A 10 (+1) gyakori kérdés a fog implantátumról

Szerző: | Fogorvos tanácsa, Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A fog implantátum igen népszerű megoldás a foghiányra, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, mi is történik valójában az implantálás során, illetve hogy milyen életmódbeli változásokra lehet esetleg számítani utána. A legfontosabb kérdéseket gyűjtöttük össze és válaszoljuk meg a mostani bejegyzésben.

Fogimplantátum: Gyakori kérdések

1. Mi az a fog implantátum?

A fogimplantátum röviden egy mesterséges anyagból kialakított fogpótlási megoldás.

2. Hogyan működik a fog implantátum?

A fog implantálás a titánötvözet biokompatibilitását kihasználva épül be a csontállományba így képez mesterséges foggyökeret amelyre aztán különböző típusú és megoldású felépítmény kerülhet.

3. Mennyire fájdalmas? Meddig fáj?

Az implantálás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak ezért a kisebb zsibbadástól eltekintve fájdalommentesnek lehet tekinteni az eljárást. Amint a fájdalomcsillapító hatása elmúlik, a páciens érezhet az operáció helyén fájdalmat, illetve magában az egész állcsontban és szájüregben még pár napig lehet kellemetlen, fájó érzésre számítani.

4. A fog implantátum utáni sebgyógyulás és a gyógyulási idő hossza?

Amennyiben kétfázisú a behelyezés akkor a műgyökér megcsontosodása eltarthat körülbelül három hónapig, ezt követően lehet tovább építeni a fogakat, itt így megnő a gyógyulási időszak. Ha azonnali implantálás lehetséges és nincs szükség csontpótlásra akkor is elmondható általánosságban, hogy mivel műtétről van szó (még ha rutin műtét is), mint minden szájsebészeti műtétnél itt is fontos az operáció utáni helyes szájhigiénia, a baktériumok elszaporodásának megakadályozására így a gyógyulási időszak kellő odafigyelést és óvatosságot kíván meg. Kerülni kell a gyógyulás ideje alatt a fogakat és a szájüreget extrém módon megterhelő élelmiszereket illetve az erjedéses környezetet előidéző tejszármazékokat is valamint a dohányzást.

5. Fog implantátum beültetés utáni dohányzás hatásai?

A dohányzás mindenképpen kerülendő implantálás után mert rossz szájhigiéniát eredményez és lassítja a gyógyulási folyamatot. Az erős dohányzás lehet akár kizáró tényező is.

6. A fog implantátumot hogyan rögzítik a foghoz? Miért nem jó összekötni a foggal?

A fog implantátum egy titánötvözetből készül biokompatibilis műgyökérrel épül be a csontszövetbe, erre kerül majd rá a felépítmény. Amennyiben az ép(ebb) fogainkat nem szeretnénk kihúzatni vagy lecsiszoltatni illetve ha a fogsor alsó vagy felső részén csak néhány fog maradt meg, ajánlható az All-on-4 megoldás is.

7. A fog implantátum miért ilyen drága?

A többi megoldással szemben a fog implantálás útján történő pótlása nem számít egyszerű és olcsó beavatkozásnak, ha csak a kezdeti árat vesszük figyelembe. Nagy előnye azonban az, hogy esztétikus, prémium anyagokból készül el és megfelelő szájápolási rutin mellett nagyon hosszú ideig gond nélkül ‘viselhető’. Ha tehát hosszú távú befektetésnek tekintjük az implantátumot és hosszabb megtérülési idővel számolunk, máris egyértelmű lesz, miért választják mégis olyan sokan, a magasabb kezdeti ár mellett is ezt a megoldást.
 
Egy későbbi bejegyzésben részletesen is foglalkozunk majd a különböző implantátum típusok áraival és a jelenlegi akciókkal is.

8. Fog implantátum csavar törés esetén mi a teendő?

Nagyon ritkán fordul elő de mégis érdemes megemlíteni a csavar törésének veszélyét. Ilyenkor sajnos fel kell tárni az egész fog felépítmény alatti részt és kicserélni. Ez akkor fordulhat elő ha egy nem megfelelő minőségű implantátum lett behelyezve vagy nem megfelelő kialakítással illetve ha a gyógyulási időszak alatt a páciens túlterhelte a nem elégséges csontállományba épített műgyökeret.

9. Fog implantátum és fog korona közötti különbség?

A fog implantátum alapesetben az egész mű fogat jelentheti a gyökértől a felépítményig míg erre számtalan típusú korona építhető rá.

10. Mi a teendő fog implantálás után?

Az első és legfontosabb teendő kikérni az orvosunk tanácsát az életmódunkban szükséges változtatások tekintetében, úgy mint a dohányzás elhagyása és a helyes fogtisztítás. Fontos, hogy rendszeresen eljárjunk kontrollra is. Amennyiben gyulladást észlelünk az operáció helye környékén, azonnal keressük fel az orvosunkat.

+1. Kiknek ajánlott és kiknek nem ajánlott a fog implantátum?

Elsősorban azoknak ajánlott akik tartós és esztétikus megoldást keresnek fogaik pótlására és nem áll fenn náluk egészségügyi kizáró tényező, mint például a súlyos cukorbetegség.

Tegye fel Ön is kérdéseit közvetlenül szakember orvosainknak a

 Golden Dent fogászaton Budapesten vagy kérjen konzultációt telefonon!

Tekintse meg jelenlegi fogpótlási  akcióinkat itt.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!