GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Fogászatban használt anyagok és allergia

allergia fogászat

A fogászatban is találkozhatunk az allergiával

Végre rászánta magát a fogorvosi kezelésre, örül az új mosolyának, de valami nem hagyja nyugodni? Fura tüneteket tapasztal, miután hazatért a fogászati kezelésből?

Mit érez?

 • Égő érzés jelentkezett a szájpadlásán?
 • Kicsípte valami a szája nyálkahártyáját?
 • Kiütéseket lát az arcbőrén?
 • Kisebesedések, fekélyek keletkeztek ajkain, szája belsejébe?

Nagy eséllyel allergiás tüneteket produkál a fogorvosok által használatos szerekre, anyagokra.

Milyen anyagok adhatnak allergiás tünetet?

 • Igen gyakori panasz a fémallergia: A beültetett műgyökér, vagyis fogászati implantátum, a koronák, a hidak és a kivehető protézisek anyaga, vagy az amalgám tömés egyaránt okozhat allergiát. Jelentősebb beavatkozás előtt éppen ezért érdemes tesztet csináltatni annak kiderítésére, nem allergiás-e bizonyos, fogászatban is használatos fémekre.
  Fennálló fémallergiáról fontos tudnia a fogorvosnak, aki ennek függvényében határozza meg a helyes terápiát és választja ki a megfelelő fémmentes pótlást, vagy anyaghasználatot.
  Sajnálatos módon, ha addig nem ismert allergiára derül fény, a fémet tartalmazó pótlást, vagy tömést cserélni kell.
 • Ritkábban, de kellemetlen tüneteket okozhatnak a fényre kötő tömőanyagok, a koronák rögzítéséhez használt ragasztók, a berendezések és eszközök tisztításához használt fertőtlenítő szerek, a lenyomatok készítéséhez használt alapanyagok szintúgy. Általában rövid távú kellemetlenséggel kell számolni ebben az esetben, de nem múló tünetek esetén haladéktalanul értesítse fogorvosát vagy háziorvosát panaszairól.
 • Panaszokat okozhatnak az egyes érzéstelenítő-, vagy fertőtlenítőszerek is. Bármilyen ismert gyógyszer és vegyszer érzékenységről tudomása van, mindenképpen tudassa azt fogorvosával még a fogászati beavatkozás megkezdése előtt.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

 1. Ismert allergia esetén egyértelmű a helyzet. Vigye magával a tesztje eredményét, és a fogorvos kiválasztja a probléma megoldására alkalmas leghatékonyabb eljárást, az egyéni érzékenység függvényében. Napjainkban lehetőség van korszerű, teljesen fémmentes pótlásokat készíteni, és nem allergizáló, biokompatibilis szereket használni.
 2. Allergia sajnos bármilyen életkorban és számos formában jelentkezhet, ezért nem minden esetben derül ki a fogászati kezelések előtt. A legjobbat akkor tesszük, ha a korábban soha nem tapasztalt panaszt azonnal jelezzük fogorvosunknak, aki teszt elvégzését kérheti számunkra. Ezek után a terápia folytatása, szükséges módosítása az eredmény függvényében, szakorvosi javaslat alapján történik.

Minden esetben azt javasoljuk, hogy fogászati kezelés előtt beszélje meg fogorvosával a javasolt terápiák esetlegesen allergizáló hatását. Amennyiben megnyugtató módon vágna bele egy bonyolultabb kezeléssorozatba, javasolt az előzetes tesztelés mind a fémekre, mind az egyéb fogászati anyagokra. Sokkal egyszerűbb a tesztelésre időt szánni, mint később egy panaszt okozó implantátumot eltávolítani.


Mi a fogászati allergia? Végre rászánta magát a fogorvosi kezelésre, de valami nem hagyja nyugodni? Fura tüneteket tapasztal, miután hazatért a fogászati kezelésből? Lehetséges az allergia, melyből az alábbi témák is fakadnak: fogászati téma blog, fogorvos sürgősségi tanácsadás, a legjobb fogászat, fog betegségek gyógyítása, Budapesti szájsebészet, 13. kerület árak.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • Fogfájás hidegben Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem? A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre