GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A fogorvos tanácsai vírusok ellen

mivel fertőtlenítsek

Mivel pusztíthatjuk el a vírusokat?

Lakásunk tisztasága, egészségünk megőrzése nem csak járványhelyzetben fontos, de most kiemelt figyelmet érdemel.

A fertőzések elkerülése érdekében sokat tehetünk, ha a szokásosnál is jobban törekszünk a személyi higiéniánk fenntartására és a környezetünk fertőtlenítésére. A gyógyszertárakban és a boltokban számos alternatívát találunk ahhoz, hogy az otthoni, munkahelyi bútorainkat, folyamatos használatban lévő tárgyainkat mentesítsük a kórokozóktól. Ugyanígy, se szeri, se száma a kereskedelmi forgalomban lévő kézfertőtlenítőknek, melyek rendszeres használata a járványhelyzetben elengedhetetlen. Azonban, elveszvén a hatalmas kínálatban, jogosan merül fel a kérdés: Mit mivel fertőtlenítsek?

Az üzletekben kapható szerek útmutatóját követve választ kaphatunk a kérdéseinkre. Ám nem ilyen egyértelmű a helyzet akkor, ha otthon szeretnénk költséghatékony, és természetes alapanyagú általános fertőtlenítőszert készíteni.

A kisgyerekes szülők sok esetben veszélyesnek ítélik a vegyszerek használatát a háztartásban, ami valóban rejt némi rizikót magában. A természetes tisztító-, és fertőtlenítőszerek azonban teljesen biztonságosak, bátran alkalmazhatóak babák és kisgyerekek mellett is.

Jó az alkohol a fertőtlenítésre?

Igen, de tudni kell melyik. Természetesen, nem minden alkohol fertőtlenítőszer. A 12%-os vörösbor maximum foltot hagy a konyhaszekrényen, de fertőtleníteni nem fogja azt. Azonban, a gyógyszertárban kapható 50%-os, vagy magasabb töménységű alkoholok kiválóan fertőtlenítenek és tisztítanak minden arra alkalmas felületet (bútor, gyerekjáték, távirányító, villanykapcsoló, kilincs, mobiltelefon, stb). Használatuk roppant egyszerű, hígítás nélkül egy sima rongyra öntve, alkohollal áttörölhetőek a kívánt felületek.

Az ecet jó fertőtlenítésre?

A 20%-os ecet régóta jól szolgál a háztartásokban. Kiválóan oldja a vízkövet, továbbá hatékonyan tisztít és fertőtlenít. Alkalmazásával megújulhat a konyha vagy a fürdőszoba, és a különböző üvegfelületek.

A citrom jó fertőtlenítésre?

A citrom leve nem pusztán vitaminban gazdag, de fertőtlenít, szagtalanít és tisztít is. Igen jó barát a háztartásban, a hűtő, vagy a mikrohullámú sütő tisztításakor, felmosásnál. Illóolaja frissíti és fertőtleníti a levegőt, ez segíti a természetes védekezést a cseppfertőzéssel terjedő betegségek idején.

A szódabikarbóna jó fertőtlenítésre?

Sütéshez-főzéshez jól ismert a szódabikarbóna használata. Nem mindenki tudja viszont, hogy környezettudatos takarításhoz, szagtalanításhoz, és fertőtlenítéshez is alkalmazhatjuk. Ha olcsón szeretnénk tisztaságot tartani, és az egészségünkre ártalmatlan, univerzális szert használni, mindig legyen kéznél belőle otthonunkban.

A só jó fertőtlenítésre?

A legrégebbi fertőtlenítőszerek egyike a só. Már a középkorban is használták bőrsérülések és betegségek fertőtlenítésére. Sebgyógyító hatása közismert, ám méltatlanul elhanyagolják a modern háztartásokban. Pedig, nagyanyáink még tudták, hogy forró vízben feloldva áldásos hatással bír, olcsó fertőtlenítő alternatíva felmosáshoz vagy általános tisztításhoz.

A szájvíz jó fertőtlenítésre?

Nem csak szájöblögetésre használhatóak a szájvizek, de bőrön és a hajra is jó hatással bírnak.
Tudjuk, hogy a szájvíz fertőtlenít, használatával kiküszöbölhető a rossz lehelet, és a fogszuvasodást és az ínygyulladást el lehet kerülni.
Kevesen tudják azonban, hogy a bőr- és hajápolásban is jól jöhet az antiszeptikus hatása.

Fontos: A házilag készített szereknél, főként az alkoholos változatoknál, is érdemes odafigyelni az összetételre. Arcápolásra és bőrápolásra csakis olyan terméket szabad használni, mely mérsékelt alkohol, vagy savtartalmú, és nincs benne mesterséges színezék, vagy aromaanyag. A bőr kezelésére alkalmasak lehetnek a személyre szabott természetes szájöblögetők, azonban nem árt szakemberhez fordulni komolyabb panaszok esetén. Mielőtt bármilyen háziszert alkalmaz, tegyen bőrpróbát kézfején, hogy kiderüljön, nem irritálja-e bármelyik összetevője.


Mit mivel fertőtlenítsek a járvány idején? A járvány idején aktuális kérdés, hogy mit és mivel fertőtlenítsünk, mi a vírus legjobb ellenszere? A budapesti fogászat munkatársai ebben a kérdésben igyekeznek tanácsot adni. Néhány további tartalom: fertőtlenítés, fogorvos, tanácsadás, fogászat, vírus, fertőtlenítő szer, higiénia, járvány 2020.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre