GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A fogászati gyakorlat és környezeti hatás

természetvédelem és fogászat

Természettudatosság a fogászatban

A fogászati gyakorlatba is begyűrűzött már szerencsés módon a környezetvédelem. A környezetükért felelősséget vállaló szakemberek ezen a területen is elkötelezettek abban, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljék azt. A fogorvosi gyakorlat kialakítása és fenntartása során érdemes fontolóra venni, miért van szükség erre a szemléletre, és hogyan lehet ezt elérni?

 • Sajnos, a fogorvosi szakma is nagy mennyiségű környezetkárosító szemetet termel napi szinten, a felhasznált anyagok, eszközök sokszor egyszeri használat után kerülnek a kukába.
 • A fogászati higanyhulladék nagy mértékben hozzájárul a helyi vízellátó rendszerekben mérhető higanyszinthez.
 • Hatalmas mennyiségű sterilizációs tasak, műanyag pohár, nyálszívó, fogászati székvédelemre használt fóliák, egyéb műanyag eszközök, alumíniumfólia kerül percek alatt a szemétgyűjtőbe.

A fogorvosi rendelő zöldebbé tétele tehát igen fontos feladat, amivel fogorvosaink hozzájárulnak egyrészt a bolygónk megmentéséhez, másrészt számos más előnyt is jelent a fogorvosi gyakorlatban.

Érzékenyíti, fokozza az alkalmazottak morálját.

Bizonyos tanulmányok rámutatnak, hogy azok a munkahelyi erőfeszítések, melyek a környezet iránti tiszteletre irányulnak, boldogabb, mentálisan is egészségesebb, ezáltal eredményesebben dolgozó személyzethez vezethetnek, mivel úgy érzik, hogy pozitív, hasznos hatással vannak a társadalomra, közvetlen környezetükre.

Azok a betegek, akik előtérbe helyezik a pozitív ökológiai gyakorlatot, és aggódnak a környezet iránt, olyan termékeket, szolgáltatást, vagy rendelőt választanak, amelyek bizonyítják elkötelezettségüket a környezetvédelem iránt. Ezért azzal, hogy tudatosan törekszik a rendelő és a fogorvos a zöldebb működésre, a minél kevesebb egyszer használatos műanyag, és egyéb eszközök használatára, valószínűleg több ügyfelet vonz és jobban meg tudja tartani őket.

A fogászati szakértők szerint egy környezetbarátabb gyakorlat létrehozásával csökkenthetők a költségek.

 • Az eldobható termékeket fel lehet cserélni újra felhasználható termékekre. Vannak köztük olyanok, mint például műanyag poharak és védőfóliák, sapkák, stb, amelyek mosás, fertőtlenítés után újra felhasználhatóak, míg más eszközök, anyagok, biológiailag lebomló, környezetbarát anyagból készülnek.
 • A régi, elhasználódott vagy elavult fogászati eszközök eldobása helyett fontolja meg azok adományozását. Számos ország és hátrányos helyzetű közösség igényel orvosi felszerelést, valamint bizonyos szervezetek, mint például az Open Wide Foundation, még hasznát veheti.
 • A marketing, a reklámozás digitalizálása, a papír és műanyagtáblák mentességének létrehozásával is óriási szeméthalomtól óvható meg a a környezet. Ezen kívül, az összes betegekkel folytatott interakció digitalizálása révén elkerülhető a nyomtatás révén használt szennyező gyakorlat, kiküszöbölhető a mérgező vegyi anyagok és a rengeteg papír használata, amely monumentális mértékű pozitív hatással lehet a vízrendszerünk toxinszintjére.

A felelős magatartás szellemében, fogaink gondozásán, egészségük hosszú távú megőrzésén túl gondoskodnunk kell a bolygónk védelméről is.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Fogtömés szükségessége Mikor kell betömni a fogat? Amit a fogtömésről tudni kell Amikor valakinek örökletesen jó, erős fogai vannak, el sem tudja képzelni, milyen szorongással gondol más a fogorvosi sz...
 • Garancia fogászat Garanciális fogászati kezelés Biztonságos szolgáltatások a fogorvosnál A fogászat területére is érvényes, hogy minden betegnek joga van a számára legjobb, legoptimálisabb kezeléshe...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre