GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A fogászati munka rejtelmei

Fog fogszuvasodás kezelés

Fogszuvasodás kezelése a fogorvosnál

A fogszuvasodás a leggyakoribb fogbetegség a világon. Amilyen egyszerű a kezdeti probléma kezelése, olyan súlyos következményekkel járhat a fogak egészségére, sőt az általános egészségre nézve is, ha a beavatkozás elmarad. Hogyan kezeli a fogorvos a lyukas fogat? Nézzük meg előbb, miért lyukad ki a fog.

Milyen okok vezetnek szuvasodáshoz?

Fogászati plakk: a megkövesedett plakkok, a fogkő, nyálból, tápláléklerakódásból és baktériumokból áll. Minden egyes táplálkozás után alattomosan építi magát a fogak felületén, a zománcon. Rossz szájhigiénia következtében a baktériumok szaporodása gyors, és jelentősen megnövekszik a karies kockázata.

Öröklődés: Úgy tűnik, hogy bizonyos embereknél genetikai hajlam van a szuvasodásra, amit tetéz a kiegyensúlyozatlan, helytelen étrend, a cukros ételek túlzott fogyasztása.

Mi történik a fog szuvasodásakor?

A zománc meggyengülése, majd bomlása általában baktériumok tartós jelenlétének köszönhető. A zománc előbb-utóbb nem tud ellenállni a baktériumok általi savtámadásának, és következményképpen kialakul egy üreg. Ha nem kezeli fogorvos ezt a kezdeti szuvasodást, akkor fokozatosan terjed a fertőzés a fog belseje felé, vagy akár az összes környező szövetet megtámadhatja: szomszédos fogak, csontok, íny stb.

A szuvasodás főbb állomásai:

 1. Zománcpusztulás: ebben a szakaszban az üreg még teljesen fájdalommentes
 2. A dentin érintettsége: a fog érzékeny hidegre, melegre, édesség, vagy savas ételek fogyasztásakor
 3. A pulpa elérésekor súlyos fájdalom jelentkezhet, akár spontán módon rágáskor, akár forró és hideg is okozhatja
 4. A tályog kialakulása: a baktériumok szaporodása a fog körül lévő szöveteket (csont, ligamentum, íny) is érinti és tályog képződhet, amely lüktető fájdalommal járhat.

Hogyan kezeli a fogorvos a szuvasodást?

 • Ha a bomlás még nem haladt előre, a kezelés célja a pulpa egészségének megőrzése és a fog életben tartása. Miután gondosan eltávolítja, kitisztítja a fogorvos a sérült részt, betömi a fogat esztétikus tömőanyaggal. A modern fogászat az esztétikára is nagy figyelmet fordít, ezért a fogorvos figyel arra is, hogy a tömőanyag színe harmonizáljon a saját fog színével. Ezt a beavatkozást a fogorvos egyetlen látogatás alkalmavál elvégzi.
 • Ha a szuvasodás nagyobb mértékű, a fogorvos úgynevezett inlay, onlay betéteket javasol. Ezeket lenyomatvételt követően, fogtechnikus készít, így a folyamat hosszabb (2 vizit szükséges) és költségesebb, de igen ellenálló, tartós megoldás a fogak egészségének megőrzése érdekében.
 • Amikor az üreg túl mélyre hatol, a fog maradandóan károsodik, vagy elhal. A pulpa, az idegek érintettsége esetén a fog devitalizálása, gyökérkezelés válhat szükségessé. A devitalizációt helyi érzéstelenítés alatt végzi a fogorvos, így nem kell félni az esetleges kellemetlenségektől. Túl nagyfokú károsodás esetén a fog védelmére koronát javasolhat a fogorvos.

Fontos: a szuvasodás nem csak a gyerekeket érintik, hanem a felnőtteket is! A fogászat modern eszközei számos problémára kielégítő, hosszú távú megoldást kínálnak, de a leghatékonyabb eljárás a megelőzés! Ezért a fogorvos ajánlása szerint minden életkorban kiemelt jelentőségű a hatékony fogmosás rendszeres elvégzése és az édes, savas gyümölcslevek, ételek fogyasztásának korlátozása.


Így kezeli a lyukas fogat a fogorvos. A fogszuvasodás okainak és kialakulási módjának megismerése segíthet megőrizni a rágógép épségét és elkerülhető a fogorvosi kezelés szükségessége is. Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet jobban megismerni: fogorvos Budapest, fogszuvasodás kezelése, fogászati kezelés ára, fogászat Budapest 13. kerület, sürgősségi fogászati beavatkozás.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • Fogászati látogatás herpesz Mehetek fogorvoshoz, amikor herpeszem van? Fogászati tanácsok kezelés előtt Általánosan ismert tény, hogy az 1. típusú herpes simplex vírus okozta elváltozás fertőző. Általában az ajkakon jelen...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre