GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Amit a fogtömésről tudni kell

Fogtömés szükségessége

Mikor kell a fogtömés?

Amikor valakinek örökletesen jó, erős fogai vannak, el sem tudja képzelni, milyen szorongással gondol más a fogorvosi székben történtekre, különösen a fogtömésre. Akinek már volt gondja a fogaival, és pánikszerűen szaladt a fogorvoshoz nem múló fogfájással, az tudja, milyen fontos a fogak egészsége, épségük megőrzése.

Természetesen, az alapos és rendszeres fogápolás akkor is nélkülözhetetlen, ha kedvező genetikai adottságokkal rendelkezünk, ezért annak fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Ennek ellenére, kevesen mondhatják el magukról, hogy egyetlen fogtömés sincs a szájukban. Viszont, minden bizonnyal tehetünk azért, hogy minél kevesebb legyen, ritkábbak legyenek a látogatások a fogorvosnál.

Mikor kezdjük el az orális higiéné tanítását, a fogmosás gyakorlását gyermekeknél?

A helyes szájápolást érdemes az első parányi tejfogak kibújását követően elkezdeni. A tejfogak egészségének megőrzése azért kiemelkedően fontos, mert a rossz, szuvas tejfogak befolyásolhatják a később kibújó maradandó fogak épségét. A szülői segítséggel végrehajtott fogtisztítás, majd a körülbelül 5-6 éves korban már önállóan végzett fogmosás azonban jelentősen csökkenti a szuvasodás megjelenésének esélyét. A gyermekek helyes fogápolásáról itt olvashatod el a fogorvos tanácsait.

A maradandó fogak esetében talán nem is kell kiemelni a fogmosás fontosságát, hiszen tudjuk, hogy életünk végéig befolyással bírnak az ápolt fogak az életminőségünkre.
A helyes szájápolás mellett hasonlóan szükséges a rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzés, melynek segítségével kiszűrhetőek és mielőbb orvosolhatóak a fogászati gondok. A fogorvos már akkor feltárja a kisebb elváltozásokat, amikor a páciens még nem érez fájdalmat, nincs észlelhető probléma.

Milyen tünetei vannak a szuvasodásnak?

Sajnos, néha előfordulhat a fogak szuvasodása alapos fogápolás mellett is. Mikor kell gyanakodni a fog megfertőződésére? Az alábbi, legjellemzőbb tünetek észlelésekor mielőbb fel kell keresni egy fogorvost:

 • éles, nyilalló fájdalom
 • érzékenység hidegre, melegre, savas dolgok elfogyasztásakor
 • kellemetlen lehelet
 • ínygyulladás.

Annak érdekében, hogy a fogorvos minimális beavatkozással helyre tudja állítani a sérült fog egészségét, már enyhe panaszok esetén is fontos a szakember felkeresése. Nem szabad elodázni a problémát, hiszen az később csak komplikáltabb és költségesebb kezeléssel korrigálható csak.

Mi történik fogtömés esetén?

A fog kitisztítása és betömése mindennapos rutin eljárás. Általában helyi érzéstelenítés mellett történik, de nem mindig szükséges hozzá fájdalomcsillapítás.
A fogorvos a megtisztított üregbe tömőanyagot helyez, ami néhány perc alatt megkeményedik.

A töméshez használt anyag lehet:

 • amalgám: régebben használt, fémszínű tömőanyag, mely higany és fémtartalma miatt már nem ajánlott egyértelműen
 • esztétikus pótlások. Miután az esztétikus pótlás mind színében, mind anyagában hasonló a foghoz, igen közkedvelt anyag. Leggyakrabban a kompozit tömést alkalmazzák, mely ellenálló tömésfajta, bár idővel zsugorodhat, így 5-10 évente javasolt a cseréje.
 • A kompomer tömést csupán tejfogak tömésére és ideiglenes tömésként alkalmazzák.
 • Az üvegionomer tömések nem tartalmaznak fémet, kémiailag jól kötődnek a fog anyagához, azonban a terhelhetőségük kisebb. Ezen tulajdonságuknak köszönhetően inkább fognyaki szuvasodások esetében használatosak.

Nagyobb kiterjedésű szuvasodások esetében már fogbetéteket alkalmaznak. Az inlay/onlay fogbetétek személyre szabott, fogtechnikus által készített fogbetétek, melyek igen időtálló megoldásoknak bizonyultak. Készülhetnek aranyból, kerámiából, kompozitból, vagy titánból. Az épen maradt megtisztított fogtestre ragasztott betétek szinte észrevehetetlenek, mind esztétikai, mind funkcionális szempontból megállják a helyüket a modern fogászati kezelések között.


Mikor kell betömni a fogat? Amikor arra kerül a sor, hogy elinduljunk a fogorvoshoz, a fogtömés elkészítésére, biztonságérzetet adhat, ha ismerjük a kezelés menetét, tudjuk azt, hogy mi vár ránk a fogászaton. Néhány további érdekes témát itt ajánlunk olvasóink számára: budapesti fogászat árak, fogorvos tanácsa a szájhigiéniáról, fog betegségek megelőzése, fog tömés gyorsan, fogászati szolgáltatások 13. kerület, szájhigiénia gyerekeknek, inlay tömés gyorsan, fogtömés ára.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Fogászati szolgáltatás Népszerű fogászati kezelések A legnépszerűbb fogorvosi szolgáltatások és azok természete Mosolyunk fontos része a személyiségünknek, meghatározó eleme a magabiztos fellépésnek. A...
 • Garancia fogászat Garanciális fogászati kezelés Biztonságos szolgáltatások a fogorvosnál A fogászat területére is érvényes, hogy minden betegnek joga van a számára legjobb, legoptimálisabb kezeléshe...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre