Miért fontos a fogkő leszedése?

Szerző: | Fogászati beavatkozások, kezelések

A fogkő fogászati eltávolítása nélkül akár a fogait is elveszítheti, ezért érdemes megragadni a budapesti esztétikai fogászat akciója nyújtotta lehetőséget még

Tudta, hogy a fogkő eltávolítása nélkül akár kieshet a foga?

A fogkő sokáig nem ad ijesztő tünetet, de annál súlyosabb következményekkel járhat, ha elhanyagolják a fogkő fogászati leszedését. S bár esztétikailag sem előnyös a látványa, leginkább az ínyre, s így a fogágy egészségére ártalmas, melyet sürgősen fogorvosnak kell ellenőriznie.

Mi a fogkő?

A fogkő (dentális plakk) természetes folyamatok következtében alakul ki, ami ellen nehéz tenni. Étkezések alkalmával a fogakra (a fogpótlásokra is ugyanúgy) rárakódik egy vékony lepedék, mely ételmaradékból, nyálból, baktériumokból áll. Ez a plakkréteg azután melegágya lesz a kórokozóknak, melyek folyamatosan támadják az ínyt.

Mik lehetnek a fogkő következményei?

Az idővel megkeményedő, elmeszesedő plakk, vagyis a fogkő megbetegíti a fogágyat. A fogíny gyulladása állandósul, majd az íny visszahúzódik, és elsorvad. Fogászati kezelés nélkül a gyulladás egyre mélyebbre terjed a foggyökerek mentén, majd végső esetben még az állkapocs csontjára is ráhúzódhat. A csont megfertőződése miatt a csont is elpusztulhat, következményképpen a fogak érzékenyekké válnak, majd meglazulnak és kieshetnek. Ha a fogorvos nem lép közbe időben, bizony az ártalmatlannak tűnő fogkő a fog elvesztését okozhatja.

Mi okozza a fogkövet és mit tehet ellene?

  • Az alapos fogmosás hiánya, a helytelen szájápolási szokások állnak az első helyen. Az orális higiénia nem mellőzhető. Mossunk fogat naponta legalább kétszer, két percen át és ne feledkezzünk meg a fogköztisztító eszközök használatáról sem.
  • Hazánkban sokan ügyelnek fogaik tisztítására, de kevesen tudják a helyes fogmosás technikáját. Anélkül viszont hiába sikálják fogaikat, a fogkő ragaszkodni fog a jól megszokott helyéhez. Nem szégyen megtanulni a jó és hatékony fogmosást, a fogorvosok és a dentálhigiénikusok rendszeresen instruálják a hozzájuk fordulókat.
  • Elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés annak érdekében, hogy az ínyproblémák, a kezdődő fogszuvasodás és a fogágy betegségei mielőbb feltárásra kerüljenek és sikeresen kezelhetőek legyenek.
  • Megelőzés mindenek előtt! A félévenkénti, vagy indokolt esetben a még gyakoribb fogkő-eltávolítás lehetővé teszi, hogy a fogak felülete megtisztuljon, még mielőtt problémát okozna a megkövesedett lepedék. Ha az íny és a csont megbetegszik, jóval bonyolultabb és költségesebb a rehabilitáció, nem szabad tehát megvárni a panaszok súlyosbodását!

A fogkő leszedése a fogorvosnál

A fogkő eltávolítását (vagyis a depurálást) dentálhigiénikus szakember, vagy fogorvos végzi a fogkő tényének megállapítását követően a fogászaton. Az ultrahanggal működő depurátor kíméletesen és fájdalommentesen választja le a fogkövet a fogzománcról. Ezt az eljárást semmi más módszer nem tudja helyettesíteni, sőt kifejezetten tilos fémeszközzel kapargatni a fogak felszínét! A fogkő eltávolítása után polírozással érhető el a fogak felszínének teljes megtisztulása, s biztosítható, hogy a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Soha nem fáj a fogkő-levétel?

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy fognyaki érzékenység esetén érzéstelenítésre van szükség a kezelés elvégzéséhez. Természetesen ennek sincs akadálya, cél, hogy a beavatkozás semmiféle kellemetlenséggel ne járjon!

Miért fontos a fogkő fogászati leszedése? A fogkő fogászati eltávolítása nélkül akár a fogait is elveszítheti, ezért érdemes megragadni a budapesti esztétikai fogászat akciója nyújtotta lehetőséget még ma. Néhány olyan téma, melyet a fogorvosnál megismerhetünk: fogászati beavatkozás Budapest, szájhigiénia a 13. kerületben, fogászat a budapesti 13. kerületben, fogorvos kezelésének ára.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!