A foghúzás utáni sebkezelés hatással van a gyógyulás időtartamára, ezért érdemes megfogadni a fogorvos és a fogászati tanácsadó ajánlásait, hogy csökkentsük

Sebgyógyulás kisebb orális műtét után

A fogászaton, a fogorvos által végzett, szájszövet bemetszését vagy eltávolítását magában foglaló bármely eljárás szájsebészetnek minősül. Ez magában foglalja az olyan eljárásokat, mint a foghúzás, az ínyműtét, vagy a fogászati implantátumok elhelyezése. A szájsebészet ezen túlmenően magában foglalja a beteg szövetek eltávolítását a szájból, az állkapocs problémák kiküszöbölését vagy az ajak és szájpad sérüléseinek ellátását. A szájsebészeti beavatkozások során, a foghúzás utáni sebgyógyulásról itt is írtunk.

Ki hajtja végre ezt az eljárást?

Fogorvosa is végezhet szájban kisebb műtétet, vagy szájsebész szakorvoshoz irányíthatja. A szájsebész olyan fogorvos, aki szakirányú végzettséggel rendelkezik a szájsebészeti beavatkozások területén, és műtéti úton kezeli azokat a rendellenességeket, betegségeket, sérüléseket, amelyek befolyásolják a száj- és a szájüreg lágy és kemény szöveteinek szerkezeteit.

Az eljárásokat szigorú higiénés szabályok betartása mellet végzik, steril, vagy egyszer használatos eszközök alkalmazásával, a kezelendő terület fertőtlenítését követően.

Mi a teendő fájdalom érzésénél?

Néha kisebb szájon át végzett műtét után is érezhet fájdalmat, a beavatkozás vérzést vagy duzzanatot okozhat. A szájon át végzett műtét utáni megfelelő kezelés lehetővé teszi a gyors és megfelelő
gyógyulást.

Miután az érzéstelenítő (zsibbadás) elveszíti a hatását, fájdalmat érezhet. A legerősebb fájdalom a műtét után 24–48 órán át tarthat. A műtét helyén fellépő kellemetlenség 3-5 napig is fennállhat. A fájdalom az egyéni érzékenységtől, és az operációtól függően változó.

Mit tehet a fájdalomérzet csökkentése érdekében a foghúzás után?

 • Fogorvosa vagy szájsebésze gyógyszert írhat fel. Mondja el fogorvosának vagy szájsebészének minden egyéb vényköteles gyógyszerét vagy gyógynövény kiegészítőjét.
 • Fontos, hogy pihenjen. Minél jobban mozog, annál valószínűbb, hogy fájdalmat érez. Hívja fel a fogorvosát vagy a szájsebészét, ha a fájdalom 48 óra elteltével is fennáll, vagy ha úgy gondolja, hogy
  probléma merült fel.

Mit nem szabad csinálni?

 • Ne lépje túl az előírt gyógyszeradagot.
 • Ne igyon alkoholt fájdalomcsillapítóval.
 • Ne vezessen gépjárművet és ne üzemeltessen gépeket, ha olyan fájdalomcsillapítót szed, ami álmosságot okozhat.

Mi a teendő, ha vérzik a seb?

 • A seb várhatóan 1-2 órával a műtét után még vérzik, és 24 órán keresztül is fennállhat a vérzés. A vér és a nyál keveredik a szájban, és ez olyan érzést okozhat, mintha jobban vérezne, mint valójában. Ha 4 óra elteltével is erősen vérzik, amikor megnyomja a sebre helyezett gézbucit, hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.
 • Pihenjen felemelt fejjel. A pihenés lassítja a vérkeringést, csökkenti a vérzést és felgyorsítja a gyógyulást. Fogmosás a szokásos módon történhet, de kerülje a sebet és csak kevés vizet használjon.
 • A műtétet követő másnap óvatosan öblítse ki száját langyos vízzel. Fogorvosa vagy szájsebésze javasolhatja, hogy minden egyes öblítéskor adjon egy teáskanál sót egy csésze meleg vízhez, és azzal öblítse ki a száját naponta 4-5 alkalommal 3 vagy 4 napig. Ez remek fertőtlenítő módszer a baktériumok távoltartására, és egyben hatásos gyulladáscsökkentő is.

Mit nem szabad csinálni sebvérzés esetén?

 • Az első 24 órában ne öblítse ki a száját, még akkor sem, ha a vérzés és a szivárgás rossz ízű a szájában.
 • Ne rágja a gézbetétet és ne szívogassa a sebét.
 • A műtét után legalább 48 órán keresztül ne végezzen nehéz fizikai tevékenységet, ne sportoljon aktívan.

Kerülje a forró folyadékokat, például a kávét és a teát. A forró folyadékok aktiválják a vérkeringést, és a vérzés újra megkezdődhet. A műtét utáni első 2 hétben kerülje az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Az alkohol és a dohány befolyásolja az alvadást, növeli a fertőzés kockázatát és lassú, szövődményes gyógyulást eredményezhet.

Foghúzás és kezelés utáni sebkezelés szakszerűen. A foghúzás utáni sebkezelés hatással van a gyógyulás időtartamára, ezért érdemes megfogadni a fogorvos és a fogászati tanácsadó ajánlásait, hogy csökkentsük a fájdalmat és a vérzést. Érdemes lehet néhány további izgalmas témával is megismerkedni: fogászati beavatkozások ára, fogorvos tanácsa a 13. kerületben, Budapesti kezelés, foghúzás járvány idején, fogászati kezelés Budapest 13. kerületében, gyors fájdalomcsillapítás, tanácsok a fogorvostól, fogászati tanácsadás.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!