Foghúzás utáni csonthártyagyulladás

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A foghúzás után kialakuló csonthártyagyulladás akkor következik be, amikor nem megfelelően gyógyul a fogmeder a foghúzás után, vagy nagyon lassan alakul ki seb helyét eltömítő vérdugó (esetleg idő előtt kiesik, kiszívjuk véletlen) és az üres sebfelszínbe ezáltal baktériumok jutnak be, a csonthártya és az idegek pedig közvetlenül ki lesznek téve az irritációnak. Mindez rendkívül fájdalmas […]

A foghúzás után kialakuló csonthártyagyulladás akkor következik be, amikor nem megfelelően gyógyul a fogmeder a foghúzás után, vagy nagyon lassan alakul ki seb helyét eltömítő vérdugó (esetleg idő előtt kiesik, kiszívjuk véletlen) és az üres sebfelszínbe ezáltal baktériumok jutnak be, a csonthártya és az idegek pedig közvetlenül ki lesznek téve az irritációnak. Mindez rendkívül fájdalmas lehet.

Mik a csonthártyagyulladás fő tünetei a szájban?

 • Fokozott fájdalom: Az első napokban természetes, hogy némi fájdalom és kellemetlenség érződik a műtéti terület körül, de ha ez fokozódik vagy hosszabb ideig fennáll, akkor csonthártyagyulladás gyanúja merülhet fel.
 • Gyulladás: A foghúzás helyén duzzanat, pirosság és melegségérzet jelentkezhet.
 • Az arc látványosan felduzzadhat: a gyulladt duzzanat tályoggá alakulhat, ilyenkor a seb belsejét genny tölti ki, amit szakorvosi segítséggel el kell távolítani.
 • Nyirokcsomók duzzanata: A környező nyirokcsomók megduzzadhatnak és érzékennyé válhatnak a gyulladt terület közelében.
 • Hőemelkedés vagy láz: Ha a gyulladás súlyosabbá válik, akkor hőemelkedés vagy láz is kialakulhat.
 • Kellemetlen lehelet vagy ízérzet: Ha a gyulladásos folyamat kiterjedt és a seb nem megfelelően gyógyul, kellemetlen szájszag vagy íz jelezheti.
 • Előrehaladott esetben szájzár is kialakulhat a fájdalmas csonthártyagyulladás következtében.

Milyen okok állhatnak a foghúzás utáni csonthártyagyulladás hátterében?

 • Gyulladt fog eltávolítása után van rá esély, hogy a fog helye is begyullad. Nem ritkán egy részlegesen áttört, gyulladt bölcsességfog jelenti a probléma forrását.
 • Fertőzés: Ha foghúzás után a fogmederbe baktériumok kerülnek, fertőzés alakulhat ki, ami gátolhatja a megfelelő gyógyulást és csonthártyagyulladás kialakulásához vezethet.
 • Dohányzás: A dohányzás ismert rizikó faktora a foghúzás utáni csonthártyagyulladásnak, mivel a dohányzás csökkentheti az íny és a csontszövet vérellátását, ez pedig lassíthatja a gyógyulási folyamatot.
 • Trauma vagy mechanikai irritáció: Túlzott szívóerő vagy más mechanikai stressz a fogmeder területén szintén hozzájárulhat a csonthártyagyulladás kialakulásához. Nagyon fontos, hogy a foghúzást követő 3-5 napban odafigyeljünk arra, hogy a vérdugó a sebben maradjon. Fogyasszunk puha ételeket, amiket nem kell nagyon rágni, kerüljük a túl meleg vagy túl hideg italokat. Kerüljük az alkoholt, mert vérbőséget okoz. Az italok szívószállal történő fogyasztása se javasolt, mert véletlenül kiszívhatjuk a védugót a sebből. Tejtermékek, tojás, nyers húsfélék ne kerüljenek asztalra pár napig, mert a sebbe baktériumokat juttathatnak, a magvas ételeket se most fogyasszuk, mert felsérthetik a sebet. Az italokat óvatosan, kortyonként fogyasszuk. A kávét eleinte ugyancsak kerülni kell!

Ha azt gyanítja, hogy csonthártyagyulladása van, fontos, hogy azonnal keresse fel fogorvosát vagy szájsebészét. A kezelés általában magában foglalja az érintett terület tisztítását, fertőtlenítését és a fájdalomcsillapítást, valamint antibiotikumokat is felírhatnak a fertőzés ellen. Fontos, hogy bízza szakemberre a kezelést, hogy elkerülje a további komplikációkat!

Kép forrása: https://tenczadental.com/extreme-tooth-pain-relief/

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!