GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Tudta, hogy a fogkő eltávolítása nélkül akár kieshet a foga?

fogkő eltávolítása fogászat Budapest

Fogkő eltávolítása a budapesti esztétikai fogászaton

A fogkő sokáig nem ad ijesztő tünetet, de annál súlyosabb következményekkel járhat, ha elhanyagolják a fogkő fogászati leszedését. S bár esztétikailag sem előnyös a látványa, leginkább az ínyre, s így a fogágy egészségére ártalmas, melyet sürgősen fogorvosnak kell ellenőriznie.

Mi a fogkő?

A fogkő (dentális plakk) természetes folyamatok következtében alakul ki, ami ellen nehéz tenni. Étkezések alkalmával a fogakra (a fogpótlásokra is ugyanúgy) rárakódik egy vékony lepedék, mely ételmaradékból, nyálból, baktériumokból áll. Ez a plakkréteg azután melegágya lesz a kórokozóknak, melyek folyamatosan támadják az ínyt.

Mik lehetnek a fogkő következményei?

Az idővel megkeményedő, elmeszesedő plakk, vagyis a fogkő megbetegíti a fogágyat. A fogíny gyulladása állandósul, majd az íny visszahúzódik, és elsorvad. Fogászati kezelés nélkül a gyulladás egyre mélyebbre terjed a foggyökerek mentén, majd végső esetben még az állkapocs csontjára is ráhúzódhat. A csont megfertőződése miatt a csont is elpusztulhat, következményképpen a fogak érzékenyekké válnak, majd meglazulnak és kieshetnek. Ha a fogorvos nem lép közbe időben, bizony az ártalmatlannak tűnő fogkő a fog elvesztését okozhatja.

Mi okozza a fogkövet és mit tehet ellene?

 • Az alapos fogmosás hiánya, a helytelen szájápolási szokások állnak az első helyen. Az orális higiénia nem mellőzhető. Mossunk fogat naponta legalább kétszer, két percen át és ne feledkezzünk meg a fogköztisztító eszközök használatáról sem.
 • Hazánkban sokan ügyelnek fogaik tisztítására, de kevesen tudják a helyes fogmosás technikáját. Anélkül viszont hiába sikálják fogaikat, a fogkő ragaszkodni fog a jól megszokott helyéhez. Nem szégyen megtanulni a jó és hatékony fogmosást, a fogorvosok és a dentálhigiénikusok rendszeresen instruálják a hozzájuk fordulókat.
 • Elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés annak érdekében, hogy az ínyproblémák, a kezdődő fogszuvasodás és a fogágy betegségei mielőbb feltárásra kerüljenek és sikeresen kezelhetőek legyenek.
 • Megelőzés mindenek előtt! A félévenkénti, vagy indokolt esetben a még gyakoribb fogkő-eltávolítás lehetővé teszi, hogy a fogak felülete megtisztuljon, még mielőtt problémát okozna a megkövesedett lepedék. Ha az íny és a csont megbetegszik, jóval bonyolultabb és költségesebb a rehabilitáció, nem szabad tehát megvárni a panaszok súlyosbodását!

A fogkő leszedése a fogorvosnál

A fogkő eltávolítását (vagyis a depurálást) dentálhigiénikus szakember, vagy fogorvos végzi a fogkő tényének megállapítását követően a fogászaton. Az ultrahanggal működő depurátor kíméletesen és fájdalommentesen választja le a fogkövet a fogzománcról. Ezt az eljárást semmi más módszer nem tudja helyettesíteni, sőt kifejezetten tilos fémeszközzel kapargatni a fogak felszínét! A fogkő eltávolítása után polírozással érhető el a fogak felszínének teljes megtisztulása, s biztosítható, hogy a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Soha nem fáj a fogkő-levétel?

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy fognyaki érzékenység esetén érzéstelenítésre van szükség a kezelés elvégzéséhez. Természetesen ennek sincs akadálya, cél, hogy a beavatkozás semmiféle kellemetlenséggel ne járjon!

Miért fontos a fogkő fogászati leszedése? A fogkő fogászati eltávolítása nélkül akár a fogait is elveszítheti, ezért érdemes megragadni a budapesti esztétikai fogászat akciója nyújtotta lehetőséget még ma. Néhány olyan téma, melyet a fogorvosnál megismerhetünk: fogászati beavatkozás Budapest, szájhigiénia a 13. kerületben, fogászat a budapesti 13. kerületben, fogorvos kezelésének ára.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre