GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060
SÜRGŐS ESETEKHEZ HÍVJA A
+36 1 770 7060-es SZÁMOT VAGY JELENTKEZZEN BE ONLINE

Kínzó fogfájás gyötri? Telefonáljon és még a mai napon soron kívül fogadjuk!

SZÁJSEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOK

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS, KOMPLIKÁLT FOGHÚZÁS

A fogeltávolítás nem minden esetben oldható meg normál fogorvosi eljárásokkal. Olykor összetettségének köszönhetően szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Elsősorban akkor, amikor a fogat az íny vagy csont takarja.

Leggyakoribb és legismertebb eset a bölcsességfog eltávolítás szájsebészeti úton, amikor beavatkozás nélkül nem tud előtörni. Ilyenkor szükséges a szájsebészeti eljárás, mert az állapot az idő múlásával komolyabb problémákhoz vezethet.

Az is gyakran előforduló eset, hogy a fog korona része már nincs meg, vagy baleset révén, vagy kiterjedt fogszuvasodás miatt letört. Ekkor is szájsebészet révén kell a fog maradványait eltávolítani.

A bölcsességfog valójában az utolsó örlőfogunk, és azért nevezik így, mert kitörésük kései. Miért kell ezeket gyakran eltávolítani?

Egy felnőttnek harminckét foga van. Minden felnőtt fogászati ívben 16 fog van: 4 metszőfog, 2 szemfog, 4 premoláris és 6 moláris, vagy örlőfog. Amikor kicsi gyermekek vagyunk, csak 20 tejfogunk van: nincs premolaris, hanem csak 4 moláris. Amikor a tejfogak 6-12 éves kor körül eltűnnek, helyet adnak a maradandó fogaknak, előtörnek az első örlőfogak. A második nagyörlő fog körülbelül 12 év körül jelenik meg, míg a harmadik moláris, a híres bölcsességfog csupán 18-20 év körül jelenik meg.

A bölcsességfog szerepe, csakúgy, mint a többi örlő fogé, a rágás, az étel megőrlése. A bölcsességfogaknak néha furcsa morfológiájuk lehet: lehet egy vagy több gyökerük, a gyökerek gyakran el vannak csavarodva, ha kitöréskor nem volt elég hely, vagy a kitörés tengelye nem volt megfelelő A bölcsességfogak gyakran az ínyen belül alakulnak ki, de nem tudnak kibújni. Elvileg ritkán okoz problémát, de az esetek bizonyos százalékában indokolt lehet az eltávolításuk.

Normál előtört fog esetében, nehezen tisztíthatósága miatt a fogkő és az élelmiszer lerakódások könnyen rögzülnek a bölcsességfogak felszínén, s így a baktériumok valódi fészke lehet, magas a kockázatata a karies kialakulásának. Függetlenül attól, hogy csontban maradt, vagy kiszabadult fogról beszélünk, problémás és indokolt esetben ki kell húzni azt.

A bölcsességfogak kihúzása nagyon gyakori, rutinművelet, amelyet helyi vagy regionális érzéstelenítésben lehet megtenni teljesen fájdalommentesen. A beteg saját lábon távozhat a műtétet követően, miután orvosa ellátta a szükséges instrukciókkal, az esetleges gyógyszerek, fájdalomcsillapítók receptjével.
Indokolt esetben kontroll vizsgálat javasolt.

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS MŰTÉTI FELTÁRÁSSAL

Ma gyakran el kell távolítanunk a bölcsességfogakat, ám a múltban nem ez volt a helyzet. Az első emberek állkapcsa tágasabb volt, az ételeik pedig keményebbek voltak. Ezek a harmadik molárisok nagyon hasznosak voltak azon fogaknak a pótlásához, amelyek addigra elkoptak, kihullottak. A ma emberének állkapcsában a harmadik moláris egyre inkább nemkívánatos, mert kevesebbet rágunk, és az idők során beszűkült hely inkább komplikációt eredményez.
A részlegesen, vagy teljesen csontban maradt fog fertőzés, gyulladás okozója lehet. A csupán részlegesen előtört bölcsességfogat nem könnyű megmosni. A fogkő nehézkes eltávolítása miatt könnyen kialakulhat fogszuvasodás. A problémát okozó fog eltávolítása indokolt bizonyos fájdalmak, fertőzések, ciszták, karies, stb. esetén. Ideális esetben, a kedvezőtlen pozíciójú, és ki nem tört bölcsességfog eltávolításával megakadályozhatóak egyes patológiák, valamint különböző fogászati rendellenességek és következményei ( temporomandibularis ízület rendellenességei, caries, ínygyulladás, stb).

A beavatkozást helyi vagy általános érzéstelenítésben végzik, orvosi, szakmai kritériumok szerint. A helyi érzéstelenítés alatt végzett műtétet követően hazamehet a páciens, azonban általános érzéstelenítés esetén pihenésre, megfigyelésre lehet szükség, a másnapi eltávozáshoz kísérő javasolt .
A posztoperációs kockázatok végett a fogorvos antibiotikumot ír fel a fertőzés megelőzése érdekében, és fájdalomcsillapítók szedését javasolja szükség szerint. A kialakuló ödéma mérséklésének terápiájaként szükség lehet vizes, jeges borogatásra, gyulladáscsökkentő, szteroidos kezelésre.

A gyógyulás néhány naptól hetekig tarthat (elhúzódó fájdalom, duzzanat, rágási nehézség); A teljes gyógyulás 6-8 hetet is igényelhet.

Általában érdemes szabadságon maradni néhány napig, szakmai, fizikai tevékenységtől függően. Ajánlott 10-15 napig kerülni az erős sportolást, fizikai munkát.

A varratszedésre 6-10 nap után, műtét utáni konzultációra a beavatkozás után 2-3 héttel kerül sor.

CISZTA SZÁJSEBÉSZETI ÚTON VALÓ ELTÁVOLÍTÁSA

A fogászati ciszta eltávolítása gyakori beavatkozás a szájsebészet területén. A ciszta egy folyadékkal vagy gázzal telített elváltozás, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészeti úton kell időben eltávolítani megelőzve a további súlyos rendellenességek okozását.

A ciszta megléte ugyan fájdalom mentes, de el nem távolítása csontpusztulást okozhat, valamit a fellépő helyhiány miatt elmozdíthatja az ép fogakat a helyükről. Ezért javasolt a műtét minél előbb történő végrehajtása.

A görög “kustis” szóból eredő ciszta egy jóindulatú üreg, amely képlet tartalmazhat folyékony anyagot, vagy levegőt. Ez a rendellenesség a test bármely részén előfordulhat, beleértve a szájat is. A szájüreg vonatkozásában előfordulhatnak csontban, lágyszövetekben, vagy akár mindkettőben.

Számos módja van észlelésére, jelentkezhet hámduzzanat formájában, figyelmeztető a fogak fájdalma vagy az íny vérzése. A fogászati ciszták általában jóindulatúak és általában nagyon könnyen kezelhetők. Meglehetősen gyakori patológiák, de sajnos kifejező panasz hiányában ezeket nem mindig kezeltetik kellő időben az érintettek. Az esetek többségében nem okoznak panaszt, csak góckeresés során, vagy véletlen leletként fedezik fel őket.

A fog eredetű ciszták azonban a fogak elmozdulását is okozhatják, néha elődomborítják a csontfelszínt. Elfertőződésük esetén a panaszok egyértelműen jelentkeznek.

Sok esetben szöveti maradványok felhalmozódásaként, a csontban, vagy a gyökér körül találhatóak, gyulladásos folyamat formájában okozhatnak panaszokat. Számos ciszta típust különböztetünk meg, azonban nem mindegyik okoz kezelendő panaszt. A szükséges gyógyszeres, műtéti, vagy egyéb terápiát mindenkor a fogorvos határozza meg.

GYÖKÉRCSÚCS SZÁJSEBÉSZETI ELTÁVOLÍTÁSA

A gyökércsúcs szájsebészeti úton való eltávolítására van szükség, ha a gyulladásos szöveteket el kell távolítani, de a gyökérkezelés valamilyen okból nem lehetséges vagy az nem járt sikerrel.

A gyökércsúcs eltávolítását megelőzi egy digitális röntgen vagy 3D CT felvétel alapján végzett diagnosztika, aminek révén megállapításra kerül, hogy ez a szájsebészeti beavatkozás a fennálló konkrét esetben sikeresen elvégezhető-e.

CSONTPÓTLÁS FOGANKÉNT

A csontpótlás egy komoly szakértelmet igénylő beavatkozás, ezért a szájsebészet területéhez tartozik. Olyan esetekben van szükség a beavatkozásra, amikor egy implantátum beültetése nem lehetséges a csont elvékonyodása miatt, így nem biztosít stabil alapokat a fogbeültetéshez. Ez abból adódhat, ha túl hosszú ideje áll fenn a fogatlanság, mivel sokáig halogatva lett a fogbeültetés.

A szájsebészet fejlődése révén azonban ma már ebben az esetben is van megoldás, a csontpótlás. Ilyenkor szintetikus csontpótló anyagból vagy saját csontból történő pótlással előkészítjük az állkapcsot az implantátum befogadására.

Csontpótlásra van szükség akkor, ha a felső- vagy alsó állcsont magassága vagy szélessége nem elegendő a fogászati implantációhoz. A csontpótlás javítja a csont minőségét, így hosszú távon megtartható lesz a helyreállított fogpótlás.

Az eljárás során a csontpótlásoltásokat általában helyi érzéstelenítéssel végezzük. A csont lehet mesterséges anyagból (szintetikus csontgraft, alloplaszt), vagy ha a csonttömeg jelentősen hiányos, saját csont is vehető az állkapocsból. Vannak olyan esetek, amikor állati eredetű csontokat használunk (tehén, ló vagy disznó). Ez a módszer hatékonynak bizonyult, mert az “irányított szöveti regeneráció” során az emberi test a csontgraftot természetes csontként érzékeli, és ezáltal biztosított, hogy a környező terület csontja növekedjen és a rések kitöltődjenek.

fog csont tömés

ARCÜREG EMELÉS SINUS LIFT

Az arcüreg emelés is a csontpótló beavatkozások közé tartozik. A Ebben az esetben a felső állcsont csontállománya kerül pótlásra. A csontpótló műtétek minimális kockázattal járnak és kevésbé megterhelők, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a gyógyulási idő akár több hónapot is igénybe vehet.

A gyógyulási szakasz lejártával kerülhet sor a fogászati implantátum beültetésére.

Sinus emelésre van szükség, ha a felső állkapocsban és a premolárisok alatt hiányzik a megfelelő mennyiségű csont. A fogak elvesztése után az érintett csont stimulációjának hiánya miatt a szinusz lefelé tágul, és eléri a fogak gyökerét. Ekkor az implantátumok elhelyezése ezen a területen szinuszemelést igényelhet, melynek során az arcüreg alját feltöltik, csontpótlás útján.

A csontpótlás komplexitásától függően a csonttérfogat növelése az implantálással egyidejűleg, vagy az implantátumok beültetése előtt végezhető el.

Ha a csontgraftot előzőleg végzik, a fogászati implantátumok elhelyezése körülbelül 4-6 hónappal később valósítható meg, a csontintegráció után.

Kétféle technika lehetséges:

A csontpótlás kivitelezéséhez hozzáférést kell biztosítani a sinus belsejéhez. Két fő technikát írnak le:

Oldalsó hozzáférés (nyitott, vagy laterális sinus): lehetővé teszi nagy mennyiségű graftok beültetését. Az arcüreg külső falán egy ablakot nyitnak, hogy jó hozzáférést kapjanak az operációs terület maximális láthatóságával.

Alsó (kresztális, zárt)megközelítés: ez a technika kis térfogatú pótlás esetére van fenntartva. Ilyenkor az anyagot az implantátum részére kialakított fúrólyukon át tolják be a szinusz aljába.

A maxillofacialis műtét lehetővé teszi a megfelelő minőségű és sűrűségű csontrészek rekonstruálását, de a csontgraft végrehajtása, mint minden sebészeti eljárás, terápiás kockázatnak van kitéve. Ritkán, de fertőzés esetén meghiúsulhat a csontosodás, így az eredmény nem teszi lehetővé a fogászati implantátumok telepítését.

Ha szükséges az Ön esetében, a fogorvos tehát csontpótlást, vagy sinusemelést, íny átalakítást végez. Ezek a kezelések természetüktől függően néhány hónappal a fogászati ​​implantátumok behelyezése előtt, vagy a beavatkozással egyidejűleg végezhetők el. Ezek a beavatkozások helyi érzéstelenítésben, vagy általános érzéstelenítés alatt végezhetők el, de nem okoznak posztoperatív fájdalmat. Szükség van a csont integrációjára, ami a kezelés teljes időtartamát 4 -6 hónappal növelik meg.

További hasznos információk a szájsebészeti beavatkozásokról

Tudjon meg többet a szájsebészeti beavatkozásokról blogbejegyzéseinkből…

Fogászati vizsgálat

Mi az a fogszuvasodás?

Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely az idő elteltével tovább terjedhet, egy visszafordíthatatlan destrukciót előidézve, amely gyakran fájdalommal, gyulladással és végül a fogak elvesztésével járhat…

Fogtömés anyaga

Miért válasszunk esztétikus töméseket?

Az esztétikus tömések amellett, hogy megjelenésükben sokkal szebb látványt biztosítanak, nem tartalmaznak semmilyen az egészségre káros anyagot mint régi társaik például az amalgám tömés…

A fogtömés egyik típusa

Miért ne tartsuk meg az amalgám töméseinket?

Az amalgám fogtöméseket már az Ókori Kínában is alkalmazták. Napjainkra kiderült, hogy a nyálba kioldódó higany súlyosan károsíthatja az egészségünket….

Egészséges életmód és a fogak

Hogyan előzhetjük meg a fogszuvasodás kialakulását?

A fogszuvasodás megelőzhető. Minden lehetőségünk megvan rá, hogy jelentősen csökkentsük vagy optimális esetben teljesen megelőzzük fogaink romlását. Fontos a fogak ásványianyag ellátottsága…

Dr. Várbeli
István

Vezető Főorvos
Szájsebész
Implantológus

Dr. Pádár
Enikő

Fogorvos,
Szájsebész
Implantológus

Dr. Beck
Anita

Fogorvos, Fogszabályozó szakorvos

Dr. Kántor
Ingrid

Fogorvos, Fogszabályozó szakorvos

Dr. Reza
Asadzadeh

Fogorvos, Fogszabályozó szakorvos

Fazekas Ildikó
Anita

Dentálhigiénikus, Fogászati
asszisztens

Föglein Dóra

Páciens koordinátor

GOLDEN DENT RENDELŐK:


1135 BUDAPEST, SZEGEDI ÚT 54. (Béke tértől 1 perc)

1133 BUDAPEST, PANNÓNIA UTCA 79. (Lehel tértől 1 perc)

 

BEJELENTKEZÉS: +36 1 770 7060

Nyitvatartás: H-P 08:00-20:00, SZ: 9:00-14:00

ONLINE BEJELENTKEZÉS:
Az üzenet elküldéséhez töltse ki az űrlapot és nyomja meg az elküld gombot. Hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

MIÉRT A GOLDEN DENT?
óra
NINCS VÁRAKOZÁSI IDŐ

Betegeinket azonnal, még akár aznap fogadjuk

Nálunk nem kell heteket várnia a kezelésre, vagy órákat ülni a rendelőben mire sorra kerül. Fontosnak tartjuk a precizitást mind az orvoslásban, mind a betegkoordinálásban.

fizetés kiválasztása
KEDVEZŐ ÁRAK

Kedvező árfekvés, minőségi szolgáltatás

Számunkra legfontosabb pácienseink elégedettsége, így fogászati szolgáltatásainkat nem csak prémium minőségben, de kedvező áron is nyújtjuk.

fog ikon
FÁJDALOMMENTES KEZELÉSEK

Fogászatunkon a legmodernebb fájdalommentes kezelések érhetők el

Elsődleges célunk, hogy pácienseink panaszait mihamarabb fájdalommentesen kezeljük és a legrövidebb időn belül megszüntessük.

fogvizsgálat ikon
TÖBB SZAKTERÜLET EGY HELYEN

Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia

Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

ikon fogorvos
SZAKÉRTŐ ORVOSOK

Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái

Felejtse el a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait

garancia biztosítása
100% GARANCIA

Kockázatmentes kezelések

Orvosaink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért az általunk végzett kezelésekre garanciát vállalunk.

fogászati páciens fényképe
PÁCIENSEINK MONDTÁK

“Fogszabályozásra mentem a Golden Dentalba, ahol Dr. Reza fogadott. Kicsit tartottam a beavatkozástól, de a doktor úr kiváló munkát végzett. Gyors volt, precíz és nagyon megnyugtató.”

Dés Kisztina

fogászati páciens véleménye
PÁCIENSEINK MONDTÁK

Igényes környezet, kiváló fogorvosok! A rendkívül kedves és közvetlen fogorvosok, valamint a gyors és fájdalommentes kezelések miatt jár a Golden Dentbe a család mindentagja! Gyerekektől a nagyszülőkig”

Patkó Kinga

fogorvos Budapest betegvélemény
PÁCIENSEINK MONDTÁK

“Gyökérkezelésen estem át a Golden Dent fogászaton és minden várakozásomat felül múlta! Teljesen fájdalommentes kezelés volt, a fogorvos rendkívül alapos munkát végzett és óriási figyelmet fordított rám. Nem beszélve arról, hogy bejelentkezésem után 3-4 órával már fogadtak! Csak ajánlani tudom!”

SZEKERES GÁBOR

EGÉSZSÉGPÉNZTÁR PARTNEREINK