Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást?

Szerző: | Fogászati beavatkozások, kezelések

Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy több fogat is érinthet, melyet minden esetben fogorvosi vizsgálat után kezelni kell. Sajnos rendkívül gyakori, mindazonáltal komoly betegség, amelynek potenciálisan súlyos következményei vannak. Megfelelő kezeléssel azonban szerencsére megállítható a parodontitis progressziója és orvosolható a fogínysorvadás […]

Parodontális betegségek tünetei és kezelése

A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy több fogat is érinthet, melyet minden esetben fogorvosi vizsgálat után kezelni kell. Sajnos rendkívül gyakori, mindazonáltal komoly betegség, amelynek potenciálisan súlyos következményei vannak. Megfelelő kezeléssel azonban szerencsére megállítható a parodontitis progressziója és orvosolható a fogínysorvadás problémája. A budapesti fogászaton szakszerűen kezelhetik minden formáját.

Az ínysorvadásnak két formája van:

 • krónikus formája lassan, vagy mérsékelten alakul ki
 • az agresszív parodontitis (az esetek kb. 20% -a) gyorsabb lefolyású. Ez leginkább olyan 30 év alatti fiataloknál fordul elő, akik kitettek a baktériumok bizonyos formáival szemben (pl: immunitás nagymértékű csökkenése bizonyos betegség miatt vagy nagy érzelmi sokk esetén).

Mi okozza a fogíny gyulladását és sorvadását?

Minden páciens, minden eset egyedi, a fogorvos egyéni hozzáállását igényli. Sok ember szenved fogínysorvadástól, de az elváltozás oka és mértéke általában különböző. A krónikus ínysorvadást több tényező is előidézheti:

 • rossz foghigiénia
 • elhanyagolt, kezeletlen szuvas fogak
 • erős dohányzás
 • bizonyos patológiák (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, HIV-fertőzés) fennállása
 • terhességi hormonális változások.

Milyen lefolyású az ínysorvadás?

A parodontitis első stádiuma az íny gyulladása. Kezelés hiányában kialakulhat az ínyszövetek sorvadása, és súlyosabb, visszafordíthatatlan károsodása.Végső esetben a fogak kimozdulása, az állkapocscsont érintettsége is előfordulhat.

Melyek a tünetei a fogínybetegségnek?

 • Az íny gyulladása általában az íny vérzésével jár, s a gyulladt szövetek igen érzékenyek, pirosak, duzzadtak.
 • Kellemetlen, nem múló szájszag.
 • Az íny szintje lehúzódik, a fog nyaka megjelenik, érzékennyé válik.
 • A fog mozogni kezd, kidől, kiesik.

Megelőzhető az ínysorvadás?

Már az első, fent említett tünetek megjelenésekor érdemes szakorvoshoz fordulni a mielőbbi javulás érdekében.

Kezelés hiányában ugyanis az íny fokozatos pusztulása várható, amelyet a betegek nem mindig érzékelnek, és a legrosszabb esetben a fogak elvesztésével jár.
Az íny gyulladásának kezeléséhez általában elegendő a szigorú foghigiénia, a fogak hatékony mosása. Elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi fogkőeltávolítás, mely által kiküszöbölhető a baktériumos fertőzések lehetősége.

Mi várható súlyosabb esetben a fogorvosnál?

Ha a rendszeres fogmosás és a professzionális fogkőeltávolítás ellenére az íny betegsége fennáll, műtétre, kürettálásra lehet szükség a fog íny alatti tisztításához és a támasztószövet újjáélesztéséhez. A parodontológus ebben az esetben megnyitja az ínyt és megtisztítja a nehezen elérhető helyeket. Ha szükséges, szájsebész szakorvos csontot pótol ott, ahol a veszteség jelentős. Ezek a beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek a fájdalom kiküszöbölése érdekében

A legfontosabb megelőző feladat tehát mindenekelőtt a rendszeres és helyes fogmosás. A hatékony orális higiénia és a fertőtlenítő szájvíz kombinációja jelentősen csökkentheti a kialakult ínybetegség súlyosságát. Vegye komolyan a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatokat, melyek lehetővé teszik, hogy idejében megkaphassa a szükséges ellátást fogai egészsége érdekében.


Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? A legtöbb beteg az alábbi kérdések iránt is érdeklődhet: fogászati beavatkozás a 13. kerületben, fog betegségek kezelése, fogászati kezelések éra Budapest, fogászati szolgáltatások fájdalommentesen, fogorvos és szájsebész, paradontológia klinika, fogínysorvadás megakadályozása.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Ida Gál
Ida Gál
2024-01-23
Nagyon hamar kaptam időpontot, a foghúzásom fájdalom nélkül történt. Gyorsan és precízen végzik a munkájukat.🤗
AHMAD KIZAWI
AHMAD KIZAWI
2024-01-17
The service that I receive from Golden dental clinic is excellent. the front desk staff are friendly! Dr. Raslan Munthir is professional, friendly and ensure that I am properly informed about my treatment steps . He is a great doctor! He is very understanding and listens to your concerns. I am completely satisfied with Dr. Raslan Munthir and all the support staff! I highly recommend him to anyone looking for a specialist dentist
Barbara Barta
Barbara Barta
2024-01-16
Nekem csak pozitív élményem volt így az első látogatásom alkalmával. Rendes recepciós és kedves, hozzáértő doktor és asszisztens fogadott. Nem készültem fel arra, hogy maszkban kell ott lennem, de egyből adtak is nekem egyet szinte kérés nélkül. A doktor úr, akihez kerültem kifejezetten jól dolgozott, számomra elengedhetetlen egy fogászati kezelésnél, hogy végig kommentálják nekem, hogy mi történik és mi fog történni következőleg. Végig nyugodtan és kedvesen beszélt, és végül egy apró töméskorrekciót nagyon precízen készített el. Egyből elküldték e-mailben a panoráma röntgen felvételét is, majd a számlát is részletezve.
Enikő Bodor
Enikő Bodor
2024-01-16
Segítőkész, barátságos ügyfélfogadás, mellette korrekt árak, mindent kielégítő tájékoztatást kaptam , örülök hogy Önöket választottam, ajánlani tudom másoknak is ! Köszönöm
Noémi Mihalik
Noémi Mihalik
2024-01-15
Maximálisan elégedett voltam a GondenDental fogászattal és dr Kovács Nóra ellátásával. Probléma jelentkezése után másnapra kaptam időpontot. A doktornő szakszerű volt, alapos, minden beavatkozásról tájékoztatott. Az érzéstelenítő injekció beadása is abszolút fájdalommentes volt!
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!