Fogorvosi munka higany nélkül

Szerző: | Fogászati szakmai kérdések

A modern foggászati gyakorlat Az amalgám tömések kora a fogorvosi munkában lejárt, olvashatjuk, halljuk mindenütt. Cseréltessük ki tehát az összes fémes tömésünket, mert ezt mondják? Vagy, ha eddig jó volt, nem okozott panaszt, jó lesz ezután is? Minek azt bolygatni? Sajnos, nehéz egyöntetű állásfoglalást találni. A kérdés ugyanis jóval árnyaltabb. Sokan vagyunk érintettek ebben a […]

A modern foggászati gyakorlat

Az amalgám tömések kora a fogorvosi munkában lejárt, olvashatjuk, halljuk mindenütt. Cseréltessük ki tehát az összes fémes tömésünket, mert ezt mondják? Vagy, ha eddig jó volt, nem okozott panaszt, jó lesz ezután is? Minek azt bolygatni? Sajnos, nehéz egyöntetű állásfoglalást találni.

A kérdés ugyanis jóval árnyaltabb. Sokan vagyunk érintettek ebben a témában, hiszen az évtizedekkel ezelőtt behelyezett amalgámtömések jó esetben még mindig “szolgálnak”. De miért is rossz/jó az nekünk?

Az amalgámot, a benne levő higany tartalom miatt már használatának kezdetén is számos szakember támadta, azonban mások szerint nincs hozzá hasonlóan tartós anyag, mely ugyanolyan hosszútávú megoldást kínálna a szuvas fogak kezelésére. Ez okozza a dilemmát.

Mi a probléma az amalgám töméssel?

Az amalgám tömések tartalma: 50% higany és 50% nem nemesfém ötvözet (ezüst, ón és réz). A folyamatos kételkedést a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany a nyállal kioldódik a tömésekből, így bármikor jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Mások szerint, vizsgálatokkal alátámasztották, hogy az amalgám semmiféle problémát nem okoz, miután megszilárdult a fogban.

amalgán tömés készítés

Számos publikáció és szakmai vitaanyag látott napvilágot erről, minek eredményeképpen mára már a fogorvosok többsége nem alkalmazza ezt a tömés típust.

Mikor nem javasolt az amalgám tömés?

  • A gyermekek tejfogainak helyreállításakor kerülni kell a higanytartalmú fogászati anyagok használatát
  • Ha lehetséges, az amalgám behelyezése, vagy amalgámtömés eltávolítása ellenjavallt várandós betegek esetében.
  • Fogászati amalgám nem használható vesebetegek esetében.
  • Az amalgám használatát kerülni kell azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a higanyra, vagy bizonyos fémekre allergiás túlérzékenység veszélye. Amennyiben égő érzést érez a szájban, vagy kellemetlen fémes ízt, gyulladás, fogínyvérzés, vagy fekélyek alakulnak ki a szájban, illetve az amalgám tömés közelében fehéres, lepedékes elváltozást, bőrkiütéseket észlel az arcán, fején, forduljon azonnal fogorvoshoz, mert valószínűleg a tömésben levő anyagokkal szembeni allergiás reakció áll a háttérben.

Azonban körültekintően kell eljárni ez esetben is, mert a legmodernebb eszközök, a fogászatban használt anyagok, akár a szövetbarát implantátumok is okozhatnak allergiás reakciót. A mindenkori legfontosabb teendő a kiváltó okok tisztázása, csak ezután kerülhet sor a terápia meghatározására és a kezelés megkezdésére.

Mire fontos még figyelni?

A fogászati amalgám behelyezésekor vagy eltávolításakor a fogorvosoknak törekedni kell arra, hogy megfelelő eszközök használatával a higanygőznek való kitettség kockázatát minimumra csökkentsék, mind a beteg, mind a maguk érdekében, valamint az amalgámhulladék nem kerülhet a városi csatornába, illetve kommunális szemétgyűjtőbe.

A fogorvosoknak olyan információkat kell közvetíteni a betegeiknek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megfelelő ismereteik legyenek a töméshez használt anyagokról, ideértve ezen anyagok kockázatait és előnyeit, valamint az egyéb lehetséges alternatívákat is ismertetni kell.

A fogorvosoknak el kell ismerniük a betegek azon jogát, hogy megtagadhatják a kezelést bármilyen anyag felhasználásával kapcsolatban.


Fogászati vizsgálat higany nélkül. Néhány olyan témaötlet, mely hasznos olvasnivaló lehet: szakmai kérdések a fogászaton, alternatív kezelés Budapest, fog tömés kiválasztása, fogászat berendezése, fogorvos ára, fogászat Budapest árajánlat, klinikai akciók.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!