GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Inlay és onlay fogpótlások Budapesten

inlay tömés és onlay fogpótlás

Inlat fogtömés és onlay fogpótlás

Fogszuvasodás esetén, ha a károsodás mértéke nagyon kiterjedt, és a kompozit vagy amalgám által történő szokásos javítást lehetetlennek ítélik a fogászaton, a fogorvos inlayt, vagy onlayt alkalmaz. Ez a forradalmian új, esztétikus, fogmegtartó megoldás egyre inkább kiváltja a kevésbé időtálló töméseket. Ezzel az eljárással lehetővé teszik a fog anatómiai alakjának rekonstruálását, és kiváló eredményt nyújt a fogszövet maximális megtartásával. Ha fogpótlásra van szükséged, tudj meg többet szolgáltatásunkról itt.

Inlay / Onlay – Mi a különbség?

Az inlay betét vagy inlay tömés egy olyan fogpótlás, amely lehetővé teszi a fog belső részének közvetlen rekonstruálását. A fog üregének megtisztítása után lenyomatvétel alapján, fogtechnikai laborban készül, általában kerámiából.

Az onlay betétet vagy onlay fogtömést, nagyobb kiterjedésű fogkárosodás esetén alkalmazzák a meggyengült fog védelme, a teljes rágófelület befedése érdekében a fogorvos. A fog sérült koronájának eltávolítása és üregének megtisztítása után lenyomatvétel alapján, fogtechnikai laborban készül, általában kerámiából.

Az inlay, onlay betétek mechanikai szilárdsága kiemelkedően jobb, mint a hagyományos tömési technikákban alkalmazott amalgámok és kompozitok esetében. Sokkal jobb minőségű tömítést kapunk ezáltal, ami növeli a szomszédos fogakkal való érintkezési pont megbízhatóságát, könnyű tisztíthatóságot biztosít, így csökkentve a szuvasodás és az ínygyulladási problémák megismétlődésének kockázatát.

Túl nagy szuvasodás esetén az inlay, onlay fogtömés lehetővé teszi annak elkerülését, hogy koronát kelljen készíteni a sérült fogra nagyobb fogszövet vesztés kockázatával.

Hogyan történik az eljárás?

A fogászati vizsgálatot, állapotfelmérést követően, az fogorvos felállítja a diagnózist, és teljes körű tájékoztatást ad arról, hogy milyen beavatkozásokat és eljárásokat lát szükségesnek. Ha a páciens elfogadja a kezelési tervet, elkezdődhet a fogpótlás előkészítése.

Amennyiben inlay, onlay betét beragasztására kerül sor, a fogorvos először előkészíti a fogat annak befogadására. Amennyiben szükséges, helyi érzéstelenítésben végzi a beavatkozást.

 • megtisztítja a szuvas üreget, eltávolítja a károsodott részeket
 • lenyomatot készít az így kapott üregről, mely alapján fogtechnikus készíti el a precíz pótlást
 • az inlay, onlay betétek elkészítésének időtartamára a fogorvos ideiglenes tömést alkalmaz a kitisztított üreg védelmére
 • az elkészült, kemencében kiégetett, ezáltal igen tartós, személyre szabott betétet a fogorvos beragasztja az előkészített fogba.

Az inlay, onlay betétek előnyei

Manapság a fogászaton azok az rekonstrukciók részesülnek előnyben, amelyek lehetővé teszik az eredeti foghoz hasonló megjelenés elérését, és általuk elkerülhető a szervezet higany terhelése. A betétek segítségével kapott fogpótlások sokkal erősebbek, tartósabbak és esztétikusabbak, mint egy amalgám, vagy kompozit fogtömés.

A beillesztés lehetővé teszi a fog morfológiájának ideális rekonstruálását az optimális rágóhatás hatékonyságának visszanyerésével.

További előnyük, hogy a fogkoronával ellentétben, a betét elkészítéséhez nincs szükség az ép fogállomány eltávolítására, a fog devitalizálására a fogorvosnál.

Az inlay, onlay fogbetét többféle az esztétikai fogászaton, választható alapanyagból készülhet, időtálló és kopásálló eredményt biztosít viselőjének. Precíz illesztésének köszönhetően igen kényelmes, esztétikailag kifogástalan, hiszen a fog saját színéhez igazítható.


Milyen fogpótlásokat és milyen árban alkalmazunk? A fog súlyos károsodása esetén a fogorvos a tömés helyett inlay vagy onlay fogpótlás behelyezését ajánlja a páciensnek a budapesti esztétikai fogászaton. Néhány további téma, melyek részletes megismerése hasznos lehet: budapesti fogászat a 13. kerületben, fogászati beavatkozások bejelentkezés, fogorvos szolgáltatásai, fogtömés ára, fogászati kezelés Budapest 13. kerületében, fogpótlás elkészítése, inlay tömés ára, onlay tömés készítése.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre