Mikor menjünk sürgősen fogorvoshoz?

Szerző: | Fogorvos tanácsa

A gyakorló fogorvos tanácsai Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk a körültekintő szájápolásra, viszont egyre több magas cukortartalmú élelmiszert fogyasztunk. Nem csoda tehát, hogy a fogszuvasodás és egyéb ínybetegségek, jó ideje népbetegségnek számít. Sajnos kevesen veszik komolyan, hogy évente legalább egyszer részt kell venni fogászati szűrésen, hogy a sokszor fájdalmas tüneteket ezáltal megelőzzék, és […]

A gyakorló fogorvos tanácsai

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk a körültekintő szájápolásra, viszont egyre több magas cukortartalmú élelmiszert fogyasztunk. Nem csoda tehát, hogy a fogszuvasodás és egyéb ínybetegségek, jó ideje népbetegségnek számít. Sajnos kevesen veszik komolyan, hogy évente legalább egyszer részt kell venni fogászati szűrésen, hogy a sokszor fájdalmas tüneteket ezáltal megelőzzék, és minél kevesebb beavatkozással megőrizzék fogaik egészségét.

Mikor forduljunk tehát szakemberhez?

 • Természetesen szakember segítségére lehet szükség baleseti sérüléskor, az állkapocs, arc fájdalma esetén, a fog balesetben történő elvesztésekor, vagy más jellegű károsodása esetén. Például: erősen vérző íny, szájzug, egy vagy több kitört vagy mozgó fog, sérült nyelv stb. esetén
 • nem szűnő fogfájás esetén, amikor fogunk és a körülötte lévő íny lüktetően fáj, fájdalomcsillapító tabletta hatására sem nyugszik
 • arc szokatlan duzzanata, elszíneződése, esetlegesen járulékos hőemelkedés esetén
 • harapásnál erős fájdalom jelentkezése esetén, ami már azt jelzi, hogy a fogideg be van gyulladva
 • a rossz lehelet és szájíz szintén a kórokozók megtelepedésének első jele.

Mi a teendő, ha már érezzük a tüneteket?

Természetesen, mielőbb forduljunk fogorvoshoz, hogy megfelelő és szakszerű ellátást kapjunk a problémára. A rendelőben tapasztalt fogorvos(ok) várják a
pácienseket, akik minden fogászati problémára felkészülve, megfelelő eszközök segítségével, rutin eljárásokkal tudnak segíteni a panaszok enyhítésében és megszüntetésében.

Milyen kezelés várható?

Sokrétű a lehetséges kezelések sora. Például fogszuvasodás esetén, a fogak alapos átvizsgálása után, a fogban talált lyukat meg kell tisztítani a baktériumoktól, majd be kell tömni. Természetesen a probléma függvényében változhat a felhasznált anyagok és az eljárások típusa, ennek kiválasztása a fogorvos feladata. Fontos tudni, hogy ezen rutin eljárásokat mindig érzéstelenítésben végzik a szakemberek, tehát nem kell félni a fájdalomtól.

Miért alakulnak ki fogászati problémák?

Elsődleges probléma a rendszertelen fogápolás, melynek hiányában az ételmaradványok lepedéket képeznek fogainkon, ami ideális táptalaj a baktériumoknak. A baktériumok termelte savak lebontják fogzománcot, majd a felszínről a mélybe juthatnak, ahol a dentin rétegeit is elkezdik lebontani, végül pedig a fogbélre is ráterjedhetnek. Amikor a fog már folyamatosan fáj, akkor valószínűleg előrehaladott a szuvasodás és gyökérkezelésre is szükség lehet. Ezért tanácsoljuk, hogy ne csak a fájdalom megjelenésekor jelentkezzenek a fogorvosnál, hanem a megelőzés legyen a cél.

Mivel előzhetjük meg a probléma kialakulását?

 • megfelelő szájhigiénével, alapos, rendszeres fogmosással. A jó technikájú fogmosás megtanulásához kérjük fogorvos segítségét, hiszen helytelen
  mozdulatokkal inkább kárt teszünk fogainkban
 • a fogselyem és fogköztisztító kefe helyes használatát is érdemes megtanulni, hiszen a fogközökből, kis résekből máshogy igen nehéz eltávolítani a
  maradékokat
 • amennyiben szükséges, használhatunk szájvizet is, ami semlegesíti a kellemetlen leheletet
 • a rendelőkben igénybe vehető professzionális szájhigiénés kezelés, mellyel megoldható a fogkövek rendszeres eltávolítása, ezáltal megelőzhető a szuvasodási folyamat és egyéb ínybetegségek.

Természetesen a legfontosabb, hogy rendszeresen, ideális esetben félévente, ellenőriztessük a fogaink állapotát. Nagyon fontos, hogy a problémákat
időben feltárja a fogorvos, és így minimális beavatkozással meg tudja menteni a fog egészségét, ezáltal elkerühető egy komolyabb beavatkozás szükségessége.

Mikor menjünk sürgősen fogorvoshoz? Izgalmas témák, melyeket a következő írásainkban kifejtünk: fogorvos tanácsa, fogorvos, fog betegségek, fogászat, tanácsok, kezelés.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!