Hogyan kell fogat mosni fogszabályozóval?

Szerző: | Fogszabályozás

A Rendszeresség és az alaposság a titok a fogszabályozó és a fogak tisztításánál! Tudjon meg minden részletet cikkünkből.

Mielőtt fogszabályozót kezd el viselni az ember különböző esztétikai és egészségügyi okokból, az egyik legfontosabb kérdés, ami eszébe juthat, az az, hogyan kell fogszabályozót tisztítani, hogyan kell szabályosan, megfelelően fogat mosni fogszabályozóval.

További fontos kérdés lehet, hogy mit lehet egyáltalán enni fogszabályzóval?

A fogszabályozó készülékkel ellátott fogakat és magát a fogszabályozót is alaposan és jóval többször kell tisztítani, mivel viselésekor a lepedék, az ételmaradék jobban képes megbújni és felhalmozódni. Épp ezért a megfelelő szájápolással, szájhigiéniával, jóval többet kell törődni, mint máskor.

A fogszabályzó tisztítása

Rendszeresség és az alaposság a titok a fogszabályozó tisztításánál!

Fogszabályozó viselésekor érdemes minden kisebb, nagyobb étkezés után fogat mosni és megtisztítani a fogszabályozó készüléket is az ételmaradéktól. Ha erre nincs mód, nem lehetséges, akkor legalább arra kell ügyelni, hogy legyen lehetőség szájvízzel, vagy sima vízzel kiöblíteni a szájüreget az étkezések után, megelőzve a baktériumok elszaporodását.

Fogtisztítás menete fogszabályozó viselésekor

Megmutatjuk, hogyan moss fogat a fogszabályozóval, hogy elkerülj minden problémát! Ha fogszabályzóval eszel, nagyobb eséllyel szorul ételmaradék nem csak a fogak közé, hanem a fogak és a készülék közé is. Ezért alaposabb, hosszasabb és körülményesebb a fogmosás.

  • Első körben el kell távolítani a fogszabályzó levehető részeit, a rugalmas rögzítőket, nehogy elvesszenek fogmosás közben!
  • Majd tisztítsd meg a fogszabályozót alaposan. Minden ívet, az ívek felső felétől lefelé haladva, és minden apró rést, szeget takaríts meg. A fogszabályzó drótjai között található apró résekben, kiálló részekben könnyen beragadhat az ételmaradék, majd megtelepedhet rajta a baktérium és a lepedék, fogszuvasodást, elszíneződést, rossz lehelletett okozva.
  • Következhetnek a fogak. Puha sörtéjű fogkefével minden fogat, fogközt tisztíts meg. Célszerűbb fogról fogra haladni és elegendő időt hagyni mindegyikre. Fentről, az ínytől lefele haladj.  Érdemes a fogtisztításhoz speciális fogkrémet használni, amely segít megelőzni a gyakori léziókat, a fehér foltokat a fogzománcon, illetve az afták és ínygyulladás megjelenését.
Fém fogszabályzó, tökéletes mosoly

Fogselyem használata fogszabályozó viselése mellett is ajánlott, azokhoz a részekhez, fogközökhöz, melyekhez fogkefével nem férsz hozzá. Kissé bonyolultabb eljárás, mint fogszabályozó nélkül, de megoldható.

Hosszabb fogselyem szál szükséges hozzá. A szálat vigyázva húzd át a fogszabályozó főíve alatt, majd minden egyes fog közötti rést tisztíts meg vele, egyesével. A végén egy alapos öblögetést végezz sima vízzel, vagy akár szájvízzel is. Tükörben nézd meg a legvégén, hogy minden ételmaradékot sikeresen eltávolítottál-e a fogakról és a fogszabályozóról.

Ezekkel az eszközökkel még tisztábbá varázsolhatod a fogaid a fogszabályozó mellett is!

Speciális eszközök segítségével még könnyebb, alaposabb lehet a fogtisztítás és a fogszabályozó tisztítás. Ilyen eszköz a viasz vagy wax, a fogköztisztító, vagy a szájzuhany.

Az egycsomós fogköztisztító kefe egy olyan praktikus eszköz, mely jobb hozzáférést biztosít a fogszabályozó készülék és a drótok alatti terület megtisztításához. A készülékhez hozzátapadt ételmaradékot könnyebben el tudod távolítani vele, mint hagyományos fogkefével

A szájzuhany nagyszerű befejezése a fogmosásnak. Az erős, pontos vízsugár jó hatással van a fogínyre és a nyálkahártyára, megakadályozni a baktériumok elszaporodását, és eltávolítja a fogmosás után is ottmaradt ételmaradékot.

Viasz, vagy más néven wax, paszta szintén hasznos segítség és a fogszabályozó készülék fém alkatrészeinek kenésére szolgál.

Hogyan kell használni a viaszt a fogszabályozónál?

A viasz vagy más néven wax abban tud a segítségedre lenni, hogy megkíméli az ínyedet a drót okozta sérülésektől, illetve a fogszabályozó készülék kinézetén, esztétikáján is javít. A fém alkatrészeknél lehetségesek olyan részek, drótok, melyek élesek, vágnak. Ezekre a részekre ha waxot kensz, az enyhíti a fogszabályzó okozta vágást, szúrást, irritációt is. Nem lesz a fém alkatrész annyira éles, irritáló a bekent viasztól.

Hogy miért sárga a fog a fogszabályozó alatt?

Alapos, gondos, és rendszeres tisztítás, odafigyelés esetén is előfordulhat a fogszabályozó körül sárga színűre színeződik a fog. Mivel nehezebben tisztíthatóak a fogak, ezért lényegesen több időt kell szájápolással tölteni fogszabályozó viselésekor. A fogszabályozó feletti részen a lepedék ennek ellenére sokszor még ekkor is ott maradhat. Ebben a lepedékben elszaporodnak a baktériumok, melyek savakat termelnek, és oldják, demineralizálják a zománcot, ami így sérül. Tulajdonképpen a fogszuvasodás első jele a sárgás elszíneződés. Ha a folyamat tovább halad, akkor idővel a dentin is felpuhul. A dentint fedő teljes fogzománc erózió következtében lekopik, és érzékennyé válik a fog körüli terület. Tehát ebben az esetben még alaposabb fogmosás, alkalmanként extra fluort tartalmazó fogkrém alkalmazása javasolt, hogy a zománcot, a fogat a szuvasodástól megvédje.

A fogszabályozó tisztítása kicsit körülményes és több időt vesz igénybe, de a fogak meghálálják a gondos odafigyelést!

Golden dent Budapest
Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!