GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Fogászati tanácsok hölgyeknek

A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, különbség nélkül mind a nők, mind a férfiak tekintetében.

Szájhigiénia és fogápolás hölgyeknek

Az egészséges szájban az íny rózsaszínű, nincs vérzés, ínyduzzanat, még közvetlenül fogmosás után sem. Mivel a száj tisztasága és az általános egészség szorosan kapcsolódik egymáshoz, fontos az alapos, mindennapi higiénia fenntartása puha sörtéjű fogkefével és fluoridos fogkrémmel történő fogmosással. Miután, egyetlen fogkefe sem éri el kielégítően a fogak érintkezési felületeit, valamint az íny és a fog közötti teret, a szuvasodások és az ínybetegségek elkerülése végett javasolt fogselyem és fogköztisztító kefék használata is. Csak így lehet körültekintően eltüntetni az élelmiszer maradványokat, és megelőzni a fokozott plakk, vagyis fogkő képződését.

A kor előrehaladtával a nők kitettebbek a fogszuvasodás, az ínygyulladás veszélyének, mint a férfiak, ezért fokozottan ügyelniük kell a rendszeres szűrésre, fogaik egészségének megtartására.

Az esetleges terhességek alkalmával bekövetkező hormonális változások, vagy a nőket jobban sújtó várható csontritkulás kedvezőtlenül hat a fogak összetételére, ami előbb-utóbb problémákhoz vezethet. A rendszeres szűrés és az időben elvégzett fogászati kezelések azonban lehetővé teszik a nők számára is az orális egészség megtartását idős korukra is.

Mit tehetnek a nők azért, hogy fogaik minél tovább egészségesek maradjanak?

Minőségi ételek fogyasztása: Felnőttkorban csakúgy, mint bármilyen más életkorban, helyénvaló különféle tejterméket, gabonákat, és minden más élelmiszercsoportból származó minőségi terméket fogyasztani. Különösen javasolt a kellő mennyiségű vitaminbevitelre odafigyelni.

A dentálhigiénikus rendszeres látogatása

A fogorvosok javaslata szerinti hathavonta tett látogatások lehetővé teszik a szuvasodások, az ínybetegségek és más orális elváltozások (hibás tömések, orális tumorok, bruxizmus stb.) felfedését és megfelelő orvoslását. Fontos, hogy tájékoztassa foghigiénikusát minden egészségügyi problémáról, alkalmazott gyógyszerről, allergiáról, tapasztalt tünetekről stb. A fogorvos és a dentálhigiénikus tanácsait, a megelőző módszereket, a javasolt kezeléseket mindig személyre szabják.

Parodontális betegségek

Kezdeti szakaszban az ínybetegségek gyakran fájdalommentesek és laikus által nehezen észlelhetőek. A korai felismerés és kezelés lehetővé teszi az ínygyulladás terjedésének elkerülését, ezáltal a fog elvesztésének kivédését. A kezeletlen parodontális betegség azonban gyakran vezet íny, majd csontreszorpcióhoz, csontvesztéshez, és a fogak kiesését eredményezheti. Az ínybetegségek ellenőrzése megvédi a fogakat, és hozzájárul más betegségek (például cukorbetegség) előrehaladásának vagy szövődményeinek megelőzéséhez.

Fogászati túlérzékenység

A lehúzódó ínyek és a fogak kopása a fogfelületek expozícióját idézik elő, mely jelenség miatt az idegvégződések kitetté válnak a támadásokra. Ez gyakran túlérzékenységben nyílvánul meg: hőre, hidegre, édes és savas ételek fogyasztásakor, vagy fogmosáskor nyilallás, fájdalomérzet tapasztalható. A fogorvos és a dentálhigiénikus segít az ok meghatározásában, és megoldásokat kínálnak a probléma kezelésére.

 • Kivehető fogpótlás hordása esetében minden étkezés után puha kefével meg kell tisztítani a fogakat, az ínyt és a nyelvét.
 • A rossz lehelet lehet alkalmi vagy krónikus, azaz a jó szájhigiénia ellenére is fennállhat. Okozhatja az alkoholfogyasztás, a dohányzás, vagy akár bizonyos ételek is. Hormonális változások, orvosi problémák vagy egyes gyógyszerek is módosíthatják a leheletét. A leggyakoribb okok azonban a szájüregből származnak: rossz higiénia, fogászati problémák (pl. fogszuvasodás, tályog, ínybetegségek stb.)

Jó mindennapi szájhigiénével, egészséges életmóddal, a problémák orvoslásával, és professzionális tisztítással kiküszöbölhetőek a fogászati problémák, a halitózis.

Szájhigiénia tanácsok – csak nőknek ajánljuk. Fogászati higiénia felnőtt nők esetében, a fogászatai látogatás. A szájhigiénia elengedhetetlen feltétele az általános egészségnek, a kor előrehaladtával a nők kitettebbek a fogszuvasodás, az ínygyulladás veszélyének. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: fogorvos tanácsa Budapesten, 13. kerület szájsebészet, fogorvos ára, fogászat keresése, szájhigiénia biztosítása, női szájhigiénia tervezése.

Kapcsolódó bejegyzések

 • természetvédelem és fogászat Környezetvédelem a fogorvosi munkában A fogászati gyakorlat és környezeti hatás A fogászati gyakorlatba is begyűrűzött már szerencsés módon a környezetvédelem. A környezetükért felelőssége...
 • Fogászati szűrővizsgálat menete Mikor fontos a fogászati szűrővizsgálat? Miért kell fogaink állapotát rendszeresen ellenőrizni? A gyakorló fogorvos tanácsa Sajnos, még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy fogorvos...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre