Téli sportok-fogbaleset

Szerző: | Fogorvos Budapesten

Balesetek a fogainkat is érhetik A sportsérülések különösen gyakran szerepelnek különféle balesetek, törések, s ezen belül a fogak elvesztésének okaként! A természetes fog erős, kemény szerv, de hiába a legkeményebb anyag az emberi testben, hajlamos a törésekre! Egy sportbaleset, egy autóbaleset, a téli jég veszélyei, vagy egy üveg sör meggondolatlan módon való kinyitása a fogakkal […]

Balesetek a fogainkat is érhetik

A sportsérülések különösen gyakran szerepelnek különféle balesetek, törések, s ezen belül a fogak elvesztésének okaként!

A természetes fog erős, kemény szerv, de hiába a legkeményebb anyag az emberi testben, hajlamos a törésekre!
Egy sportbaleset, egy autóbaleset, a téli jég veszélyei, vagy egy üveg sör meggondolatlan módon való kinyitása a fogakkal olyan visszafordíthatatlan károkat okozhat a fogakon, melyet csak szakorvos tud korrigálni.

Míg a régi időkben a fogakat egyszerűen csak kihúzták probléma esetén, manapság a modern fogászat arra törekszik, hogy a természetes fogakat a lehető leghosszabb ideig megőrizze. Sajnos vannak olyan helyzetek, amelyek elkerülhetetlenné teszik az eltávolítást, például ha a károsodás helyrehozhatatlan, vagy mert a fog megőrzéséhez szükséges beavatkozások költségei irreálisan magasak lennének, és rosszabb a prognózisa, mint a fog helyettesítése egy implantátummal.

Megkezdődött a téli sportszezon, és ezzel együtt a balesetek elkerülhetetlen veszélye. Az európai emberek átlagosan 20-25% -a szenved baleseteket a téli szezonban sporttevékenység közben. A téli sportok közül a síelés “szedi” legtöbb áldozatát az elszenvedett balesetek tekintetében.

A fogászati balesetek különösen a gyermekeket és a serdülőket érinti, a síelni szerető európai fiatalok nagy százaléka szenved ilyen típusú balesetet tizenhatodik születésnapja előtt.

A sípályán történő esések nagy sokkal járhatnak, mind az ízületekre, mind a fogakra, állkapcsokra nézve. Sérülhet egy vagy több fog egyszerre, gyakori eset a fogak repedése, törése, vagy elmozdulása. A fognak a csontból való kimozdulását dentális traumának is nevezzük, ami viszonylag sürgős fogászati beavatkozást igényel.

Melyek a leggyakoribb fogászati sérülések?

  • A fogsérülésnek leginkább kitett frontfogak elsősorban a metszőfogak és a felső szemfogak. A premoláris és moláris fogakat ritkábban érinti ilyen jellegű sérülés, jobban védettek, mert a száj belsőbb részén helyezkednek el. A fog kimozdulása esetén nagyon fontos az időfaktor a fog sikeres visszarögzítése céljából, így haladéktalanul szakemberhez kell fordulni sérülés esetén.
  • Fogászati trauma során sérülhetnek a száj más részei is, a nyálkahártya, az íny felszakadása, és az állcsontok sérülése sem elhanyagolható, többnyire azonnali, vagy mielőbbi ellátást igényelhetnek a probléma típusa és súlyossága szerint.
  • A nyelv elharapása is gyakori baleset sportolás közben, de általában enyhe fokú. Bizonyos körülmények esetén azonban feltétlenül orvosi ellátást kell kérni, főleg, ha a harapás mély és erős vérzés tapasztalható. A sérülés nagyon fájdalmas is lehet és könnyen elfertőződhet a nyílt seb. Még azon kisfokú harapást is, amely egy hét alatt nem gyógyul, orvosnak meg kell mutatni.

Természetesen, olyan helyzetekben, amikor a balesetet elszenvedőnél görcsös tüneteket, vagy eszméletvesztést tapasztalunk esés következtében, nagyon fontos a mielőbbi szakszerű ellátás. Az elsősegélynyújtás itt igen fontos szerephez jut: a vérző arc, fog, erősen átharapott nyelv esetében, ha a személy tudatánál van, öblítse ki a száját vízzel.

Nyomó kötést, leszorítást kell felhelyezni a sebre ahhoz, hogy megállítsa a vérzést a szakszerű ellátás megérkezéséig…

Öntudatlan személynél biztosítani kell a légutak szabaddá tételét stabil oldalfektetéssel, mielőtt megfulladna a saját vérétől, nyelvétől, és azonnal hívni kell a mentőket.


Téli sportok-fogbaleset. Fogászati ellátás szükségessége a téli sportbalesetek közben is felmerülhet. A kitört, kiesett fogakat csak szájsebész vagy fogorvos kezelheti megfelelően, aki az alábbi témákat is a figyelmedbe ajánlhatja: fogorvos a budapesti klinikán, fogászati ellátás, fájdalomcsillapítás és kezelés.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!