A helytelen fogápolás

Szerző: | Fogorvos Budapesten, Fogorvos tanácsa

Miért van az, hogy hiába mosol fogat, mégsem vagy elégedett a fogaid állapotával? Bármilyen fura, még a fogmosásnak is vannak buktatói. Összegyűjtöttük a klasszikus hibákat, hátha segítenek, hogy változzon a helyzet. Mit lehet elrontani fogápolás ügyben? Íme a 3 legnagyobb tévedés: Fogkefe cseréje Ha neked is elég egy akármilyen tubus fogkrém évente és nem emlékszel, […]

Miért van az, hogy hiába mosol fogat, mégsem vagy elégedett a fogaid állapotával?

Bármilyen fura, még a fogmosásnak is vannak buktatói. Összegyűjtöttük a klasszikus hibákat, hátha segítenek, hogy változzon a helyzet.

Mit lehet elrontani fogápolás ügyben?

Íme a 3 legnagyobb tévedés:

Fogkefe cseréje

Ha neked is elég egy akármilyen tubus fogkrém évente és nem emlékszel, mikor cserélted le a fogkefédet, máris van pár fontos szempont, amit át kell gondolni. Ha minél tovább szeretnéd megőrizni a fogaid egészségét, el szeretnéd kerülni a látogatást a fogorvosnál, nem elég naponta egyszer, vacsora után fogat mosni.

  • Az ételmaradékokat minden étkezés után alaposan el kell távolítani, különben a fogakra tapadt lepedékekben megbújó baktériumok igen romboló munkát tudnak végezni a nap folyamán. Idővel súlyos zománckárosodást, szuvasodást, ínygyulladást okozhatnak, mely a fog megtartását is veszélyeztetheti. Ideje tehát rendszert csinálni a fogmosásból, és áttérni az alapos, napi legalább kétszeri, háromszori fogmosásra.
  • Válassz korodnak és fogaid érzékenységének megfelelő fogkefét, és cseréld le legalább háromhavonta, vagy az elhasználódás függvényében! Fertőző betegségek után szintén javasolt újat vásárolni. Az esti fogmosás után pedig ne maradjon el a fogselyem sem, vagy nagyobb fogközök esetén használjatok fogköztisztító keféket, melyekkel maradéktalanul eltávolíthatjátok a beszorult maradékokat, az egymásnak feszülő fogak közötti lepedékeket. Az éjszakára fogakon maradt baktériumok tudnak a legnagyobb kárt tenni, mivel éjszaka még a nyálmirigyek is pihennek, és semmi nem zavarja őket romboló munkájukban.
  • Fogkrém tekintetében érdemes olyat választani, mely segít a szuvasodás elleni védelemben. Az aminfluoridot tartalmazó fogkrém kalciumfluorid réteget képez a fogakon, és gátolja a baktériumok szaporodását a fogmosások közötti időszakban. Kisgyermekek esetében ajánlott hetente egyszer aminfluorid-tartalmú gél vagy zselé használata a fogakra dörzsölve, megelőzés céllal.

Étkezés és fogaink egészsége

Étkezések között gyakran nassolsz, nem veted meg a cukros régcsálnivalókat és a szénsavas üdítőket? A savas, cukros ételek a fogzománc mumusai, a fogorvosnál történő látogatás előjelei. Gyakori fogyasztásukkal bebiztosítod a fogak gyors károsodását, a fogászati kezelés szükségességét, hiszen a fogak védőfunkcióját ellátó fogzománcnak különösen árthatnak.

Hagyd a nassolást étkezés utánra, és válassz egészséges desszerteket, melyekkel mind a fogaidnak, mind a szervezetednek jót teszel. Természetesen, így is kötelező a fogmosás étkezés után. A közhiedelemmel ellentétben még az almával zárt főétkezés sem váltja ki az alapos fogtisztítást. Hiába jóval egészségesebb alternatíva, a gyümölcscukor és a savak szintén károsíthatják a zománcot. Mi több, savas ételek, gyümölcsök elfogyasztása után érdemes várni negyedórát a fogmosással, mert a zománc felpuhul azok hatására.

Fogászati szűrővizsgálat

Sokan be sem merik vallani, mikor jártak utoljára fogászati szűrővizsgálaton. Pedig a vizsgálat halogatása a későbbiekben súlyosabb, költségesebb beavatkozásokat tehet szükségessé.
Javasolt a fogorvost félévente felkeresni, aki felderíti a kezdődő elváltozásokat, és ezáltal sok kellemetlen tünetnek elejét tudja venni. Rendszeres ellenőrzéssel nem kell aggódni, hogy a rossz lehelet, makacs fej-, vagy fülfájás, fáradékonyság, emésztési nehézségek megkeseríthetik a mindennapokat.


A helytelen fogápolás leírása érthetően. A helyes fogápolást úgy lehet a legjobban megtanulni, ha a fogorvos elmagyarázza, hogy milyen hibákat követünk el, mit rontanak el a leggyakrabban a fogápolással kapcsolatban. Érdekes és izgalmas témák olvasóink számára: fogorvos Budapest árak, fogorvos esztétikai tanácsa, szájhigiénia egyszerűen, 13. kerületi fogászat, fog betegségek gyógyítása, fogászati szolgáltatások Budapest, szájhigiénia tippek.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!