Védekezés vírusfertőzés ellen – tanácsok

Szerző: | Fogorvos Budapesten, Fogorvos tanácsa

Biztonságos-e a fogászati, orvosi kezelés a vírusjárvány idején? Hogyan védekezzünk vírusfertőzések, járványok ellen? Miben más a koronavírus járvány, mint a „szokásos” influenzajárvány? Szabad-e fogorvosi kezelést igénybe venni járványidőszakban? Igen. Egyszóval és röviden a vírusfertőzéses időszakban is biztonságosan veheted igénybe a különböző orvosi szolgáltatásokat. A fogorvosi rendelőben a kezelőhelyiség csíramentesítéséről szakemberek gondoskodnak, ezért ott még nagyobb […]

Biztonságos-e a fogászati, orvosi kezelés a vírusjárvány idején?

Hogyan védekezzünk vírusfertőzések, járványok ellen? Miben más a koronavírus járvány, mint a „szokásos” influenzajárvány?

Szabad-e fogorvosi kezelést igénybe venni járványidőszakban?

Igen. Egyszóval és röviden a vírusfertőzéses időszakban is biztonságosan veheted igénybe a különböző orvosi szolgáltatásokat. A fogorvosi rendelőben a kezelőhelyiség csíramentesítéséről szakemberek gondoskodnak, ezért ott még nagyobb biztonságban is vagy, mint az utcán. A váróteremben pedig elkerülheted a vírushordozókkal történő kontaktust, ha bejelentkezel és időpontot foglalsz.

Egészségügyi infekciókontroll

Az egészségügyi infekciókontroll minden egészségügyi intézményre, létesítményre egyformán vonatkozik. Szigorú protokollok betartásával teszik rendelőket és várótermeket biztonságossá. A fogorvosi rendelőben a leginkább veszélyeztetett helyiség a kezelési zóna, ahol a potenciális vírushordozókkal találkozik a kezelőszemélyzet.
Fontos tudni, hogy a vírusfertőzés nem véletlenszerűen és esetlegesen terjed, ezért az epidemiológiai módszerek ismerete és betartása nullára csökkenti a fertőzés terjedésének kockázatát.

Mindenki maszkban

Hogyan terjed a vírus?

A koronavírus járvány során is az általános epidemiológiai szabályok érvényesek, a vírus terjedésének útjai:

  • közvetlen kontakt
  • cseppfertőzéssel levegőbe
  • szennyezett eszközök és felületek révén.

Hogyan védekezhetsz a vírusos fertőzések ellen?

Gyakori és alapos kézmosással. Bármennyire is banálisan hangzik, a legjobb védekezés az alapvető személyi higiénia szigorú betartása, emellett fontos, hogy kerüljük arcunk érintését, piszkálását. A kézmosást csak részben helyettesítheti a kézfertőtlenítés és fordítva.

A közvetlen kapcsolatot a vírussal a megfelelő védőfelszerelések alkalmazásával kerülhetjük el. Az orvosi rendelőben gumikesztyű és megfelelő ruházat, maszk és szemüveg gátolja meg a kórokozókkal történő kapcsolatot.

Tanács: ha vélhetően olyan környezetben kell megfordulnunk, ahol valószínűsíthető a vírusgazdák előfordulása, használjunk gumikesztyűt.

Cseppfertőzéses terjedés

A vírusok, így a koronavírus terjedésének is legalapvetőbb módja a cseppfertőzés, az aeroszolképződés és fröccsenés.

A levegőben, a páracseppekhez tapadó, lebegő részecskék belégzésével fertőződhetünk meg. A fogászati rendelőben a fogorvos megfelelő védőmaszk használatával óvja meg magát a fertőzésektől, a levegő megtisztítását UV-lámpa segítségével végzik két páciens között.

Az UV-fénnyel fertőtlenített helyiség tökéletesen biztonságos, vírusmentes.

Szennyezett eszközök

A szennyezett eszközök fertőtlenítése a vírusok ellen az egyik legegyszerűbben kivitelezhető. Már enyhe alkoholos oldat is elpusztítja a legtöbb kórokozót.

A COVID-19, a jelenleg dúló koronavírus minden további procedúra nélkül elpusztítható, ha az egyes használati tárgyakat enyhe fertőtlenítő oldattal áttöröljük. A fogászati rendelőben a legtöbb eszköz egyszerhasználatos, minden mást szigorú fertőtlenítési eljárásnak vetnek alá, mely nemcsak a könnyen kezelhető koronavírus szennyeződéseket, hanem a veszélyesebb baktériumokat is hatásosan pusztítja.

Miben más a koronavírus járvány, mint a „szokásos” influenzajárvány?

Mindkét megbetegedés hasonló tüneteket okoz: láz, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, kimerültség, és időnként hányás, valamint hasmenés.

A hagyományos influenza esetén csupán a betegek 1%-ánál jelentkeznek súlyos szövődmények, a koronavírus esetében, a jelenlegi kínai tapasztalatok alapján ez akár 14% is lehet. Míg a hagyományos influenzások legfeljebb 0,05%-a lehet tragikus kimenetelű, a koronavírus betegek esetében ez az arány 2% feletti is lehet.
A legtöbb különbséget azonban még a kutatók sem ismerik, még tart a kórokozó vizsgálata, tulajdonságainak pontos meghatározása.

Még egyszer tehát: Biztonságos-e a fogászati, orvosi kezelés a vírusjárvány idején?

Igen. Bárki nyugodtan igénybe veheti a GoldenDent szolgáltatásait, előzetes bejelentkezéssel a sorban állás is elkerülhető.

Hogyan védekezhetünk a vírusfertőzésekkel szemben?

Elsősorban erősítsük immunrendszerünket. Az egészséges, jól táplált szervezet rövid időn belül leküzdi a vírusos megbetegedéseket, a koronavírust is, kisebb a kockázat a szövődményekre is.

Megfelelő vitaminkészítményekkel szervezetünk jól viseli majd a betegségeket.

Kerüljük a közösségi helyeket.

Járványos időszakokban lehetőség szerint kerüljük az olyan helyeket, ahol nagyobb tömegek tartózkodnak, természetesen ez nem mindig lehetséges, ilyenkor tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat.

Sima orvosi maszk és FFB maszk

Használjunk maszkot?

Az utóbbi hetek kutatásai és véleményei egyre-inkább azt támasztják alá, hogy a maszk inkább placebohatással bír. A drága és professzionális maszkok természetesen kiszűrhetik a levegőben terjedő kórokozókat, de ehhez állandóan és szakszerűen kell viselnünk.

A papírmaszk csupán a beteg környezetében élőket védheti meg többé-kevésbé.

Mossunk kezet

A gyakori és alapos kézmosás a legjobb védekezési mód a vírusfertőzések ellen, emellett a C-vitamin bevitel és a megfelelő folyadékutánpótlás segíthet átvészelni a nehéz időszakokat.

Mikor menjek fogorvoshoz?

A fogászati kezelés elhalasztása a legtöbb esetben egészségkárosodással járhat, ezért csak indokolt esetben szabad elhalasztani a kezelést. Ha bármilyen kérdésed, kétséged lenne azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e a fogászati kezelés, hívd bátran ügyfélszolgálatunkat.


Védekezés vírusfertőzés ellen – tanácsok.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!