GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Miért van az, hogy hiába mosol fogat, mégsem vagy elégedett a fogaid állapotával?

helytelen fogápolás

Milyen helytelen dolgokat teszünk fogápolás közben?

Bármilyen fura, még a fogmosásnak is vannak buktatói. Összegyűjtöttük a klasszikus hibákat, hátha segítenek, hogy változzon a helyzet.

Mit lehet elrontani fogápolás ügyben?

Íme a 3 legnagyobb tévedés:

Fogkefe cseréje

Ha neked is elég egy akármilyen tubus fogkrém évente és nem emlékszel, mikor cserélted le a fogkefédet, máris van pár fontos szempont, amit át kell gondolni. Ha minél tovább szeretnéd megőrizni a fogaid egészségét, el szeretnéd kerülni a látogatást a fogorvosnál, nem elég naponta egyszer, vacsora után fogat mosni.

  • Az ételmaradékokat minden étkezés után alaposan el kell távolítani, különben a fogakra tapadt lepedékekben megbújó baktériumok igen romboló munkát tudnak végezni a nap folyamán. Idővel súlyos zománckárosodást, szuvasodást, ínygyulladást okozhatnak, mely a fog megtartását is veszélyeztetheti. Ideje tehát rendszert csinálni a fogmosásból, és áttérni az alapos, napi legalább kétszeri, háromszori fogmosásra.
  • Válassz korodnak és fogaid érzékenységének megfelelő fogkefét, és cseréld le legalább háromhavonta, vagy az elhasználódás függvényében! Fertőző betegségek után szintén javasolt újat vásárolni. Az esti fogmosás után pedig ne maradjon el a fogselyem sem, vagy nagyobb fogközök esetén használjatok fogköztisztító keféket, melyekkel maradéktalanul eltávolíthatjátok a beszorult maradékokat, az egymásnak feszülő fogak közötti lepedékeket. Az éjszakára fogakon maradt baktériumok tudnak a legnagyobb kárt tenni, mivel éjszaka még a nyálmirigyek is pihennek, és semmi nem zavarja őket romboló munkájukban.
  • Fogkrém tekintetében érdemes olyat választani, mely segít a szuvasodás elleni védelemben. Az aminfluoridot tartalmazó fogkrém kalciumfluorid réteget képez a fogakon, és gátolja a baktériumok szaporodását a fogmosások közötti időszakban. Kisgyermekek esetében ajánlott hetente egyszer aminfluorid-tartalmú gél vagy zselé használata a fogakra dörzsölve, megelőzés céllal.

Étkezés és fogaink egészsége

Étkezések között gyakran nassolsz, nem veted meg a cukros régcsálnivalókat és a szénsavas üdítőket? A savas, cukros ételek a fogzománc mumusai, a fogorvosnál történő látogatás előjelei. Gyakori fogyasztásukkal bebiztosítod a fogak gyors károsodását, a fogászati kezelés szükségességét, hiszen a fogak védőfunkcióját ellátó fogzománcnak különösen árthatnak.

Hagyd a nassolást étkezés utánra, és válassz egészséges desszerteket, melyekkel mind a fogaidnak, mind a szervezetednek jót teszel. Természetesen, így is kötelező a fogmosás étkezés után. A közhiedelemmel ellentétben még az almával zárt főétkezés sem váltja ki az alapos fogtisztítást. Hiába jóval egészségesebb alternatíva, a gyümölcscukor és a savak szintén károsíthatják a zománcot. Mi több, savas ételek, gyümölcsök elfogyasztása után érdemes várni negyedórát a fogmosással, mert a zománc felpuhul azok hatására.

Fogászati szűrővizsgálat

Sokan be sem merik vallani, mikor jártak utoljára fogászati szűrővizsgálaton. Pedig a vizsgálat halogatása a későbbiekben súlyosabb, költségesebb beavatkozásokat tehet szükségessé.
Javasolt a fogorvost félévente felkeresni, aki felderíti a kezdődő elváltozásokat, és ezáltal sok kellemetlen tünetnek elejét tudja venni. Rendszeres ellenőrzéssel nem kell aggódni, hogy a rossz lehelet, makacs fej-, vagy fülfájás, fáradékonyság, emésztési nehézségek megkeseríthetik a mindennapokat.


A helytelen fogápolás leírása érthetően. A helyes fogápolást úgy lehet a legjobban megtanulni, ha a fogorvos elmagyarázza, hogy milyen hibákat követünk el, mit rontanak el a leggyakrabban a fogápolással kapcsolatban. Érdekes és izgalmas témák olvasóink számára: fogorvos Budapest árak, fogorvos esztétikai tanácsa, szájhigiénia egyszerűen, 13. kerületi fogászat, fog betegségek gyógyítása, fogászati szolgáltatások Budapest, szájhigiénia tippek.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre