A fogprotézis típusai, előnyei, hátrányainak bemutatása

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A fogprotézis a hiányzó fogat pótló technikai berendezés. Műfogsornak, műfognak is előszeretettel hívják. Ez a fogpótló eljárás az elvesztett szerv, a fog, vagy a teljes fogsor helyét tölti be, ezzel csökkentve az egészségügyi kockázatokat és a negatív pszichés hatást, melyet okoz egy foghiány vagy teljes fogsorhiány. Mi az a protézis A protézis egy kivehető, a saját […]

A fogprotézis a hiányzó fogat pótló technikai berendezés. Műfogsornak, műfognak is előszeretettel hívják. Ez a fogpótló eljárás az elvesztett szerv, a fog, vagy a teljes fogsor helyét tölti be, ezzel csökkentve az egészségügyi kockázatokat és a negatív pszichés hatást, melyet okoz egy foghiány vagy teljes fogsorhiány.

Mi az a protézis

A protézis egy kivehető, a saját fogakra maximálisan hasonlító kivehető műfogsor, más néven fogprotézis. A hiányzó fogállományt pótolja. A protézist a vákuum tartja a helyén, ami az állkapcsot fedő nyálkahártya és a protézis műínye között keletkezik.

Protézis előnyei, hátrányai

Rendkívül gyors és költséghatékony, talán a legkedvezőbb árú eljárás a protézis. A páciens önállóan képes használni, kivenni és visszatenni a helyére bármikor. Könnyű tisztíthatósága miatt, megfelel a higiénia feltételeknek.

A modern technikának köszönhetően már kellőképpen esztétikus, mutatós. Ugyan úgy tud kinézni, mint a saját fogak. Így nem üt el az eredeti fogsortól.

Implantátum a budapesti fogászaton
Protézis a budapesti fogászaton

A protézis előnye még, hogy sok esetben más megoldással nem élhetünk fogpótlásnál. Ha kiterjedt, nagyobb foghiány vagy teljes foghiány van, és nem áll rendelkezésre elegendő számú, egészséges, jó állapotú tartófog, akkor nem készíthető rögzített fogpótlás, például híd vagy korona, csak is protézis. Tehát részleges és teljes fogsor hiány esetén is alkalmazható.

Az elkészítése fájdalommentesen, hiszen minimális beavatkozással jár. Személyre szabottan készül, így pontosan illeszkedik, kényelmes, stabil, továbbá tartós, strapabíró is.

Hátránya, hogy a nem megfelelően elkészített, nem tökéletesen illeszkedő protézis elmozdulhat beszéd, vagy rágás közben.

Protézis típusai

A protéziseket megkülönböztethetjük anyaguk és elkészülési módjuk szerint is. Az anyaguk lehet műanyag, vagy fém, illetve rugalmas anyag is.  Elkészülési módjuk szerint pedig lehet teljes, részleges, implantátumos fogprotézis, de kombinált is.

Teljes protézis

Teljes fogállomány hiány esetén teljes protézisről beszélhetünk. Teljes alsó vagy felső, esetleg mindkettő oldalon lévő foghiány esetén ideális opció a kivehető fogsor. A teljes protézis speciális anyagból készül, néha fém elemekkel, a tartósság jegyében.

 

Részleges protézis

Ha a szájban még található néhány stabil, terhelhető fog, akkor részleges protézis készülhet leginkább. Ebben az esetben a protézis rögzítése a még meglévő fogakhoz kapcsokkal történik. Ennél a fogpótlás formánál egy erős, masszív alapot készít a fogtechnikus, legtöbbször fémlemezt, amelyre kerül a kialakított műíny és műfogak. A kivehető pótlás teljesen beborítja a fogatlan állcsont ívét.

 

Implantációs fogprotézis

Rögzített híd készítése
Rögzített híd készítése

A harmadik fajta protézis a tűimplantátumok segítségével rögzített műfogsor.

Ehhez kevés csontállomány szükséges.

Ennél az eljárásnál implantátumokat kell beépíteni, amire a kivehető fogsort tesszük. Ahhoz mérten, hogy alsó vagy felső fogpótlás szükséges, kettő vagy négy implantátum kerül beültetésre mindenképp. Ez a fix alap. Erre kerül a felépítmény, a protézis, melyet egy stéggel kötnek össze. Az összemerevített alapra kerül a kivehető alsó fogsor rögzítése vagy a felsőé.

 

Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás nevéből is adódóan, egy kivehető és egy rögzített fogpótlásból tevődik össze. Ez abban az esetben használható, ha a páciens nem rendelkezik elegendő, jó állapotú fogállománnyal ahhoz, hogy hídpótlást készíthessünk neki, de valamilyen ok kizárja az implantátum készítését is.

A fogprotézis készítésének menete

Az ideális protézis létrehozása nagy körültekintéssel történik. Egy konzultáció és felmérés előzi meg a tényleges fogpótlást. Ekkor az állcsontról és a mozgékony lágyrészekről pontos mintát vesznek, beállítják a harapási magasságot. Ennek a lenyomatnak nevezzük a szájképletek negatív mását. Tökéletes műfogsorhoz elengedhetetlen a pontos lenyomat. Egy rugalmas anyaggal tesszük, mely könnyen eltávolítható, használata nem kellemetlen, pontossága mégis kiváló. Ekkor kiválasztásra kerül a protézis fajtája, a fogak színe, anyaga is.

Majd egy próba történik a levonattal, hogy minden megfelelő legyen. Legvégül a fogtechnikus elkészíti a kívánt protézist, a felépítményt, a műínyt és a fogakat, a minta alapján.

A fogsor behelyezésekor végzünk egy ismételt próbát, majd a használat következik. Meg kell szokni az új fogsort a páciensnek, hiszen beszédnél, rágáskor furcsa, idegen érzés lehet a kezdetekben, az arc izmainak is szoknia kell. A következő találkozáskor a fogorvos korrigálni tudja az eltéréseket.

Félévente, évente érdemes egy orvosi ellenőrzést beiktatni, hogy minden rendben van-e. Hiszen a protézis formájának alapot adó nyálkahártya csont alapzatának felszíne folyamatosan változik. Így olykor szükséges korrigálás, alábélelés, implantátum beültetése.

Így néz ki a protézis

Az első az alaplemez. Az alaplemez feladata a rágónyomás közvetítése a nyálkahártya-csontalapzatra, a vákuum létrehozása, a fogpótlás megtámasztása, mozgás megakadályozása, a stabilitás biztosítása. Erre kerül a műíny a fogpótlás teste tulajdonképpen, mely a fogpótlás felépítményének a szerves része az alapon. Az alaplemez és a műfogak közötti stabil kapcsolat létesítése a fő feladata, segíti a rágást, a hangképzést, stabilitást. Erre kerülnek a műfogak, melyek a felépítmény fő részei. Fontos, hogy biztosítsák a megfelelő esztétikai hatást, a fontos funkciókat, mint a harapás, az étel felőrlése, az ajaktartás biztosítása.

Protézis tisztítása

A protézist ugyan úgy fontos minden nap többszöri tisztításnak, fogmosásnak alávetni, mint a saját fogsort. A protézis, az íny és a saját fogsor tisztításának elmaradása gyulladásához, különböző ínybetegségekhez, a maradék saját fog elvesztéséhez vezethet, továbbá a megfelelő szájhigiéné évtizedekkel meghosszabbíthatja a protézis élettartalmát is. Annak elmaradása esetén az ételmaradék, a lepedék rajta marad és hosszútávon a protézis elszíneződéséhez is vezethet.

A kivett protézist bő vízzel le kell mosni, eltávolítani róla az ételmaradékot, majd a saját fogakat fogkrémmel és fogkefével meg kell tisztítani. A hatékony és kíméletes protézis tisztításhoz a kifejezetten erre létrehozott fogkrémet, tisztító tablettát, esetleg ultrahangos mosóberendezést, fogsortisztító készüléket érdemes használni. A kereskedelemben kapható sima fogkrémekben lévő anyagok a protézis anyagát hamar összekarcolhatják. A sima fogkefe helyett protézistisztító kefét, vagy puha, esetleg közepes sörtéjű fogkefét érdemes használni ugyan ezen okokból. Hetente többször érdemes tisztítófolyadékot használni a protézis megtisztítására, mellyel gyorsan el tudjuk távolítani a lepedéket, ételmaradékot, szennyeződéseket, elszíneződést, kórokozókat, baktériumokat.

Gyakori kérdések a fogprotézisekkel kapcsolatban.

Milyen elvárásaink lehetnek egy protézistől?

A protézisekkel szemben a legnagyobb elvárás, hogy a hiányzó szerv, a fog feladatait minél hamarabb és teljesen ellássa, az élettartama, tartóssága is megfelelő legyen. De esztétika mellett fontos az is, hogy jól lehessen vele enni, rágni, illetve a hangképzés, a beszéd is normális legyen.

Mire számítsak, mennyi a protézis ára?

Egy protézis ára rengeteg tényezőtől függ. A foghiány mértékétől, a használt anyagoktól, az eljárás fajtájától és az elkészülési időtől is például. De attól is, hogy hagyományos protézis lesz vagy implantátumos rögzítésű műfogsor. Viszont az biztos, hogy a fogprotézis a legkedvezőbb áru fogpótlási lehetőség.

Mit csináljak, ha mozog a korábban jól illeszkedő protézisem?

Egy idő után változik az íny, így előfordulhat, hogy a korábban pontosan illeszkedő fogprotézis mozogni kezd, nem illeszkedik olyan tökéletesen. A tapadás annál biztosabb, minél nagyobb területen érintkezik a műfogsor a nyálkahártyával. Ha ez a tapadás megszűnik, mozogni kezd a protézis.
Ilyenkor ez könnyen orvosolható! Korrigálni kell, alábélelhető a protézis, vagy beépített implantátumokkal is hatékonyan stabilizálható újra.

Mire lehet számítani a hozzászokás során?

Előfordulhat, hogy az első időkben nem lesz komfortos a viselése, és nem illeszkedik pontosan a protézis. Ilyenkor, illetve ha feltörte a protézis, érdemes fogsorkorrigálást végezni egy konzultáció keretein belül. Ha nagyon billeg vagy mozog a fogsor, nem illeszkedik teljesen, akkor érdemes a fogsort alábéleltetni.
Ám idővel az ember hozzászokik a műfogsorhoz, azaz a protézishez, és annak viseléséhez.

Mennyire hosszú életű lehet egy protézis?

A megfelelően elkészített protézis hosszú ideig tud jó szolgálatot tenni viselőjének. A protézis ma már biztosítani tud mindent, mint a saját fogak, kényelmi, egészségügyi, és esztétikai szempontból is. Továbbá igen kedvező az ára, költséghatékony, az elkészülése nem ölel fel hosszú időt, és majdnem teljesen fájdalommentes. Már igen hamar élvezheti a páciens a jótékony hatásait, újra mosolyoghat, és ismét gond nélkül fogyaszthat mindenféle finom ételeket vele.

Tekintse meg jelenlegi akciónk AlphaBio Implantátumokra fémkerámia vagy cirkónium pótlással, ajándék röntgen és lenyomat készítésével, részletfizetési lehetőséggel ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!