Fogciszta tünetei és kezelése

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A fogászati ciszták általában jóindulatúak és nagyon könnyen kezelhetők. Olvassa el bejegyzésünket és tudjon meg mindent a fogcisztáról.

A fogászati ciszták általában jóindulatúak és nagyon könnyen kezelhetők. A ciszta egy jóindulatú üreg, amely képlet tartalmazhat folyékony anyagot, vagy levegőt. Ez a rendellenesség a test bármely részén előfordulhat, beleértve a szájat is. A szájüreg vonatkozásában előfordulhatnak csontban, lágyszövetekben, vagy akár mindkettőben. Számos módja van észlelésére, jelentkezhet hámduzzanat formájában, figyelmeztető a fogak fájdalma vagy az íny vérzése.

A szájüregben, az állkapocscsontban, a fogakon, azok körül és a foggyökérnél megjelenő ciszták a fogászati betegségek közül az egyik leggyakoribb, jóindulatú elváltozások. Ám hiába jóindulatúak, nem csak fájdalmasak, hanem számos komolyabb szövődménnyel járhatnak, ha kezelés nélkül hagyjuk őket. Ezeket az elváltozásokat jobb minél előbb eltávolítani.

Mi az a fogciszta?

A szájüregben bárhol elhelyezkedő, a foggyökérnél, a fogakon vagy az ínyen megjelenő ciszták, hámszövettel határolt tokok, melyek tulajdonképpen kórokozókkal teli folyadékkal vannak tele. Idő közben nőnek és problémát okoznak a szájüregben.

Ciszta a szájban
Ciszta a szájban

Fogciszta fajták

Három fajta fogcisztát különböztethetünk meg. A leggyakoribb a lágyszöveti vagy nem fog eredetű ciszta. Második legismertebb a foggyökér ciszta, ami a fog gyökércsúcsánál helyezkedik el. Ez legtöbbször már elhalt, gyökérkezelt fognál jelentkezik. A keletkezése nagy valószínűség szerint szuvasodás, helytelen szájhigiénia miatt, vagy gyökérkezelés után elhalt fog gyökércsatornájából a csontba jutó baktériumok gyulladása által jön létre. Szájsebészeti beavatkozással, gyökércsúcs rezekcióval távolítható el. Harmadik fajtája a fogcisztáknak az állcsontban maradt, ki nem bújó bölcsességfogat vagy szemfogat körülvevő ciszta. Ezt retineált cisztának hívják és az el nem távolítása csontsorvadáshoz vezethet.

Foggyökér ciszta tünetei

A fogciszta az elején legtöbbször nem jár komoly tünetekkel, és sokáig észrevétlen marad. Ezért egy góckutatás során derül fény a fogciszta meglétére rendszerint. Ám a folyadékkal teli tok egy idő után növekedésnek indul, mely ekkor már némi fájdalommal jár. Fokozódó nyomásra, rágáskor felléphet kisebb-nagyobb fájdalom. De gyanakvásra adhat okot a foggyökér felől a csont domborulata. Később a megnagyobbodott képződmény a fogak elmozdulásához is vezethet.

Foggyökér ciszta vizsgálat

Az állcsontban lévő, megbújó foggyökérciszta pedig nem csak a fog meggyöngüléséhez, gyulladásokhoz, hanem a csont elsorvadásához is vezethet hosszabb távon.

Kevésbé ismert, hogy visszatérő arcüreggyulladást nem csak különböző felső légúti megbetegedések, hanem fogciszta is okozhat, ahogy fülgyulladást is. Tehát számos alkalommal előfordulhat, hogy beteg, sérült, gyulladt fogak okozzák a fájdalmat és idült orrmelléküregi vagy fülgyulladáshoz vezetnek.

Nagyon kellemetlen fogászati következményei is lehetnek a folyadékkal teli képződményeknek, ha nem kerülnek eltávolításra. A tokban lévő folyadék kórokozókat tartalmaz, melyek szétszóródnak a szervezetben, befertőződik a körülötte lévő egészséges közeget.

A fájdalmon kívül a ciszta meglétére figyelmeztetheti az embert a rossz vérkép, az erős gyulladás a szervezetben, hajhullás, a nőgyógyászati és prosztata problémák, esetleg szív- és érrendszeri gondok, komolyabb ízületi gyulladások is.

Ciszta a fog alatt, a gyökérnél jól kivehető panoráma röntgenfelvételeken, a ciszta a fog fölött pedig sokszor szabad szemmel is látható. De egy góckutatás során rögtön észrevehető, ha fájdalommal nem is jelez a páciens számára.

Fogciszta és foggyökér ciszta kezelése

Szájsebészeti beavatkozások során a cisztát kimetszik, vagy elhelyezkedéstől függően felnyitják és kitisztítják minden esetben. Ez elkerülhetetlen.

Az állcsontban található a ciszta szájsebészeti műtét során távolítható el. A foggyökér ciszta kezelése hasonló módon történik, viszont az elhalt fogat is el kell távolítani. Ha a fog még ép, akkor úgynevezett gyökércsúcs rezekció történik, ami egy olyan műtét, amelynek során eltávolításra kerül a fog gyökerének azon része, ami gyulladt, a gyökércsúcs, illetve azon a területen található szintén gyulladt szövetek. Ez a beavatkozás fogmegtartó kezelés. Ezen kívül, ha látható helyen helyezkedik el a ciszta, a fogtól elkülönítve és a fog még egészséges, akkor fel kell nyitni a cisztát, és eltávolítani a benne levő folyadékot.

A fogciszta kezelése mindenképp szükséges. A folyadékkal teli képződmény eltávolítása fontos, szükséges lépés, mert a felszívódása orvosi beavatkozás nélkül nem történik meg. Ráadásul számos probléma, betegség forrása lehet, nem beszélve a kialakult fájdalomról, amivel jár.

Fogciszta és foggyökér ciszta kezeléséhez kérhet időpontot: Szájsebészeti konzultáció

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!