene belőle fogyasztani. A D3 vitamin túladagolása tehát gyakorlatilag lehetetlen.

Összefoglalva tehát, az általános egészségünk érdekében biztosítani kell a megfelelő D-vitamin bevitelt, így kivédhetünk számos egészségügyi problémát, és erős csontjaink, erős fogaink lesznek.


Vitaminnal a fogak egészségéért. A megfelelő mennyiségű napozás jótékony hatással lehet fogainkra. A fogorvos tanácsa, hogy használjuk ki a vitaminban gazdag időszakot, így elkerülhetjük a fogászati beavatkozásokat. Néhány további téma, mely részletes megismerése hasznos lehet egészségünk szempontjából: fogászati téma tanácsadás, fogorvos tanácsa Budapest, fog betegségek kezelése, szájhigiénia tökéletesítése, tanácsok a 13. kerületben, vírusvédelem szakszerűen, vitamin ára, egészséges fogak.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Ida Gál
Ida Gál
2024-01-23
Nagyon hamar kaptam időpontot, a foghúzásom fájdalom nélkül történt. Gyorsan és precízen végzik a munkájukat.🤗
AHMAD KIZAWI
AHMAD KIZAWI
2024-01-17
The service that I receive from Golden dental clinic is excellent. the front desk staff are friendly! Dr. Raslan Munthir is professional, friendly and ensure that I am properly informed about my treatment steps . He is a great doctor! He is very understanding and listens to your concerns. I am completely satisfied with Dr. Raslan Munthir and all the support staff! I highly recommend him to anyone looking for a specialist dentist
Barbara Barta
Barbara Barta
2024-01-16
Nekem csak pozitív élményem volt így az első látogatásom alkalmával. Rendes recepciós és kedves, hozzáértő doktor és asszisztens fogadott. Nem készültem fel arra, hogy maszkban kell ott lennem, de egyből adtak is nekem egyet szinte kérés nélkül. A doktor úr, akihez kerültem kifejezetten jól dolgozott, számomra elengedhetetlen egy fogászati kezelésnél, hogy végig kommentálják nekem, hogy mi történik és mi fog történni következőleg. Végig nyugodtan és kedvesen beszélt, és végül egy apró töméskorrekciót nagyon precízen készített el. Egyből elküldték e-mailben a panoráma röntgen felvételét is, majd a számlát is részletezve.
Enikő Bodor
Enikő Bodor
2024-01-16
Segítőkész, barátságos ügyfélfogadás, mellette korrekt árak, mindent kielégítő tájékoztatást kaptam , örülök hogy Önöket választottam, ajánlani tudom másoknak is ! Köszönöm
Noémi Mihalik
Noémi Mihalik
2024-01-15
Maximálisan elégedett voltam a GondenDental fogászattal és dr Kovács Nóra ellátásával. Probléma jelentkezése után másnapra kaptam időpontot. A doktornő szakszerű volt, alapos, minden beavatkozásról tájékoztatott. Az érzéstelenítő injekció beadása is abszolút fájdalommentes volt!
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!