Miért érzékenyek a fogaim hidegre?

Szerző: | Fogorvos Budapesten, Fogorvos tanácsa

Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem? A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron. De miért fáj a fogad hirtelen az első jeges nyalánkság után? Eddig nem érezted ezt az érzékenységet? Nincs ok pánikra, van megoldás, segíthet a fogorvos is? A fogakra érzékenysége hidegre, vagy […]

Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem?

A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron. De miért fáj a fogad hirtelen az első jeges nyalánkság után? Eddig nem érezted ezt az érzékenységet? Nincs ok pánikra, van megoldás, segíthet a fogorvos is?

A fogakra érzékenysége hidegre, vagy túl melegre egy viszonylag gyakori jelenség, amely hátterében általában a visszahúzódott íny vagy a lekopott zománc áll.

Mi az a fogászati érzékenység?

A jegeskávé, a fagylalt olyan finomság, aminek ízlelőbimbóink örülnek, ám a fogaink sokkal kevésbé. Szűrővizsgálatok tanúsága szerint a népesség közel fele szenved, vagy szenvedett olyan fogászati túlérzékenységtől, amely termikus inger (leggyakrabban hideg, de néha forró) hatására vagy mechanikus inger, például a fogak erőteljes tisztításakor jelentkezik.

Milyen tünetei vannak a fogászati érzékenységnek?

A fogérzékenységgel küzdő emberek szúrást, elektromos sokkhoz hasonló fájdalmat (többé-kevésbé erős) írnak le. Gyakran előfordulnak ezek az érzetek az íny és a fog közötti sávnál. Ez a specifikus terület különösen érzékeny. Miért?

A dentin, a fogak belső rétegje számos csatornából álló szövet, itt találhatóak a fogidegek is.

A külső agressziók elleni védelem érdekében a dentin két szövetségesre számíthat: az ínyre és a fogzománcra. A fogérzékenység akkor alakul ki, amikor a két szövet közül valamelyik már nem képes biztosítani védelmét. A védőgát nélkül maradt dentin érzékenyen reagál a külső agressziókra, például a hidegre, miután az idegvégződések aktiválódnak. A fájdalomérzetet sok esetben már egy pohár hideg víz, vagy akár a friss levegő bejutása a szájba is kiválthatja.

Mi a teendő a fog érzékennyé válása esetén?

Tartós fogérzékenység, fogfájás esetén tanácsos konzultálni a fogorvosával, aki feltárja a probléma okát és biztosítja a megfelelő kezeléseket.

Melyek lehetnek a fogászati túlérzékenység lehetséges okai?

 • Parodontális betegség, mely kialakulhat a nem megfelelő foghigiéné, a jelentős mennyiségű fogplakk jelenléte miatt
  Ínygyulladás okozta visszahúzódott íny, mely által védtelenné válik a fognyaki rész
 • A fogzománc eróziója következtében megszűnik a fog “védőbástyája”
 • Törött, vagy szuvas fog esetében szintén sérül a fog védelmi rendszere

Javaslatok: A fogak, az íny és a zománc védelme érdekében kiemelkedően fontos a megfelelő orális egészség biztosítása. Hogyan?

 • A fogmosás puha, rugalmas fogkefével történjen. Használj kifejezetten az érzékeny fogakhoz és ínyhez adaptált fogkrémet, fogkefét. Kérd ki a fogorvosod tanácsát ez ügyben is.
 • Legalább 2 percig mosd a fogaidat körkörös mozdulatokkal. Az elektromos kefék lehetővé teszik a az optimális tisztítást, ezért előnyösebbek a hagyományos fogkeféknél. A fogmosás helyes technikájának elsajátításában szívesen segítenek a dentálhigiénikusok.
 • Tisztítsd meg a fogak közét is, használj interdentális keféket, fogselymet.
 • Egyél változatosan és kiegyensúlyozottan, korlátozd minimálisra a cukros és savas termékek fogyasztását, például a cukros üdítőitalok, nyalánkságok mennyiségét.
 • Rendszeresen járj el fogkő levételre, hogy a fogplakk baktérium telepei ne tudják károsítani a fogzománc védelmi funkcióját.
 • A fogászati szűrővizsgálaton javasolt évente kétszer megjelenni, hogy az esetleges, még szemmel láthatatlan elváltozások is mielőbb orvosolhatóvá váljanak.


Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha hideget eszem? Lehet, hogy fogorvos segítségére van szükséged, de az is lehet, hogy csupán vitamint kell szedned és fogkrémet váltani. Néhány további érdekes kifejezés, melyre érdemes lehet keresni: fogorvos Budapest árak, fogorvos tanácsa a beteg részére, fog betegségek gyógyítása, fogászat a 13. kerületben, fogorvos kezelésse, fogérzékenység kezelése.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!