Mikor fontos a fogászati szűrővizsgálat?

Szerző: | Fogorvos tanácsa

Miért kell fogaink állapotát rendszeresen ellenőrizni? A gyakorló fogorvos tanácsa Sajnos, még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy fogorvoshoz csak fogfájás esetén kell elmenni. Igen fontos komolyan venni, hogy csak rendszeres fogászati szűrővizsgálattal és fogaink állapotának rendszeres ellenőrzésével lehetséges a szájüregi egészség megtartása. A fogászati ellenőrzés főleg azért fontos, mert ezáltal kiszűrhető, már […]

Miért kell fogaink állapotát rendszeresen ellenőrizni?

A gyakorló fogorvos tanácsa

Sajnos, még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy fogorvoshoz csak fogfájás esetén kell elmenni. Igen fontos komolyan venni, hogy csak rendszeres fogászati szűrővizsgálattal és fogaink állapotának rendszeres ellenőrzésével lehetséges a szájüregi egészség megtartása.

A fogászati ellenőrzés főleg azért fontos, mert ezáltal kiszűrhető, már korai stádiumban, akár egy fájdalmatlan apró szuvasodás, melynek kezelése nem igényel komolyabb beavatkozást. Ellenben, ha elhanyagolja valaki ennek fontosságát, kialakulhat előrehaladott, fájdalmas, kiterjedt kariesz, ami már sokkal komplexebb és időigényesebb kezelést igényel. Nagyon fontos tehát, hogy ily módon megelőzzük a bajt, és fogorvosunk segítségével folyamatosan karban tartsuk fogaink egészségét, javítsuk szájhigiénénket. A fogorvos természetesen tanácsot adhat egyéb, fogainkat védő, helyes táplálkozásunkat érintő kérdésekben csakúgy, mint a jó technikával végzett fogápolást illetően.

Milyen gyakorisággal keressük fel fogorvosunkat?

Ahogy már fentebb szó volt róla, nem akkor kell fogorvoshoz fordulni, ha már fájdalmasan lüktet a fogunk. A rendszeres fogászati szűrésen nem csak a fájdalmas, látható probléma orvosolható, hanem az alábbiak közül, a teljesség igénye nélkül, bármelyik kiszűrhető a különböző fogászati berendezések, röntgenfelvétel segítségével:

  • lappangó, még tünetet nem adó, kialakulóban lévő szuvasodás, góc feltárása
  • egyéb eredetű gyulladás kiszűrése az állkapocsban
  • növésben lévő bölcsességfog várható helyzete, szomszédos fogideg közelségéből adódó esetleges probléma
  • fogaink általános állapotának vizsgálata és ezáltal a várható problémák, vagy sürgősségi beavatkozások megelőzése.

Általánosságban elmondható, hogy fél évente, de legalább évente szükséges ellátogatni a fogorvoshoz egy fogászati ellenőrzésre, fogaink és szájhigiénénk egészsége érdekében.

Mi várható egy fogászati szűrővizsgálat során?

Általában, az ellenőrzések során, a fogak alapos fizikális átvizsgálása után panoráma röntgent készít a fogorvos azért, hogy meggyőződjön arról, hogy azok egészségesek és nincsenek egyéb, nem látható problémák az ínyben.

Fontos annak ellenőrzése is, hogy a fogak egységesek-e, nem láthatóak-e a csikorgatás tipikus jelei, így megelőzhetőek a később szükségessé váló komplex kezelések. Igény esetén, ha szükséges, az ellenőrzés során sor kerül fogkő eltávolításra, mely szintén hozzájárul hosszú távon a szájhigiéné megőrzéséhez.

Összefoglalva, a különböző vizsgálati módszerek segítségével fogorvosa fogászati státuszt vesz fel, s kérésre az esetleges fogászati problémák megoldására kezelési tervet és árajánlatot is készít.

Itt fontos megemlíteni azt is, hogy kismamák számára kötelező a fogászati szűrővizsgálat. A várandósság alatt a kismama szervezete olyan folyamatokon, hormonváltozáson megy keresztül, mely eltérően hat bizonyos szervekre, így a szájüreg állapotára is. Felléphet például ínygyulladás, mely következménye lehet fogágybetegség, ami kezelés nélkül a fogak kimozdulásához, végül elvesztéséhez vezethet. A gyulladt ínyben található baktériumok a véráramba kerülve további gyulladásokat hozhatnak létre, így a kismamáknál sajnos akár koraszülést is eredményezhet egy kezeletlen fog. Ezért az ő estükben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rendszeres fogászati szűrésre és alapos ellenőrzésre.


Mikor fontos a fogászati szűrővizsgálat? A fogászati szűrővizsgálat azért fontos, hogy az esetleges betegségeket és apróbb szuvasodásokat még a kezdeti stádiumban észrevegyük, kezeljük, ennek segítségével elkerülve a későbbi fájdalmat és a költséges beavatkozásokat. Blogunkban rengeteg hasznos és érdekes témával találkozhatsz: gyakorló fogorvos tanácsa, fog gyökér betegségek, szakszerű fogorvos, olcsó szűrővizsgálat.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!