GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Biztonságos-e a fogászati, orvosi kezelés a vírusjárvány idején?

Fogász maszkban

A fogorvos mindig használ maszkot

Hogyan védekezzünk vírusfertőzések, járványok ellen? Miben más a koronavírus járvány, mint a „szokásos” influenzajárvány?

Szabad-e fogorvosi kezelést igénybe venni járványidőszakban?

Igen. Egyszóval és röviden a vírusfertőzéses időszakban is biztonságosan veheted igénybe a különböző orvosi szolgáltatásokat. A fogorvosi rendelőben a kezelőhelyiség csíramentesítéséről szakemberek gondoskodnak, ezért ott még nagyobb biztonságban is vagy, mint az utcán. A váróteremben pedig elkerülheted a vírushordozókkal történő kontaktust, ha bejelentkezel és időpontot foglalsz.

Egészségügyi infekciókontroll

Az egészségügyi infekciókontroll minden egészségügyi intézményre, létesítményre egyformán vonatkozik. Szigorú protokollok betartásával teszik rendelőket és várótermeket biztonságossá. A fogorvosi rendelőben a leginkább veszélyeztetett helyiség a kezelési zóna, ahol a potenciális vírushordozókkal találkozik a kezelőszemélyzet.
Fontos tudni, hogy a vírusfertőzés nem véletlenszerűen és esetlegesen terjed, ezért az epidemiológiai módszerek ismerete és betartása nullára csökkenti a fertőzés terjedésének kockázatát.

szájmaszk vírus ellen

Segít a maszk a vírus ellen?

Hogyan terjed a vírus?

A koronavírus járvány során is az általános epidemiológiai szabályok érvényesek, a vírus terjedésének útjai:

 • közvetlen kontakt
 • cseppfertőzéssel levegőbe
 • szennyezett eszközök és felületek révén.

Hogyan védekezhetsz a vírusos fertőzések ellen?

Gyakori és alapos kézmosással. Bármennyire is banálisan hangzik, a legjobb védekezés az alapvető személyi higiénia szigorú betartása, emellett fontos, hogy kerüljük arcunk érintését, piszkálását. A kézmosást csak részben helyettesítheti a kézfertőtlenítés és fordítva.

A közvetlen kapcsolatot a vírussal a megfelelő védőfelszerelések alkalmazásával kerülhetjük el. Az orvosi rendelőben gumikesztyű és megfelelő ruházat, maszk és szemüveg gátolja meg a kórokozókkal történő kapcsolatot.

Tanács: ha vélhetően olyan környezetben kell megfordulnunk, ahol valószínűsíthető a vírusgazdák előfordulása, használjunk gumikesztyűt.

Cseppfertőzéses terjedés

A vírusok, így a koronavírus terjedésének is legalapvetőbb módja a cseppfertőzés, az aeroszolképződés és fröccsenés.

A levegőben, a páracseppekhez tapadó, lebegő részecskék belégzésével fertőződhetünk meg. A fogászati rendelőben a fogorvos megfelelő védőmaszk használatával óvja meg magát a fertőzésektől, a levegő megtisztítását UV-lámpa segítségével végzik két páciens között.

Az UV-fénnyel fertőtlenített helyiség tökéletesen biztonságos, vírusmentes.

Szennyezett eszközök

A szennyezett eszközök fertőtlenítése a vírusok ellen az egyik legegyszerűbben kivitelezhető. Már enyhe alkoholos oldat is elpusztítja a legtöbb kórokozót.

A COVID-19, a jelenleg dúló koronavírus minden további procedúra nélkül elpusztítható, ha az egyes használati tárgyakat enyhe fertőtlenítő oldattal áttöröljük. A fogászati rendelőben a legtöbb eszköz egyszerhasználatos, minden mást szigorú fertőtlenítési eljárásnak vetnek alá, mely nemcsak a könnyen kezelhető koronavírus szennyeződéseket, hanem a veszélyesebb baktériumokat is hatásosan pusztítja.

Miben más a koronavírus járvány, mint a „szokásos” influenzajárvány?

Mindkét megbetegedés hasonló tüneteket okoz: láz, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, kimerültség, és időnként hányás, valamint hasmenés.

A hagyományos influenza esetén csupán a betegek 1%-ánál jelentkeznek súlyos szövődmények, a koronavírus esetében, a jelenlegi kínai tapasztalatok alapján ez akár 14% is lehet. Míg a hagyományos influenzások legfeljebb 0,05%-a lehet tragikus kimenetelű, a koronavírus betegek esetében ez az arány 2% feletti is lehet.
A legtöbb különbséget azonban még a kutatók sem ismerik, még tart a kórokozó vizsgálata, tulajdonságainak pontos meghatározása.

Még egyszer tehát: Biztonságos-e a fogászati, orvosi kezelés a vírusjárvány idején?

Igen. Bárki nyugodtan igénybe veheti a GoldenDent szolgáltatásait, előzetes bejelentkezéssel a sorban állás is elkerülhető.

Hogyan védekezhetünk a vírusfertőzésekkel szemben?

Elsősorban erősítsük immunrendszerünket. Az egészséges, jól táplált szervezet rövid időn belül leküzdi a vírusos megbetegedéseket, a koronavírust is, kisebb a kockázat a szövődményekre is.

Megfelelő vitaminkészítményekkel szervezetünk jól viseli majd a betegségeket.

Kerüljük a közösségi helyeket.

Járványos időszakokban lehetőség szerint kerüljük az olyan helyeket, ahol nagyobb tömegek tartózkodnak, természetesen ez nem mindig lehetséges, ilyenkor tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat.

egeszsegugyi maszk tipusok

Jó a maszk a vírus ellen?

Használjunk maszkot?

Az utóbbi hetek kutatásai és véleményei egyre-inkább azt támasztják alá, hogy a maszk inkább placebohatással bír. A drága és professzionális maszkok természetesen kiszűrhetik a levegőben terjedő kórokozókat, de ehhez állandóan és szakszerűen kell viselnünk.

A papírmaszk csupán a beteg környezetében élőket védheti meg többé-kevésbé.

Mossunk kezet

A gyakori és alapos kézmosás a legjobb védekezési mód a vírusfertőzések ellen, emellett a C-vitamin bevitel és a megfelelő folyadékutánpótlás segíthet átvészelni a nehéz időszakokat.

Mikor menjek fogorvoshoz?

A fogászati kezelés elhalasztása a legtöbb esetben egészségkárosodással járhat, ezért csak indokolt esetben szabad elhalasztani a kezelést. Ha bármilyen kérdésed, kétséged lenne azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e a fogászati kezelés, hívd bátran ügyfélszolgálatunkat.


Védekezés vírusfertőzés ellen – tanácsok.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre