Mikor kell betömni a fogat?

Szerző: | Budapesti fogászat, Fogorvos tanácsa

Amit a fogtömésről tudni kell Amikor valakinek örökletesen jó, erős fogai vannak, el sem tudja képzelni, milyen szorongással gondol más a fogorvosi székben történtekre, különösen a fogtömésre. Akinek már volt gondja a fogaival, és pánikszerűen szaladt a fogorvoshoz nem múló fogfájással, az tudja, milyen fontos a fogak egészsége, épségük megőrzése. Természetesen, az alapos és rendszeres […]

Amit a fogtömésről tudni kell

Amikor valakinek örökletesen jó, erős fogai vannak, el sem tudja képzelni, milyen szorongással gondol más a fogorvosi székben történtekre, különösen a fogtömésre. Akinek már volt gondja a fogaival, és pánikszerűen szaladt a fogorvoshoz nem múló fogfájással, az tudja, milyen fontos a fogak egészsége, épségük megőrzése.

Természetesen, az alapos és rendszeres fogápolás akkor is nélkülözhetetlen, ha kedvező genetikai adottságokkal rendelkezünk, ezért annak fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Ennek ellenére, kevesen mondhatják el magukról, hogy egyetlen fogtömés sincs a szájukban. Viszont, minden bizonnyal tehetünk azért, hogy minél kevesebb legyen, ritkábbak legyenek a látogatások a fogorvosnál.

Mikor kezdjük el az orális higiéné tanítását, a fogmosás gyakorlását gyermekeknél?

A helyes szájápolást érdemes az első parányi tejfogak kibújását követően elkezdeni. A tejfogak egészségének megőrzése azért kiemelkedően fontos, mert a rossz, szuvas tejfogak befolyásolhatják a később kibújó maradandó fogak épségét. A szülői segítséggel végrehajtott fogtisztítás, majd a körülbelül 5-6 éves korban már önállóan végzett fogmosás azonban jelentősen csökkenti a szuvasodás megjelenésének esélyét. A gyermekek helyes fogápolásáról itt olvashatod el a fogorvos tanácsait.

A maradandó fogak esetében talán nem is kell kiemelni a fogmosás fontosságát, hiszen tudjuk, hogy életünk végéig befolyással bírnak az ápolt fogak az életminőségünkre.
A helyes szájápolás mellett hasonlóan szükséges a rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzés, melynek segítségével kiszűrhetőek és mielőbb orvosolhatóak a fogászati gondok. A fogorvos már akkor feltárja a kisebb elváltozásokat, amikor a páciens még nem érez fájdalmat, nincs észlelhető probléma.

Milyen tünetei vannak a szuvasodásnak?

Sajnos, néha előfordulhat a fogak szuvasodása alapos fogápolás mellett is. Mikor kell gyanakodni a fog megfertőződésére? Az alábbi, legjellemzőbb tünetek észlelésekor mielőbb fel kell keresni egy fogorvost:

  • éles, nyilalló fájdalom
  • érzékenység hidegre, melegre, savas dolgok elfogyasztásakor
  • kellemetlen lehelet
  • ínygyulladás.

Annak érdekében, hogy a fogorvos minimális beavatkozással helyre tudja állítani a sérült fog egészségét, már enyhe panaszok esetén is fontos a szakember felkeresése. Nem szabad elodázni a problémát, hiszen az később csak komplikáltabb és költségesebb kezeléssel korrigálható csak.

Mi történik fogtömés esetén?

A fog kitisztítása és betömése mindennapos rutin eljárás. Általában helyi érzéstelenítés mellett történik, de nem mindig szükséges hozzá fájdalomcsillapítás.
A fogorvos a megtisztított üregbe tömőanyagot helyez, ami néhány perc alatt megkeményedik.

A töméshez használt anyag lehet:

  • amalgám: régebben használt, fémszínű tömőanyag, mely higany és fémtartalma miatt már nem ajánlott egyértelműen
  • esztétikus pótlások. Miután az esztétikus pótlás mind színében, mind anyagában hasonló a foghoz, igen közkedvelt anyag. Leggyakrabban a kompozit tömést alkalmazzák, mely ellenálló tömésfajta, bár idővel zsugorodhat, így 5-10 évente javasolt a cseréje.
  • A kompomer tömést csupán tejfogak tömésére és ideiglenes tömésként alkalmazzák.
  • Az üvegionomer tömések nem tartalmaznak fémet, kémiailag jól kötődnek a fog anyagához, azonban a terhelhetőségük kisebb. Ezen tulajdonságuknak köszönhetően inkább fognyaki szuvasodások esetében használatosak.

Nagyobb kiterjedésű szuvasodások esetében már fogbetéteket alkalmaznak. Az inlay/onlay fogbetétek személyre szabott, fogtechnikus által készített fogbetétek, melyek igen időtálló megoldásoknak bizonyultak. Készülhetnek aranyból, kerámiából, kompozitból, vagy titánból. Az épen maradt megtisztított fogtestre ragasztott betétek szinte észrevehetetlenek, mind esztétikai, mind funkcionális szempontból megállják a helyüket a modern fogászati kezelések között.


Mikor kell betömni a fogat? Amikor arra kerül a sor, hogy elinduljunk a fogorvoshoz, a fogtömés elkészítésére, biztonságérzetet adhat, ha ismerjük a kezelés menetét, tudjuk azt, hogy mi vár ránk a fogászaton. Néhány további érdekes témát itt ajánlunk olvasóink számára: budapesti fogászat árak, fogorvos tanácsa a szájhigiéniáról, fog betegségek megelőzése, fog tömés gyorsan, fogászati szolgáltatások 13. kerület, szájhigiénia gyerekeknek, inlay tömés gyorsan, fogtömés ára.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!