Miért fáj a fogam?

Szerző: | Fogorvos Budapesten

Fogfájás – Miért ne várjon vele? Komoly probléma, ha felvetődik az a kérdés, hogy miért fáj a fogam? A fogfájásnak mindig oka van, ezért nem tanácsos sokáig várni azzal, hogy fogorvoshoz menjünk. Az okok között a leggyakoribb, hogy fogszuvasodás következtében kialakul a dentin fájdalom, vagy a fogbél gyulladása. Amikor a szuvasodás „átmarja” magát a fog […]

Fogfájás – Miért ne várjon vele?

Komoly probléma, ha felvetődik az a kérdés, hogy miért fáj a fogam? A fogfájásnak mindig oka van, ezért nem tanácsos sokáig várni azzal, hogy fogorvoshoz menjünk. Az okok között a leggyakoribb, hogy fogszuvasodás következtében kialakul a dentin fájdalom, vagy a fogbél gyulladása. Amikor a szuvasodás „átmarja” magát a fog kemény szövetén, vagyis a zománcon, a fogbélbe jutó baktériumok könnyedén megfertőzik a fog egészét és eljutván az idegvégződésekhez, komoly fájdalom jelentkezhet. Természetesen, a fogfájásnak egyéb háttere is lehet, melyekkel érdemes tisztában lenni.

A fogfájás egyéb okai:

  • a fog fizikai sérülése, a fog megkopása is okozhat érzékenységet, fájdalmat, mellyel érdemes felkeresni a budapesti fogászatot
  • a bölcsességfog áttörési nehézségei, különböző fejlődési rendellenességek okán is erős fájdalmakat tapasztalhat, ezzel fogorvosi ellenőrzésre kell menni
  • periodontális problémák, pl fogínysorvadás következtében kellemetlen tünetek jelentkezhetnek
  • az éjszakai fogcsikorgatás a fogak sérülését, megkopását eredményezi
  • a harapási rendellenességek a fogak túlterhelődéséhez vezetnek, ezt a fogorvos korrigálhatja
  • a rosszul kivitelezett tömések, gyökérkezelések következménye fogfájás lehet.

Milyen tüneteket tapasztalhat fogfájás esetén?

Fogszuvasodás

A szuvasodás következtében jelentkező fogérzékenység igen jellemző tünet. Hideg, forró és édes, vagy savas táplálékok fogyasztásakor gyakori a fájdalom érzete. Ez az érzés általában egy fogra lokalizálódik, melynek kezelése megoldja a problémát. A fogorvos eltávolítja a fertőzött részt a fogból, majd esztétikus töméssel zárja a lyukat. Nagy mértékű szuvas fertőzés esetén gyökérkezelésre lehet szükség a fog megmentése érdekében.

Kopott fogak

A megkopott, vagy szabaddá vált fognyak a visszahúzódott íny felett szintén igen érzékeny hidegre, édesre, vagy akár nyomásra is (pl fogmosáskor). Nyilalló, időszakos, vagy akár hosszan tartó fájdalom is jelentkezhet a panaszokat kiváltó probléma súlyosságától függően. A problémával mielőbb fogorvoshoz kell fordulni, hiszen a fognyaki rész és a körülötte lévő szövetek egészsége nagy mértékben befolyásolja a fog stabilitását és hosszú távú megtarthatóságát.

Spontán fogfájás

A spontán, általában éjszaka jellemző fogfájás hátterében nagy valószínűséggel a fogbél gyulladása áll. Ilyenkor a fájdalom rohamszerűen jelentkezik, és sok esetben még gyógyszer hatására sem múlik el számottevően. Lehetőleg mihamarabb keresse fel a fogászatot, hogy a fogorvos gondoskodhasson a fogfájás hatékony csillapításáról, és a kiváltó okok megszűntetéséről.

Baleset, trauma

Baleseti trauma okozta fogsérülés is járhat komoly fájdalommal. Ha a sérülés elérte a fogbelet, a fog érzékeny lesz hidegre, érintésre, rágáskor fájdalmat mutat. Azonban, még akkor is javasolt felkeresni a fogorvost, ha szabad szemmel láthatatlan a fog károsodása. Sok esetben mikrorepedések mentén indul el a későbbi panaszokat okozó fertőzés. Az érintett fog kezelését mielőbb érdemes megkezdeni, hogy elkerülhető legyen a fog elvesztése, vagy a kihúzása.

Bölcsességfog kezelése

A szájüreg hátul megbújó mumusai, a bölcsességfogak is kellemetlen meglepetésekkel tudnak szolgálni. Jellemző az erős, nem szűnő fogfájás, amit a fog áttörésének akadályozottsága következtében kialakuló ínygyulladás okoz. Nem ritka a szájzár kialakulása sem, ezért a fogorvosi beavatkozás elkerülhetetlen a probléma orvoslásához. Általában megoldást nyer a páciens panasza antibiotikum szedésével, de szükség lehet a fogra boruló íny korrekciójára, vagy a bölcsességfog eltávolítására is.

Legyen szó akármilyen banálisnak tűnő, enyhe tünetekről (pl vérző íny), mindenképpen figyelmeztető jelként kell gondolni rá. Fogaink és szájüregünk egészsége ugyanolyan fontos, mint bármelyik tesztrészünk, vagy szervünk állapotának megőrzése. Rendelőnkben fogorvosaink rendelkezésére állnak, akár azonnal is bejelentkezhet állapotfelmérésre, hogy elejét vegyük egy esetleges kellemetlenségnek.

A fogfájás megelőzésének a legeredményesebb módja a rendszeres fogorvosi szűrés, a professzionális dentálhigiénia biztosítása és probléma esetén az azonnali fogászati beavatkozás.


Miért fáj a fogam és mit kell tennem? Ha feltetted magadnak azt a kérdést, hogy miért fáj a fogam? Akkor itt az ideje, hogy ellátogass a budapesti esztétikai fogászatra a 13. kerületben, megbízható szakemberhez. Néhány érdekes téma pácienseink számára: fogorvos Budapest 13. kerület, fogorvos árak, fogászati kezelés Budapest klinika, esztétikai fogászati szolgáltatás.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Dóri Padla
Dóri Padla
2023-11-22
Nagyon kedvesek es profik voltak, jó tanácsokat is kaptam, köszönöm a segítséget!
Boglarka Szabo
Boglarka Szabo
2023-11-17
Minden rendben ment. A recepciósok kedvesek, a doktornő nagyon felkészült volt. Árban jók voltak. Egyedül a bejárati ajtót alig tudtam kinyitni, annyira be van szorulva, de biztos én benaztam, jot nevettünk a recepciosokkal. 😂
Tamás D
Tamás D
2023-11-12
Elégedett voltam.
Ferenc Mészáros
Ferenc Mészáros
2023-11-07
Tágas, világos fogadó tér, Kényelmes ülő garnitúrák a várakozás idejére, Szívélyes fogadtatás és kommunikáció a recepción, Barátságos invitálás a rendelőbe, Profi szakorvos, derüs és precíz kezelés, Kiváló minőségű helyreállítás, Időtálló megoldás.
Orsolya gróf
Orsolya gróf
2023-11-06
Nagyon kedves és barátságos ellátás volt, mindenkinek ajánlom!
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!