GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Mi a teendő mozgó fog esetén?

Mozgó fog fogorvos

A mozgó fogat kezelni kell

Gyerekként a mozgó fogak normális jelenség: a tejfogaknak ki kell esniük ahhoz, hogy a maradandó fog ki tudjon bújni. A felnőtteknél viszont a mozgó fog olyan figyelmeztető jel, amelyet nem szabad félvállról venni, érdemes meghallgatni a fogorvos tanácsait.

Hogyan lehet felismerni egy mozgó fogat?

A fog mozgása nem mindig egyértelmű, sokszor hosszú időn át rejtve marad egy enyhébb probléma, nem mindíg van szükség fogászati látogatásra. Azonban, ha a fog nyomás hatására fájdalmas, stabilitása megváltozik, szakemberhez, fogorvoshoz kell fordulni mielőbb.

A mozgó fogak leggyakoribb okai

Parodontális betegség

Még ápolt fogazatnál is előfordul, hogy az élelmiszer maradványokból származó baktériumok megtelepednek a fog felületén, és fogplakkot képeznek. A fogkő pedig, ha nincs rendszeresen eltávolítva, megtámadhatja az ínyt, és komoly ínygyulladást okozhat. Ezután az íny duzzadt, sötétvörös lesz és érintésre, fogmosáskor vérzik. Kezelés nélkül az ínygyulladás parodontitisszé alakulhat. Ez a gyulladás a fog támasztó szövetének a fertőzése, amely érinti az alveoláris csontot, az ínyt, a fogzománcot, sőt a pulpát is. A parodontitisz egy vagy több fogat, vagy akár idővel a teljes fogazatot is érintheti, ilyenkor már fogorvos segítségére van szükség. Kezelés hiányában a fogak fokozatosan mozogni kezdenek, és ínyvesztés tapasztalható. A fogak kilazulása a fogazat elvesztéséhez vezethet.

Fogcsikorgatás

Ez a patológia a népesség 10–20% -át érinti, sokaknál rejtve maradnak a panaszok. Az állkapcsok, fogak folyamatos összeszorítása főként éjszaka jellemző, tudatalatti tevékenység, a fogászati páciensek nem is veszik észre. Általában az érintettel együtt élők figyelmeztetnek a jelenségre. A bruxizmus előbb-utóbb a fogak kopásához, meglazulásához, töréséhez, valamint a fogszövet (zománc, dentin és pép) sérüléséhez vezethet.

Trauma

Ütés hatására egy, vagy több fog elmozdulhat vagy mozogni kezd. Ilyen esetben érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, hogy a visszarögzítés minél nagyobb eséllyel megtörténhessen. Ha a fog gyökere, vagy támasztó csontja is megsérül, a visszarögzítés esélye csökken, és a károsodás a fog eltávolítását igényli.

Fogszabályozás

A túl erős és túl gyors fogszabályozással végzett kezelés gyengítheti a gyökerek erejét, és a fogak mozgékonnyá válnak.

Miért kell komolyan venni a mozgó fogakat?

Megfelelő kezelés nélkül a laza vagy mozgó fogak kieshetnek. Az esztétikai károsodásokon túl a pótolatlan fogak különféle komplikációkhoz is vezethetnek. Egyetlen hiányzó fog elegendő ahhoz, hogy a többi fog elmozdulását, vagy idő előtti kopását, ínyproblémákat, emésztési problémákat okozzon a nem megfelelő rágás miatt. Főként időskorban, a fogak elvesztése pótlás nélkül vagy a rosszul beállított protézisek elősegítik a rágási nehézségek kialakulását, mely folytán súlyos táplálkozási nehézségek adódhatnak. Ezzel együtt gátlások alakulnak ki, a szociális élettől való elzárkózás tapasztalható, és elmagányosodás várható.

Fogpótlás mindenekelőtt

Ha egy fog kiesik, javasolt azonnal pótolni. Különféle módszerek léteznek manapság annak helyettesítésére:

 • a foghíd egy vagy több hiányzó fogat helyettesít, két egészséges fog között kitölti az üresen hagyott helyet. Hátránya, hogy egészséges fogakat csiszolnak le és alkalmaznak „pillérnek”
 • a fogimplantátum a csontba beültetett mesterséges titángyökér. Lecsavarozható, vagy ragasztható koronát, hídat vagy protézist lehet rá rögzíteni a gyógyulási/becsontosodási idő letelte után. Ha a csont nem elég vastag a csavar beültetésére, akkor csontpótlásra lehet szükség
 • teljes foghiány esetén kivehető fogsorral lehet visszaállítani a rágófunkciókat.

Megelőzés

A fogászati higiénia a megelőzés kulcsa. A rendszeres fogmosás, a fogselyem és fogköztisztítók napi használata nélkülözhetetlen a fogak között maradó plakk eltávolításához. Ne felejtsd el az
éves látogatást sem fogorvosodnál egy átfogó fogászati ellenőrzés céljából.


Mozog a fogam, nem tudom, hogy mit tegyek. Ha mozog vagy meglazult egy fog, még nem törvényszerű, hogy kiesik, azonban fontos komolyan venni azt. A fogorvos tanácsait érdemes elolvasni és szükség esetén felkeresni egy fogászatot. Néhány téma, melyet érdemes lehet alaposabban is megismerni: fogorvos tanácsadás, fogorvos Budapesten árak, fogorvos a 13. kerületben, esztétikai fogászati kezelés Budapest, fogérzékenység kezelése, tanácsok és tanácsadás.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre