Kivehető fogsor rögzítése és fajtáinak bemutatása

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A Kivehető fogsor rögzítése és fajtáinak bemutatása részletesen, az előnyök és hátrányok figyelembevételével.

fogpótlás egyik fajtája a kivehető fogsor, vagy más, ismertebb néven, műfogsor. A fogprotézis egy olyan fogpótlási eljárás, mely gyors és a páciens önállóan képes kivenni és visszatenni a helyére bármikor. Részleges és teljes fogsor hiány esetén is alkalmazható és már több ezer éves történelme van a módszernek.

Ebben az esetben előnyös a kivehető fogsor!

Attól függően, hogy részleges vagy teljes foghiányról van szó, részleges vagy teljes kivehető fogpótlást alkalmazunk. 

Ha a páciensnek vannak ugyan egészséges, saját fogai, de teherbírásuk, erősségük nem elég, vagy túl kiterjedt a foghiány, nem áll rendelkezésre elegendő számú jó állapotú tartó vagy pillérfog, tehát nincsen elég terhelhető fog, akkor a rögzített koronák, hidak elkészítése nem jöhet szóba. Az implantátum beültetésének hosszadalmas procedúráját sem szeretné igénybe venni, költségek vagy az egészségügyi követelmények, a nem megfelelő csontállomány miatt, akkor a kivehető fogpótlás, kivehető fogsor lehet a megoldás. 

Ezért fontos az azonnali fogpótlás!

A nagyobb kiterjedésű foghiány egészségügyi kockázata igen magas, ahogy esztétikailag is fontos a teljes fogazat, és nagy rombolást képes véghezvinni a páciens önbizalmában, ha nincs. A kivehető fogpótlás korrigálja a foghiány miatt megváltozott arcvonásokat, eltünteti a foghiány miatt létrejövő ráncokat, megelőzi az állkapocsízület károsodását, a csontállomány leépülését. Megszünteti az e következtében létrejövő beszédzavarokat. Visszaállítja a rágóképességet és a normális emésztést, azáltal, hogy a páciens újra tud rendesen rágni, mindent meg tud enni. Hiszen a hiányos fogazat miatt a rágóképesség nagymértékben csökken. De az esztétikusabb külső miatt is érdemes minél előbb megoldást találni a fogak pótlására, és az esetleges fájdalom megszüntetése miatt is. A kivehető fogsor egy szinte azonnali megoldás ezekre a problémákra.

Kivehető fogsor utánna
Kivehető fogsor után

Kivehető fogpótlás előnyei

Az egyik leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldás a súlyosabb foghiány esetén. Szinte azonnal kész, így az egyik leggyorsabban elkészülő fogpótlás fajta, így azonnal nő az életminőség. Nem kell heteket, hónapokat várni az elkészüléséig, azonnal betölti a szerepét és visszaállítja a rágófunkciót. Ha az esztétikát, megjelenést, élethűséget tekintjük, a mai protézisek felveszik a versenyt a hagyományos fogpótlásokkal is. De nem csak élethű, hanem stabil, strapabíró is, nagyszerűen helyt áll a nap 24 minden szakaszában, bármilyen élethelyzetben.

Szükség esetén könnyen javítható, ha eltörik, letörik egy darab belőle. Könnyen kivehető, betehető, tehát a tisztítása is pofonegyszerű, megfelel a higiénia feltételeknek is. A kivehető fogpótlás további előnye, hogy személyre szabottan készül, így pontosan illeszkednie kell mindenhol, azaz kényelmesen tart.

Kivehető fogsor akció

Kivehető fogsor fajtái

Rögzítési módja alapján megkülönböztethetünk többféle kivehető fogsort. Lehet részleges kivehető fogpótlás, teljes kivehető fogpótlás, vagy kombinált fogpótlás. A rögzítése módja szerint is megkülönböztethetünk többféle kivehető fogpótlást, például történhet hagyományos módon, vagy implantátumokra is a rögzítés. És a fogpótlás anyaga, rögzítésének módja szerint is választhatunk.

Teljes kivehető fogsor

Teljes alsó vagy felső, esetleg mindkét oldalon lévő foghiány esetén ideális opció a kivehető fogsor. A teljes protézis speciális anyagból készül, néha fém elemekkel. A fogsorról lenyomatot vesznek, mely alapján készül a kivehető fogsor, a páciensre szabva. Hagyományos rögzítés esetén a fogsort az arcizomzat, a vákumhatás, a rágónyomás tartja a helyén, és az ínyre, az arccsontra támaszkodik. A rágóstabilitásra figyelni kell, amihez pontosan illeszkednie kell a fogsornak. Pár nap viselése után korrekciót lehet végrehajtani. Ha szükséges, alakítani kell a fogsoron, hogy minél jobban illeszkedjen, a viselése kényelmes legyen, a viselőjének pedig a közérzete komfortos.

Részleges kivehető fogsor

A részleges kivehető fogsornál a rögzítés a még meglévő fogakhoz kapcsokkal történik. Ennél a fogpótlás formánál egy alapot készít a fogtechnikus, egy fémlemezt, amelyre a kialakított műíny és műfogak kerülnek. A kivehető pótlás teljesen beborítja a fogatlan állcsont ívét.

Kombinált kivehető fogsor

A kombinált fogpótlás egy kivehető és egy rögzített fogpótlás kombinációja. Ez abban az esetben szükséges, ha a páciens nem rendelkezik elegendő, jó állapotú fogállománnyal ahhoz, hogy hídpótlást készíthessünk neki, vagy valamilyen ok kizárja az implantátumot. A kombinált fogpótlás esetében egy fix, beragasztott híd készül, majd arra kerül a kivehető fogpótlás.

Implantátumos kivehető fogpótlás

Ennél az eljárásnál implantátumokat kell beépíteni a fogpótláshoz, és a kivehető fogsort kötjük össze a fogászati implantátumokkal. Ahhoz mérten, hogy alsó vagy felső fogpótlás szükséges, kettő vagy négy implantátum kerül beültetésre, ez az alap. Erre kerül a felépítmény, amit egy stéggel kötnek össze. Erre az összemerevített alapra kerül a kivehető alsó fogsor rögzítése vagy a felsőé.


Patentos kivehető fogpótlás

A patenttal rögzülő fogsort speciális, úgynevezett patentok segítségével rögzítik a beültetett implantátumokhoz. Hátránya, hogy nem készíthető patentos fogsor teljes foghiány esetén. Ennek következtében kivehető a fogsorteljesen fix, elmozdulás mentes. Minimálisan négy darab implantátum beültetése szükséges hozzá. Előnye, hogy a fogsor mérete csökkenthető vele, a teljes szájpadlást elfedő része eltávolítható. Ráadásul beszédkor, mosoly esetén, de rágáskor sem billen meg, nem mozdul el, nem esik ki, mégis szabadabb a szájpadlás, intenzívebb az ízérzékelés.

Csúsztatott kivehető fogsor

Mint a kombinált fogpótlás esetében, itt is egy fix, beragasztott hidat készítünk első körben, melyen csúsztatókat helyezünk el, rejtett, precíziós elhorgonyzó eszközöket. A kivehető fogpótlás ezekhez kapcsolódik. Elkészítése több időt vesz igénybe, mivel jóval bonyolultabb fogtechnikai megoldás, de esztétikus, és élethű.

Teleszkópos fogsor

Teleszkópos elhorgonyzású fogsorról akkor beszélhetünk, amikor a kivehető, kombinált fémlemezes fogpótlást választunk. Erre nagymértékű foghiány esetében van szükség. Mikor a foghiány régebbi keletű, de a fogsorban még található minimum 3 ép fog, akkor ezek a megmaradt fogak szolgálnak rögzítő elemeként. A teleszkópos fogsornál a lecsiszolt fogakra ragasztja feli a fogorvos, a fémszínű borítókoronákat, majd a kivehető fogsor is erre kerül teleszkópos rögzítéssel.

A teleszkóp korona a rögzítő elem, ami rejtett módon a részleges, vagy teljes fogsorok stabilitását hivatott biztosítani.

Kapcsos kivehető fogsor

Ez a kivehető fogpótlási fajta részleges foghiánnyal küzdőknek ajánlott.

Két részből áll, egy fém alaplemezen műanyagból készült íny részből, illetve az ehhez kapcsolódó műfogakból.  Az alapot kapcsok rögzítik a megmaradt saját fogakhoz. Előnye, hogy a páciens egyedi igényeinek, fogszínének megfelelően készítik el, a saját fogakhoz megszólalásig hasonlít. Nagyon erős, stabil megoldás, viszont a kapocs sokszor látható. Így elől, a frontvonalban esztétikailag nem a legelőnyösebb. Arra a rejtett kapcsos kivehető fogpótlás a legmegfelelőbb megoldás.

Műanyag szilikonos kivehető fogsor

Szilikonos kivehető fogsor egy rugalmas kialakítású, anyagú kivehető fogpótlási lehetőség. Alkalmazható teljes és a részleges fogpótlásra is. Előnye a rugalmassága, és hogy nem okoz kellemetlenséget a használat során.  Továbbá szinte láthatatlan a szájban. Hátránya, hogy nagy terhelést nem bír el és könnyen elszíneződhet.

Kivehető fogsor tisztítása

A kivehető fogsort annyiszor érdemes tisztítani, mint a természetes fogakat. Az egészséges szájhigiénia megőrzése segít megőrizni a fogsor szép kinézetét, tartósságát, színét, továbbá védi a sérülésektől. A kivehető fogsor anyaga puhább, mint a valódi fogé, ezért speciálisan kivehető fogsorok tisztítására fejlesztett termékeket érdemes használni a tisztántartásához.   A kivehető fogpótlás, és a kivehető fogsor ma már minőségben, de esztétikumában, megjelenésben is tökéletesen felveszi a versenyt az egyéb típusú fogpótlásokkal. Ára kedvezőbb és jóval hamarabb be tudja tölteni a feladatát, mint más fogpótlási módszerek. A számos kivehető fogpótlási lehetőség közül könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet és személyre szabottan, azt kérni. Viszont a fogsor ki- és behelyezése, tisztítása, megszokása némi gyakorlást igényel. A jó hír az, hogy könnyen elsajátítható.

Tekintse meg jelenlegi akciónk AlphaBio Implantátumokra fémkerámia vagy cirkónium pótlással, ajándék röntgen és lenyomat készítésével, részletfizetési lehetőséggel ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!