GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Miért fontos a szájhigiéniai tanácsadás a fogorvosnál?

szájhigiénés tanácsadás fogászat

Fogászati tanácsadás Budapest

A fogorvosok vesszőparipája a megelőzés. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minél csekélyebb mértékű egy fogkárosodás, annál egyszerűbb a sérült fog rendbehozatala, ezért érdemes igénybe venni a fogászati szájhigiénés tanácsadást.

A szájhigiéniai tanácsadás célja tehát az, hogy a megfelelő és hatékony instrukciókkal segítség a páciensek fogazatának egészségben tartását minél hosszabb időn át, és megelőzzék a súlyosabb, költségigényesebb beavatkozások szükségességét.

Mikor javasolt a szájhigiéniai tanácsadás?

Minden korosztálynak javasolt elmenni a fogászatra a szájhigiéniai tanácsadásra, mivel a helyes szájüregi higiénia nem is olyan magától értetődő, mint gondolnánk.

 • A kisgyermekek fogazata alapos és helyes fogápolást kíván. Már a tejfogak kibújásakor nagy figyelmet kell szentelni a fogak tisztán tartására. Ennek módját és miértjét részletesen elmagyarázzák a fogászaton.
 • Az iskoláskor és az ifjú kor fogászati változásokat hoz magával. A fogváltás időszakában és a maradandó fogak meglétekor is érdemes rendszeresen ellenőriztetni gyermekeink fogainak állapotát, az esetleges fogazati fejlődési anomáliákat. A szájhigiéniai tanácsadás során feltárt rendellenességeket időben korrigálni lehet, ezáltal egy sor kellemetlenségtől, későbbi bonyolult, évekig tartó kezelésektől szabadulhatnak gyermekeink.
 • A felnőttkori fogak élethosszig való megtartása nagyban függ a szájhigiéniától. Sokan nem ismerik a fogmosás helyes technikáját, ami nem szégyen. A tanácsadás során lehetőség van a helyes fogmosás és a fogköztisztító eszközök használatának elsajátítására, így fogai egészsége biztosítva lesz, megelőzhető, hogy már relatívan fiatal korban kivehető fogsor viselésére kényszerüljön.
 • A különböző fogpótlások és implantátumok is gondos ápolást igényelnek. Élettartamuk attól függ, mennyire tartjuk karban őket, és a fogorvos rendszeresen ellenőrzi-e állapotukat. A szájhigiéniai tanácsadás keretében végzett ellenőrzés biztosítja a teljes szájüreg egészségét.

Hogyan történik egy fogászati szájhigiéniai tanácsadás?

 1. A fogorvos elvégzi a fogazat és az íny vizsgálatát.
 2. A fogorvos, vagy a dentálhigiénikus kikérdezi a pácienst az otthoni szájhigiéniával kapcsolatos szokásai felől.
 3. Az ismert információk birtokában sor kerül a személyre szabott tanácsadásra. Oktatás és motiválás keretében a szakember átbeszéli a pácienssel és megmutatja a fogak és az íny helyes gondozását. Különös figyelmet szentel a helyesen megválasztott fogkefe és a fogköztisztítók bemutatására, a szájöblögetők használatának elsajátítására. Ha szükséges, bemutatja a fogmosás helyes technikáját és a kritikus területek tisztításának csínját-bínját.
 4. Szükség esetén helyi érzéstelenítésben elvégzi a károsodott fogak helyreállítását.

Az alapos és helyes szájápolás a megfelelő eszközökkel és módszerekkel tanulható, elsajátítható. Megnyugtató érzés, hogy a fogak egészségéért ilyen egyszerűen lehet sokat tenni. Ne feledje, megelőzés mindenek előtt!

Ne félelemmel gondoljon a fogorvosra, gondolkodjon benne partnerként! Közös a cél: a fogak egészségének megőrzése akár élethosszig!


Fogászati szájhigiénés tanácsadás. A fogászati szájhigiénés tanácsadás segít megőrizni a fogaid épségét, megelőzi a fogvesztést és néhány hasznos fogorvosi ötletnek köszönhetően tökéletes lesz a mosolyod.

Kapcsolódó bejegyzések

 • fog implantátum tervezése Fog implantátum tervezése Implantológiai tervezés A foghiány pótlásának ma ismert leghatékonyabb módja a műgyökér, vagyis fogimplantátum beültetése a fogorvosnál. A ma már ruti...
 • Fogászat Budapest Hogyan találjuk meg az ideális fogorvost Budapesten? Néhány tanács a fogászatokról Speciális fogászati ismeretek nélkül a betegeknek nem könnyű "jó" fogorvost találni, még Budapesten sem. Jó hír, hogy va...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre