GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A műanyag fogsor kora lejárt!

Fogászat implantátum

Fogászati implantátum Budapest

Manapság a pácienseknek kétféle lehetőségük van egy vagy több hiányzó foguk pótlására. Lehetőség van fogászati implantátum behelyezésére, vagy fogpótlás készítésére.

Miről van szó pontosan?

 • A fogászati implantátumok kis titán csavarok, amelyeket a fogorvos az állkapocs csontjába helyez, helyi érzéstelenítés alatt. 2-3 hónapos gyógyulási periódus után a fogimplantátum mesterséges gyökérként szolgál majd, melyre új fog (korona) kerül, amelynek vázát teljes kerámia vagy fémkerámia alkotja. A korona elkészítését fogászati laboratórium végzi, és pár napot vesz igénybe csupán, így a páciensek relatíve rövid idő alatt visszanyerhetik rágóképességüket.
 • A fogpótlások műfogakból állnak. A múltban a porcelán fogakat egy műanyag alapba ágyazták. Manapság, a modern fogászati anyagoknak köszönhetően a protézisek könnyedebbek és a rágási erőkkel szemben nagyobb ellenállást tanúsítanak.

Kényelmes ez a megoldás?

 • A fogászati implantátummal történő pótlás olyan megoldás, amely a legközelebb van a természetes foghoz. Valójában az implantátum kényelmét és stabilitását az állkapocs csontjába való rögzítés biztosítja, mint a természetes gyökér esetében. Az esztétikai szemponton túl, a beszéd és az étkezés ismét örömmé válhat ezáltal. A fogászati implantátumok karbantartásához szükséges teendők megegyeznek azzal, amit a természetes fogainkkal teszünk, azaz a fogak legalább napi kétszeri fogmosással történő tisztítással.
 • A fogpótlásokkal kapcsolatban, tudnunk kell, hogy rágás és beszéd közben hajlamosak kissé mozogni. A protézis viselése elején az alkalmazkodás időt vesz igénybe, az ínyt érintő súrlódás, íny feltörésének problémája hosszú időn át fennállhat.

Vannak olyan eljárások, amelyek korlátozzák a protézisek mozgását, például a két implantátumra helyezett lokátor ütközők, amelyek lehetővé teszik a protézis rácsatolását, ezáltal stabilabban rögzülnek, kényelmesebbek.

Kinek ajánlott?

A fogászati implantátumokkal egy vagy több hiányzó, vagy sérült fogat pótolnak. Instabil cukorbetegségben szenvedő betegeknél és a súlyos dohányosoknál azonban nem ajánlottak, mivel az állkapocs nem gyógyul jól esetükben, és az implantátum kieshet a csontból. Abban az esetben, ha a csont túl vékony, alacsony, vagy nem megfelelő a minősége, akkor általában lehetséges a csont növelése, sűrítése, hogy fogimplantátum behelyezhető legyen.

Ami a fogpótlásokat illeti, ezeket ugyanúgy használhatja bárki, leggyakrabban az állkapocs teljes fogazatának helyettesítésére. A fogászati implantátumokkal ellentétben, amelyek jobb esztétikát és kényelmesebbet nyújtanak, a protézis készítése olcsóbb és lehetővé teszi a fogak cseréjét, még akkor is, ha az állkapocs csontja nem elég erős fogászati implantátumok behelyezésére.

Mennyire tartós megoldások?

A fogászati implantátumok nagyon hosszú ideig tarthatnak, ha jó napi szájhigiéniát alkalmaznak. A fogorvos látogatása hat havonta lehetővé teszi az implantátumok ellenőrzését és a fogkövek eltávolítását.

A fogpótlásokat időnként újra kell igazítani. Valójában, arról van szó, hogy az eszköz kopik a használat során, illetve figyelembe kell venni a csontfelszívódás jelenségét is. Sajnos, az idő múlásával a csont állománya fogy, mivel azt már nem stimulálja a gyökerekre gyakorolt nyomás. Rendszeres fogorvosi látogatásokra van szükség a készülék újbóli beállításához, valamint a súrlódás és irritáció elkerüléséhez a rossz illeszkedés miatt. Idővel új protézist kell készíteni, mivel az állkapocs szerkezete az életkorral változni fog.

A helyes szájhigiéniát természetesen így is be kell tartani, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását a protézisben.


Fogászati implantátumok vagy protézisek? A fogászati kezelésben az implantátum anyaga sokáig a műanyag volt, a mai fogorvosok Budapesten sok egyéb anyag felhasználásával készítik el az élethű fogpótlásokat. Érdekes témák, melyről tovább olvashat: ügyeletes fogorvos Budapesten, implantátumok ára, fogászat a közelben, fogászati kezelés Budapest 13. kerület, fogorvos keresése.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre