Szájhigiénia – csak nőknek

Szerző: | Fogorvos tanácsa

Fogászati tanácsok hölgyeknek A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, különbség nélkül mind a nők, mind a férfiak tekintetében. Az egészséges szájban az íny rózsaszínű, nincs vérzés, ínyduzzanat, még közvetlenül fogmosás után sem. Mivel a száj tisztasága és az általános egészség szorosan kapcsolódik egymáshoz, fontos az alapos, mindennapi higiénia fenntartása puha sörtéjű fogkefével és fluoridos […]

Fogászati tanácsok hölgyeknek

A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, különbség nélkül mind a nők, mind a férfiak tekintetében.

Az egészséges szájban az íny rózsaszínű, nincs vérzés, ínyduzzanat, még közvetlenül fogmosás után sem. Mivel a száj tisztasága és az általános egészség szorosan kapcsolódik egymáshoz, fontos az alapos, mindennapi higiénia fenntartása puha sörtéjű fogkefével és fluoridos fogkrémmel történő fogmosással. Miután, egyetlen fogkefe sem éri el kielégítően a fogak érintkezési felületeit, valamint az íny és a fog közötti teret, a szuvasodások és az ínybetegségek elkerülése végett javasolt fogselyem és fogköztisztító kefék használata is. Csak így lehet körültekintően eltüntetni az élelmiszer maradványokat, és megelőzni a fokozott plakk, vagyis fogkő képződését.

A kor előrehaladtával a nők kitettebbek a fogszuvasodás, az ínygyulladás veszélyének, mint a férfiak, ezért fokozottan ügyelniük kell a rendszeres szűrésre, fogaik egészségének megtartására.

Az esetleges terhességek alkalmával bekövetkező hormonális változások, vagy a nőket jobban sújtó várható csontritkulás kedvezőtlenül hat a fogak összetételére, ami előbb-utóbb problémákhoz vezethet. A rendszeres szűrés és az időben elvégzett fogászati kezelések azonban lehetővé teszik a nők számára is az orális egészség megtartását idős korukra is.

Mit tehetnek a nők azért, hogy fogaik minél tovább egészségesek maradjanak?

Minőségi ételek fogyasztása: Felnőttkorban csakúgy, mint bármilyen más életkorban, helyénvaló különféle tejterméket, gabonákat, és minden más élelmiszercsoportból származó minőségi terméket fogyasztani. Különösen javasolt a kellő mennyiségű vitaminbevitelre odafigyelni.

A dentálhigiénikus rendszeres látogatása

A fogorvosok javaslata szerinti hathavonta tett látogatások lehetővé teszik a szuvasodások, az ínybetegségek és más orális elváltozások (hibás tömések, orális tumorok, bruxizmus stb.) felfedését és megfelelő orvoslását. Fontos, hogy tájékoztassa foghigiénikusát minden egészségügyi problémáról, alkalmazott gyógyszerről, allergiáról, tapasztalt tünetekről stb. A fogorvos és a dentálhigiénikus tanácsait, a megelőző módszereket, a javasolt kezeléseket mindig személyre szabják.

Parodontális betegségek

Kezdeti szakaszban az ínybetegségek gyakran fájdalommentesek és laikus által nehezen észlelhetőek. A korai felismerés és kezelés lehetővé teszi az ínygyulladás terjedésének elkerülését, ezáltal a fog elvesztésének kivédését. A kezeletlen parodontális betegség azonban gyakran vezet íny, majd csontreszorpcióhoz, csontvesztéshez, és a fogak kiesését eredményezheti. Az ínybetegségek ellenőrzése megvédi a fogakat, és hozzájárul más betegségek (például cukorbetegség) előrehaladásának vagy szövődményeinek megelőzéséhez.

Fogászati túlérzékenység

A lehúzódó ínyek és a fogak kopása a fogfelületek expozícióját idézik elő, mely jelenség miatt az idegvégződések kitetté válnak a támadásokra. Ez gyakran túlérzékenységben nyílvánul meg: hőre, hidegre, édes és savas ételek fogyasztásakor, vagy fogmosáskor nyilallás, fájdalomérzet tapasztalható. A fogorvos és a dentálhigiénikus segít az ok meghatározásában, és megoldásokat kínálnak a probléma kezelésére.

  • Kivehető fogpótlás hordása esetében minden étkezés után puha kefével meg kell tisztítani a fogakat, az ínyt és a nyelvét.
  • A rossz lehelet lehet alkalmi vagy krónikus, azaz a jó szájhigiénia ellenére is fennállhat. Okozhatja az alkoholfogyasztás, a dohányzás, vagy akár bizonyos ételek is. Hormonális változások, orvosi problémák vagy egyes gyógyszerek is módosíthatják a leheletét. A leggyakoribb okok azonban a szájüregből származnak: rossz higiénia, fogászati problémák (pl. fogszuvasodás, tályog, ínybetegségek stb.)

Jó mindennapi szájhigiénével, egészséges életmóddal, a problémák orvoslásával, és professzionális tisztítással kiküszöbölhetőek a fogászati problémák, a halitózis.

Szájhigiénia tanácsok – csak nőknek ajánljuk. Fogászati higiénia felnőtt nők esetében, a fogászatai látogatás. A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, a kor előrehaladtával a nők kitettebbek a fogszuvasodás, az ínygyulladás veszélyének. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: fogorvos tanácsa Budapesten, 13. kerület szájsebészet, fogorvos ára, fogászat keresése, szájhigiénia biztosítása, női szájhigiénia tervezése.

GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!

You cannot copy content of this page