GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Sebgyógyulás kisebb orális műtét után

Foghúzás sebkezelés

Rendkívül fontos a szakszerű sebkezelés a foghúzás után.

A fogászaton, a fogorvos által végzett, szájszövet bemetszését vagy eltávolítását magában foglaló bármely eljárás szájsebészetnek minősül. Ez magában foglalja az olyan eljárásokat, mint a foghúzás, az ínyműtét, vagy a fogászati implantátumok elhelyezése. A szájsebészet ezen túlmenően magában foglalja a beteg szövetek eltávolítását a szájból, az állkapocs problémák kiküszöbölését vagy az ajak és szájpad sérüléseinek ellátását. A szájsebészeti beavatkozások során, a foghúzás utáni sebgyógyulásról itt is írtunk.

Ki hajtja végre ezt az eljárást?

Fogorvosa is végezhet szájban kisebb műtétet, vagy szájsebész szakorvoshoz irányíthatja. A szájsebész olyan fogorvos, aki szakirányú végzettséggel rendelkezik a szájsebészeti beavatkozások területén, és műtéti úton kezeli azokat a rendellenességeket, betegségeket, sérüléseket, amelyek befolyásolják a száj- és a szájüreg lágy és kemény szöveteinek szerkezeteit.

Az eljárásokat szigorú higiénés szabályok betartása mellet végzik, steril, vagy egyszer használatos eszközök alkalmazásával, a kezelendő terület fertőtlenítését követően.

Mi a teendő fájdalom érzésénél?

Néha kisebb szájon át végzett műtét után is érezhet fájdalmat, a beavatkozás vérzést vagy duzzanatot okozhat. A szájon át végzett műtét utáni megfelelő kezelés lehetővé teszi a gyors és megfelelő
gyógyulást.

Miután az érzéstelenítő (zsibbadás) elveszíti a hatását, fájdalmat érezhet. A legerősebb fájdalom a műtét után 24–48 órán át tarthat. A műtét helyén fellépő kellemetlenség 3-5 napig is fennállhat. A fájdalom az egyéni érzékenységtől, és az operációtól függően változó.

Mit tehet a fájdalomérzet csökkentése érdekében a foghúzás után?

 • Fogorvosa vagy szájsebésze gyógyszert írhat fel. Mondja el fogorvosának vagy szájsebészének minden egyéb vényköteles gyógyszerét vagy gyógynövény kiegészítőjét.
 • Fontos, hogy pihenjen. Minél jobban mozog, annál valószínűbb, hogy fájdalmat érez. Hívja fel a fogorvosát vagy a szájsebészét, ha a fájdalom 48 óra elteltével is fennáll, vagy ha úgy gondolja, hogy
  probléma merült fel.

Mit nem szabad csinálni?

 • Ne lépje túl az előírt gyógyszeradagot.
 • Ne igyon alkoholt fájdalomcsillapítóval.
 • Ne vezessen gépjárművet és ne üzemeltessen gépeket, ha olyan fájdalomcsillapítót szed, ami álmosságot okozhat.

Mi a teendő, ha vérzik a seb?

 • A seb várhatóan 1-2 órával a műtét után még vérzik, és 24 órán keresztül is fennállhat a vérzés. A vér és a nyál keveredik a szájban, és ez olyan érzést okozhat, mintha jobban vérezne, mint valójában. Ha 4 óra elteltével is erősen vérzik, amikor megnyomja a sebre helyezett gézbucit, hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.
 • Pihenjen felemelt fejjel. A pihenés lassítja a vérkeringést, csökkenti a vérzést és felgyorsítja a gyógyulást. Fogmosás a szokásos módon történhet, de kerülje a sebet és csak kevés vizet használjon.
 • A műtétet követő másnap óvatosan öblítse ki száját langyos vízzel. Fogorvosa vagy szájsebésze javasolhatja, hogy minden egyes öblítéskor adjon egy teáskanál sót egy csésze meleg vízhez, és azzal öblítse ki a száját naponta 4-5 alkalommal 3 vagy 4 napig. Ez remek fertőtlenítő módszer a baktériumok távoltartására, és egyben hatásos gyulladáscsökkentő is.

Mit nem szabad csinálni sebvérzés esetén?

 • Az első 24 órában ne öblítse ki a száját, még akkor sem, ha a vérzés és a szivárgás rossz ízű a szájában.
 • Ne rágja a gézbetétet és ne szívogassa a sebét.
 • A műtét után legalább 48 órán keresztül ne végezzen nehéz fizikai tevékenységet, ne sportoljon aktívan.

Kerülje a forró folyadékokat, például a kávét és a teát. A forró folyadékok aktiválják a vérkeringést, és a vérzés újra megkezdődhet. A műtét utáni első 2 hétben kerülje az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Az alkohol és a dohány befolyásolja az alvadást, növeli a fertőzés kockázatát és lassú, szövődményes gyógyulást eredményezhet.

Foghúzás és kezelés utáni sebkezelés szakszerűen. A foghúzás utáni sebkezelés hatással van a gyógyulás időtartamára, ezért érdemes megfogadni a fogorvos és a fogászati tanácsadó ajánlásait, hogy csökkentsük a fájdalmat és a vérzést. Érdemes lehet néhány további izgalmas témával is megismerkedni: fogászati beavatkozások ára, fogorvos tanácsa a 13. kerületben, Budapesti kezelés, foghúzás járvány idején, fogászati kezelés Budapest 13. kerületében, gyors fájdalomcsillapítás, tanácsok a fogorvostól, fogászati tanácsadás.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre