GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Van-e kapcsolat a fogromlás és a rágógumi között?

 • rágógumi fogorvos tanács

  Jót tesz a rágógumi a fogainknak?

  Szeretsz rágózni, de félsz, hogy rosszat teszel vele fogaidnak?

 • Jó hírünk van! Odafigyeléssel hasznos lehet a rágógumi.

Hogyan nem ajánlott?

A rágógumizásnak két tábora van. Vannak, akik illetlen, felesleges allűrnek tartják, és vannak a rajongók. Ritkán ért egyet a két tábor, de lehetne közös nevezőt találni, ha jobban szemügyre vesszük a témát.

Persze mindig más szempontok vezették azokat, akik kedvelték a rágózást. Emlékszel még a tizes buborékcsomagos, “csupacukor” színes gömbökre? No arra nem mondhatni, hogy az egészségünket szolgálta volna. Épp ellenkezőleg, jó pár fognyűvő manó kelt életre általuk, és roncsolhatták a gyermekfogakat. Miért? A rengeteg cukor nyállal és baktériumokkal keveredve masszív lepedéket képez a fogakon, melyek fogápolás hiányában elkövesednek. Ezek a makacs plakkok pedig a kórokozók kedvenc menedékei, ahonnan azok könnyedén indítanak támadást a fogzománc ellen a nap huszonnégy órájában. Innen pedig nincs visszaút, a meggyengült zománc kaput nyit a fog belseje felé, és idővel fájdalmas jelek érkeznek a fog sérüléséről.

Akkor hát ne rágózzunk?

Önmagában a rágózás jótékonyan serkenti a nyálelválasztást, ami segíti a fogfelszínek megtisztulását, a baktériumok eltávolítását. Miután semlegesíti a szájban lévő savakat, melyek megbontják a fogzománcot, és elűzi a kellemetlen szagokat, jó szolgálatot tesz addig is, míg lehetőség lesz fogmosásra.

Tehát a válasz: nyugodtan rágózz, de nem mindegy, hogy milyen rágót rágsz! A cukrozott rágógumi helyett válassz cukormentes alternatívát, s máris lelkiismeretfurdalás nélkül rághatod….
Azonban vigyázz, az egészséged érdekében olyan rágógumit vásárolj, ami nem aspartámot tartalmaz.

Rágóval a szájszag ellen?

Áthidaló megoldásként jól jöhet egy cukormentes, mentolos rágó… De, természetesen, a rágózással nem lehet kiváltani a rendszeres fogmosást, ezt ne felejtsd el! Azt is tudni kell, hogy az erős szájszag nem csak a fokhagymás lángostól lehet … Ha visszatérő panaszaid vannak, melyek nem szűnnek meg a fogmosással sem, ideje felkeresni a fogorvost! A rossz lehelet az esetek többségében intő jel, arra utal, hogy a fogak, vagy az íny egészsége sérült, fogszuvasodás, vagy ínybetegségek állhatnak a háttérben.

Mire vigyázz?

A rágógumizást is körültekintően, mértékkel érdemes gyakorolni. A szakemberek kizárólag étkezés után, és maximum 5 percen át javasolják. Miért?

A hosszú időn át tartó erőteljes rágás megterheli az állkapocsízületet és idővel fájdalmas kattogás jelentkezhet evés, vagy beszéd közben.
Az arra egyébként is hajlamosak fokozott gyomorsav termelődésről számolnak be. Az éhgyomri, vagy túlzott rágógumizás erőteljes gyomorsav termelődést indít be, és akár refluxos tüneteket is okozhat.

Főként gyermekek esetében figyeljünk arra, hogy rágózás közben akaratlanul is sok levegő kerülhet a gyomorba, ami hasi fájdalmakat és puffadást okozhat.


Hogyan hat a rágógumi a fogakra? A fogorvos elmondja, hogy a rágó jótékony vagy káros hatással van a fogakra. A fogászati tanácsadáson erre és sok más kérdésre választ kaphatsz Budapesten. Néhány további izgalmas kérdés: fogorvos tanácsa a 13. kerületben, szájhigiénia a mindennapokban, tanácsadás ára, fogorvos Budapest, esztétikai fogászat, fog betegségei és gyógyításuk, szájhigiénia és szájsebészet.

Kapcsolódó bejegyzések

Sorry. No data so far.

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre