Sebgyógyulás foghúzás után

Szerző: | Fogászati szakmai kérdések, Fogorvos tanácsa

A foghúzás utáni sebkezelés hatással van a gyógyulás időtartamára, ezért érdemes megfogadni a fogorvos és a fogászati tanácsadó ajánlásait, hogy csökkentsük

Mire számítsunk a fogászati kezelés után?

A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen fordulnak stresszelés nélkül szakemberhez, ha tudható előre, hogy a sérült fog menthetetlen, és biztosan eltávolítására kerül sor. Általában, hiába a megnyugtató beszélgetés, a teljes körű tájékoztatás, a fájdalomtól való félelem már az eszközök látványától is fokozódik, és a húzás technikája (a kihúzandó fog óvatos hajlítgatása, csavargatása) erre csak ráerősít. Természetes tehát a foghúzás iránti ellenszenv, viszont a feleslegesen túlzó pánik elkerülése érdekében érdemes tisztában lenni a foghúzás természetének alaposabb ismereteivel. Könnyebben viseljük a kellemetlenségeket, amikor az elkerülhetetlen beavatkozás részleteit ismerjük, tudjuk mi vár ránk, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a szakember mindent elkövet a fájdalmaink enyhítésére, megszüntetésére.

Mennyire fáj a foghúzás?

Erre nincs egyértelmű válasz, nézzük milyen szempontok befolyásolják a fájdalomérzetet:

 • Egyéni érzékenység miatt mindenki más intenzitásúnak véli a fájdalmat. Sokkal erősebbnek érzik azok a páciensek, akiknek nem sikerül a félelmüket enyhíteni és görcsösen várják a beavatkozás végét.
 • A fog elhelyezkedése, a gyökerek száma és lefutása nagyban befolyásolja az eltávolításuk komplikáltságát, időbeni megvalósulását.
 • A kihúzandó fog állapota meghatározó, erős sérültsége bonyolultabbá, hosszabbá teheti az eljárást, ezáltal kellemetlenebb érzéssel járhat.
Foghúzás után

Természetesen, a fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a beavatkozás előtt és a húzás elhúzódása esetén közben is pótolja azt. Húzás után pedig, az érzéstelenítés elmúlásával, amennyiben a fájdalom újra jelentkezik, be lehet venni fájdalomcsillapítót. Ha az orvos indokoltnak tartja, antibiotikumot rendel, amit az előírt módon kell beszedni.

Foghúzás után mennyi idő alatt gyógyul be az íny?

A foghúzás után az íny gyógyulási ideje változó lehet, és függ több tényezőtől, többek között az egyén egészségi állapotától, a foghúzás körülményeitől, és a sebkezelés minőségétől. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyulási folyamat a foghúzást követően megkezdődik, és a következő szakaszokra bontható:

 1. Kezdeti gyógyulás: Ez a fázis közvetlenül a foghúzást követő napokban zajlik. Ebben az időszakban a seb véralvadékot képez, amely segít megvédeni a csontokat és az ínyt a fertőzésektől, valamint elősegíti a seb gyógyulását. Ez az időszak általában 1-2 napig tart.
 2. Az íny gyógyulása: A seb kezdi behámosodni, és az íny fokozatosan regenerálódik. Ez az időszak lehet 1-2 hétig is eltarthat, az íny lassan visszanyeri eredeti állapotát, és megkezdődik a szövetek gyógyulása.
 3. Teljes gyógyulás: A teljes gyógyulási időszak több héten vagy akár néhány hónapon keresztül is eltarthat, különösen, ha a foghúzás komplikált volt, vagy ha a páciensnek egyéb egészségügyi problémái vannak, amelyek befolyásolják a gyógyulást. Ebben az időszakban a csontok és a lágy szövetek teljesen regenerálódnak.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyulási időszak alatt a páciensnek szigorúan be kell tartania a fogorvos által javasolt utókezelési útmutatásokat, beleértve a szájhigiéniai utasításokat, az étrendi korlátozásokat és a fizikai aktivitásokra vonatkozó ajánlásokat. Amennyiben a fájdalom fokozódik, a duzzanat nem csökken, vagy egyéb rendellenességeket észlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Egy átlagos esetben a foghúzás utáni ínygyógyulás időtartama általában 7-10 napot vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt az íny jelentős része már gyógyuló fázisba kerül. Azonban fontos megjegyezni, hogy a teljes gyógyulási folyamat, beleértve a csontok és a szövetek teljes regenerálódását, több hétig(4-5 hét) vagy akár hónapokig is eltarthat. A pontos időtartam változhat az egyén egészségi állapotától és a foghúzás komplikáltságától függően.

Mire kell vigyázni foghúzás után?

Kerülendő minden olyan tevékenység, mellyel hátráltatjuk az optimális sebgyógyulást.

 • A dohányzás káros melléktermékei hátráltatják a sebgyógyulást, ezért legalább pár órára kerülni kell, vagy minimálisra csökkenteni az elszívott cigaretták számát.
 • A kávé és az alkohol fogyasztása is kerülendő, legalább a foghúzást követő első 6 órában. A tömény alkohol nem fertőtleníti a sebet ilyen módon!
 • A tejtermékek fogyasztása is ellenjavallt ebben a helyzetben, így érdemes azokat kiiktatni pár napra az étrendből.
 • A zsibbadásmegszűntével el lehet kezdeni óvatosan enni, de csak a másik oldalt használva.
 • Ne használjunk 2-3 napig szájvizet, valamint szájzuhanyt, ne öblögessünk, ne szívogassuk, ne piszkáljuk a sebet!
 • Kerüljük a nehéz fizikai munkát, ne emeljünk, ne menjünk edzésre pár napig, kérjük ki az orvos tanácsát ez ügyben.
 • Kerülendő a túl meleg, vagy hideg, cukros és buborékos élelmek és italok bevitele
 • Pár napig javasolt a napozás, a szaunázás és a forró fürdő hanyagolása.
 • Fontos, hogy az alapos fogmosást nem kell elhagyni, de a húzás helyénél óvatosan csak a szomszédos fogakat tisztítsuk, magát a sebet ne dörzsöljük!

Mire figyeljek még, mivel segíthetem a seb gyógyulását?

 • Az esetlegesen jelentkező arcduzzanatot csillapíthatjuk hideg borogatással. Vigyázat, jeget nem szabad közvetlenül az arcra tenni, mert szövetkárosodással járhat, elegendő egy hideg textilzsebkendővel borogatni az érintett területet.
 • Ritkán, de előfordul, hogy a vérzés nem áll el néhány órán belül, ilyen esetben szakemberhez kell fordulni, hogy mielőbb szakszerű segítséget kapjunk.
 • Hasznos lehet továbbá, ha magas párnán alszik pár napig.
 • A fájdalom általában 1-2 nap alatt megszűnik, de ha netán fokozódnak a panaszok, ajánlott újra felkeresni az orvost.
 • Egyre több rendelőben van lehetőség olyan lézeres kezelésre, ami elősegíti a sebgyógyulást, érdemes igénybe venni.

Ha az orvos varrattal zárja a sebet, eltávolítása általában 5-7 nap múlva történik, utána primer gyógyultnak tekinthető a seb. Erre a pár napra viszont nagyon fontos szempont, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, a kocsonya-szerű alvadékot ne távolítsuk el. Ez a véralvadék nagyon hasznos, behámosodik és megkönnyíti a sebgyógyulást, hiányában lassan és esetleg fájdalmasabban gyógyul a seb. Vigyázni kell tehát, hogy a sebbe ne menjen táplálék, és a tisztogatással ne kockáztassuk az alvadék kipiszkálását.

Baj, ha foghúzás után vérzik a seb?

 • A foghúzás utáni seb várhatóan 1-2 órával a műtét után még vérzik, emellett a következő 24 órán keresztül is fennállhat a vérzés veszélye. Ne ijedjen meg: mivel a vér nyállal keveredik a szájüregben, sokkal bőségesebbnek érzi, mint amennyi valójában. Ha a következő 4 óra elteltével is erősen vérzik, harapjon rá és gézbucnira és hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.
 • Fekvés közben a feje legyen magasabban a testéhez képest. A pihenés, alvás lassítja a vérkeringést, csökkenti a vérzést és felgyorsítja a gyógyulást. Nem javasolt a fogmosás elhagyása, de kerülje a sebet és csak kevés vizet használjon.
 • A foghúzás utáni napon, óvatosan öblítse ki száját langyos vízzel. A fogászati klinikán javasolhatják hogy az öblögetéshez használt langyos vízhez tegyen egy kanál sót, ezt naponta 4-5 alkalommal 3 vagy 4 napig használhatja. A sós víz gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van..

A hagyományos sebgyógyulás a budapesti foghúzás után. A foghúzást követő sebgyógyulás folyamatának ismerete segíthet egészségünk megőrzésében. A fogorvos a legtöbb esetben ellátja pácienseit a legfontosabb információkkal és tanácsokkal, de a fogászati kezelés menetének pontos ismerete megnyugtathatja a beteget. Néhány olyan információ, melyről érdemes részletesen is olvasni: fogászati szakmai kérdések, olcsó fogorvos, budapesti fogászat, gyors foghúzás, szájápolási tanácsok, fogászat Budapest, tanácsadás a fogorvosnál.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!