Fogászati implantátumok vagy protézisek?

Szerző: | Fogorvos Budapesten

A műanyag fogsor kora lejárt! Manapság a pácienseknek kétféle lehetőségük van egy vagy több hiányzó foguk pótlására. Lehetőség van fogászati implantátum behelyezésére, vagy fogpótlás készítésére. Miről van szó pontosan? A fogászati implantátumok kis titán csavarok, amelyeket a fogorvos az állkapocs csontjába helyez, helyi érzéstelenítés alatt. 2-3 hónapos gyógyulási periódus után a fogimplantátum mesterséges gyökérként szolgál […]

A műanyag fogsor kora lejárt!

Manapság a pácienseknek kétféle lehetőségük van egy vagy több hiányzó foguk pótlására. Lehetőség van fogászati implantátum behelyezésére, vagy fogpótlás készítésére.

Miről van szó pontosan?

  • A fogászati implantátumok kis titán csavarok, amelyeket a fogorvos az állkapocs csontjába helyez, helyi érzéstelenítés alatt. 2-3 hónapos gyógyulási periódus után a fogimplantátum mesterséges gyökérként szolgál majd, melyre új fog (korona) kerül, amelynek vázát teljes kerámia vagy fémkerámia alkotja. A korona elkészítését fogászati laboratórium végzi, és pár napot vesz igénybe csupán, így a páciensek relatíve rövid idő alatt visszanyerhetik rágóképességüket.
  • A fogpótlások műfogakból állnak. A múltban a porcelán fogakat egy műanyag alapba ágyazták. Manapság, a modern fogászati anyagoknak köszönhetően a protézisek könnyedebbek és a rágási erőkkel szemben nagyobb ellenállást tanúsítanak.

Kényelmes ez a megoldás?

  • A fogászati implantátummal történő pótlás olyan megoldás, amely a legközelebb van a természetes foghoz. Valójában az implantátum kényelmét és stabilitását az állkapocs csontjába való rögzítés biztosítja, mint a természetes gyökér esetében. Az esztétikai szemponton túl, a beszéd és az étkezés ismét örömmé válhat ezáltal. A fogászati implantátumok karbantartásához szükséges teendők megegyeznek azzal, amit a természetes fogainkkal teszünk, azaz a fogak legalább napi kétszeri fogmosással történő tisztítással.
  • A fogpótlásokkal kapcsolatban, tudnunk kell, hogy rágás és beszéd közben hajlamosak kissé mozogni. A protézis viselése elején az alkalmazkodás időt vesz igénybe, az ínyt érintő súrlódás, íny feltörésének problémája hosszú időn át fennállhat.

Vannak olyan eljárások, amelyek korlátozzák a protézisek mozgását, például a két implantátumra helyezett lokátor ütközők, amelyek lehetővé teszik a protézis rácsatolását, ezáltal stabilabban rögzülnek, kényelmesebbek.

Kinek ajánlott?

A fogászati implantátumokkal egy vagy több hiányzó, vagy sérült fogat pótolnak. Instabil cukorbetegségben szenvedő betegeknél és a súlyos dohányosoknál azonban nem ajánlottak, mivel az állkapocs nem gyógyul jól esetükben, és az implantátum kieshet a csontból. Abban az esetben, ha a csont túl vékony, alacsony, vagy nem megfelelő a minősége, akkor általában lehetséges a csont növelése, sűrítése, hogy fogimplantátum behelyezhető legyen.

Ami a fogpótlásokat illeti, ezeket ugyanúgy használhatja bárki, leggyakrabban az állkapocs teljes fogazatának helyettesítésére. A fogászati implantátumokkal ellentétben, amelyek jobb esztétikát és kényelmesebbet nyújtanak, a protézis készítése olcsóbb és lehetővé teszi a fogak cseréjét, még akkor is, ha az állkapocs csontja nem elég erős fogászati implantátumok behelyezésére.

Mennyire tartós megoldások?

A fogászati implantátumok nagyon hosszú ideig tarthatnak, ha jó napi szájhigiéniát alkalmaznak. A fogorvos látogatása hat havonta lehetővé teszi az implantátumok ellenőrzését és a fogkövek eltávolítását.

A fogpótlásokat időnként újra kell igazítani. Valójában, arról van szó, hogy az eszköz kopik a használat során, illetve figyelembe kell venni a csontfelszívódás jelenségét is. Sajnos, az idő múlásával a csont állománya fogy, mivel azt már nem stimulálja a gyökerekre gyakorolt nyomás. Rendszeres fogorvosi látogatásokra van szükség a készülék újbóli beállításához, valamint a súrlódás és irritáció elkerüléséhez a rossz illeszkedés miatt. Idővel új protézist kell készíteni, mivel az állkapocs szerkezete az életkorral változni fog.

A helyes szájhigiéniát természetesen így is be kell tartani, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását a protézisben.


Fogászati implantátumok vagy protézisek? A fogászati kezelésben az implantátum anyaga sokáig a műanyag volt, a mai fogorvosok Budapesten sok egyéb anyag felhasználásával készítik el az élethű fogpótlásokat. Érdekes témák, melyről tovább olvashat: ügyeletes fogorvos Budapesten, implantátumok ára, fogászat a közelben, fogászati kezelés Budapest 13. kerület, fogorvos keresése.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!