GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A napsütés és D vitamin segítségével elkerülhető a fogorvos?

Fogak napsütés egészség

A napsütés, D vitamin és fogak

Közeleg a nyár, a strandolás ideje. Ki ne várná az önfeledt pihenést, a rég várt szabadságot, a nap simogató melegét? Jó tudni, hogy a napsütés (egészséges mértékű élvezete) nemcsak kellemes, de az egészségre is kifejezetten hasznos, segíthet elkerülni a fogászati problémákat is, ehhez ad tanácsot a fogorvos.

Miért szükséges a D vitamin?

Talán sokan hallottatok arról a régen oly gyakran előforduló növekedési rendellenességről, csontdeformációról, ami a szegényes táplálkozás miatt, a A, D-vitamin kóros hiányában alakult ki gyermekeknél. Napjainkban, Európában az általános jóltápláltságnak köszönhetően már szerencsére szinte feledésbe merült ez a betegség. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a D vitamin létfontosságú az egész szervezet számára, nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz és a fogakhoz, és alapvető szerepet játszik a szervezet kalcium anyagcseréjében. Javítja az ásványi anyag bélben történő felszívódását, ezáltal minimalizálja annak vizelettel történő kiválasztódását. A D vitamin szabályozza a kalcium beépülését és kivonását a csontokból, úgy, ahogy arra a testnek szüksége van.

Hogyan erősíti a fogakat a D vitamin

A kálcium csontba épüléséről már fentebb beszéltünk. A fogaink az állkapocs csontállományában vannak beágyazódva. Ha a csont minősége, sűrűsége gyengül, az állkapcsok nem tudják már olyan erősen tartani a fogainkat, így azok kilazulhatnak, vagy akár ki is eshetnek, ilyenkor válik szükségessé a fogászati beavatkozás. Ráadásul, a meggyengült csontszövet sokrétű fogászati problémát okoz és nagyban ronthatja bizonyos beavatkozások sikerét, mint például az implantációval beültetett műgyökér becsontosodását a fogorvosnál.

Hogyan lehet biztosítani a megfelelő D-vitamin bevitelt?

A kielégítő, minőségi táplálkozás elengedhetetlen ebből a szempontból is. A kisbabák számára igen fontos az anyatej D vitamin tartalma, szoptatás hiányában a pótlásról már ekkor gondoskodni kell.

Gyermek és felnőttkorban ajánlottak az állati eredetű tejtermékek (mint például kefir, joghurt, kemény sajtok), bizonyos tengeri halak, tőkehalmáj, kaviár, tojássárgája, borjú- és marhahús, csiperkegomba minél gyakoribb fogyasztása – tanácsolja a fogorvos.

Tudni kell azonban, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin igény csupán 10-20%-a fedezhető a kiegyensúlyozott táplálkozással. A D-vitamin nagyjából 80%-a a bőrben termelődik napfény hatására, azonban, évszaktól függően ez nem mindig biztosítható a kívánt D-vitamin szint eléréséhez.

Szinte lehetetlen annyit napozni (ráadásul faktoros krém nélkül), hogy ezt napi szinten megoldjuk. A D-vitamin pótlásáról tehát gondoskodni kell táplálékkiegészítő formájában. A vitaminok adagolását és a készítmény típusát azonban ne a szomszéddal egyeztessük, hanem kérjük ki a kezelő orvos véleményét.

Túl lehet adagolni a D-vitamint?

A szájról szájra terjedő rémhírek, a D3 vitamin túladagolásától való félelem szinte alaptalan. Ahhoz, hogy nagy dózisú D vitamin bevitele problémát okozzon, körülbelül éveken keresztül naponta több mint 10.000 NE -t kellene belőle fogyasztani. A D3 vitamin túladagolása tehát gyakorlatilag lehetetlen.

Összefoglalva tehát, az általános egészségünk érdekében biztosítani kell a megfelelő D-vitamin bevitelt, így kivédhetünk számos egészségügyi problémát, és erős csontjaink, erős fogaink lesznek.


Vitaminnal a fogak egészségéért. A megfelelő mennyiségű napozás jótékony hatással lehet fogainkra. A fogorvos tanácsa, hogy használjuk ki a vitaminban gazdag időszakot, így elkerülhetjük a fogászati beavatkozásokat. Néhány további téma, mely részletes megismerése hasznos lehet egészségünk szempontjából: fogászati téma tanácsadás, fogorvos tanácsa Budapest, fog betegségek kezelése, szájhigiénia tökéletesítése, tanácsok a 13. kerületben, vírusvédelem szakszerűen, vitamin ára, egészséges fogak.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
  • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre