Vitaminnal a fogak egészségéért

Szerző: | Fogorvos tanácsa, Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A napsütés és D vitamin segítségével elkerülhető a fogorvos? Közeleg a nyár, a strandolás ideje. Ki ne várná az önfeledt pihenést, a rég várt szabadságot, a nap simogató melegét? Jó tudni, hogy a napsütés (egészséges mértékű élvezete) nemcsak kellemes, de az egészségre is kifejezetten hasznos, segíthet elkerülni a fogászati problémákat is, ehhez ad tanácsot a […]

A napsütés és D vitamin segítségével elkerülhető a fogorvos?

Közeleg a nyár, a strandolás ideje. Ki ne várná az önfeledt pihenést, a rég várt szabadságot, a nap simogató melegét? Jó tudni, hogy a napsütés (egészséges mértékű élvezete) nemcsak kellemes, de az egészségre is kifejezetten hasznos, segíthet elkerülni a fogászati problémákat is, ehhez ad tanácsot a fogorvos.

Miért szükséges a D vitamin?

Talán sokan hallottatok arról a régen oly gyakran előforduló növekedési rendellenességről, csontdeformációról, ami a szegényes táplálkozás miatt, a A, D-vitamin kóros hiányában alakult ki gyermekeknél. Napjainkban, Európában az általános jóltápláltságnak köszönhetően már szerencsére szinte feledésbe merült ez a betegség. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a D vitamin létfontosságú az egész szervezet számára, nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz és a fogakhoz, és alapvető szerepet játszik a szervezet kalcium anyagcseréjében. Javítja az ásványi anyag bélben történő felszívódását, ezáltal minimalizálja annak vizelettel történő kiválasztódását. A D vitamin szabályozza a kalcium beépülését és kivonását a csontokból, úgy, ahogy arra a testnek szüksége van.

Hogyan erősíti a fogakat a D vitamin

A kálcium csontba épüléséről már fentebb beszéltünk. A fogaink az állkapocs csontállományában vannak beágyazódva. Ha a csont minősége, sűrűsége gyengül, az állkapcsok nem tudják már olyan erősen tartani a fogainkat, így azok kilazulhatnak, vagy akár ki is eshetnek, ilyenkor válik szükségessé a fogászati beavatkozás. Ráadásul, a meggyengült csontszövet sokrétű fogászati problémát okoz és nagyban ronthatja bizonyos beavatkozások sikerét, mint például az implantációval beültetett műgyökér becsontosodását a fogorvosnál.

Hogyan lehet biztosítani a megfelelő D-vitamin bevitelt?

A kielégítő, minőségi táplálkozás elengedhetetlen ebből a szempontból is. A kisbabák számára igen fontos az anyatej D vitamin tartalma, szoptatás hiányában a pótlásról már ekkor gondoskodni kell.

Gyermek és felnőttkorban ajánlottak az állati eredetű tejtermékek (mint például kefir, joghurt, kemény sajtok), bizonyos tengeri halak, tőkehalmáj, kaviár, tojássárgája, borjú- és marhahús, csiperkegomba minél gyakoribb fogyasztása – tanácsolja a fogorvos.

Tudni kell azonban, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin igény csupán 10-20%-a fedezhető a kiegyensúlyozott táplálkozással. A D-vitamin nagyjából 80%-a a bőrben termelődik napfény hatására, azonban, évszaktól függően ez nem mindig biztosítható a kívánt D-vitamin szint eléréséhez.

Szinte lehetetlen annyit napozni (ráadásul faktoros krém nélkül), hogy ezt napi szinten megoldjuk. A D-vitamin pótlásáról tehát gondoskodni kell táplálékkiegészítő formájában. A vitaminok adagolását és a készítmény típusát azonban ne a szomszéddal egyeztessük, hanem kérjük ki a kezelő orvos véleményét.

Túl lehet adagolni a D-vitamint?

A szájról szájra terjedő rémhírek, a D3 vitamin túladagolásától való félelem szinte alaptalan. Ahhoz, hogy nagy dózisú D vitamin bevitele problémát okozzon, körülbelül éveken keresztül naponta több mint 10.000 NE -t kellene belőle fogyasztani. A D3 vitamin túladagolása tehát gyakorlatilag lehetetlen.

Összefoglalva tehát, az általános egészségünk érdekében biztosítani kell a megfelelő D-vitamin bevitelt, így kivédhetünk számos egészségügyi problémát, és erős csontjaink, erős fogaink lesznek.


Vitaminnal a fogak egészségéért. A megfelelő mennyiségű napozás jótékony hatással lehet fogainkra. A fogorvos tanácsa, hogy használjuk ki a vitaminban gazdag időszakot, így elkerülhetjük a fogászati beavatkozásokat. Néhány további téma, mely részletes megismerése hasznos lehet egészségünk szempontjából: fogászati téma tanácsadás, fogorvos tanácsa Budapest, fog betegségek kezelése, szájhigiénia tökéletesítése, tanácsok a 13. kerületben, vírusvédelem szakszerűen, vitamin ára, egészséges fogak.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!