GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Miért kell fogaink állapotát rendszeresen ellenőrizni?

A gyakorló fogorvos tanácsa

Fogászati szűrővizsgálat

Miért fontos a fogászati szűrővizsgálat?

Sajnos, még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy fogorvoshoz csak fogfájás esetén kell elmenni. Igen fontos komolyan venni, hogy csak rendszeres fogászati szűrővizsgálattal és fogaink állapotának rendszeres ellenőrzésével lehetséges a szájüregi egészség megtartása.

A fogászati ellenőrzés főleg azért fontos, mert ezáltal kiszűrhető, már korai stádiumban, akár egy fájdalmatlan apró szuvasodás, melynek kezelése nem igényel komolyabb beavatkozást. Ellenben, ha elhanyagolja valaki ennek fontosságát, kialakulhat előrehaladott, fájdalmas, kiterjedt kariesz, ami már sokkal komplexebb és időigényesebb kezelést igényel. Nagyon fontos tehát, hogy ily módon megelőzzük a bajt, és fogorvosunk segítségével folyamatosan karban tartsuk fogaink egészségét, javítsuk szájhigiénénket. A fogorvos természetesen tanácsot adhat egyéb, fogainkat védő, helyes táplálkozásunkat érintő kérdésekben csakúgy, mint a jó technikával végzett fogápolást illetően.

Milyen gyakorisággal keressük fel fogorvosunkat?

Ahogy már fentebb szó volt róla, nem akkor kell fogorvoshoz fordulni, ha már fájdalmasan lüktet a fogunk. A rendszeres fogászati szűrésen nem csak a fájdalmas, látható probléma orvosolható, hanem az alábbiak közül, a teljesség igénye nélkül, bármelyik kiszűrhető a különböző fogászati berendezések, röntgenfelvétel segítségével:

 • lappangó, még tünetet nem adó, kialakulóban lévő szuvasodás, góc feltárása
 • egyéb eredetű gyulladás kiszűrése az állkapocsban
 • növésben lévő bölcsességfog várható helyzete, szomszédos fogideg közelségéből adódó esetleges probléma
 • fogaink általános állapotának vizsgálata és ezáltal a várható problémák, vagy sürgősségi beavatkozások megelőzése.

Általánosságban elmondható, hogy fél évente, de legalább évente szükséges ellátogatni a fogorvoshoz egy fogászati ellenőrzésre, fogaink és szájhigiénénk egészsége érdekében.

Mi várható egy fogászati szűrővizsgálat során?

Általában, az ellenőrzések során, a fogak alapos fizikális átvizsgálása után panoráma röntgent készít a fogorvos azért, hogy meggyőződjön arról, hogy azok egészségesek és nincsenek egyéb, nem látható problémák az ínyben.

Fontos annak ellenőrzése is, hogy a fogak egységesek-e, nem láthatóak-e a csikorgatás tipikus jelei, így megelőzhetőek a később szükségessé váló komplex kezelések. Igény esetén, ha szükséges, az ellenőrzés során sor kerül fogkő eltávolításra, mely szintén hozzájárul hosszú távon a szájhigiéné megőrzéséhez.

Összefoglalva, a különböző vizsgálati módszerek segítségével fogorvosa fogászati státuszt vesz fel, s kérésre az esetleges fogászati problémák megoldására kezelési tervet és árajánlatot is készít.

Itt fontos megemlíteni azt is, hogy kismamák számára kötelező a fogászati szűrővizsgálat. A várandósság alatt a kismama szervezete olyan folyamatokon, hormonváltozáson megy keresztül, mely eltérően hat bizonyos szervekre, így a szájüreg állapotára is. Felléphet például ínygyulladás, mely következménye lehet fogágybetegség, ami kezelés nélkül a fogak kimozdulásához, végül elvesztéséhez vezethet. A gyulladt ínyben található baktériumok a véráramba kerülve további gyulladásokat hozhatnak létre, így a kismamáknál sajnos akár koraszülést is eredményezhet egy kezeletlen fog. Ezért az ő estükben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rendszeres fogászati szűrésre és alapos ellenőrzésre.


Mikor fontos a fogászati szűrővizsgálat? A fogászati szűrővizsgálat azért fontos, hogy az esetleges betegségeket és apróbb szuvasodásokat még a kezdeti stádiumban észrevegyük, kezeljük, ennek segítségével elkerülve a későbbi fájdalmat és a költséges beavatkozásokat. Blogunkban rengeteg hasznos és érdekes témával találkozhatsz: gyakorló fogorvos tanácsa, fog gyökér betegségek, szakszerű fogorvos, olcsó szűrővizsgálat.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Fogtömés szükségessége Mikor kell betömni a fogat? Amit a fogtömésről tudni kell Amikor valakinek örökletesen jó, erős fogai vannak, el sem tudja képzelni, milyen szorongással gondol más a fogorvosi sz...
 • természetvédelem és fogászat Környezetvédelem a fogorvosi munkában A fogászati gyakorlat és környezeti hatás A fogászati gyakorlatba is begyűrűzött már szerencsés módon a környezetvédelem. A környezetükért felelőssége...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre