Mitől lehet érzékeny a fogam?

Szerző: | Fogorvos tanácsa

A fogérzékenység gyakori probléma, és hátterében általában az áll, hogy kopás miatt a dentin felszínre kerül. A dentin egy porózus anyag, amely apró csatornákat (tubulusokat) tartalmaz, amelyek közvetlenül a fog belsejében található idegvégződésekhez vezetnek. Amikor a dentin szabaddá válik, ezek a tubulusok közvetítik a hőmérsékletváltozásokat és egyéb ingereket az idegekhez, ami fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz. […]

A fogérzékenység gyakori probléma, és hátterében általában az áll, hogy kopás miatt a dentin felszínre kerül. A dentin egy porózus anyag, amely apró csatornákat (tubulusokat) tartalmaz, amelyek közvetlenül a fog belsejében található idegvégződésekhez vezetnek. Amikor a dentin szabaddá válik, ezek a tubulusok közvetítik a hőmérsékletváltozásokat és egyéb ingereket az idegekhez, ami fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz.

Az érzékeny fog tünetei

 • Éles, hirtelen fájdalom általában hideg, meleg, édes vagy savas ételek és italok fogyasztásakor.
 • Érzékenység hideg levegő belélegzésekor.

Fogérzékenység okai

Fogzománc elvékonyodása: A fogzománc kopása a fog érzékenységét okozhatja. Ez történhet túlzott erővel történő, vagy kemény sörtéjű fogkefével történő fogmosás, savas ételek és italok (pl. gyümölcslevek, szénsavas üdítők, savas gyümölcsök fogyasztása), vagy reflux (gyomorsav-visszaáramlás) miatt.

 • Ínyvisszahúzódás: Az ínygyulladás és más parodontális, vagyis ínybetegségek ínyvisszahúzódást, fogínysorvadást okozhatnak. A nem megfelelő szájhigiénia is okozhat ínyvisszahúzódást. Ennek az állapotnak a következtében a foggyökerek nincsenek zománccal védve és ez érzékenységet okozhat.
 • Fogászati problémák: Fogszuvasodás, repedés vagy törött fog szintén okozhat érzékenységet.
 • Fognyaki kopás: Az idő múlásával a fogak nyaki része elkophat, felfedve a dentint.
 • Fogfehérítő kezelések: Bizonyos fogfehérítő termékek átmenetileg érzékennyé tehetik a fogakat.
 • Fogászati kezelések: Fogtömés, korona vagy gyökérkezelés után néhány napig érzékenyek lehetnek a fogak.
 • Érzékenységet okozó szokások: A fogcsikorgatás (bruxizmus) a zománc kopását okozhatja. A nyál fontos szerepet játszik a fogak védelmében, és a szájszárazság hozzájárulhat a fogzománc károsodásához.

Ha az érzékenység tartós vagy súlyos, érdemes felkeresni egy fogorvost a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében.

Kezelési lehetőségek

 1. Speciális fogkrémek: Az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek segíthetnek csökkenteni az érzékenységet.
 2. Fluoridos kezelés: A fogorvos fluoridos gélt vagy lakkot alkalmazhat a fogak megerősítésére.
 3. Fogínykezelések: Az íny visszahúzódásának kezelése segíthet a foggyökerek védelmében.
 4. Korrekciós kezelések: Ha repedt vagy törött fog okozza az érzékenységet, a fogorvos töméssel vagy más helyreállító kezeléssel segíthet.
 5. Étrendváltoztatás: Kerüld a savas ételeket és italokat, és próbáld meg csökkenteni a túl forró vagy túl hideg ételek és italok fogyasztását.

Teendők érzékeny fogak esetén

 • Speciális fogkrém használata: Érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek csökkenthetik az érzékenységet.
 • Helyes fogmosási technika: Használj puha sörtéjű fogkefét, és gyengéd mozdulatokkal moss fogat.
 • Étrendváltoztatás: Kerüld a savas ételeket és italokat, valamint a túl forró vagy túl hideg ételek fogyasztását.
 • Fogorvosi ellenőrzés: Rendszeresen látogass el fogorvoshoz, hogy időben felismerjék és kezeljék a problémákat.
 • Kerülje a fogcsikorgatást: Ha fogcsikorgatsz, kérd   fogorvos tanácsát éjszakai fogvédő használatáról.
 • Fluoridos kezelés: A fogorvos fluoridos gélt vagy lakkot alkalmazhat a fogak megerősítésére és az érzékenység csökkentésére.
 • Bonding: A fogorvos speciális anyaggal bevonhatja a fog érzékeny területeit.
 • Ínykezelések: Az ínyvisszahúzódás kezelésére szolgáló eljárások, például az ínyplasztika, segíthetnek a dentin védelmében.

Hogyan mossam a fogam, ha érzékeny?

Az érzékeny fogak megfelelő tisztítása kulcsfontosságú a fájdalom csökkentése és a fogak egészségének megőrzése érdekében. Íme néhány tipp a fogmosáshoz érzékeny fogak esetén:

Használjon puha sörtéjű fogkefét: A kemény sörték koptathatják a fogzománcot és irritálhatják az ínyt. Válassz puha vagy extra puha sörtéjű fogkefét. A kisebb fejű fogkefe könnyebben elérheti a nehezen hozzáférhető helyeket, és kevésbé irritálja az ínyt.

Válasszon érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet: Az ilyen fogkrémek speciális összetevőket tartalmaznak (pl. kálium-nitrát vagy stroncium-klorid), amelyek segítenek csökkenteni az érzékenységet.

Alkalmazzon megfelelő fogmosási technikát: Gyengéd, körkörös mozdulatokkal moss fogat, ne nyomd a fogadra/ ínyedre a fogkefét. Tartsd a fogkefét 45 fokos szögben az ínyvonalhoz képest, hogy hatékonyan meg tudd tisztítani a fogakat és az ínyt.

Ne siessen: Mosson fogat legalább 2 percig, reggel és este.

Óvatosan a fogköztisztítással: Olyan puha fogselymet vagy fogköztisztító kefét használjon, ami eltávolítja a lepedéket a fogak közül anélkül, hogy megsértené az ínyt.

Ha savas ételeket vagy italokat fogyasztott, várjon legalább 30 percet a fogmosással, hogy a sav ne károsítsa a fogzománcot.

Öblögessen szájvízzel: Használjon fluoridos szájvizet, hogy erősítse a fogzománcot és csökkentse az érzékenységet.

Látogasson el rendszeresen fogorvoshoz, hogy időben felismerjék és kezeljék az esetleges problémákat.

Milyen fogkrém ajánlott érzékeny fogra?

Az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek speciális összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni az érzékenységet és védik a fogzománcot. Válaszd a sensitive típust a jól ismert fogkrémmárkákból (pl. Sensodyne, Elmex, Parodontax), azok érzékeny fogakkal vagy ínnyel küzdők számára készülnek.

Tippek fogkrémválasztáshoz:

 • Fluoridtartalom: Válassz olyan fogkrémet, amely fluoridot tartalmaz, ez erősíti a fogzománcot és védi a fogakat a szuvasodástól.
 • Deszenzitizáló összetevők: Keresd a kálium-nitrátot vagy a stroncium-kloridot, mivel ezek az összetevők hatékonyan csökkentik az érzékenységet.
 • Kerüld a súroló hatású fogkrémeket: Az erősen súroló hatású fogkrémek tovább károsíthatják a fogzománcot és az ínyt.

Az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek rendszeres használata segíthet csökkenteni az érzékenységet és javítani a fogak általános egészségét. Ha bizonytalan abban, melyik fogkrémet válaszd, kérd fogorvosod tanácsát.

Kép forrása: https://ugadent.org/overcoming-tooth-sensitivity/

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!