GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Milyen maszkot hordjak koronavírus ellen?

maszk koronavirus fogászat

Milyen maszkot válasszak a fogorvoshoz?

Különösen aktuális a kérdés: milyen maszkot érdemes venni a koronavírus fertőzés elkerülése érdekében? Milyen maszkban menjek a fogorvoshoz? Miután a hónapokon át hordott ilyen-olyan maszkoknak jelentős anyagi vonzata is van, érdemes körültekintően dönteni.

Mikor és miért kell maszkot hordani?

 1. Az, hogy 6 éves kortól mindenki köteles folyamatosan maszkot viselni az aktuális rendelkezéseknek megfelelő színtereken, már régóta nem kérdés. 2020. november 11-től, 0 órától kezdődően azonban a korlátozás kiterjed a tízezer fősnél nagyobb lakónépességű települések kijelölt közterületeire is.
 2. Tudjuk, hogy a maszk önmagában nem nyújt teljes védelmet a fertőzés elkerüléséhez. A megfertőződés biztonságos elkerülése csak komoly felszereléssel lehetséges, azonban a maszkviselésnek nagy szerepe van abban, hogy a vírus átadása akadályoztatva legyen, egyszerre minél kevesebben fertőződjenek meg. Fontos tudni, hogy a tünetmentes fertőzöttek is továbbadhatják a vírust kellő védekezés hiányában.

A maszkviselés aranyszabályai:

Még mindig nagy dilemma a maszk típusa. Bár sokan gondolják, hogy egy száj elé tett sál is ugyanazt a szolgálatot teszi, ez nem így van.

Ne feledje:

 • az orrot és szájat is kényelmesen fedje el a maszk, ne nyúljunk alá, ne húzgáljuk le az orról.
 • használat után a maszk típusának megfelelően kezelendő. Az egyszer használatos maszk, vagy sál a táskába gyűrve, heteken át hordva nem tölti be a funkcióját.
 • a maszk felvétele előtt és a levételét követően kezet kell mosni.

Milyen maszkot érdemes hordani?

 • Az egyszer használatos orvosi maszkok és a házilag készített maszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet a vírusokkal szemben, hiszen nem zárnak megfelelően. Részben felfogják a kórokozókat, ha szakszerűen használjuk őket. Ezek a maszkok csupán arra alkalmasak, hogy a szánkból és orrunkból távozó kórokozók terjedését gátoljuk.
 • A csak kilégzőszeleppel ellátott maszkok megelőzésre alkalmatlanok, miután a szelepen keresztül szabadon távozhatnak a kórokozók. Ezzel pedig a környezetünkben lévőket veszélyeztetjük.

FFP1-es maszkok.

A minősített pormaszkok áteresztési mutatója határozza meg, hogy a belélegzett levegő mekkora részét képes megszűrni a maszkban lévő szűrő. Az FFP1-es maszkok esetén ez azt jelenti, hogy a belélegzett levegő 80%-át szűri meg nagyjából. Nem nyújtanak tehát elégséges védelmet a koronavírussal, vagy más egyéb vírussal szemben, de kiváló választás kézi csiszoláshoz, porképződéssel járó barkácsoláshoz.

FFP2-es maszkok

Az FFP2-es maszkok áteresztési mutatója 6-8% körüli, tehát sokkal jobban képes megszűrni a belélegzett levegőt, de tökéletes védelmet ez sem tud elérni.

FFP3-as maszkok

1%-os áteresztési értékénél fogva elméletben alkalmasak a vírusok megfékezésére. Tudni kell azonban, hogy a teljes védelemhez szükséges a védőszemüveg, overál, kesztyű is. S bár mindenki szeretné bebiztosítani magát a fertőzéssel szemben, mégse életszerű tetőtől-talpig védőruházatban indulni iskolába, vagy dolgozni.

Megelőzés

Mivel a koronavírus is cseppfertőzés útján terjed, nem csak a belélegzett levegővel fertőződhetünk meg. A vírusok a bőrön lévő sérüléseken, vagy a szem kötőhártyáján át is bejuthatnak. Ezért, védekezés nem állhat meg a maszkviselésnél. Igen fontos a rendszeres és alapos kézmosás, és a száj-szem-orr zóna érintésének elkerülése szennyezett kézzel. A távolságtartás, a zsúfolt helyek elkerülése szintén fontos kiegészítője a védelmi magatartásnak.


Milyen maszkban menjek fogorvoshoz? A koronavírus elleni védekezés egyik alapvető eszköze a maszk, melyet nem mindig könnyű viselni, azonban a fogászati látogatás alkalmával, a fogorvosi rendelőben is viselni kell. További érdekes témák olvasóink részére: fogászati témák, járvány 2020 Budapest, fogorvos járvány idején, vírusvédelem ára, fogászati tanácsadás.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Fehér fogsor Esztétikum a fogászatban Kezelési technikák A jóléti társadalomban, az emberek egyre erősebb igényt fogalmaznak meg az esztétika és a szépség irányába az egészségügyi szolgált...
 • Fogászat higiénia Higiénia a fogászati rendelőben Tisztaság és csíramentes környezet A fogászati ágazatban, csakúgy, mint az egészségügy egyéb területein, nagy hangsúlyt fektetnek a sterilitás szabály...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre