GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Mi a foggyulladás és mit lehet tenni?

Fog gyulladás kezelése

Fájdalmas is lehet a fog gyulladása

A hirtelen jelentkező fogfájás mindig nagyon kellemetlen és ijesztő. Főleg, ha nem tudunk azonnal szakemberhez, fogorvoshoz fordulni, és nem tudjuk, mit szabad tenni ilyen esetben. A fogban és környékén jelentkező fájdalom egyik leggyakoribb oka a fog gyulladása. Ha egy mód van rá, kérjünk időpontot mihamarabb a fogászatra, vagy keressük fel az ügyeletet. A probléma hatékony megoldása érdekében a legjobb, ha a fogorvos mielőbb felállítja a diagnózist, elvégzi a szükséges beavatkozást, vagy gyulladáscsökkentőt ír fel a panaszok enyhítésére.

Milyen tünetekkel jár a foggyulladás?

 • pulzáló, nyilalló pár másodperces fájdalom rágáskor, vagy hideg, forró, túl édes ételek fogyasztásakor.
 • előrehaladott gyulladás esetében állandósulhat a fájdalom, kialakulhat láz, az arc duzzanata, illetve jellemző a kellemetlen szájszag és a rossz szájíz érzete. Az érintett fog körüli terület vérbővé válik, gyakran vérezhet, főleg fogmosáskor.

A helyes döntés meghozásához nem árt tisztázni, mi áll a foggyulladás hátterében.

Mitől gyullad be a fog?

 • Gyulladás általában a kezeletlen szuvasodás következményeként alakul ki. Amikor a fog belső része, vagyis a fogbél érintetté válik, gyulladás léphet fel. A fertőzés által meggyengült fogzománc ugyanis idővel nem képes ellátni védő szerepét, és a baktériumok bekerülnek a pulpába. A fájdalom és esetleg arcduzzanat megjelenése több, mint valószínű gyulladást rejt.
 • A zománc sérülését külső hatás is okozhatja, mely előfordulhat elesés, sportbaleset, vagy verekedés következtében is. Miután a fog külső, legkeményebb rétege károsodik, egyenes út vezet a fogbél felé. Az idegekkel, erekkel ellátott fogbél igen érzékenyen reagál a külső behatásokra. Fogfájás esetén gyanakodhatunk a fog károsodására akkor is, ha az szabad szemmel láthatatlan maradt.
 • Fogcsikorgatásból kifolyólag szintén sérülhet a kemény fogzománc, és könnyen lehet szuvasodás a fogak kopásának következménye. Az előrehaladt fogszuvasodás szövődményeként a fogbél így is szabaddá válhat, és az elszaporodó kórokozók a fog gyulladását okozhatják.

Mit tesz a fogorvos a gyulladt foggal?

 1. Menthető fogról akkor beszélünk, ha a fogbél egészsége visszaállítható. Enyhébb esetben, a gyulladt fog károsodása helyrehozható. Antibiotikumos kezelést követően a fogbélgyulladást megszünteti a fogorvos. Az érintett fogat kitisztítja, majd a lyukat betömi esztétikus tömőanyaggal, így a további panaszok megszűnnek. Bizonyos esetekben gyökérkezeléssel lehet csak megmenteni a fogat. Ilyen esetben már szükség van a fogbél (erek, idegek hálózatának) teljes eltávolítására, de a fog tartó szerkezete megmarad. Nagyobb fokú sérülés esetén a fogorvos koronát javasolhat a fog szilárdságának megtartása érdekében.
 2. Menthetetlen állapotról akkor beszélünk, amikor a gyulladás annyira előrehaladott, hogy a fog egészségének helyreállítása lehetetlen. Visszafordíthatatlan esetben sor kerülhet a fog eltávolítására.

Lehet nagyobb baj a foggyulladástól?

Az előrehaladott gyulladás súlyos szövődményeket okozhat. A fog gyökerénél kialakuló gennyes gyulladás átterjedhet más területekre is, veszélyeztetve az állkapocs, vagy az arcüreg csontozatát, egészségét.

Mit tehet otthon a fogfájás enyhítése érdekében?

Áthidaló megoldásként otthoni praktikára lehet szükség, de ez csak tüneti kezelést jelent, hiszen a fájdalom valódi oka nem szűnik meg. A fogfájás miértjének kiderítését és orvoslását bízzuk a fogorvosra.

Ideig-óráig hatásos lehet a fogfájás ellen ez a pár házi módszer:

Jeges borogatással csillapítható a fogfájás. Egy jégakkut csavarjunk konyharuhába, és tegyük az arc érintett területére pár percre. 5 perc borogatás után pihenjünk, majd ismételhetjük 10-15 percenként.

Sós vizes öblögetés

A só fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása régóta ismert. Ha egy bögrényi langyos vízbe elkeverünk egy 1 kanál konyhasót, az oldatot öblögetve is jó eredményt érhetünk el, mérsékeli a szájüregi gyulladást.

Szegfűszeg(olaj)

A szegfűszeg eugenolt tartalmaz, ami antibakteriális és érzéstelenítő hatással bír. Fogfájás ellen gyakran használták anyáink a háztartásban levő szegfűszeget. Szétrágott formában jól csillapítja a fájdalmat, de sokan érzékenyen reagálhatnak rá. A gyógyszertárban kapható szegfűszegolaj is hatásos lehet, ha 1-2 cseppet a fájdalmas részre cseppentünk.

Ezek a módszerek azonban leginkább enyhébb esetben segítenek, a fog gyökerénél lévő gyulladást nem tudják enyhíteni.


Tanácsok foggyulladás esetére. A fogorvos tanácsai foggyulladás esetére. A fogászati kezelést nem szabad halogatni, a jó szakemberek fájdalommentesen és szakszerűen dolgoznak Budapesten a 13. kerületben. További érdekes témák olvasóink számára: fogorvos tanácsa Budapest, fog betegségek kezelése, alternatív kezelés otthon, fogászat a 13. kerületben, fájdalomcsillapítás házilag.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre