GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem?

Fogfájás hidegben

Miért fáj a fogam a fagylalttól?

A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron. De miért fáj a fogad hirtelen az első jeges nyalánkság után? Eddig nem érezted ezt az érzékenységet? Nincs ok pánikra, van megoldás, segíthet a fogorvos is?

A fogakra érzékenysége hidegre, vagy túl melegre egy viszonylag gyakori jelenség, amely hátterében általában a visszahúzódott íny vagy a lekopott zománc áll.

Mi az a fogászati érzékenység?

A jegeskávé, a fagylalt olyan finomság, aminek ízlelőbimbóink örülnek, ám a fogaink sokkal kevésbé. Szűrővizsgálatok tanúsága szerint a népesség közel fele szenved, vagy szenvedett olyan fogászati túlérzékenységtől, amely termikus inger (leggyakrabban hideg, de néha forró) hatására vagy mechanikus inger, például a fogak erőteljes tisztításakor jelentkezik.

Milyen tünetei vannak a fogászati érzékenységnek?

A fogérzékenységgel küzdő emberek szúrást, elektromos sokkhoz hasonló fájdalmat (többé-kevésbé erős) írnak le. Gyakran előfordulnak ezek az érzetek az íny és a fog közötti sávnál. Ez a specifikus terület különösen érzékeny. Miért?

A dentin, a fogak belső rétegje számos csatornából álló szövet, itt találhatóak a fogidegek is.

A külső agressziók elleni védelem érdekében a dentin két szövetségesre számíthat: az ínyre és a fogzománcra. A fogérzékenység akkor alakul ki, amikor a két szövet közül valamelyik már nem képes biztosítani védelmét. A védőgát nélkül maradt dentin érzékenyen reagál a külső agressziókra, például a hidegre, miután az idegvégződések aktiválódnak. A fájdalomérzetet sok esetben már egy pohár hideg víz, vagy akár a friss levegő bejutása a szájba is kiválthatja.

Mi a teendő a fog érzékennyé válása esetén?

Tartós fogérzékenység, fogfájás esetén tanácsos konzultálni a fogorvosával, aki feltárja a probléma okát és biztosítja a megfelelő kezeléseket.

Melyek lehetnek a fogászati túlérzékenység lehetséges okai?

 • Parodontális betegség, mely kialakulhat a nem megfelelő foghigiéné, a jelentős mennyiségű fogplakk jelenléte miatt
  Ínygyulladás okozta visszahúzódott íny, mely által védtelenné válik a fognyaki rész
 • A fogzománc eróziója következtében megszűnik a fog “védőbástyája”
 • Törött, vagy szuvas fog esetében szintén sérül a fog védelmi rendszere

Javaslatok: A fogak, az íny és a zománc védelme érdekében kiemelkedően fontos a megfelelő orális egészség biztosítása. Hogyan?

 • A fogmosás puha, rugalmas fogkefével történjen. Használj kifejezetten az érzékeny fogakhoz és ínyhez adaptált fogkrémet, fogkefét. Kérd ki a fogorvosod tanácsát ez ügyben is.
 • Legalább 2 percig mosd a fogaidat körkörös mozdulatokkal. Az elektromos kefék lehetővé teszik a az optimális tisztítást, ezért előnyösebbek a hagyományos fogkeféknél. A fogmosás helyes technikájának elsajátításában szívesen segítenek a dentálhigiénikusok.
 • Tisztítsd meg a fogak közét is, használj interdentális keféket, fogselymet.
 • Egyél változatosan és kiegyensúlyozottan, korlátozd minimálisra a cukros és savas termékek fogyasztását, például a cukros üdítőitalok, nyalánkságok mennyiségét.
 • Rendszeresen járj el fogkő levételre, hogy a fogplakk baktérium telepei ne tudják károsítani a fogzománc védelmi funkcióját.
 • A fogászati szűrővizsgálaton javasolt évente kétszer megjelenni, hogy az esetleges, még szemmel láthatatlan elváltozások is mielőbb orvosolhatóvá váljanak.


Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha hideget eszem? Lehet, hogy fogorvos segítségére van szükséged, de az is lehet, hogy csupán vitamint kell szedned és fogkrémet váltani. Néhány további érdekes kifejezés, melyre érdemes lehet keresni: fogorvos Budapest árak, fogorvos tanácsa a beteg részére, fog betegségek gyógyítása, fogászat a 13. kerületben, fogorvos kezelésse, fogérzékenység kezelése.

Kapcsolódó bejegyzések

 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...
 • Goldendental Budapest fogászat A 13. kerület legjobb fogászata Mitől jó egy fogászat? Véleményünk szerint, ezt leginkább a legilletékesebbek, a páciensek tudnák elmondani. Összeszedtük 7 pontban, miért járnak hozzánk...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre