GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A fogászati munka rejtelmei

Fog fogszuvasodás kezelés

Fogszuvasodás kezelése a fogorvosnál

A fogszuvasodás a leggyakoribb fogbetegség a világon. Amilyen egyszerű a kezdeti probléma kezelése, olyan súlyos következményekkel járhat a fogak egészségére, sőt az általános egészségre nézve is, ha a beavatkozás elmarad. Hogyan kezeli a fogorvos a lyukas fogat? Nézzük meg előbb, miért lyukad ki a fog.

Milyen okok vezetnek szuvasodáshoz?

Fogászati plakk: a megkövesedett plakkok, a fogkő, nyálból, tápláléklerakódásból és baktériumokból áll. Minden egyes táplálkozás után alattomosan építi magát a fogak felületén, a zománcon. Rossz szájhigiénia következtében a baktériumok szaporodása gyors, és jelentősen megnövekszik a karies kockázata.

Öröklődés: Úgy tűnik, hogy bizonyos embereknél genetikai hajlam van a szuvasodásra, amit tetéz a kiegyensúlyozatlan, helytelen étrend, a cukros ételek túlzott fogyasztása.

Mi történik a fog szuvasodásakor?

A zománc meggyengülése, majd bomlása általában baktériumok tartós jelenlétének köszönhető. A zománc előbb-utóbb nem tud ellenállni a baktériumok általi savtámadásának, és következményképpen kialakul egy üreg. Ha nem kezeli fogorvos ezt a kezdeti szuvasodást, akkor fokozatosan terjed a fertőzés a fog belseje felé, vagy akár az összes környező szövetet megtámadhatja: szomszédos fogak, csontok, íny stb.

A szuvasodás főbb állomásai:

  1. Zománcpusztulás: ebben a szakaszban az üreg még teljesen fájdalommentes
  2. A dentin érintettsége: a fog érzékeny hidegre, melegre, édesség, vagy savas ételek fogyasztásakor
  3. A pulpa elérésekor súlyos fájdalom jelentkezhet, akár spontán módon rágáskor, akár forró és hideg is okozhatja
  4. A tályog kialakulása: a baktériumok szaporodása a fog körül lévő szöveteket (csont, ligamentum, íny) is érinti és tályog képződhet, amely lüktető fájdalommal járhat.

Hogyan kezeli a fogorvos a szuvasodást?

  • Ha a bomlás még nem haladt előre, a kezelés célja a pulpa egészségének megőrzése és a fog életben tartása. Miután gondosan eltávolítja, kitisztítja a fogorvos a sérült részt, betömi a fogat esztétikus tömőanyaggal. A modern fogászat az esztétikára is nagy figyelmet fordít, ezért a fogorvos figyel arra is, hogy a tömőanyag színe harmonizáljon a saját fog színével. Ezt a beavatkozást a fogorvos egyetlen látogatás alkalmavál elvégzi.
  • Ha a szuvasodás nagyobb mértékű, a fogorvos úgynevezett inlay, onlay betéteket javasol. Ezeket lenyomatvételt követően, fogtechnikus készít, így a folyamat hosszabb (2 vizit szükséges) és költségesebb, de igen ellenálló, tartós megoldás a fogak egészségének megőrzése érdekében.
  • Amikor az üreg túl mélyre hatol, a fog maradandóan károsodik, vagy elhal. A pulpa, az idegek érintettsége esetén a fog devitalizálása, gyökérkezelés válhat szükségessé. A devitalizációt helyi érzéstelenítés alatt végzi a fogorvos, így nem kell félni az esetleges kellemetlenségektől. Túl nagyfokú károsodás esetén a fog védelmére koronát javasolhat a fogorvos.

Fontos: a szuvasodás nem csak a gyerekeket érintik, hanem a felnőtteket is! A fogászat modern eszközei számos problémára kielégítő, hosszú távú megoldást kínálnak, de a leghatékonyabb eljárás a megelőzés! Ezért a fogorvos ajánlása szerint minden életkorban kiemelt jelentőségű a hatékony fogmosás rendszeres elvégzése és az édes, savas gyümölcslevek, ételek fogyasztásának korlátozása.


Így kezeli a lyukas fogat a fogorvos. A fogszuvasodás okainak és kialakulási módjának megismerése segíthet megőrizni a rágógép épségét és elkerülhető a fogorvosi kezelés szükségessége is. Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet jobban megismerni: fogorvos Budapest, fogszuvasodás kezelése, fogászati kezelés ára, fogászat Budapest 13. kerület, sürgősségi fogászati beavatkozás.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehér fogsor Esztétikum a fogászatban Kezelési technikák A jóléti társadalomban, az emberek egyre erősebb igényt fogalmaznak meg az esztétika és a szépség irányába az egészségügyi szolgált...
  • Fogászat higiénia Higiénia a fogászati rendelőben Tisztaság és csíramentes környezet A fogászati ágazatban, csakúgy, mint az egészségügy egyéb területein, nagy hangsúlyt fektetnek a sterilitás szabály...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre