Szájhigiénia – csak nőknek

Szerző: | Fogorvos tanácsa

Fogászati tanácsok hölgyeknek A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, különbség nélkül mind a nők, mind a férfiak tekintetében. Az egészséges szájban az íny rózsaszínű, nincs vérzés, ínyduzzanat, még közvetlenül fogmosás után sem. Mivel a száj tisztasága és az általános egészség szorosan kapcsolódik egymáshoz, fontos az alapos, mindennapi higiénia fenntartása puha sörtéjű fogkefével és fluoridos […]

Fogászati tanácsok hölgyeknek

A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, különbség nélkül mind a nők, mind a férfiak tekintetében.

Az egészséges szájban az íny rózsaszínű, nincs vérzés, ínyduzzanat, még közvetlenül fogmosás után sem. Mivel a száj tisztasága és az általános egészség szorosan kapcsolódik egymáshoz, fontos az alapos, mindennapi higiénia fenntartása puha sörtéjű fogkefével és fluoridos fogkrémmel történő fogmosással. Miután, egyetlen fogkefe sem éri el kielégítően a fogak érintkezési felületeit, valamint az íny és a fog közötti teret, a szuvasodások és az ínybetegségek elkerülése végett javasolt fogselyem és fogköztisztító kefék használata is. Csak így lehet körültekintően eltüntetni az élelmiszer maradványokat, és megelőzni a fokozott plakk, vagyis fogkő képződését.

A kor előrehaladtával a nők kitettebbek a fogszuvasodás, az ínygyulladás veszélyének, mint a férfiak, ezért fokozottan ügyelniük kell a rendszeres szűrésre, fogaik egészségének megtartására.

Az esetleges terhességek alkalmával bekövetkező hormonális változások, vagy a nőket jobban sújtó várható csontritkulás kedvezőtlenül hat a fogak összetételére, ami előbb-utóbb problémákhoz vezethet. A rendszeres szűrés és az időben elvégzett fogászati kezelések azonban lehetővé teszik a nők számára is az orális egészség megtartását idős korukra is.

Mit tehetnek a nők azért, hogy fogaik minél tovább egészségesek maradjanak?

Minőségi ételek fogyasztása: Felnőttkorban csakúgy, mint bármilyen más életkorban, helyénvaló különféle tejterméket, gabonákat, és minden más élelmiszercsoportból származó minőségi terméket fogyasztani. Különösen javasolt a kellő mennyiségű vitaminbevitelre odafigyelni.

A dentálhigiénikus rendszeres látogatása

A fogorvosok javaslata szerinti hathavonta tett látogatások lehetővé teszik a szuvasodások, az ínybetegségek és más orális elváltozások (hibás tömések, orális tumorok, bruxizmus stb.) felfedését és megfelelő orvoslását. Fontos, hogy tájékoztassa foghigiénikusát minden egészségügyi problémáról, alkalmazott gyógyszerről, allergiáról, tapasztalt tünetekről stb. A fogorvos és a dentálhigiénikus tanácsait, a megelőző módszereket, a javasolt kezeléseket mindig személyre szabják.

Parodontális betegségek

Kezdeti szakaszban az ínybetegségek gyakran fájdalommentesek és laikus által nehezen észlelhetőek. A korai felismerés és kezelés lehetővé teszi az ínygyulladás terjedésének elkerülését, ezáltal a fog elvesztésének kivédését. A kezeletlen parodontális betegség azonban gyakran vezet íny, majd csontreszorpcióhoz, csontvesztéshez, és a fogak kiesését eredményezheti. Az ínybetegségek ellenőrzése megvédi a fogakat, és hozzájárul más betegségek (például cukorbetegség) előrehaladásának vagy szövődményeinek megelőzéséhez.

Fogászati túlérzékenység

A lehúzódó ínyek és a fogak kopása a fogfelületek expozícióját idézik elő, mely jelenség miatt az idegvégződések kitetté válnak a támadásokra. Ez gyakran túlérzékenységben nyílvánul meg: hőre, hidegre, édes és savas ételek fogyasztásakor, vagy fogmosáskor nyilallás, fájdalomérzet tapasztalható. A fogorvos és a dentálhigiénikus segít az ok meghatározásában, és megoldásokat kínálnak a probléma kezelésére.

  • Kivehető fogpótlás hordása esetében minden étkezés után puha kefével meg kell tisztítani a fogakat, az ínyt és a nyelvét.
  • A rossz lehelet lehet alkalmi vagy krónikus, azaz a jó szájhigiénia ellenére is fennállhat. Okozhatja az alkoholfogyasztás, a dohányzás, vagy akár bizonyos ételek is. Hormonális változások, orvosi problémák vagy egyes gyógyszerek is módosíthatják a leheletét. A leggyakoribb okok azonban a szájüregből származnak: rossz higiénia, fogászati problémák (pl. fogszuvasodás, tályog, ínybetegségek stb.)

Jó mindennapi szájhigiénével, egészséges életmóddal, a problémák orvoslásával, és professzionális tisztítással kiküszöbölhetőek a fogászati problémák, a halitózis.

Szájhigiénia tanácsok – csak nőknek ajánljuk. Fogászati higiénia felnőtt nők esetében, a fogászatai látogatás. A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, a kor előrehaladtával a nők kitettebbek a fogszuvasodás, az ínygyulladás veszélyének. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: fogorvos tanácsa Budapesten, 13. kerület szájsebészet, fogorvos ára, fogászat keresése, szájhigiénia biztosítása, női szájhigiénia tervezése.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!