Van-e kapcsolat a fogromlás és a rágógumi között? Szeretsz rágózni, de félsz, hogy rosszat teszel vele fogaidnak? Jó hírünk van! Odafigyeléssel hasznos lehet a rágógumi. Hogyan nem ajánlott? A rágógumizásnak két tábora van. Vannak, akik illetlen, felesleges allűrnek tartják, és vannak a rajongók. Ritkán ért egyet a két tábor, de lehetne közös nevezőt találni, ha […]

Van-e kapcsolat a fogromlás és a rágógumi között?

  • Szeretsz rágózni, de félsz, hogy rosszat teszel vele fogaidnak?
  • Jó hírünk van! Odafigyeléssel hasznos lehet a rágógumi.

Hogyan nem ajánlott?

A rágógumizásnak két tábora van. Vannak, akik illetlen, felesleges allűrnek tartják, és vannak a rajongók. Ritkán ért egyet a két tábor, de lehetne közös nevezőt találni, ha jobban szemügyre vesszük a témát.

Persze mindig más szempontok vezették azokat, akik kedvelték a rágózást. Emlékszel még a tizes buborékcsomagos, “csupacukor” színes gömbökre? No arra nem mondhatni, hogy az egészségünket szolgálta volna. Épp ellenkezőleg, jó pár fognyűvő manó kelt életre általuk, és roncsolhatták a gyermekfogakat. Miért? A rengeteg cukor nyállal és baktériumokkal keveredve masszív lepedéket képez a fogakon, melyek fogápolás hiányában elkövesednek. Ezek a makacs plakkok pedig a kórokozók kedvenc menedékei, ahonnan azok könnyedén indítanak támadást a fogzománc ellen a nap huszonnégy órájában. Innen pedig nincs visszaút, a meggyengült zománc kaput nyit a fog belseje felé, és idővel fájdalmas jelek érkeznek a fog sérüléséről.

Akkor hát ne rágózzunk?

Önmagában a rágózás jótékonyan serkenti a nyálelválasztást, ami segíti a fogfelszínek megtisztulását, a baktériumok eltávolítását. Miután semlegesíti a szájban lévő savakat, melyek megbontják a fogzománcot, és elűzi a kellemetlen szagokat, jó szolgálatot tesz addig is, míg lehetőség lesz fogmosásra.

Tehát a válasz: nyugodtan rágózz, de nem mindegy, hogy milyen rágót rágsz! A cukrozott rágógumi helyett válassz cukormentes alternatívát, s máris lelkiismeretfurdalás nélkül rághatod….
Azonban vigyázz, az egészséged érdekében olyan rágógumit vásárolj, ami nem aspartámot tartalmaz.

Rágóval a szájszag ellen?

Áthidaló megoldásként jól jöhet egy cukormentes, mentolos rágó… De, természetesen, a rágózással nem lehet kiváltani a rendszeres fogmosást, ezt ne felejtsd el! Azt is tudni kell, hogy az erős szájszag nem csak a fokhagymás lángostól lehet … Ha visszatérő panaszaid vannak, melyek nem szűnnek meg a fogmosással sem, ideje felkeresni a fogorvost! A rossz lehelet az esetek többségében intő jel, arra utal, hogy a fogak, vagy az íny egészsége sérült, fogszuvasodás, vagy ínybetegségek állhatnak a háttérben.

Mire vigyázz?

A rágógumizást is körültekintően, mértékkel érdemes gyakorolni. A szakemberek kizárólag étkezés után, és maximum 5 percen át javasolják. Miért?

A hosszú időn át tartó erőteljes rágás megterheli az állkapocsízületet és idővel fájdalmas kattogás jelentkezhet evés, vagy beszéd közben.
Az arra egyébként is hajlamosak fokozott gyomorsav termelődésről számolnak be. Az éhgyomri, vagy túlzott rágógumizás erőteljes gyomorsav termelődést indít be, és akár refluxos tüneteket is okozhat.

Főként gyermekek esetében figyeljünk arra, hogy rágózás közben akaratlanul is sok levegő kerülhet a gyomorba, ami hasi fájdalmakat és puffadást okozhat.


Hogyan hat a rágógumi a fogakra? A fogorvos elmondja, hogy a rágó jótékony vagy káros hatással van a fogakra. A fogászati tanácsadáson erre és sok más kérdésre választ kaphatsz Budapesten. Néhány további izgalmas kérdés: fogorvos tanácsa a 13. kerületben, szájhigiénia a mindennapokban, tanácsadás ára, fogorvos Budapest, esztétikai fogászat, fog betegségei és gyógyításuk, szájhigiénia és szájsebészet.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!