Fogfehérítés házilag – működik?

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Számos tippet lehet olvasni az interneten arról, hogyan fehérítsük a fogainkat otthon, házilag, de fontos megérteni, hogy ezek az otthoni módszerek nem mindig hatékonyak, vagy nem olyan biztonságosak, mint a fogorvosi rendelőkben elérhető professzionális fogfehérítési eljárások. Egyes otthoni praktikák hosszú távú alkalmazás ráadásul negatív irányba befolyásolhatja fogaink és az ínyünk egészségét. Mik a legelterjedtebb házi […]

Számos tippet lehet olvasni az interneten arról, hogyan fehérítsük a fogainkat otthon, házilag, de fontos megérteni, hogy ezek az otthoni módszerek nem mindig hatékonyak, vagy nem olyan biztonságosak, mint a fogorvosi rendelőkben elérhető professzionális fogfehérítési eljárások.

Egyes otthoni praktikák hosszú távú alkalmazás ráadásul negatív irányba befolyásolhatja fogaink és az ínyünk egészségét.

Mik a legelterjedtebb házi fogfehérítési módszerek?

Fogfehérítő fogkrémek: Ezek a fogkrémek olyan speciális összetevőket tartalmaznak, amelyek segíthetnek eltávolítani a fogak felületén lévő foltokat. Általában csak enyhe hatást fejtenek ki, és nem hatékonyak a sötétebb foltok eltávolításában.

Fogfehérítő csíkok vagy zselék: Ezek a termékek általában hidrogén-peroxidot tartalmaznak, amely segít eltávolítani a foltokat a fogak felszínéről. Ezeket a termékeket több napon keresztül alkalmazni, hogy hatásukat kifejthessék.

Aktív szén: Az aktívszénpor állítólag eltávolíthatja a foltokat és a szennyeződéseket a fogakról. Azonban nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy ez a módszer biztonságos lenne hosszú távon.

Almaecet vagy citromlé: Ezek az anyagok nagyon savasak, és habár segíthetnek eltávolítani a fogak felszínén lévő foltokat, a rendszeres használata károsíthatja a fogzománcot és növelheti a fogak érzékenységét.

: A sóval történő dörzsölés is segíthet eltávolítani a fogak felszínén lévő foltokat és elszíneződéseket. Fontos tudni azonban, hogy a sóval történő hosszú távú fogfehérítés nem ajánlott, mivel károsíthatja a fogzománcot és növelheti az érzékenységet.

Szódabikarbóna: A szódabikarbónából készülő pasztát sokan használják fogfehérítésre otthon, mivel segíthet eltávolítani a fogak felszínén lévő foltokat és elszíneződéseket. Azonban hosszú távú használata nem biztonságos, mivel károsíthatja a fogzománcot és növelheti az érzékenységet.

Hogy is szól a recept?

Keverjen össze egy kis mennyiségű étkezési szódabikarbónát vízzel, hogy pasztaszerű keveréket kapjon. Mártsa a fogkefét a szódabikarbónás pasztába, majd óvatosan mossa meg a fogait. Ügyeljen arra, hogy ne nyelje le a pasztát! Miután elvégezte a fogfehérítést, alaposan öblítse ki a száját tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a szódabikarbóna maradványait. Ne használja túl gyakran ezt a keveréket!

Érdemes az utolsó mondatra nagy hangsúlyt fektetni!

Mind a szódabikarbóna, mind a só rendszeres használata abrazív, koptató hatással van a fogzománcra (hiszen szemcsések), ami hosszú távon fogérzékenységet, akár átlátszó fogakat, és más pl. ínyproblémákat okozhat. Végeredményben, a házi praktikákkal lehetséges, hogy ahelyett, hogy megspórolnánk a fogászati fogfehérítés költségét, csak további fogproblémákat okozunk magunknak pl. nem egységes színű fogsor, egyenetlen fogfelszín, intenzívebb fogkőlerakódás, károsodott ínyszövet.

Nagyon gondoljuk meg, milyen módszerekkel próbálkozunk, konzultáljunk fogorvossal az otthoni fogfehérítési módszerek biztonságáról és hatékonyságáról! Az otthoni fogfehérítés helyett érdemes fontolóra venni a fogorvosi rendelőkben elérhető professzionális fogfehérítési eljárásokat, amelyek hatékonyabbak és biztonságosabbak.

Mit tehetünk a sárga fogak ellen?

A fogak színét több tényező befolyásolhatja: az öröklődés, a magzati életkorban ért behatások (hogyan táplálkozott a várandósság alatt édesanyánk), a kisgyermekkori fogelőtörés, a fogápolási szokások, és végezetül az életmód.

A felsoroltak közül, amire mi lehetünk befolyással, az a szájhigiéniánk és az életmódunk.

Mossunk rendszeresen fogat! A rendszeres és alapos fogmosás az egyik legfontosabb lépés a sárga fogak elleni küzdelemben. Használjunk fluoridos fogkrémet legalább kétszer naponta, és használjunk fogselymet vagy fogköztisztítót is!

Járjunk rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre! A felhalmozódott fogkő és a lerakódott plakkok eltávolítása szakember segítségével nagyon fontos a fogak és az íny egészsége szempontjából. Ezek az eljárások segíthetnek eltávolítani a foltokat és az elszíneződéseket is. Ráadásul a fogorvos észlelhet olyan kezdeti problémákat is, amelyek még idejében kezelve megelőzhetik a komolyabb beavatkozások szükségességét.

Korlátozzuk a kávé és a fekete tea fogyasztást! Ne dohányozzunk! A kávé, a tea és a dohányzás ismerten hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez.

Fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek segítenek megtisztítani a fogakat és serkentik a nyáltermelést, ami természetes módon járul hozzá a fogak tisztaságához és egészségéhez.

Fontos megjegyezni, hogy a fogak elszíneződése számos tényezőtől függ, és a kezelés hatékonysága egyénenként változhat. Ha komolyabb problémával küzd, például tartós és mély elszíneződésekkel, érdemes lehet szakemberre bízni a fogfehérítést a legjobb megoldás és eredmény érdekében.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!