Mindent az amalgám tömésről

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Az amalgám tömés egy fogászati anyag, amelyet évtizedek óta használnak fogak helyreállítására, különösen a hátsó fogaknál, ahol szükséges a nagy rágóerő. Az amalgám egy fémötvözet, amely főként higanyból (50%) és egyéb fémekből, például ezüstből, ónból és rézből áll. Az amalgám előnyei és hátrányai Előnyök Hátrányok Amalgán tömés várandósság alatt A fogászati ajánlás az, hogy várandósság […]

Az amalgám tömés egy fogászati anyag, amelyet évtizedek óta használnak fogak helyreállítására, különösen a hátsó fogaknál, ahol szükséges a nagy rágóerő. Az amalgám egy fémötvözet, amely főként higanyból (50%) és egyéb fémekből, például ezüstből, ónból és rézből áll.

Az amalgám előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Tartósság: Az amalgám tömés rendkívül tartós, ellenáll a rágásból eredő nyomásnak.
 • Költséghatékonyság: Általában olcsóbb, mint más tömőanyagok, például a kompozit gyanta.
 • Könnyű alkalmazhatóság: Gyorsan és egyszerűen behelyezhető, és kevésbé érzékeny a nedvességre, mint a kompozit tömés.

Hátrányok

 • Esztétika: Az amalgám tömés ezüstszínű, ami idővel sötétedhet, nem olyan esztétikus, mint a fogszínű tömések.
 • Foganyag veszteség: Az amalgám töméshez több egészséges foganyagot kell eltávolítani, mint a kompozit töméshez, annak érdekében, hogy megfelelően rögzülhessen.
 • Higanytartalom: Sokan aggodalmukat fejezték ki a higany esetleges egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Az Európai Unió Tanácsa először a 15 év alatti gyermekek, valamint a várandós és a szoptató nők esetében tiltotta meg az amalgám alapú tömés használatát fogászati kezelés során, 2025. január 1-jétől pedig mindenki számára tilos lesz az ilyen típusú tömés használata.

Amalgán tömés várandósság alatt

A fogászati ajánlás az, hogy várandósság alatt lehetőség szerint kerülni kell az amalgám tömések behelyezését. Ez az ajánlás abból fakad, hogy a tömés behelyezésekor és eltávolításakor kis mennyiségű higanygőz szabadulhat fel, amely elméletileg átjuthat a placentán. Ha a tömés elkerülhetetlen a terhesség ideje alatt, érdemes fogszínű kompozit vagy üvegionomer tömést választani, amelyek nem tartalmaznak higanyt.

Az amalgám tömések általában biztonságosnak tekinthetők, mivel a kibocsátott higany mennyisége nagyon alacsony, és a kutatások többsége azt mutatja, hogy nem okoz egészségügyi problémákat. Bizonyos helyzetekben azonban aggályok – higanymérgezés gyanúja – merülhetnek fel: pl. sok amalgám tömés, fogcsikorgatás (bruxizmus), higanyallergia és vesebetegség esetén.

Az amalgám tömés cseréje

Az amalgám tömés cseréje felmerülhet, például, ha a tömés sérült, a fog szuvasodott alatta, vagy ha esztétikai okokból szeretnénk modernebb tömőanyagra cserélni. Az eljárás során az amalgám tömés eltávolításra kerül, majd új tömés kerül beillesztésre.

amalgán tömés kép
Kép forrása: https://bellevuefamilydentistry.net/wp-content/uploads/2022/05/dental-amalgam-filling2.jpg

Az amalgám tömés cseréjének lépései

 1. A fogorvos megvizsgálja a tömést és a környező foganyagot, hogy felmérje a helyzetet.
 2. A területet helyi érzéstelenítővel érzéstelenítik, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat az eljárás során.
 3. Az amalgám tömést speciális fúróval vagy más eszközzel eltávolítják. Ezt óvatosan végzik, hogy minimalizálják a higanygőzök belélegzését és a fémrészecskék szétterjedését.
 4. Az eltávolított tömés helyét és a környező foganyagot megtisztítják, az esetleges szuvas részeket eltávolítják.
 5. Új tömés behelyezése: Az előkészített üreget új tömőanyaggal (kompozit, kerámia stb.) töltik ki. Ezután az új tömést polírozzák és formázzák, hogy illeszkedjen a fog természetes alakjához és harapásához.

Alternatív fogtömések

 • Kompozit tömés: Esztétikusabb, mivel a fog színéhez igazítható, de kevésbé tartós és drágább lehet.
 • Kerámia tömés: Nagyon esztétikus és tartós, de még drágább.
 • Üvegionomer tömés: Jó esztétikai tulajdonságokkal bír és fluoridot bocsát ki, de kevésbé tartós.

Fogtömés után

A tömés cseréje után a fog néhány napig érzékeny lehet a hideg és meleg ételekre, italokra. Fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, beleértve a rendszeres fogmosást, fogselyem használatát és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket.

Az amalgám tömés cseréje egy rutinszerű eljárás, de fontos, hogy tapasztalt fogorvos végezze, aki biztosítani tudja a megfelelő védelem és az új tömés hosszú távú sikerét!

Mit tegyek, ha kiesett az amalgám tömés a fogamból?

Ha az amalgám tömés kiesik, az azonnali figyelmet igényel. Az alábbi lépések segítenek kezelni a helyzetet és minimalizálni a további károkat.

Őrizzze meg a tömést: Ha lehetséges, tartsd meg a kiesett tömést és vidd magával a fogorvoshoz. Ez segíthet a fogorvosnak megállapítani, miért esett ki a tömés.

Kerülje a rágást azon az oldalon: A kiesett tömés helyén a fog érzékeny és sérülékeny lehet. Próbáld meg kerülni a rágást azon az oldalon, hogy minimalizáld a további károsodást vagy fájdalmat.

Tisztítsa meg a területet: Finoman öblítsd ki a szád langyos sós vízzel, hogy eltávolítsd az ételmaradékokat és csökkentsd a fertőzés kockázatát.

Ideiglenes intézkedések: Ha fájdalmat érzel, használj vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítő gélt. Kerüld a hideg vagy forró ételeket és italokat, mivel ezek fokozhatják az érzékenységet.

Keressen fogorvost: Az amalgám tömés kiesése után a legfontosabb, hogy mielőbb keresse fel a fogorvosát, hogy elvégezze a megfelelő kezelést.

A Szájhigiénia fenntartása fogtömések mellett

 • Napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel.
 • Fogselyem napi használata.
 • Szájvízzel történő öblögetés.
 • Egészséges étrend követése, kerülve a túlzott cukorfogyasztást.
 • Túl kemény ételek fogyasztásának kerülése.
 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és tisztítás.

Ha bármilyen aggodalma van az amalgám tömésekkel kapcsolatban, beszéljen a fogorvossal, aki segít meghatározni a legjobb kezelési lehetőségeket az egyéni helyzetére szabva.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!