GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A modern foggászati gyakorlat

Fogászat amalgám tömés.

Amalgám fogtömés

Az amalgám tömések kora a fogorvosi munkában lejárt, olvashatjuk, halljuk mindenütt. Cseréltessük ki tehát az összes fémes tömésünket, mert ezt mondják? Vagy, ha eddig jó volt, nem okozott panaszt, jó lesz ezután is? Minek azt bolygatni? Sajnos, nehéz egyöntetű állásfoglalást találni.

A kérdés ugyanis jóval árnyaltabb. Sokan vagyunk érintettek ebben a témában, hiszen az évtizedekkel ezelőtt behelyezett amalgámtömések jó esetben még mindig “szolgálnak”. De miért is rossz/jó az nekünk?

Az amalgámot, a benne levő higany tartalom miatt már használatának kezdetén is számos szakember támadta, azonban mások szerint nincs hozzá hasonlóan tartós anyag, mely ugyanolyan hosszútávú megoldást kínálna a szuvas fogak kezelésére. Ez okozza a dilemmát.

Mi a probléma az amalgám töméssel?

Az amalgám tömések tartalma: 50% higany és 50% nem nemesfém ötvözet (ezüst, ón és réz). A folyamatos kételkedést a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany a nyállal kioldódik a tömésekből, így bármikor jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Mások szerint, vizsgálatokkal alátámasztották, hogy az amalgám semmiféle problémát nem okoz, miután megszilárdult a fogban.

Fog tömés, higgany

Egészségtelen tömés?

Számos publikáció és szakmai vitaanyag látott napvilágot erről, minek eredményeképpen mára már a fogorvosok többsége nem alkalmazza ezt a tömés típust.

Mikor nem javasolt az amalgám tömés?

 • A gyermekek tejfogainak helyreállításakor kerülni kell a higanytartalmú fogászati anyagok használatát
 • Ha lehetséges, az amalgám behelyezése, vagy amalgámtömés eltávolítása ellenjavallt várandós betegek esetében.
 • Fogászati amalgám nem használható vesebetegek esetében.
 • Az amalgám használatát kerülni kell azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a higanyra, vagy bizonyos fémekre allergiás túlérzékenység veszélye. Amennyiben égő érzést érez a szájban, vagy kellemetlen fémes ízt, gyulladás, fogínyvérzés, vagy fekélyek alakulnak ki a szájban, illetve az amalgám tömés közelében fehéres, lepedékes elváltozást, bőrkiütéseket észlel az arcán, fején, forduljon azonnal fogorvoshoz, mert valószínűleg a tömésben levő anyagokkal szembeni allergiás reakció áll a háttérben.

Azonban körültekintően kell eljárni ez esetben is, mert a legmodernebb eszközök, a fogászatban használt anyagok, akár a szövetbarát implantátumok is okozhatnak allergiás reakciót. A mindenkori legfontosabb teendő a kiváltó okok tisztázása, csak ezután kerülhet sor a terápia meghatározására és a kezelés megkezdésére.

Mire fontos még figyelni?

A fogászati amalgám behelyezésekor vagy eltávolításakor a fogorvosoknak törekedni kell arra, hogy megfelelő eszközök használatával a higanygőznek való kitettség kockázatát minimumra csökkentsék, mind a beteg, mind a maguk érdekében, valamint az amalgámhulladék nem kerülhet a városi csatornába, illetve kommunális szemétgyűjtőbe.

A fogorvosoknak olyan információkat kell közvetíteni a betegeiknek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megfelelő ismereteik legyenek a töméshez használt anyagokról, ideértve ezen anyagok kockázatait és előnyeit, valamint az egyéb lehetséges alternatívákat is ismertetni kell.

A fogorvosoknak el kell ismerniük a betegek azon jogát, hogy megtagadhatják a kezelést bármilyen anyag felhasználásával kapcsolatban.


Fogászati vizsgálat higany nélkül. Néhány olyan témaötlet, mely hasznos olvasnivaló lehet: szakmai kérdések a fogászaton, alternatív kezelés Budapest, fog tömés kiválasztása, fogászat berendezése, fogorvos ára, fogászat Budapest árajánlat, klinikai akciók.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre