GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Balesetek a fogainkat is érhetik

Fog baleset vizsgálat

Fogak vizsgálata baleset után.

A sportsérülések különösen gyakran szerepelnek különféle balesetek, törések, s ezen belül a fogak elvesztésének okaként!

A természetes fog erős, kemény szerv, de hiába a legkeményebb anyag az emberi testben, hajlamos a törésekre!
Egy sportbaleset, egy autóbaleset, a téli jég veszélyei, vagy egy üveg sör meggondolatlan módon való kinyitása a fogakkal olyan visszafordíthatatlan károkat okozhat a fogakon, melyet csak szakorvos tud korrigálni.

Míg a régi időkben a fogakat egyszerűen csak kihúzták probléma esetén, manapság a modern fogászat arra törekszik, hogy a természetes fogakat a lehető leghosszabb ideig megőrizze. Sajnos vannak olyan helyzetek, amelyek elkerülhetetlenné teszik az eltávolítást, például ha a károsodás helyrehozhatatlan, vagy mert a fog megőrzéséhez szükséges beavatkozások költségei irreálisan magasak lennének, és rosszabb a prognózisa, mint a fog helyettesítése egy implantátummal.

Megkezdődött a téli sportszezon, és ezzel együtt a balesetek elkerülhetetlen veszélye. Az európai emberek átlagosan 20-25% -a szenved baleseteket a téli szezonban sporttevékenység közben. A téli sportok közül a síelés “szedi” legtöbb áldozatát az elszenvedett balesetek tekintetében.

A fogászati balesetek különösen a gyermekeket és a serdülőket érinti, a síelni szerető európai fiatalok nagy százaléka szenved ilyen típusú balesetet tizenhatodik születésnapja előtt.

A sípályán történő esések nagy sokkal járhatnak, mind az ízületekre, mind a fogakra, állkapcsokra nézve. Sérülhet egy vagy több fog egyszerre, gyakori eset a fogak repedése, törése, vagy elmozdulása. A fognak a csontból való kimozdulását dentális traumának is nevezzük, ami viszonylag sürgős fogászati beavatkozást igényel.

Melyek a leggyakoribb fogászati sérülések?

 • A fogsérülésnek leginkább kitett frontfogak elsősorban a metszőfogak és a felső szemfogak. A premoláris és moláris fogakat ritkábban érinti ilyen jellegű sérülés, jobban védettek, mert a száj belsőbb részén helyezkednek el. A fog kimozdulása esetén nagyon fontos az időfaktor a fog sikeres visszarögzítése céljából, így haladéktalanul szakemberhez kell fordulni sérülés esetén.
 • Fogászati trauma során sérülhetnek a száj más részei is, a nyálkahártya, az íny felszakadása, és az állcsontok sérülése sem elhanyagolható, többnyire azonnali, vagy mielőbbi ellátást igényelhetnek a probléma típusa és súlyossága szerint.
 • A nyelv elharapása is gyakori baleset sportolás közben, de általában enyhe fokú. Bizonyos körülmények esetén azonban feltétlenül orvosi ellátást kell kérni, főleg, ha a harapás mély és erős vérzés tapasztalható. A sérülés nagyon fájdalmas is lehet és könnyen elfertőződhet a nyílt seb. Még azon kisfokú harapást is, amely egy hét alatt nem gyógyul, orvosnak meg kell mutatni.

Természetesen, olyan helyzetekben, amikor a balesetet elszenvedőnél görcsös tüneteket, vagy eszméletvesztést tapasztalunk esés következtében, nagyon fontos a mielőbbi szakszerű ellátás. Az elsősegélynyújtás itt igen fontos szerephez jut: a vérző arc, fog, erősen átharapott nyelv esetében, ha a személy tudatánál van, öblítse ki a száját vízzel.

Nyomó kötést, leszorítást kell felhelyezni a sebre ahhoz, hogy megállítsa a vérzést a szakszerű ellátás megérkezéséig…

Öntudatlan személynél biztosítani kell a légutak szabaddá tételét stabil oldalfektetéssel, mielőtt megfulladna a saját vérétől, nyelvétől, és azonnal hívni kell a mentőket.


Téli sportok-fogbaleset. Fogászati ellátás szükségessége a téli sportbalesetek közben is felmerülhet. A kitört, kiesett fogakat csak szájsebész vagy fogorvos kezelheti megfelelően, aki az alábbi témákat is a figyelmedbe ajánlhatja: fogorvos a budapesti klinikán, fogászati ellátás, fájdalomcsillapítás és kezelés.

Kapcsolódó bejegyzések

 • altatásos fogászat Altatásos fogászati kezelés A fogorvosi altatás előnyei és hátrányai A fogászati kezelések sokakban túlzott félelmeket, legyőzhetetlen szorongást generálnak. A pánikbeteg páciens...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre