Sebgyógyulás foghúzás után

Szerző: | Fogászati szakmai kérdések, Fogorvos tanácsa

A foghúzás utáni sebkezelés hatással van a gyógyulás időtartamára, ezért érdemes megfogadni a fogorvos és a fogászati tanácsadó ajánlásait, hogy csökkentsük

Mire számítsunk a fogászati kezelés után?

A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen fordulnak stresszelés nélkül szakemberhez, ha tudható előre, hogy a sérült fog menthetetlen, és biztosan eltávolítására kerül sor. Általában, hiába a megnyugtató beszélgetés, a teljes körű tájékoztatás, a fájdalomtól való félelem már az eszközök látványától is fokozódik, és a húzás technikája (a kihúzandó fog óvatos hajlítgatása, csavargatása) erre csak ráerősít. Természetes tehát a foghúzás iránti ellenszenv, viszont a feleslegesen túlzó pánik elkerülése érdekében érdemes tisztában lenni a foghúzás természetének alaposabb ismereteivel. Könnyebben viseljük a kellemetlenségeket, amikor az elkerülhetetlen beavatkozás részleteit ismerjük, tudjuk mi vár ránk, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a szakember mindent elkövet a fájdalmaink enyhítésére, megszüntetésére.

Mennyire fáj a foghúzás?

Erre nincs egyértelmű válasz, nézzük milyen szempontok befolyásolják a fájdalomérzetet:

 • Egyéni érzékenység miatt mindenki más intenzitásúnak véli a fájdalmat. Sokkal erősebbnek érzik azok a páciensek, akiknek nem sikerül a félelmüket enyhíteni és görcsösen várják a beavatkozás végét.
 • A fog elhelyezkedése, a gyökerek száma és lefutása nagyban befolyásolja az eltávolításuk komplikáltságát, időbeni megvalósulását.
 • A kihúzandó fog állapota meghatározó, erős sérültsége bonyolultabbá, hosszabbá teheti az eljárást, ezáltal kellemetlenebb érzéssel járhat.

Foghúzás után

Természetesen, a fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a beavatkozás előtt és a húzás elhúzódása esetén közben is pótolja azt. Húzás után pedig, az érzéstelenítés elmúlásával, amennyiben a fájdalom újra jelentkezik, be lehet venni fájdalomcsillapítót. Ha az orvos indokoltnak tartja, antibiotikumot rendel, amit az előírt módon kell beszedni.

Mire kell vigyázni foghúzás után?

Kerülendő minden olyan tevékenység, mellyel hátráltatjuk az optimális sebgyógyulást.

 • A dohányzás káros melléktermékei hátráltatják a sebgyógyulást, ezért legalább pár órára kerülni kell, vagy minimálisra csökkenteni az elszívott cigaretták számát.
 • A kávé és az alkohol fogyasztása is kerülendő, legalább a foghúzást követő első 6 órában. A tömény alkohol nem fertőtleníti a sebet ilyen módon!
 • A tejtermékek fogyasztása is ellenjavallt ebben a helyzetben, így érdemes azokat kiiktatni pár napra az étrendből.
 • A zsibbadásmegszűntével el lehet kezdeni óvatosan enni, de csak a másik oldalt használva.
 • Ne használjunk 2-3 napig szájvizet, valamint szájzuhanyt, ne öblögessünk, ne szívogassuk, ne piszkáljuk a sebet!
 • Kerüljük a nehéz fizikai munkát, ne emeljünk, ne menjünk edzésre pár napig, kérjük ki az orvos tanácsát ez ügyben.
 • Kerülendő a túl meleg, vagy hideg, cukros és buborékos élelmek és italok bevitele
 • Pár napig javasolt a napozás, a szaunázás és a forró fürdő hanyagolása.
 • Fontos, hogy az alapos fogmosást nem kell elhagyni, de a húzás helyénél óvatosan csak a szomszédos fogakat tisztítsuk, magát a sebet ne dörzsöljük!

Mire figyeljek még, mivel segíthetem a seb gyógyulását?

 • Az esetlegesen jelentkező arcduzzanatot csillapíthatjuk hideg borogatással. Vigyázat, jeget nem szabad közvetlenül az arcra tenni, mert szövetkárosodással járhat, elegendő egy hideg textilzsebkendővel borogatni az érintett területet.
 • Ritkán, de előfordul, hogy a vérzés nem áll el néhány órán belül, ilyen esetben szakemberhez kell fordulni, hogy mielőbb szakszerű segítséget kapjunk.
 • Hasznos lehet továbbá, ha magas párnán alszik pár napig.
 • A fájdalom általában 1-2 nap alatt megszűnik, de ha netán fokozódnak a panaszok, ajánlott újra felkeresni az orvost.
 • Egyre több rendelőben van lehetőség olyan lézeres kezelésre, ami elősegíti a sebgyógyulást, érdemes igénybe venni.

Ha az orvos varrattal zárja a sebet, eltávolítása általában 5-7 nap múlva történik, utána primer gyógyultnak tekinthető a seb. Erre a pár napra viszont nagyon fontos szempont, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, a kocsonya-szerű alvadékot ne távolítsuk el. Ez a véralvadék nagyon hasznos, behámosodik és megkönnyíti a sebgyógyulást, hiányában lassan és esetleg fájdalmasabban gyógyul a seb. Vigyázni kell tehát, hogy a sebbe ne menjen táplálék, és a tisztogatással ne kockáztassuk az alvadék kipiszkálását.

Baj, ha foghúzás után vérzik a seb?

 • A foghúzás utáni seb várhatóan 1-2 órával a műtét után még vérzik, emellett a következő 24 órán keresztül is fennállhat a vérzés veszélye. Ne ijedjen meg: mivel a vér nyállal keveredik a szájüregben, sokkal bőségesebbnek érzi, mint amennyi valójában. Ha a következő 4 óra elteltével is erősen vérzik, harapjon rá és gézbucnira és hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.
 • Fekvés közben a feje legyen magasabban a testéhez képest. A pihenés, alvás lassítja a vérkeringést, csökkenti a vérzést és felgyorsítja a gyógyulást. Nem javasolt a fogmosás elhagyása, de kerülje a sebet és csak kevés vizet használjon.
 • A foghúzás utáni napon, óvatosan öblítse ki száját langyos vízzel. A fogászati klinikán javasolhatják hogy az öblögetéshez használt langyos vízhez tegyen egy kanál sót, ezt naponta 4-5 alkalommal 3 vagy 4 napig használhatja. A sós víz gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van..

A hagyományos sebgyógyulás a budapesti foghúzás után. A foghúzást követő sebgyógyulás folyamatának ismerete segíthet egészségünk megőrzésében. A fogorvos a legtöbb esetben ellátja pácienseit a legfontosabb információkkal és tanácsokkal, de a fogászati kezelés menetének pontos ismerete megnyugtathatja a beteget. Néhány olyan információ, melyről érdemes részletesen is olvasni: fogászati szakmai kérdések, olcsó fogorvos, budapesti fogászat, gyors foghúzás, szájápolási tanácsok, fogászat Budapest, tanácsadás a fogorvosnál.

GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!