GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Fogászati ékszerek és veszélyei

fogékszer és veszélyei

Szabad-e fogékszert behelyezni?

A fogékszer vagy fogászati ékszer, mint a strassz, a twinkle, a fogtetoválás, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük, a divatékszerek új generációja.

A rapperek aranyfogai, a serdülőkorúak fogpiercingje, fogtetoválásuk és egyéb fogászati ékszereik ma már egyre gyakoribb látvány és igen népszerűek a fiatalok körében.

A fogékszerek felhelyezése biztonságos?

A fogászati strassz minden bizonnyal a legnépszerűbb az összes fogászati ékszer közül. Egyben a legdiszkrétebb is, mivel egy kis gyémántról van szó (vagy hamis gyémántról), amelyet ma már a fogak külső felületére ragasztanak speciális ragasztóval, ugyanúgy, mint a fogszabályozásnál használt gyűrűk esetén.

A strassz általában több hónapig tart a fogon, de végül leválik a ragasztás. Ez a technika nem károsítja a fog zománcát, de a fogkő, a fogplakk az ékszer körül felhalmozódhat, vagy a ragasztómaradvány a strassz leesése után könnyebben megtartja a baktérium telepeket, ezért gondos fogápolás mellett javallott csak használatuk.

Twinkle, a ragyogó viselet

A twinkle egy hasonlóan a fogra ragasztott fogékszer, mint a strassz, de mérete nagyobb és láthatóbb. Ez az ékszer általában csillag formájú (ezért a „csillogás” elnevezés), amelyet drágakő vagy gyémánt díszít, de ma már kapható többféle alakban is (szív, delfin, patkó, hold vagy akár futball-labda).

Az ilyen típusú fogászati ékszerek ugyanolyan kockázatokkal járnak, mint a strasszok, de károsíthatják az ajkak belső részét és a nyelv felületét is, mivel ezek általában elég nagy méretűek.

Fogtetoválás – eljárás és kockázatok

Nem köztudott, de a fogtetoválás nagyon különbözik a hagyományos bőrtetoválástól, mivel a fogak felülete nem tűri el a tűtetoválást. A fogak tetoválásaihoz kétféle módszer alkalmazható:

 • Rövid távú tetoválás: egy képet vagy feliratot nyomtatnak egy speciálisan fogászati termékekhez tervezett rugalmas anyagra, amelyet ezután a foghoz rögzítenek. Az ilyen típusú tetoválás élettartama általában néhány hét és néhány hónap között van, és olyan problémákat okozhat, amelyek összefüggenek a fogplakk felhalmozódásával az érintett fogon, valamint az ajkak esetleges belső elváltozásai, irritációi a súrlódás miatt.
 • Tetoválás koronára: ebben az esetben a tetoválást a fogtechnikus készíti el a fogkoronára. Ez a tetoválás végleges, és fogászati koronát felhelyezését igényli. A koronára készített tetoválással kapcsolatban a kockázatok megegyeznek a klasszikus koronáéival.
 • Tudni kell azt is, hogy a fogorvosoknak joguk van megtagadni bármilyen jellegű fogtetoválást, ha a koronára nincs szüksége a páciensnek, mert az ilyen típusú kezelésnek nincs terápiás célja.

Fogászati ékszerekhez jó tanács:

Ha szeretne ékszert helyezni fogára, azt javasoljuk, hogy azt fogorvosnál készíttesse el, és ne próbálja meg saját maga felragasztani. Amikopr a fogára követ vásárol az interneten, általában ragasztót is kap hozzá, és nagy a kísértés, hogy ezt ön is meg tudja csinálja önmagának. Vegye figyelembe, hogy ezek a ragasztók nem professzionális ragasztók, és potenciálisan mérgezőek is lehetnek.

Ezen kívül számos piercing és tetováló szalon kínál fogékszereket és tetoválások telepítését. Sajnos nem szakemberek végzik a felhelyezést ilyen esetben, ezért azt javasoljuk, hogy inkább forduljon fogorvoshoz.

Összefoglalva

Ha fogászati strasszt vagy bármilyen más fogászati díszítést szeretne kapni, az alábbi ajánlásokat érdemes figyelembe venni:

 • az ékszereket fogorvosnak kell felhelyeznie
 • a felhelyezéshez használt anyagnak eldobhatónak kell lennie, vagy autoklávval kell sterilizálni használat után
 • az ékszereknek minőséginek kell lenniük
 • a kezelőnek kesztyűt és maszkot kell viselnie a higiéniai szabályoknak megfelelően
 • ezen túlmenően, közvetlenül a felhelyezést követően, tanácsos nem azonnal enni, és kerülni kell az érintett fog sikálását fogmosáskor
 • a rágógumit és más ragacsos ételeket szintén kerülni kell.

A fogászati ékszereket a fogorvosok általában nem javasolják. Ha azonban Ön vagy gyermeke feltétlenül szeretne, fontos a megfelelő szakembert kiválasztása.

Ezenkívül egy fogtetoválás, strassz, vagy egyéb fogékszer mellett is feltétlenül szükséges a kifogástalan foghigiénia fenntartása a plakk- és fogproblémák felhalmozódása elleni küzdelem érdekében.


Szeretnél egy esztétikus fogékszert? Ha szeretnél egy fogékszert, akkor érdemes szakemberhez fordulni a budapesti esztétikai fogászaton, ahol biztonságosan és szakszerűen végzik a szájsebészeti beavatkozásokat és az esztétikai kezeléseket. Itt ajánljuk az alábbi témák részletes megismerését: esztétikai beavatkozások ára, fogorvos Budapest, fogászat a 13. kerületben, gyors fogászati kezelés Budapest, tanácsok a tökéletes mosolyért, esztétikai fogászat szolgáltatásai, fogékszer behelyezése.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre