Gyökércsúcs rezekció (foggyökér eltávolítás) menete

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Gyökércsúcs rezekció A szájüregben, a foggyökérnél és az elhalt, gyökérkezelt, vagy beletört fognál gyakran jelenik meg ciszta. Ilyenkor mindenképpen szükséges a beletört foggyökér eltávolítása, a gyökércsúcs rezekció, és olykor a szükséges a fog kiszedése is, a fájdalom elkerülése és a megfelelő szájhigiénia miatt. Mi az a gyökércsúcs rezekció? Egy kisebb szájsebészeti beavatkozás, mely során eltávolításra […]

Gyökércsúcs rezekció

A szájüregben, a foggyökérnél és az elhalt, gyökérkezelt, vagy beletört fognál gyakran jelenik meg ciszta. Ilyenkor mindenképpen szükséges a beletört foggyökér eltávolítása, a gyökércsúcs rezekció, és olykor a szükséges a fog kiszedése is, a fájdalom elkerülése és a megfelelő szájhigiénia miatt.

Mi az a gyökércsúcs rezekció?

Egy kisebb szájsebészeti beavatkozás, mely során eltávolításra kerül a fog gyökerének egy része, a gyökércsúcs, illetve a területen található gyulladt szövetek, ott megjelenő ciszták. Gyakran a ciszták eltávolításához, a rezekcióhoz még a fog kihúzása sem szükséges, ha anélkül is megoldható az eltávolítás.

Beletört foggyökér eltávolítás

Ezért szükséges a foggyökér ciszta eltávolítása, azaz a foggyökér rezekció!

A gyökérkezelés után elhalt fog gyökércsatornájából a csontba jutó baktériumok miatt gyulladás jöhet létre, majd ciszta, ha nem történik semmilyen kezelés. A ciszta egyre nagyobb lesz és fájdalmat okoz rágáskor, nyomásra érzékeny lesz a páciens számára. Továbbá a fogak elmozdulásához, a körülötte lévő fogak meggyöngüléséhez, gyulladásához, a csont elsorvadásához vezethet. Nem beszélve arról, hogy hosszabb távon különböző gyulladásokat okozhat, mint az arcüreggyulladás, fülgyulladás, nőgyógyászati és prosztata problémák, szív- és érrendszeri gondok, komolyabb ízületi gyulladások és ide sorolható a rendszeres, erősebb hajhullás is. Ezeknek a tüneteknek a megszüntetéséhez a ciszta szájsebészeti beavatkozással, gyökércsúcs rezekcióval el kell távolíthatani.

Gyökércsúcs rezekcióról, amit tudni lehet

Valószínűség szerint szuvasodás, helytelen szájhigiénia miatt alakul ki a foggyökér ciszta, ami a fog gyökércsúcsánál helyezkedik el legtöbbször. Rendszerint már elhalt, gyökérkezelt fognál jelentkezik elsősorban. A gyökércsúcs resectio vagy rezekció tulajdonképpen a gyökércsúcsnak a cisztával együtt történő eltávolítását jelenti. Szinte teljesen fájdalommentes, egyszerűbb szájsebészeti beavatkozás.

Foggyökér eltávolítás, rezekció menete

Egy esetleges panorámaröntgen és megbeszélés után,helyi érzéstelenítést alkalmazva, szájsebészeti beavatkozást végzünk.

Az ínyen bemetszést ejtünk, szabaddá téve a kérdéses csontfelszínt. Tulajdonképpen egy kisebb látható helyen csontablakot készítünk, melyen keresztül jól látható és elérhető a foggyökér csúcsa, valamint a ciszta. Az eltávolításánál ügyelni kell arra, hogy a teljes ciszta és a beteg felszín alaposan ki legyen tisztítva és minden el legyen távolítva, ami nem oda való. Ezzel megelőzzük a felülfertőződést, további ciszták kialakulását és a kiújulást. A fog megőrizhető vele, a beteg szövetek pedig eltűnnek. Szükség esetén a csonthiányt csontpótló anyaggal fel kell tölteni. Végül a gyökércsúcson, úgynevezett retrográd gyökértömést (gyógyszeres tömés) alkalmazunk, ami egy speciális lezárást jelent, azaz a gyökércsatorna résmentes lezárását a csúcsi részen.

A műtét végén varratokkal zárjuk le a felületet és antibiotikum szedését javasoljuk. Pár nap után szükség lehet varratszedésre és a műtét után követésre, fogászati kontrollra is.

Egy fog gyökérkezelése után, illetve meglévő gyökértömés esetén ellenőrizni kell annak állapotát, mielőtt elkezdjük a foggyökér rezekciót. Ideális, ha minél kevesebb idő telik el a gyökérkezelés és a foggyökér rezekció között. Így akár egymás után is elvégezhető a két beavatkozás.

Erre ügyeljünk a beavatkozás után

Forró ételek, cigaretta, kidörzsölődés, megerőltetés, előre hajolás, cipekedés, meleg helyek látogatása kerülendő a műtét után közvetlenül, hogy elkerülje a páciens a műtét miatt kialakulható szövődményeket, mellékhatásokat. Ha betartja az előírásokat, a műtét jól sikerül, akkor megfelelő utókezeléssel ezek a szövődmények meglehetősen ritkák. De az még így is előfordulhat, hogy végül a fog, és a beletört foggyökér eltávolítása szükséges a későbbiekben. Az a fog, amelynek a gyökércsúcsa eltávolításra került, már csökkent teherbírású lesz, nem alkalmas például fogászati híd készítésre.

Mikor nem javasolt a beavatkozás?

A gyökércsúcs rezekció nem végezhető el, ha nem tünetmentes a fog, krónikus foggyulladás, görbült gyökér, állcsontban futó idegcsatorna közelsége, vagy sikertelen gyökérkezelést követően. Kizáró ok lehet csontállomány jelentős pusztulása, vagy ha a fog rögzítettsége nem elegendő. De ide sorolható az is, mikor a páciens általános egészségi állapota nem megfelelő.

Egy utolsó esélyt jelent a gyökércsúcs rezekció, mely sokszor a végső, egyedüli megoldás a fog megőrzésére, megtartására foggyökér ciszta esetén.

Kezeléséhez kérhet időpontot: Szájsebészeti konzultáció

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!