A kávé hatása a fogakra

Szerző: | Fogorvos Budapesten

Egy élvezeti cikk káros hatásai Reggelire, ebéd után vagy délutáni uzsonnára a kávé sokunknak feltétlenül szükséges ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a mindennapokban, kifújjuk magunkat öt percre, míg megisszuk a forró feketét, nem gondolunk arra, hogy ennek a következménye akár egy fogászati látogatás is lehet. Ez a nagyra becsült forró ital azonban sajnos nem csupán […]

Egy élvezeti cikk káros hatásai

Reggelire, ebéd után vagy délutáni uzsonnára a kávé sokunknak feltétlenül szükséges ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a mindennapokban, kifújjuk magunkat öt percre, míg megisszuk a forró feketét, nem gondolunk arra, hogy ennek a következménye akár egy fogászati látogatás is lehet. Ez a nagyra becsült forró ital azonban sajnos nem csupán a vitalitásunkra hat, de nyomokat hagy fogainkon is. A fogorvos egyik komoly ellensége a kávé. Konkrétan milyen hatással van a kávé fogaink egészségére, és hogyan lehet ezeket elkerülni?

Kávét inni bizony következményekkel is jár:

Foltosodás

Különböző típusú foltok jelenhetnek meg fogainkon. A kávé által okozott foltok általában felületesek és a fogorvosi konzultáció során könnyen tisztíthatók.

Érzékenység

A forró vagy hideg kávé erős fájdalmat okozhat az érzékeny fogakkal rendelkező fogyasztók számára.

Rossz lehelet

A kávé hatása látható a hölgy fogain

Kellemetlen leheletet a túlzott kávéfogyasztás is okozhat. Noha ez gyakran átmeneti jellegű, elhúzódó panaszok esetén más okok is lehetnek a háttérben. Egy fogorvosi konzultáció segíthet eldönteni a probléma gyökerét és orvosolni azt. Ha kétségei vannak, konzultáljon tehát szakemberrel.

A kávé nem az egyetlen ital, amely ezeket az előnytelen hatásokat okozza. Más ételek és italok fogyasztása is eredményezhet fogakon megjelenő foltokat, elszíneződéseket, melyek, valljuk be, nem nyújtanak szép látványt. Ki merne szélesen, bátran mosolyogni annak tudatában, hogy fogai esztétikája igencsak hagy kívánni valót maga után? Érdemes hát elkerülni ezt a jelenséget, amennyire csak lehet. A fogzománc elszíneződése elkerülhető, ha például a bor, tea, színes bogyók fogyasztását csökkentjük vagy a dohányzást abbahagyjuk. Minél kevesebbet fogyasztunk ezekből az termékekből, annál kevésbé gyűlik meg a bajunk a foltokkal.

Hogyan kerüljük el a kávé, és egyéb színező ételek fogainkra gyakorolt hatásait?

Szájhigiénia

A fogak rendszeres, alapos tisztítása és a fogközöket is tisztító higiéniai technikák rendszeres alkalmazása lehetővé teszi a fogfoltok megszüntetését. A szájzuhany használata szintén hozzájárul a megjelenésük csökkentéséhez.

Élelmiszer

A fogorvosok azt javasolják, hogy amennyire csak lehet, minimalizáljuk bizonyos élelmiszerek, például a kávé, tea fogyasztását, és helyettesítsük azokat egészségesebb ételekkel, amelyek javítják a fogak egészségét is. Rágcsáljunk el inkább egy almát a kávészünetben, ezzel két legyet ütünk egy csapásra: elkerüljük a foltok megjelenését, és ugyanakkor vitaminhoz, fontos ásványi anyagokhoz juttatjuk szervezetünket.

Ha nem tudunk kávé nélkül élni, figyeljünk arra, hogy a hideg kávé kevésbé színez. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a forró kávé jobban megfesti a fogakat, mint a hideg kávé, és nagyobb a fogérzékenység is előbbi esetben.

Professzionális kezelésekkel sokat tehetünk fogaink szép megjelenése érdekében. Ha a foltok tartósan fennállnak, a szakemberek javasolhatják a fogtisztítást konzultáció során vagy speciális fehérítőket használva. Ezek a fájdalommentes és nem invazív eljárások lehetővé teszik, hogy újra magabiztosan mosolyogjunk a világra.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!