Mi az a csontpótlás, mi a menete?

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A csontpótlás a fogászatban egy olyan szájsebészeti eljárás, mely egy kicsit több odafigyelést, szakértelmet igényel.

A csontpótlás egy szájsebészeti eljárás, melyre akkor van szükség, ha egy fog elvesztése után az állkapocscsont is sorvadni kezd. A csontmennyiség növelésére, illetve egy implantátum beültetésekor meglévő csontállomány hiányának betöltésére van szükség rá elsősorban. De az arc esztétikai helyreállítása miatt, a meglévő fogak támogatása miatt is szükséges dolog.

A csontpótlás implantátum beültetés előtt témakört a -> „Mikor szükséges a csontpótlás implantátum beültetése előtt?” cikkünk dolgozza fel.

Ezért van szükség csontpótló beavatkozásra!

A hiányzó fogak esetében nem csak a fogak elmozdulását kockáztatjuk, de a fogak helyén az állkapocs csont sorvadni kezdhet. Csonthiány esetén pedig nem lehetséges implantátumos pótlás. Az előtt csontpótlásra van szükség mindenképpen.  

Ami előidézheti a csonthiányt az állkapocsban

Előidézheti a csonthiányt hiányzó fog, foghúzás, de baleset, különböző betegségek, ciszták, daganatok, fogtályog, esetleg fogínysorvadás is, de az előrehaladott életkor velejárója is.

Szájsebészet csontfeltöltés
Szájsebészet csontfeltöltés

Csontpótló műtétek típusai

Állcsontgerinc növelés, Sinus lift műtét, azaz arcüregemelés, vagy parodontológiai helyreállító műtét, azaz fogágybetegség csontpótlás.

Csontpótlás menete

A csontpótlás a fogászatban egy olyan szájsebészeti eljárás, mely egy kicsit több odafigyelést, szakértelmet és speciális eszközparkot igényel. Ráadásul különleges, speciális módszerekkel a meglevő csontot nagyszerűen lehet tágítani, bővíteni.

A legelső teendő egy CT, panoráma felvétel, ahol a fogazat állapota megállapítható és a csonthiány mértéke. Majd egy fogászati kezelés következik, ahol a fogkő eltávolításra kerül. Ez azért fontos, mert így minimálisra csökkenthető, a baktériumok általi gyulladás. Mindezek után összeállításra kerül egy kezelési terv, milyen beavatkozások javasoltak, milyen módszerrel lesz pótolva a csont és milyen anyaggal. Amennyiben cukorbetegséggel küzd vagy vérhígítót szed a páciens, esetleg valamilyen alapbetegsége van, egy laborvizsgálat is szükséges a beavatkozás előtt.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, mely után a fogorvos bemetszést ejt az ínyen, hogy hozzáférjen a területhez. A nyálkahártyát a vékony csontról elemeli, és csontpótló anyaggal tölti ki az így keletkezett teret.

Szájsebészet csontpótlás módja
Szájsebészet csontpótlás módja

Következő az, hogy a behelyezett csontpótló anyagot be kell fedni. Ez egy speciális membránnal történik. Végül az ínyszövet széleit varratokkal kell lezárni. Ez nagyjából 30-45 perc alatt végezhető el.

A sinus lift csontpótló műtét, azaz az arcüregemelés a szájüregen át történik, helyi érzéstelenítéssel. Ekkor egy sebészi fúró segítségével egy kisméretű ablakot, nyílást képeznek, melyen keresztül a nyálkahártyáját elválasztják a csonttól. A megemelt nyálkahártya és a csont közé helyezik be a csontpótló anyagot. Nagyobb mértékű csonthiányok esetén aneszteziológus közreműködését is igénybe lehet venni, erősebb fájdalomcsillapításra és szedálásra. Felső állcsont esetén összetettebb beavatkozásra van szükség, melyet nyitott sinus-lift műtétnek neveznek.

Csontpótló anyagok

Kiemelten fontos, hogy a beültetésre kerülő anyagok a természetes csont jellemzőivel rendelkezzenek, így saját testből nyert csont ( csípőcsontból, sípcsontból, állkapocsból nyert ), állati eredetű (szarvasmarhából, sertésből, korallból), és szintetikus anyagból (trikalcium-foszfát, hidroxilapatitból) készülhet csak. 

Csontpótlás utáni fájdalom

Csontpótlás gyakori kérdése a csontpótlás utáni fájdalom.  Mivel egy nagyobb beavatkozásról van szó, így természetes a csontpótlás utáni fájdalom, duzzanat egy minimális ideig, de pár nap alatt rendeződnie kell. Ha minden be van tartva, a megfelelő szájhigiénia is, minimális a csontpótlás kilökődésének eshetősége. Maga a csontpótlás akkor sikeres, ha már nem okoz fájdalmat, nem érzékeny, és az idegenérzet is megszűnik.

GoldenDent fogászat

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!