A fogszabályozás menete 5 lépésben

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok, Fogszabályozás

Hogyan zajlik egy fogszabályozás? Mi a fogszabályozás menete? Miért fáj első pár nap a fogszabályozás? Tudja meg legújabb cikkünkből.

1. Konzultáció

Mi a fogszabályozás menete? Első körben egy konzultáció szükséges, ahol felmérésre kerül, milyen problémákkal, eltérésekkel van dolgunk. A kifejezetten ehhez értő szakember megvizsgálja a fogak és a szájüreg aktuális állapotát, elmondja, milyen változtatások szükségesek az egészséges és ideális fogsor eléréséhez, milyen fogszabályozó típusokról vagy fogszabályozási rendszerekről lehet szó.

Ekkor megbeszélésre kerül a kezelési terv is. Továbbiakban lehetőség nyílik feltenni az esetleges kérdéseket is.

Megvitatásra kerül:

  • Milyen fogszabályozó típusok vannak, melyik önnek az előnyösebb?
  • A pontos lépések sorrendje a fogszabályozás megkezdése előtt.
  • Milyen fogszabályozó készülék ajánlott és szükséges önnek?
  • Mennyi ideig fog tartani a kezelés?
  • Hozzávetőlegesen mennyibe fog kerülni a fogszabályzás?

Gondos tervezést és folyamatos ellenőrzést, után követést igényel egy fogszabályozás.

Átlátszó fogszabályozó behelyezése Budapest

2. Fogszabályozás menete: kezelési terv

Miután kiválasztásra kerül a pontos készülék típusa, megállapításra került a kezelés időtartama, ára, összeáll a pontos kezelési terv. Szükséges egy röntgenfelvétel is, mely megmutatja a rejtett gyulladásokat, fogszuvasodást, esetleg ki nem nőtt vagy problémát jelentő bölcsességfogakat, az eltorlódott fogak pontos pozícióját.

3. Megelőző fogászati kezelések

Ha szükség van rá, ekkor kell olyan megelőző fogászati kezeléseket is végezni, mint a fogkő eltávolítás, lyukas fog betömése, vagy esetleg fogtorlódás miatt el kell távolítani a problémát okozó, hibásan növő fogat, fogakat. A Fogszabályozás csak egészséges fogakkal és ínnyel lehetséges. Csak tiszta, egészséges fogfelületet mellett lehet belekezdeni a teendőkbe, különben nagyobb szuvasodás és gyulladás alakulhat ki a szájüregben.

4. A fogszabályzó elkészítése és felhelyezése

A következő lépés a lenyomatvétel, mely szükséges a személyre szabott fogszabályozó készülék elkészüléséhez. Végül a fogszabályozó készülék elkészülése után már csak felhelyezés maradt hátra, illetve tanácsadás, mi várható a felhelyezés után, hogyan kell tisztítani, mit lehet enni vele, mi történik, ha valami lejön, ha szúr, elcsúszik.

Belső fogszabályozó a fogorvosnál

5. Fogszabályozás menete: Rendszeres fogászati kontroll és korrigálás

További teendő is van, hiszen rendszeres fogászati kontrollra, után követésre, korrigálásra van szükség. Rendszeresen sor kerül a készülék állítására, valamint a fogak, fogszabályozó állapotának nyomon követésére is. Mikor lekerült a fix fogszabályozó, szükség lehet retenciós fogszabályozásra, ami nem engedi a szépen rendbe tett fogsor elmozdulását.

A fogak elhelyezkedése fontos szerepet játszik a szervezet egészséges, harmonikus működésében és a funkciója betöltésében. Nem csupán esztétikai probléma, ha máshogy helyezkednek el a fogak a szájban, mint szükséges lenne, hanem hatással vannak a beszédre, légzésre, rágásra, emésztési funkcióra, de még a testtartásra is. Gyakrabb a fogszuvasodás, állkapocs ízület gyulladás és fogínygyulladás kockázata is, a rosszul elhelyezkedő fogak esetén.

Épp ezért elengedhetetlen a fogszabályozás, bármilyen mértékű is a fogak helyzetének eltérése a normálistól. Deformált, hiányos, sérült fogsor, rések a fogak között, félreharapás? Mind olyan dolgok, melyek szükségessé teszik a fogszabályozást. Ráadásul már 6 éves kortól, a metszőfogak kibújásától elkezdhető és felső korhatár nélkül, bármeddig végezhető a fogszabályozó kezelés. Kisebb változtatások esetén akár éjszakai fogszabályzót is igényelhetünk.

Mit csinál a fogszabályozó a felrakás után?

A fogszabályozó a fogakat elkezdi megfelelő irányba húzni, a torlódást mérsékelni, a rendellenességeket eltüntetni. A fogak és az állkapocs is megfelelő helyzetbe kerül ezáltal.

Miért fáj az első pár nap alatt a fogszabályozás?

Előfordulhat, hogy kellemetlen, fájó érzetet kelt a fogszabályozó készülék, a húzó ereje miatt, mivel megfelelő pozícióba húzza a fogakat. Ráadásul az íny és a fogak is érzékennyé válhatnak tőle. Viszont a kezdeti fájdalom elmúlik idővel, csak átmeneti. Amire ügyelni kell, hogy a készülék ne sértse fel az ínyt, a szájüreget. Óvatosan kell harapni, míg megszokja az ember az érzetet, melyet a fogszabályozó ad. Alapos fogmosás szükséges minden elfogyasztott étel után, hogy az íny ne gyulladjon be. 

Tekintse meg jelenlegi fogszabályozás akciónkat ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!