GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Mi a teendő mozgó fog esetén?

Mozgó fog fogorvos

A mozgó fogat kezelni kell

Gyerekként a mozgó fogak normális jelenség: a tejfogaknak ki kell esniük ahhoz, hogy a maradandó fog ki tudjon bújni. A felnőtteknél viszont a mozgó fog olyan figyelmeztető jel, amelyet nem szabad félvállról venni, érdemes meghallgatni a fogorvos tanácsait.

Hogyan lehet felismerni egy mozgó fogat?

A fog mozgása nem mindig egyértelmű, sokszor hosszú időn át rejtve marad egy enyhébb probléma, nem mindíg van szükség fogászati látogatásra. Azonban, ha a fog nyomás hatására fájdalmas, stabilitása megváltozik, szakemberhez, fogorvoshoz kell fordulni mielőbb.

A mozgó fogak leggyakoribb okai

Parodontális betegség

Még ápolt fogazatnál is előfordul, hogy az élelmiszer maradványokból származó baktériumok megtelepednek a fog felületén, és fogplakkot képeznek. A fogkő pedig, ha nincs rendszeresen eltávolítva, megtámadhatja az ínyt, és komoly ínygyulladást okozhat. Ezután az íny duzzadt, sötétvörös lesz és érintésre, fogmosáskor vérzik. Kezelés nélkül az ínygyulladás parodontitisszé alakulhat. Ez a gyulladás a fog támasztó szövetének a fertőzése, amely érinti az alveoláris csontot, az ínyt, a fogzománcot, sőt a pulpát is. A parodontitisz egy vagy több fogat, vagy akár idővel a teljes fogazatot is érintheti, ilyenkor már fogorvos segítségére van szükség. Kezelés hiányában a fogak fokozatosan mozogni kezdenek, és ínyvesztés tapasztalható. A fogak kilazulása a fogazat elvesztéséhez vezethet.

Fogcsikorgatás

Ez a patológia a népesség 10–20% -át érinti, sokaknál rejtve maradnak a panaszok. Az állkapcsok, fogak folyamatos összeszorítása főként éjszaka jellemző, tudatalatti tevékenység, a fogászati páciensek nem is veszik észre. Általában az érintettel együtt élők figyelmeztetnek a jelenségre. A bruxizmus előbb-utóbb a fogak kopásához, meglazulásához, töréséhez, valamint a fogszövet (zománc, dentin és pép) sérüléséhez vezethet.

Trauma

Ütés hatására egy, vagy több fog elmozdulhat vagy mozogni kezd. Ilyen esetben érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, hogy a visszarögzítés minél nagyobb eséllyel megtörténhessen. Ha a fog gyökere, vagy támasztó csontja is megsérül, a visszarögzítés esélye csökken, és a károsodás a fog eltávolítását igényli.

Fogszabályozás

A túl erős és túl gyors fogszabályozással végzett kezelés gyengítheti a gyökerek erejét, és a fogak mozgékonnyá válnak.

Miért kell komolyan venni a mozgó fogakat?

Megfelelő kezelés nélkül a laza vagy mozgó fogak kieshetnek. Az esztétikai károsodásokon túl a pótolatlan fogak különféle komplikációkhoz is vezethetnek. Egyetlen hiányzó fog elegendő ahhoz, hogy a többi fog elmozdulását, vagy idő előtti kopását, ínyproblémákat, emésztési problémákat okozzon a nem megfelelő rágás miatt. Főként időskorban, a fogak elvesztése pótlás nélkül vagy a rosszul beállított protézisek elősegítik a rágási nehézségek kialakulását, mely folytán súlyos táplálkozási nehézségek adódhatnak. Ezzel együtt gátlások alakulnak ki, a szociális élettől való elzárkózás tapasztalható, és elmagányosodás várható.

Fogpótlás mindenekelőtt

Ha egy fog kiesik, javasolt azonnal pótolni. Különféle módszerek léteznek manapság annak helyettesítésére:

 • a foghíd egy vagy több hiányzó fogat helyettesít, két egészséges fog között kitölti az üresen hagyott helyet. Hátránya, hogy egészséges fogakat csiszolnak le és alkalmaznak „pillérnek”
 • a fogimplantátum a csontba beültetett mesterséges titángyökér. Lecsavarozható, vagy ragasztható koronát, hídat vagy protézist lehet rá rögzíteni a gyógyulási/becsontosodási idő letelte után. Ha a csont nem elég vastag a csavar beültetésére, akkor csontpótlásra lehet szükség
 • teljes foghiány esetén kivehető fogsorral lehet visszaállítani a rágófunkciókat.

Megelőzés

A fogászati higiénia a megelőzés kulcsa. A rendszeres fogmosás, a fogselyem és fogköztisztítók napi használata nélkülözhetetlen a fogak között maradó plakk eltávolításához. Ne felejtsd el az
éves látogatást sem fogorvosodnál egy átfogó fogászati ellenőrzés céljából.


Mozog a fogam, nem tudom, hogy mit tegyek. Ha mozog vagy meglazult egy fog, még nem törvényszerű, hogy kiesik, azonban fontos komolyan venni azt. A fogorvos tanácsait érdemes elolvasni és szükség esetén felkeresni egy fogászatot. Néhány téma, melyet érdemes lehet alaposabban is megismerni: fogorvos tanácsadás, fogorvos Budapesten árak, fogorvos a 13. kerületben, esztétikai fogászati kezelés Budapest, fogérzékenység kezelése, tanácsok és tanácsadás.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • Fogászati látogatás herpesz Mehetek fogorvoshoz, amikor herpeszem van? Fogászati tanácsok kezelés előtt Általánosan ismert tény, hogy az 1. típusú herpes simplex vírus okozta elváltozás fertőző. Általában az ajkakon jelen...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre