Fogászatban használt anyagok és allergia Végre rászánta magát a fogorvosi kezelésre, örül az új mosolyának, de valami nem hagyja nyugodni? Fura tüneteket tapasztal, miután hazatért a fogászati kezelésből? Mit érez? Égő érzés jelentkezett a szájpadlásán? Kicsípte valami a szája nyálkahártyáját? Kiütéseket lát az arcbőrén? Kisebesedések, fekélyek keletkeztek ajkain, szája belsejébe? Nagy eséllyel allergiás tüneteket produkál […]

Fogászatban használt anyagok és allergia

Végre rászánta magát a fogorvosi kezelésre, örül az új mosolyának, de valami nem hagyja nyugodni? Fura tüneteket tapasztal, miután hazatért a fogászati kezelésből?

Mit érez?

 • Égő érzés jelentkezett a szájpadlásán?
 • Kicsípte valami a szája nyálkahártyáját?
 • Kiütéseket lát az arcbőrén?
 • Kisebesedések, fekélyek keletkeztek ajkain, szája belsejébe?

Nagy eséllyel allergiás tüneteket produkál a fogorvosok által használatos szerekre, anyagokra.

Milyen anyagok adhatnak allergiás tünetet?

 • Igen gyakori panasz a fémallergia: A beültetett műgyökér, vagyis fogászati implantátum, a koronák, a hidak és a kivehető protézisek anyaga, vagy az amalgám tömés egyaránt okozhat allergiát. Jelentősebb beavatkozás előtt éppen ezért érdemes tesztet csináltatni annak kiderítésére, nem allergiás-e bizonyos, fogászatban is használatos fémekre.
  Fennálló fémallergiáról fontos tudnia a fogorvosnak, aki ennek függvényében határozza meg a helyes terápiát és választja ki a megfelelő fémmentes pótlást, vagy anyaghasználatot.
  Sajnálatos módon, ha addig nem ismert allergiára derül fény, a fémet tartalmazó pótlást, vagy tömést cserélni kell.
 • Ritkábban, de kellemetlen tüneteket okozhatnak a fényre kötő tömőanyagok, a koronák rögzítéséhez használt ragasztók, a berendezések és eszközök tisztításához használt fertőtlenítő szerek, a lenyomatok készítéséhez használt alapanyagok szintúgy. Általában rövid távú kellemetlenséggel kell számolni ebben az esetben, de nem múló tünetek esetén haladéktalanul értesítse fogorvosát vagy háziorvosát panaszairól.
 • Panaszokat okozhatnak az egyes érzéstelenítő-, vagy fertőtlenítőszerek is. Bármilyen ismert gyógyszer és vegyszer érzékenységről tudomása van, mindenképpen tudassa azt fogorvosával még a fogászati beavatkozás megkezdése előtt.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

 1. Ismert allergia esetén egyértelmű a helyzet. Vigye magával a tesztje eredményét, és a fogorvos kiválasztja a probléma megoldására alkalmas leghatékonyabb eljárást, az egyéni érzékenység függvényében. Napjainkban lehetőség van korszerű, teljesen fémmentes pótlásokat készíteni, és nem allergizáló, biokompatibilis szereket használni.
 2. Allergia sajnos bármilyen életkorban és számos formában jelentkezhet, ezért nem minden esetben derül ki a fogászati kezelések előtt. A legjobbat akkor tesszük, ha a korábban soha nem tapasztalt panaszt azonnal jelezzük fogorvosunknak, aki teszt elvégzését kérheti számunkra. Ezek után a terápia folytatása, szükséges módosítása az eredmény függvényében, szakorvosi javaslat alapján történik.

Minden esetben azt javasoljuk, hogy fogászati kezelés előtt beszélje meg fogorvosával a javasolt terápiák esetlegesen allergizáló hatását. Amennyiben megnyugtató módon vágna bele egy bonyolultabb kezeléssorozatba, javasolt az előzetes tesztelés mind a fémekre, mind az egyéb fogászati anyagokra. Sokkal egyszerűbb a tesztelésre időt szánni, mint később egy panaszt okozó implantátumot eltávolítani.


Mi a fogászati allergia? Végre rászánta magát a fogorvosi kezelésre, de valami nem hagyja nyugodni? Fura tüneteket tapasztal, miután hazatért a fogászati kezelésből? Lehetséges az allergia, melyből az alábbi témák is fakadnak: fogászati téma blog, fogorvos sürgősségi tanácsadás, a legjobb fogászat, fog betegségek gyógyítása, Budapesti szájsebészet, 13. kerület árak.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!