GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Mi lehet a közös Wossala Rozinában és Lionell Messiben?

Messi fogsora: egy sem hiányzik

Kétségbe kell esni, ha kiesik egy fogunk?

Mit tegyek, hova menjek, kihez fordulhatok és mire számíthatok?

A fogászati problémák, a fogvesztés bárkit utolérhet. Nem is olyan régen olvashattuk a hírekben, hogy „Messinek egy fogába került a Barca győzelme”. A vérre menő küzdelemre egy spanyol bajnoki meccsen került sor a Santiago Bernabeuban, ahol az ősi riválist, a Real Madridot fogadták.

A fogvesztés nem valamilyen látványos baleset következménye volt, a Real hátvéd Marcelo, egy csúnya könyökléssel intézte el az argentin futballistát. A mérkőzésen készült videók egyikén láthatjuk, hogy a szünet végén az öltözőből kifelé jövet Messi egyszerűen kiköpi a „feleslegessé vált” fogat.

Kétségbeesett Messi, amikor kitört a Foga?

Nem. Lényegében a hírekbe is csupán néhány sorban fért be az eset, az aranylabdát pedig már úgy vehette át, mintha semmi sem történt volna. A vadiúj implantátum pont úgy néz ki, mintha a saját eredetije lenne, talán még kissé jobb is.

Messi fog kiesett

Messi fájdalmas fogvesztése

Wossala Rozina a dzsungelben került bajba

Az RTL Klub valóságsójában szereplő séfnek a lehető legrosszabbkor, az afrikai vadonban esett ki egy foga. Bár a fogvesztés időpontja sohasem jöhet jókor, a vadonban, a megszokott orvosi ellátástól messze ez sokkal kellemetlenebb és veszélyesebb lehet.

Rozinát lelkileg nem viselte meg, hogy kiesett a foga, hiszen fogorvosai már figyelmeztették erre, csak reménykedett abban, hogy ezt az utazást még kibírja. A valóságshow 3. napján adta meg magát a fog, melynek egy szilánkja a sebben maradt. Az afrikai magánkórházban csak egy több mint félórás beavatkozással sikerült megtisztítani a sebet.

Tejfogához ragaszkodott a konyhafőnök

Mit később kiderült a fogvesztést nem a rossz fogorvosi ellátás okozta, Rozinának 33 évesen még megvolt egy tejfoga, amihez ő ragaszkodott. Úgy tekintett erre, mint valamiféle kabalára, ami azért valljuk be nem volt teljesen jó ötlet. A kihulló tejfogak helyét az emberi szervezet megfelelő módon pótolja, így viszont egy budapesti fogászat feladata volt a bal felső ötös pótlása.

Rosina tejfoga

A dzsungelben esett ki a séf tejfoga

A fogsérülés egyszerűen kezelhető

Szerencsére ma már az egyszerűbb csorbulásokat foggal megegyező színű tömőanyaggal, egy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, így ezek többnyire esztétikusan helyreállíthatók. Amennyiben a fog nagyobb része letörik, kerámia héjra vagy koronára van szükség.

A kitört fog kezelése problémás lehet

Mivel egy ilyen futball balesetnél a gyökér sem maradt épen, az is kimozdulhat az ütés ereje következtében, így a teljes fogat pótolni kell, miután a kitört fog helyét kellően kitisztította a szakorvos.

Azokban az esetekben, amikor a fog egészben kimozdul, de egyben marad, akkor meg lehet próbálni a replantációt. Miután ennek 1-2 órán belül meg kell történnie, erre sajnos kevés az esély általában!

Npjainkban már szerencsére az ilyen helyzetekre is van megoldás az azonnali implantációval. A fogászati implantáció ma már teljesen hétköznapi, szinte fájdalommentes rutineljárás, mellyel esztétikusan pótolható a hiányzó fog.

Kattints ide, ha fogpótlásra van szükséged!

A fogászati kezelés menete

Ha nincs szükség csontpótlásra, a műgyökér beültetése az előkészületekkel együtt mindössze jó fél órát igényel. Természetesen a beavatkozás előtt fogorvosa mindenről tájékoztatja, így stressz nélkül vállalhatja az eljárást. Leegyszerűsítve a történetet, az íny bezárása után várni kell három hónapot a csontosodás folyamatára, azután egy úgynevezett „fej” behelyezésével esztétikus cirkon koronát helyezhetünk a becsontosodott implantátumra. A csontintegráció idejére a fogorvos ideiglenes koronát készít, így erre az időszakra sem maradt fog nélkül.

A legtöbb esetben észrevehetetlen a változás a korona felhelyezése után.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre