Milyen maszkban menjek fogorvoshoz?

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok, Járvány 2020

Milyen maszkot hordjak koronavírus ellen? Különösen aktuális a kérdés: milyen maszkot érdemes venni a koronavírus fertőzés elkerülése érdekében? Milyen maszkban menjek a fogorvoshoz? Miután a hónapokon át hordott ilyen-olyan maszkoknak jelentős anyagi vonzata is van, érdemes körültekintően dönteni. Mikor és miért kell maszkot hordani? Az, hogy 6 éves kortól mindenki köteles folyamatosan maszkot viselni az […]

Milyen maszkot hordjak koronavírus ellen?

Különösen aktuális a kérdés: milyen maszkot érdemes venni a koronavírus fertőzés elkerülése érdekében? Milyen maszkban menjek a fogorvoshoz? Miután a hónapokon át hordott ilyen-olyan maszkoknak jelentős anyagi vonzata is van, érdemes körültekintően dönteni.

Mikor és miért kell maszkot hordani?

  1. Az, hogy 6 éves kortól mindenki köteles folyamatosan maszkot viselni az aktuális rendelkezéseknek megfelelő színtereken, már régóta nem kérdés. 2020. november 11-től, 0 órától kezdődően azonban a korlátozás kiterjed a tízezer fősnél nagyobb lakónépességű települések kijelölt közterületeire is.
  2. Tudjuk, hogy a maszk önmagában nem nyújt teljes védelmet a fertőzés elkerüléséhez. A megfertőződés biztonságos elkerülése csak komoly felszereléssel lehetséges, azonban a maszkviselésnek nagy szerepe van abban, hogy a vírus átadása akadályoztatva legyen, egyszerre minél kevesebben fertőződjenek meg. Fontos tudni, hogy a tünetmentes fertőzöttek is továbbadhatják a vírust kellő védekezés hiányában.

A maszkviselés aranyszabályai:

Még mindig nagy dilemma a maszk típusa. Bár sokan gondolják, hogy egy száj elé tett sál is ugyanazt a szolgálatot teszi, ez nem így van.

Ne feledje:

  • az orrot és szájat is kényelmesen fedje el a maszk, ne nyúljunk alá, ne húzgáljuk le az orról.
  • használat után a maszk típusának megfelelően kezelendő. Az egyszer használatos maszk, vagy sál a táskába gyűrve, heteken át hordva nem tölti be a funkcióját.
  • a maszk felvétele előtt és a levételét követően kezet kell mosni.

Milyen maszkot érdemes hordani?

  • Az egyszer használatos orvosi maszkok és a házilag készített maszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet a vírusokkal szemben, hiszen nem zárnak megfelelően. Részben felfogják a kórokozókat, ha szakszerűen használjuk őket. Ezek a maszkok csupán arra alkalmasak, hogy a szánkból és orrunkból távozó kórokozók terjedését gátoljuk.
  • A csak kilégzőszeleppel ellátott maszkok megelőzésre alkalmatlanok, miután a szelepen keresztül szabadon távozhatnak a kórokozók. Ezzel pedig a környezetünkben lévőket veszélyeztetjük.

FFP1-es maszkok.

A minősített pormaszkok áteresztési mutatója határozza meg, hogy a belélegzett levegő mekkora részét képes megszűrni a maszkban lévő szűrő. Az FFP1-es maszkok esetén ez azt jelenti, hogy a belélegzett levegő 80%-át szűri meg nagyjából. Nem nyújtanak tehát elégséges védelmet a koronavírussal, vagy más egyéb vírussal szemben, de kiváló választás kézi csiszoláshoz, porképződéssel járó barkácsoláshoz.

FFP2-es maszkok

Az FFP2-es maszkok áteresztési mutatója 6-8% körüli, tehát sokkal jobban képes megszűrni a belélegzett levegőt, de tökéletes védelmet ez sem tud elérni.

FFP3-as maszkok

1%-os áteresztési értékénél fogva elméletben alkalmasak a vírusok megfékezésére. Tudni kell azonban, hogy a teljes védelemhez szükséges a védőszemüveg, overál, kesztyű is. S bár mindenki szeretné bebiztosítani magát a fertőzéssel szemben, mégse életszerű tetőtől-talpig védőruházatban indulni iskolába, vagy dolgozni.

Megelőzés

Mivel a koronavírus is cseppfertőzés útján terjed, nem csak a belélegzett levegővel fertőződhetünk meg. A vírusok a bőrön lévő sérüléseken, vagy a szem kötőhártyáján át is bejuthatnak. Ezért, védekezés nem állhat meg a maszkviselésnél. Igen fontos a rendszeres és alapos kézmosás, és a száj-szem-orr zóna érintésének elkerülése szennyezett kézzel. A távolságtartás, a zsúfolt helyek elkerülése szintén fontos kiegészítője a védelmi magatartásnak.


Milyen maszkban menjek fogorvoshoz? A koronavírus elleni védekezés egyik alapvető eszköze a maszk, melyet nem mindig könnyű viselni, azonban a fogászati látogatás alkalmával, a fogorvosi rendelőben is viselni kell. További érdekes témák olvasóink részére: fogászati témák, járvány 2020 Budapest, fogorvos járvány idején, vírusvédelem ára, fogászati tanácsadás.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!