GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Milyen gyakran kell menni a fogorvoshoz, fogászati kezelésre?

Röviden: rendszeresen kell fogorvoshoz járni!

Fogászat és fogorvosi kezelés

A fogászati kezelés gyakorisága nem hanyagolható.

Kicsit bővebben: Ahhoz, hogy egészséges fogaid sokáig megőrizhesd, rendszeres fogászati ellenőrzés szükséges. Nem szabad megvárni, amíg fájdalom jelentkezik, mert az, az esetek többségében, már előrehaladott fogkárosodást mutat. A fogászat és a fogorvos látogatása tehát legyen rutinszerű, előretervezett. Ha évente legalább két alkalommal a fogorvos átvizsgálja a szájüreget és a fogakat, biztos lehetsz abban, hogy nem maradnak rejtve kezdődő anomáliák, gócok, időzített bombaként működő gyulladások. A fogorvos a modern diagnosztika eszközeivel olyan apró, még tünetet alig adó patológiákat is feltár, mint például:

 • kezdeti szuvasodás fogközökben
 • fogkő okozta ínygyulladás
 • impaktált bölcsességfog, stb.

Felmérések szerint az emberek többsége 5-6 évente megy el fogászatra, többnyire akkor, ha már a fájdalom nem enged több halogatást.

Miért fontos a fogászat rendszeres látogatása?

A fogak rágóképességének megőrzéséhez elengedhetetlen a fogak jó rögzítettsége, tehát a jó csontállomány. Mi sodorja veszélybe az alveoláris csont egészségét?

 • Az elhanyagolt szuvasodás tovaterjedése nem áll meg. Minél tovább várunk a kezelésével, annál nagyobb és maradandóbb kárt tesz a fogban, a fogat tartó szövetekben, és a gyökeret is megtámadja. Kezeletlen esetben a fertőzés ráterjed a csontra, ami csont pusztulást, a fog kimozdulását, kiesését okozhatja.
 • A fogkő tartós jelenléte elősegíti a fogzománc meggyengülését, és teret enged a baktériumok rombolásának. A megbomlott fogzománc nem tudja a továbbiakban ellátni a védőfunkcióját, és a fog szuvasodásnak indul. A tartós bakteriális jelenlét a fog szöveteit, az ínyt és a csontot is károsítja, ezáltal veszélybe kerül a fog. A fentebb vázolt folyamat következményeként várható a fog elvesztése, amennyiben nem történik meg a helyreállító, gyógyító kezelés a fogászaton.

Mi történik egy fogászati konzultáción?

A rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával a fogorvos ellenőrzi a fogak, az íny, a nyálkahártya és a nyelv állapotát. A képalkotó diagnosztikai eljárások segítségével képet kap az esetleges rejtett elváltozásokról, így megelőzhető a problémák súlyosbodása, a szövődmények kialakulása.

Ezeket a problémákat rutineljárással, fájdalommentes kezeléssel elhárítja a fogorvos, ha lehetősége van időben észlelni őket.

A konzultáció további előnye, hogy a fogorvos, vagy a dentálhigiénikus elmagyarázza a hatékony fogmosás módját és személyre szabott tanácsokat ad fogaid alapos tisztításához.

Milyen korban kell igénybe venni az első konzultációt?

Ideális esetben, ha addig nem jelentkezik probléma, ezt három és négy év között kell megtenni. A kibújt tejfogak ellenőrzése kiemelten fontos a későbbiekben előtörő maradandó fogak egészsége érdekében. A bizalmi kapcsolat a fogorvos és egy kisgyermekek között meghatározó a későbbiekre nézve, így jó, ha olyan fogászatot választasz, ahol a gyerekbarát hozzáállás adott. A kisgyermek számára a fogászat félelmetes lehet először, így legjobb, ha az első találkozás a fogorvossal csak beszélgetéssel telik.

Természetesen, bármilyen életkorban nagy hangsúlyt kell fektetni a fogak egészségének megőrzésére! Az idősödéssel járó folyamatok miatt a rendszeres látogatások elengedhetetlenek a fogászati panaszok kiküszöböléséhez. Üregek, szájszárazság, érzékenység, fogpótlás ellenőrzése. Mindig van tennivaló.

Bízzál a fogorvosban, hogy mosolyod a régi maradhasson!


Miért és milyen gyakran érdemes meglátogatni a fogászatot? A rendszeres fogászati szűrővizsgálat vonzóbbá válik, ha a megbízható fogorvos különféle akciókkal csábítja el klienseit. A legtöbben az alábbi témák iránt is érdeklődnek: budapesti fogászati rendelés, gyors fogorvos Budapesten, 13. kerület Budapest, fogászati akciók, akció a fogorvosnál, fájdalommentes fogorvos ára.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre