GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Fogfájás – Miért ne várjon vele?

Fogfájás kezelése

Fogfájás kezelése a budapesti fogorvosnál

Komoly probléma, ha felvetődik az a kérdés, hogy miért fáj a fogam? A fogfájásnak mindig oka van, ezért nem tanácsos sokáig várni azzal, hogy fogorvoshoz menjünk. Az okok között a leggyakoribb, hogy fogszuvasodás következtében kialakul a dentin fájdalom, vagy a fogbél gyulladása. Amikor a szuvasodás „átmarja” magát a fog kemény szövetén, vagyis a zománcon, a fogbélbe jutó baktériumok könnyedén megfertőzik a fog egészét és eljutván az idegvégződésekhez, komoly fájdalom jelentkezhet. Természetesen, a fogfájásnak egyéb háttere is lehet, melyekkel érdemes tisztában lenni.

A fogfájás egyéb okai:

 • a fog fizikai sérülése, a fog megkopása is okozhat érzékenységet, fájdalmat, mellyel érdemes felkeresni a budapesti fogászatot
 • a bölcsességfog áttörési nehézségei, különböző fejlődési rendellenességek okán is erős fájdalmakat tapasztalhat, ezzel fogorvosi ellenőrzésre kell menni
 • periodontális problémák, pl fogínysorvadás következtében kellemetlen tünetek jelentkezhetnek
 • az éjszakai fogcsikorgatás a fogak sérülését, megkopását eredményezi
 • a harapási rendellenességek a fogak túlterhelődéséhez vezetnek, ezt a fogorvos korrigálhatja
 • a rosszul kivitelezett tömések, gyökérkezelések következménye fogfájás lehet.

Milyen tüneteket tapasztalhat fogfájás esetén?

Fogszuvasodás

A szuvasodás következtében jelentkező fogérzékenység igen jellemző tünet. Hideg, forró és édes, vagy savas táplálékok fogyasztásakor gyakori a fájdalom érzete. Ez az érzés általában egy fogra lokalizálódik, melynek kezelése megoldja a problémát. A fogorvos eltávolítja a fertőzött részt a fogból, majd esztétikus töméssel zárja a lyukat. Nagy mértékű szuvas fertőzés esetén gyökérkezelésre lehet szükség a fog megmentése érdekében.

Kopott fogak

A megkopott, vagy szabaddá vált fognyak a visszahúzódott íny felett szintén igen érzékeny hidegre, édesre, vagy akár nyomásra is (pl fogmosáskor). Nyilalló, időszakos, vagy akár hosszan tartó fájdalom is jelentkezhet a panaszokat kiváltó probléma súlyosságától függően. A problémával mielőbb fogorvoshoz kell fordulni, hiszen a fognyaki rész és a körülötte lévő szövetek egészsége nagy mértékben befolyásolja a fog stabilitását és hosszú távú megtarthatóságát.

Spontán fogfájás

A spontán, általában éjszaka jellemző fogfájás hátterében nagy valószínűséggel a fogbél gyulladása áll. Ilyenkor a fájdalom rohamszerűen jelentkezik, és sok esetben még gyógyszer hatására sem múlik el számottevően. Lehetőleg mihamarabb keresse fel a fogászatot, hogy a fogorvos gondoskodhasson a fogfájás hatékony csillapításáról, és a kiváltó okok megszűntetéséről.

Baleset, trauma

Baleseti trauma okozta fogsérülés is járhat komoly fájdalommal. Ha a sérülés elérte a fogbelet, a fog érzékeny lesz hidegre, érintésre, rágáskor fájdalmat mutat. Azonban, még akkor is javasolt felkeresni a fogorvost, ha szabad szemmel láthatatlan a fog károsodása. Sok esetben mikrorepedések mentén indul el a későbbi panaszokat okozó fertőzés. Az érintett fog kezelését mielőbb érdemes megkezdeni, hogy elkerülhető legyen a fog elvesztése, vagy a kihúzása.

Bölcsességfog kezelése

A szájüreg hátul megbújó mumusai, a bölcsességfogak is kellemetlen meglepetésekkel tudnak szolgálni. Jellemző az erős, nem szűnő fogfájás, amit a fog áttörésének akadályozottsága következtében kialakuló ínygyulladás okoz. Nem ritka a szájzár kialakulása sem, ezért a fogorvosi beavatkozás elkerülhetetlen a probléma orvoslásához. Általában megoldást nyer a páciens panasza antibiotikum szedésével, de szükség lehet a fogra boruló íny korrekciójára, vagy a bölcsességfog eltávolítására is.

Legyen szó akármilyen banálisnak tűnő, enyhe tünetekről (pl vérző íny), mindenképpen figyelmeztető jelként kell gondolni rá. Fogaink és szájüregünk egészsége ugyanolyan fontos, mint bármelyik tesztrészünk, vagy szervünk állapotának megőrzése. Rendelőnkben fogorvosaink rendelkezésére állnak, akár azonnal is bejelentkezhet állapotfelmérésre, hogy elejét vegyük egy esetleges kellemetlenségnek.

A fogfájás megelőzésének a legeredményesebb módja a rendszeres fogorvosi szűrés, a professzionális dentálhigiénia biztosítása és probléma esetén az azonnali fogászati beavatkozás.


Miért fáj a fogam és mit kell tennem? Ha feltetted magadnak azt a kérdést, hogy miért fáj a fogam? Akkor itt az ideje, hogy ellátogass a budapesti esztétikai fogászatra a 13. kerületben, megbízható szakemberhez. Néhány érdekes téma pácienseink számára: fogorvos Budapest 13. kerület, fogorvos árak, fogászati kezelés Budapest klinika, esztétikai fogászati szolgáltatás.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Kávé fog fogorvos A kávé sárgítja a fogakat? A kávé hatása fogainkra A fogak színét megfesthetik a különböző „színes” élelmiszerek, a kávé sárgíthatja a fogakat. Ez sajnos esztétikailag igen előn...
 • esztetikai kezelés fogorvos Kezelés a fogorvosnál Esztétikai fogászati kezelések ára Az egyik legnehezebb feladat, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb esztétikai kezelést a fogorvosnál, különösen Budape...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre