GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Egy élvezeti cikk káros hatásai

Kávé hatása a fogakra

Kávé hatása a fogakra

Reggelire, ebéd után vagy délutáni uzsonnára a kávé sokunknak feltétlenül szükséges ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a mindennapokban, kifújjuk magunkat öt percre, míg megisszuk a forró feketét, nem gondolunk arra, hogy ennek a következménye akár egy fogászati látogatás is lehet. Ez a nagyra becsült forró ital azonban sajnos nem csupán a vitalitásunkra hat, de nyomokat hagy fogainkon is. A fogorvos egyik komoly ellensége a kávé. Konkrétan milyen hatással van a kávé fogaink egészségére, és hogyan lehet ezeket elkerülni?

Kávét inni bizony következményekkel is jár:

Foltosodás

Különböző típusú foltok jelenhetnek meg fogainkon. A kávé által okozott foltok általában felületesek és a fogorvosi konzultáció során könnyen tisztíthatók.

Érzékenység

A forró vagy hideg kávé erős fájdalmat okozhat az érzékeny fogakkal rendelkező fogyasztók számára.

Rossz lehelet

Fogorvos kávé

A kávé káros hatásai

Kellemetlen leheletet a túlzott kávéfogyasztás is okozhat. Noha ez gyakran átmeneti jellegű, elhúzódó panaszok esetén más okok is lehetnek a háttérben. Egy fogorvosi konzultáció segíthet eldönteni a probléma gyökerét és orvosolni azt. Ha kétségei vannak, konzultáljon tehát szakemberrel.

A kávé nem az egyetlen ital, amely ezeket az előnytelen hatásokat okozza. Más ételek és italok fogyasztása is eredményezhet fogakon megjelenő foltokat, elszíneződéseket, melyek, valljuk be, nem nyújtanak szép látványt. Ki merne szélesen, bátran mosolyogni annak tudatában, hogy fogai esztétikája igencsak hagy kívánni valót maga után? Érdemes hát elkerülni ezt a jelenséget, amennyire csak lehet. A fogzománc elszíneződése elkerülhető, ha például a bor, tea, színes bogyók fogyasztását csökkentjük vagy a dohányzást abbahagyjuk. Minél kevesebbet fogyasztunk ezekből az termékekből, annál kevésbé gyűlik meg a bajunk a foltokkal.

Hogyan kerüljük el a kávé, és egyéb színező ételek fogainkra gyakorolt hatásait?

Szájhigiénia

A fogak rendszeres, alapos tisztítása és a fogközöket is tisztító higiéniai technikák rendszeres alkalmazása lehetővé teszi a fogfoltok megszüntetését. A szájzuhany használata szintén hozzájárul a megjelenésük csökkentéséhez.

Élelmiszer

A fogorvosok azt javasolják, hogy amennyire csak lehet, minimalizáljuk bizonyos élelmiszerek, például a kávé, tea fogyasztását, és helyettesítsük azokat egészségesebb ételekkel, amelyek javítják a fogak egészségét is. Rágcsáljunk el inkább egy almát a kávészünetben, ezzel két legyet ütünk egy csapásra: elkerüljük a foltok megjelenését, és ugyanakkor vitaminhoz, fontos ásványi anyagokhoz juttatjuk szervezetünket.

Ha nem tudunk kávé nélkül élni, figyeljünk arra, hogy a hideg kávé kevésbé színez. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a forró kávé jobban megfesti a fogakat, mint a hideg kávé, és nagyobb a fogérzékenység is előbbi esetben.

Professzionális kezelésekkel sokat tehetünk fogaink szép megjelenése érdekében. Ha a foltok tartósan fennállnak, a szakemberek javasolhatják a fogtisztítást konzultáció során vagy speciális fehérítőket használva. Ezek a fájdalommentes és nem invazív eljárások lehetővé teszik, hogy újra magabiztosan mosolyogjunk a világra.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
  • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre