Így kezeli a lyukas fogat a fogorvos

Szerző: | Fogászati beavatkozások, kezelések

A fogászati munka rejtelmei A fogszuvasodás a leggyakoribb fogbetegség a világon. Amilyen egyszerű a kezdeti probléma kezelése, olyan súlyos következményekkel járhat a fogak egészségére, sőt az általános egészségre nézve is, ha a beavatkozás elmarad. Hogyan kezeli a fogorvos a lyukas fogat? Nézzük meg előbb, miért lyukad ki a fog. Milyen okok vezetnek szuvasodáshoz? Fogászati plakk: […]

A fogászati munka rejtelmei

A fogszuvasodás a leggyakoribb fogbetegség a világon. Amilyen egyszerű a kezdeti probléma kezelése, olyan súlyos következményekkel járhat a fogak egészségére, sőt az általános egészségre nézve is, ha a beavatkozás elmarad. Hogyan kezeli a fogorvos a lyukas fogat? Nézzük meg előbb, miért lyukad ki a fog.

Milyen okok vezetnek szuvasodáshoz?

Fogászati plakk: a megkövesedett plakkok, a fogkő, nyálból, tápláléklerakódásból és baktériumokból áll. Minden egyes táplálkozás után alattomosan építi magát a fogak felületén, a zománcon. Rossz szájhigiénia következtében a baktériumok szaporodása gyors, és jelentősen megnövekszik a karies kockázata.

Öröklődés: Úgy tűnik, hogy bizonyos embereknél genetikai hajlam van a szuvasodásra, amit tetéz a kiegyensúlyozatlan, helytelen étrend, a cukros ételek túlzott fogyasztása.

Mi történik a fog szuvasodásakor?

A zománc meggyengülése, majd bomlása általában baktériumok tartós jelenlétének köszönhető. A zománc előbb-utóbb nem tud ellenállni a baktériumok általi savtámadásának, és következményképpen kialakul egy üreg. Ha nem kezeli fogorvos ezt a kezdeti szuvasodást, akkor fokozatosan terjed a fertőzés a fog belseje felé, vagy akár az összes környező szövetet megtámadhatja: szomszédos fogak, csontok, íny stb.

A szuvasodás főbb állomásai:

  1. Zománcpusztulás: ebben a szakaszban az üreg még teljesen fájdalommentes
  2. A dentin érintettsége: a fog érzékeny hidegre, melegre, édesség, vagy savas ételek fogyasztásakor
  3. A pulpa elérésekor súlyos fájdalom jelentkezhet, akár spontán módon rágáskor, akár forró és hideg is okozhatja
  4. A tályog kialakulása: a baktériumok szaporodása a fog körül lévő szöveteket (csont, ligamentum, íny) is érinti és tályog képződhet, amely lüktető fájdalommal járhat.

Hogyan kezeli a fogorvos a szuvasodást?

  • Ha a bomlás még nem haladt előre, a kezelés célja a pulpa egészségének megőrzése és a fog életben tartása. Miután gondosan eltávolítja, kitisztítja a fogorvos a sérült részt, betömi a fogat esztétikus tömőanyaggal. A modern fogászat az esztétikára is nagy figyelmet fordít, ezért a fogorvos figyel arra is, hogy a tömőanyag színe harmonizáljon a saját fog színével. Ezt a beavatkozást a fogorvos egyetlen látogatás alkalmavál elvégzi.
  • Ha a szuvasodás nagyobb mértékű, a fogorvos úgynevezett inlay, onlay betéteket javasol. Ezeket lenyomatvételt követően, fogtechnikus készít, így a folyamat hosszabb (2 vizit szükséges) és költségesebb, de igen ellenálló, tartós megoldás a fogak egészségének megőrzése érdekében.
  • Amikor az üreg túl mélyre hatol, a fog maradandóan károsodik, vagy elhal. A pulpa, az idegek érintettsége esetén a fog devitalizálása, gyökérkezelés válhat szükségessé. A devitalizációt helyi érzéstelenítés alatt végzi a fogorvos, így nem kell félni az esetleges kellemetlenségektől. Túl nagyfokú károsodás esetén a fog védelmére koronát javasolhat a fogorvos.

Fontos: a szuvasodás nem csak a gyerekeket érintik, hanem a felnőtteket is! A fogászat modern eszközei számos problémára kielégítő, hosszú távú megoldást kínálnak, de a leghatékonyabb eljárás a megelőzés! Ezért a fogorvos ajánlása szerint minden életkorban kiemelt jelentőségű a hatékony fogmosás rendszeres elvégzése és az édes, savas gyümölcslevek, ételek fogyasztásának korlátozása.


Így kezeli a lyukas fogat a fogorvos. A fogszuvasodás okainak és kialakulási módjának megismerése segíthet megőrizni a rágógép épségét és elkerülhető a fogorvosi kezelés szükségessége is. Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet jobban megismerni: fogorvos Budapest, fogszuvasodás kezelése, fogászati kezelés ára, fogászat Budapest 13. kerület, sürgősségi fogászati beavatkozás.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!