GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem?

Fogfájás hidegben

Miért fáj a fogam a fagylalttól?

A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron. De miért fáj a fogad hirtelen az első jeges nyalánkság után? Eddig nem érezted ezt az érzékenységet? Nincs ok pánikra, van megoldás, segíthet a fogorvos is?

A fogakra érzékenysége hidegre, vagy túl melegre egy viszonylag gyakori jelenség, amely hátterében általában a visszahúzódott íny vagy a lekopott zománc áll.

Mi az a fogászati érzékenység?

A jegeskávé, a fagylalt olyan finomság, aminek ízlelőbimbóink örülnek, ám a fogaink sokkal kevésbé. Szűrővizsgálatok tanúsága szerint a népesség közel fele szenved, vagy szenvedett olyan fogászati túlérzékenységtől, amely termikus inger (leggyakrabban hideg, de néha forró) hatására vagy mechanikus inger, például a fogak erőteljes tisztításakor jelentkezik.

Milyen tünetei vannak a fogászati érzékenységnek?

A fogérzékenységgel küzdő emberek szúrást, elektromos sokkhoz hasonló fájdalmat (többé-kevésbé erős) írnak le. Gyakran előfordulnak ezek az érzetek az íny és a fog közötti sávnál. Ez a specifikus terület különösen érzékeny. Miért?

A dentin, a fogak belső rétegje számos csatornából álló szövet, itt találhatóak a fogidegek is.

A külső agressziók elleni védelem érdekében a dentin két szövetségesre számíthat: az ínyre és a fogzománcra. A fogérzékenység akkor alakul ki, amikor a két szövet közül valamelyik már nem képes biztosítani védelmét. A védőgát nélkül maradt dentin érzékenyen reagál a külső agressziókra, például a hidegre, miután az idegvégződések aktiválódnak. A fájdalomérzetet sok esetben már egy pohár hideg víz, vagy akár a friss levegő bejutása a szájba is kiválthatja.

Mi a teendő a fog érzékennyé válása esetén?

Tartós fogérzékenység, fogfájás esetén tanácsos konzultálni a fogorvosával, aki feltárja a probléma okát és biztosítja a megfelelő kezeléseket.

Melyek lehetnek a fogászati túlérzékenység lehetséges okai?

 • Parodontális betegség, mely kialakulhat a nem megfelelő foghigiéné, a jelentős mennyiségű fogplakk jelenléte miatt
  Ínygyulladás okozta visszahúzódott íny, mely által védtelenné válik a fognyaki rész
 • A fogzománc eróziója következtében megszűnik a fog “védőbástyája”
 • Törött, vagy szuvas fog esetében szintén sérül a fog védelmi rendszere

Javaslatok: A fogak, az íny és a zománc védelme érdekében kiemelkedően fontos a megfelelő orális egészség biztosítása. Hogyan?

 • A fogmosás puha, rugalmas fogkefével történjen. Használj kifejezetten az érzékeny fogakhoz és ínyhez adaptált fogkrémet, fogkefét. Kérd ki a fogorvosod tanácsát ez ügyben is.
 • Legalább 2 percig mosd a fogaidat körkörös mozdulatokkal. Az elektromos kefék lehetővé teszik a az optimális tisztítást, ezért előnyösebbek a hagyományos fogkeféknél. A fogmosás helyes technikájának elsajátításában szívesen segítenek a dentálhigiénikusok.
 • Tisztítsd meg a fogak közét is, használj interdentális keféket, fogselymet.
 • Egyél változatosan és kiegyensúlyozottan, korlátozd minimálisra a cukros és savas termékek fogyasztását, például a cukros üdítőitalok, nyalánkságok mennyiségét.
 • Rendszeresen járj el fogkő levételre, hogy a fogplakk baktérium telepei ne tudják károsítani a fogzománc védelmi funkcióját.
 • A fogászati szűrővizsgálaton javasolt évente kétszer megjelenni, hogy az esetleges, még szemmel láthatatlan elváltozások is mielőbb orvosolhatóvá váljanak.


Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha hideget eszem? Lehet, hogy fogorvos segítségére van szükséged, de az is lehet, hogy csupán vitamint kell szedned és fogkrémet váltani. Néhány további érdekes kifejezés, melyre érdemes lehet keresni: fogorvos Budapest árak, fogorvos tanácsa a beteg részére, fog betegségek gyógyítása, fogászat a 13. kerületben, fogorvos kezelésse, fogérzékenység kezelése.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • Fogászati látogatás herpesz Mehetek fogorvoshoz, amikor herpeszem van? Fogászati tanácsok kezelés előtt Általánosan ismert tény, hogy az 1. típusú herpes simplex vírus okozta elváltozás fertőző. Általában az ajkakon jelen...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre