Mit tehetünk a vírusok ellen? – a fogorvos tanácsai

Szerző: | Fogorvos tanácsa, Járvány 2020

Vírusok elleni védekezés módszerei Mi is az a vírus? – egy szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű organizmus, mely parazitaként él élőlények sejtjeiben és ott szaporodik. Minden élő szerveződésnek (növények, állatok, gombák, stb) vannak vírusos fertőzéseik, az ellenük történő védekezésben ad néhány tanácsot a fogorvos. A vírus a latin “virus” szóból származik, jelentése méreg, és […]

Vírusok elleni védekezés módszerei

Mi is az a vírus? – egy szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű organizmus, mely parazitaként él élőlények sejtjeiben és ott szaporodik. Minden élő szerveződésnek (növények, állatok, gombák, stb) vannak vírusos fertőzéseik, az ellenük történő védekezésben ad néhány tanácsot a fogorvos.

A vírus a latin “virus” szóból származik, jelentése méreg, és számuk több millióra tehető. Miután vírus minden ökoszisztémában megtalálható, az egyik leggyakoribb organizmus Földünkön. A vírusok “működését” a virológia tanulmányozza.

Formájuk változatos, igen parányi méretük pedig 20-1500 nanométer között változik, így többségüket csak elektronmikroszkóppal lehet megfigyelni. A jelen tudás szerint eredetük bizonytalan, de az evolúcióban kétségkívül fontos szerepet játszanak a fajok közötti génátadásban.

Hogyan tudnak terjedni a vírusok?

Terjedésük igen változatos módon történhet, rovarok által egyik állatról, vagy növényről a másikra, illetve cseppfertőzéssel, például tüsszentés, vagy köhögés során, testnedvekkel, esetleg ürülékkel beszennyezett tárgyakkal kerülhetnek egy új gazdaszervezetbe. A legtöbb vírus jellemzően csak bizonyos fajt tud továbbfertőzni.

Hogyan lehet hatékonyan védekezni a vírusfertőzések ellen?

Az antibiotikumok sajnos nem hatékonyak a vírusok ellen.

Az élőlények immunrendszere általában kielégítően védekezik a vírusokkal szemben, de oltással is lehet segíteni a fertőzés elleni még hatékonyabb válaszkiváltást.

Sajnos az idős emberek, a kis újszülöttek, csecsemők, vagy a krónikus betegségben szenvedők immunrendszere gyengébb, könnyebben megfertőződhetnek, illetve a fertőzés komolyabb panaszokkal járhat az ő esetükben. Azonban, az immunrendszert minden életkorban támogatni kell, mert a jól működő immunvédelem elengedhetetlen a mikrobák és a vírusok ellen.

A védekezés fontos elemei a fogorvos szerint

  • A lehető legkevesebb stressz megélése a mindennapokban, a stressz ugyanis gyengíti immunrendszerünket.
  • A megfelelő étkezés kulcsfontosságú. Az immunitás erősítése érdekében vigyázni kell az egészséges bélflórára. Ennek érdekében változatos és kiegyensúlyozott étrendet kell folytatni sok rosttartalmú étellel, mint például hüvelyesekkel, vitaminban gazdag gyümölcsökben és zöldségekben, és erjesztett ételek fogyasztásával (például savanyúkáposzta).
  • A szervezet C- és D-vitamin igényének maximális biztosítása nélkülözhetetlen a jó immunitás megszerzéséhez.
  • A fizikai aktivitás fenntartása sok mozgással szintén létfontosságú. A szabad levegőn végzett sportolás a legideálisabb. A szabadban tett nagy séták, kocogás, tornázás során ráadásul endorfin, vagyis boldogsághormon szabadul fel, ami csökkenti a stressz szintet. A mozgás biztosítja az izmok aktivitását, és jólesően kifáraszt, ezáltal segíti a nyugodt alvást is.
  • A minőségi pihenés, a kielégítő alvás alapja a védekező képességeink működésének.
  • Továbbá ajánlott, a tévhitekkel ellentétben, kevés (vagy egyáltalán nem) alkoholt fogyasztani. Az alkohol nem a szervezet “fertőtlenítőszere”, nincs jó hatással hasznos fehérvérsejtjeinkre, immunrendszerünk kis katonáira.

Megbetegedés esetén forduljunk orvoshoz, kérjük ki tanácsát, és izoláljuk, védjük magunkat maszkkal annak érdekében, hogy szeretteinket ne fertőzzük meg.


Mit tehetünk a vírusok ellen? – a fogorvos szakszerű tanácsai. A fogorvos tanácsai a vírus ellenes védekezéssel kapcsolatban, hogy megőrizhessük egészségünket a járvány idején is, erősítsük immunrendszerünket és figyeljünk a higiéniára. A mostani időszakban az alábbi témák részletes megismerése is fontos lehet: fogorvos tanácsa Budapesten, járvány 2020 teendők, fogorvos ára, sürgősségi fogászat, tanácsok az orvosnál, vírusvédelem és fertőtlenítés, immunrendszer erősítése.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!