Foghíd fajták bemutatása és az eljárás menete

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A hiányos fogsor, de már egy fog elvesztése is hatalmas életminőségi romláshoz vezethet, nem beszélve az egészségügyi kockázatokról! Foghíd, azaz fogászati híd, hídpótlás lehet az egyik legjobb megoldás erre a problémára.

A hiányos fogsor, de már egy fog elvesztése is hatalmas életminőségi romláshoz vezethet, nem beszélve az egészségügyi kockázatokról! Foghíd, azaz fogászati híd, hídpótlás lehet az egyik legjobb megoldás erre a problémára, a hiányzó fog pótlására. Ebben a cikkben bemutatjuk a foghidat, mint eljárást, az elkészítésének menetét, a hidak típusait, de még az elkészítéséhez használt anyagokat is. 

Mi az a fogászati híd tulajdonképpen?

A fogászati híd foghiányt átívelő esztétikai fogászati, fix fogpótlás, mely oldhatatlanul rögzített, nem kivehető. Egy, vagy esetenként akár több, hiányzó fog pótlására hozták létre az eljárást. A maradék fogakra, vagy az azokat helyettesítő implantátumokra rögzíthető ez a fogászati híd. A meglévő fogak és a rájuk kerülő koronák a híd pillérei tulajdonképpen. A meglévő fogak vállas előkészítésével, ami azt jelenti, hogy a fogínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, megfelelő helyet készítünk a korona szélének. Ez biztosítja a későbbi korona határait, pontos helyét. Így a hiány mellett lévő fogakhoz kapcsolódik, hagyományos koronák segítségével, melyek között a többi hídtag sorakozik.

Fogászati kezelés foghíd illusztráció
Fogászati kezelés foghíd illusztráció
Koronák és hidak Budapest
Koronák és hidak Budapest
Rögzített körhíd akció előtt
Rögzített körhíd akció előtt
Rögzített körhíd akció után
Rögzített körhíd akció után

A fogászati híd előnyei

A hiányzó fog pótlásának halogatása tartós változásokat okoz a fogsor rendjében. A foghiány helyén a csont is leépülhet, ami implantátum behelyezését is nehezíti. Így a pótlás készítése még több kezelését tesz szükségessé. Tehát a foghíd azonnali megoldás! A lehető legideálisabb fogpótlás fajta, abban az esetben, ha több sérült, letört, szuvas, elszíneződött fog van, akár egymás mellett is, viszont még nem indokolt a végleges kihúzásuk. Tehát fogpótlásra legtöbb esetben épp ezért foghidat alkalmazunk. 

Egyszerűségével, jóval gyorsabb eljárás is, mint a legtöbb fogpótlás. Mindösszesen pár nap alatt elkészül, szemben a néha akár 6 hónapot is igénybe vevő implantálási eljárással. Ugyanakkor nem csak gyors, hanem látványos eredmény is érhető el vele. Szinte azonnal megszünteti a foghiányt és újra esztétikus megjelenést kölcsönöz a viselőjének, illetve rögtön el tudja látni az eredeti, rágófunkciót is. 

A foghíd típusai

A többféle foghíd típus létezik. Az elkészítése függ az alkalmazott technológiáktól és a különböző anyagoktól is.

Anyag szerint

Fémkerámia fogkorona és foghíd 

A fémkerámia foghíd az egyik legnépszerűbb, legismertebb hazai fogpótlási technika. Egy szilárd fém keretre, vázra kerül a foghíd, mely a pótlás külső felületét alkotó porcelán réteggel bevonásra kerül. Nagy a teherbírása, tartós, viszont látszódik. Elől, jól látható helyen lévő foghiány pótlására nem annyira ajánlott.

Korona és foghíd
Korona és foghíd

Fémmentes híd

Fémmentes híd a cirkónium híd. A páciens saját, egészséges fogaihoz megszólalásig hasonló fogpótlási módszer. A cirkónium fényáteresztő képesség szempontjából kedvező, így jobban hasonlít az eredeti fogakhoz. Stabil, pontos módszer. Elkészítése során először egy cirkónium váz készül, melyet a fogtechnikus speciális fogászati kerámiával, porcelánnal leplez, kialakítva ezzel a foghíd esztétikáját, illetve formáját.

Teljes cirkónium korona

Az egész fogpótlás cirkóniummal történik számítógép vezérléses CAD-CAM technológiával. Ez a legmutatósabb, legerősebb, legpontosabb eljárás.

Fogászati kezelés cirkon híd
Fogászati kezelés cirkon híd

E.max, préskerámia

Az e.max préskerámia garancia a hosszú távú, megbízható fogpótlásra. Természetes, élethű és harmonikus hatással bír, ugyanakkor tartós, ellenálló és időtálló. Mivel kerámia az anyaga, fémet nem tartalmaz. 

Kombinált fogpótlás

Kialakítás szerint megkülönböztethetünk kicsi hidakat, kör hidakat, de lehet kombinált fogpótlás, implantációs foghíd is.

A kombinált fogpótlásnál a megmaradt fogat lecsiszolják, arra kerül egy fémkerámia foghíd, a két szélén kapcsok találhatóak, melyhez rögzítik a kivehető részét a kombinált fogpótlásnak.

Implantációs foghíd

Az implantációs híd esetén a beültetett, meggyógyult implantátumok biztosítják a híd alapját. Abban az esetben tökéletes eljárás, ha a műtét nem okoz gondot a páciensnek és elől megvannak a fogak a front részen, hátul viszont a rágófogak nincsenek már. Ekkor a beültetett, implantátumra történő híd készítése a javasolt. Az implantálás utáni gyógyulási szakasz után készül csak a lenyomatvétel. A híd elkészítésének további lépései ugyan azok, mint a fogakon rögzített  híd esetében.

Körhíd behelyezése
Körhíd behelyezése

Foghíd típusok összehasonlítása

Sokkal egyszerűbb az elkészítése és olcsóbb, a fémkerámia hídnak. Rugalmas, tartós konstrukció, meglehetősen jól bírja a terhelést. Viszont a hátránya, hogy szürke színe előfordulhat, hogy ínyszéli elszíneződést okoz, ami hosszú távon nem túl esztétikus. Fémallergia tünetek tapasztalhatóak olykor, az anyagára érzékenyeknél, ami a pótlás teljes cseréjét teheti szükségessé. Viszont a rágófogak helyreállításánál, foghiány áthidalásánál olcsóbb, de megbízható fémvázas pótlás készítése előnyösebb. 

Drágább, viszont számos előnnyel rendelkezik a cirkónium híd. Nem kell tartani hirtelen fellépő fémallergiától, nem színezi el a fogínyt, fogakat, hiszen fémmentes. Biokompatibilis, és esztétikusabb, természetes hatást keltő. A cirkónium váza fehér színű, nem fém, így semmiféle elszíneződéstől, nem kell tartani vele. Főként elől, frontvonalon érdemes ezt az eljárást választani, ahol fontos az élethű, színében sem eltérő fogpótlás, a többi fogtól.

E.max préskerámia előnye, hogy megbízható, tartós és fémmentes, így az allergia is elkerülhető vele. Viszont esztétikus, nem látszik a fogpótlás..

Implantációs hídnál fogat kell beépíteni, az a foghíd alapja. Egy speciális foggyökér kerül behelyezésre, majd rögzül, becsontosodik. Mikor begyógyult, akkor arra kerül felhelyezésre a felépítmény. Akkor előnyös, ha nincsen fog, melyre a hidat rögzíteni lehetne, vagy a foghiánnyal szomszédos fogak jó állapota miatt nem javasolt azok lecsiszolása.

Hogy készül a fogpótlás híddal?

A fogászati híd elkészítését mindig megelőzi egy alapos, megelőző állapotfelmérés, és konzultáció. Az ön igényeit figyelembe véve fogászatunkon, szakértő orvosok segítségével kiválasztásra kerül a lehető legelőnyösebb eljárás, és alapanyag. Majd elkészül a kezelési terv, az aktuális fogak állapotát felmérve. A foghíd készítésének első lépése az előkészítése. A kezelendő rész tisztítása, polírozás, fogkő eltávolítása. Erre azért van szükség, hogy így létrehozzunk egy egészséges, gyulladásmentes állapotot. Majd a következő lépés a fogra épülő híd elkészítéséhez a hidat tartó ép fogak felszínének lecsiszolása. Erre azért van szükség, mert ezek a fogak a teljes hidat, a hiányok pótlására szolgáló hídtagokat tartják majd. Rendkívül fontos a minőségi munka, hogy az illesztés minél tartósabb és pontosabb legyen. 

Ekkor, ha szükséges, és igényli a páciens, ideiglenes foghíd, korona készíthető, a kész híd elkészültéig. Az ideiglenes fogpótlás az eredeti fogakról vett lenyomat alapján készül, és így nem látszanak a lecsiszolt fogak, a foghiány, illetve az fogérzékenység is mérsékelhető. 

Az előkészítés után a fő lépés következik. Precíziós lenyomatvétel vagy a manapság előnyösebb, ismertebb és még precízebb 3d oral scenner által vett digitális lenyomat, fogtechnikai laboratóriumba küldése után készül el a leendő fogpótlás vázszerkezete.  Az előkészített fogakról a lenyomat készülhet tehát hagyományos módon, lenyomatanyag használatával, vagy digitális módon. 

Ezt egy rövid fogpróba követi, mely után kerámiával leplezik a fogtechnikusok a végső forma kialakítása után azt. A fogászati híd, a fogkorona a fogakra kerül végül, ha minden pontosan illeszkedik. 

A fog imlantátum megtervezése

Fáj a foghíd?

Maga a beavatkozás a korszerű fájdalomcsillapítóknak köszönhetően szinte fájdalommentes, hiszen rutin eljárásnak számít. A foghíd rögzítése előtt lecsiszolt fogak egy ideig érzékenyek lehetnek. A híd felhelyezése után a fogak érzékenysége és a fájdalom általában néhány nap után teljesen megszűnik. Az íny érzékenysége azonban néhány hétig még előfordul, hogy eltart.

A foghíd, más néven fogászati híd, tökéletes megoldás lehet a meglévő foghiány pótlására. Ezzel az eljárással egy vagy több foghiányt lehet tökéletesen és gyorsan orvosolni. Fémkerámia, vagy cirkónium híd fogpótlással, nagyon rövid idő alatt látványos és megfizethető eredmény érhető el, bárki által elérhető, megfizethető áron. 

Tehát a foghíd ideális megoldás lehet gyors elkészülése, és tartóssága miatt, hiányzó fog, vagy esetenként több fog pótlására is. Bármelyik foghíd típusra, anyagra essen is a választása, csak nyerhet vele. Tapasztalt orvosaink, kiemelkedő technikai háttér mellett, prémium anyagokkal várnak minden pácienst. Minden esetben gyors és szakszerű tanácsadásban részesülnek, és még hosszú várakozási idő sincs.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és szüntesse meg a zavaró foghiány minden kellemetlen velejáróját, akár néhány nap leforgása alatt! Legyen újra teljes a mosolya!

Tekintse meg jelenlegi akciónk AlphaBio Implantátumokra fémkerámia vagy cirkónium pótlással, ajándék röntgen és lenyomat készítésével, részletfizetési lehetőséggel ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!