GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Mikor tanácsos elkezdeni a fogmosást?

gyermeg fogászat fogápolás

Gyermekek fogászati kezelése

Nem lehet elég korán kezdeni fogaink ápolását. Már az első tejfogak kibújásakor érdemes figyelni arra, hogy a kicsi fogacskák tiszták legyenek két étkezés között. Természetesen, ez még nem igazi fogmosás, inkább tisztára törlésről van szó a kisbabák esetében, amit az anyuka elvégezhet egy tiszta törlőruhával, gézzel, puha kis babakefével.

Fogápolás 2-3 éves korban

A 2-3 éveseknél már be lehet, sőt be kell vezetni a rendszeres és alapos fogmosást, aminek a gyakorlata az ő esetükben még nem evidens. Sokat számít a szülői ösztönzés, a példamutatás. Játékos formában élvezetes a kicsik számára az, amit a “nagyoktól” látnak.

A számukra tetsző eszközökkel, színes kis fogkefével, finom ízű fogkrémmel megoldható, hogy kedvvel, kitartással végezzék az amúgy unalmasnak tűnő tevékenységet. Ebben az életkorban a szülők feladata az alapos fogtisztítás kivitelezése, a kicsiknek maradjon meg a gyakorlathoz kötődő öröm, a rendszeresség megszokása.

Nagyobb gyermekek fogai

Gyerekfüggő, de körülbelül 8-10 éves korukra érnek meg a gyerekek az önálló fogmosásra. Szigor nélkül, de addig rendszeresen ellenőrizzük a fogmosás eredményét.

Minden életkorban fontos, de a kicsiknél hatványozottan érvényes, hogy minimálisra csökkentsük az édességek, cukros üdítők bevitelét. Főként étkezések között kerüljük a nassolást! Adjunk gyermekünknek inkább csíkokra vágott sárgarépát, karalábét, uborkát, friss gyümölcsöt sajttal, teljes kiőrlésű keksszel.

Milyen a jó fogkefe és fogkrém kisgyermekkorban?

Mindig az életkornak megfelelő fogkefét és fogkrémet vásároljunk. Ne a reklámokat kövessük, kérjük ki a fogorvos tanácsát!

Az ideális kezdő gyerekfogkefe feje kicsi, sörtéi puhák, lekerekítettek. Ne feledjük a gyerekek fogkeféjét sem lecserélni legalább 3 havonta, vagy fertőző betegség után azonnal.

Nagyjából másfél-két éves kortól kezdhetünk fogkrémet használni. Erre a célra van kifejezetten gyerekfogkrém, melynek alacsony fluortartalma nem káros akkor sem, ha lenyelik a kicsik. Amíg előfordul a lenyelés veszélye, elég filmszerű mennyiséget tenni a kefére. Nagyobbak, 4-6 éves kor körül naponta kétszer borsónyi mennyiségű fogkrémet ajánlanak a fogorvosok. Figyeljünk rá, hogy a gyerekek is öblítsék ki alaposan a szájukat fogmosás után!

Milyen a jó fogmosás technikája kicsik esetében?

Mutassuk meg nekik, hogyan tudja jól tisztítani fogait. Helyezzük fogkeféjét a fog és az íny határára, és körkörös, gyengéd, söprögető mozdulatokkal távolítsuk el a fogra tapadt lepedéket. Így haladjunk végig a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé. Ugyanígy végezzük el a fogmosást a belső oldalon is, majd a rágófelszínt is söprögessük végig. Fogmosás után mindig alaposan öblögessen!

Extra tippek:

  • Ha a szülők hajlamosak a szuvasodásra, akkor javasolt a flurid tabletta szedése gyermekkorban. A fluorid tabletta adagolását azonban kizárólag fogorvossal történt egyeztetést követően állítsuk be, mert a szükséges dózis függ az ivóvíz fluorid tartalmától, az étkezési, és fogmosási szokásoktól.
  • Vigyük el gyermekünket mihamarabb egy első fogorvosi vizitre. Ajánlott megmutatni gyermekünk fogazatát kétéves kora körül. Jobban megbarátkozhat a gyermek a fogorvossal egy kötetlen találkozás alkalmával, amikor még nem fogfájás kezelésére érkezik, másrészt sor kerülhet egy feltáró ellenőrzésre, amivel a későbbi problémák kivédhetőek.

Az első vizsgálat tapasztalata nagyon meghatározó, ezért figyeljünk arra, hogy gyermekünk számára az kellemes legyen. Olyan fogorvost válasszunk, aki a gyermekhez türelmes és jó benyomást kelt benne.


Fogápolás csecsemők és kisgyermekek esetében. A megfelelő fogápolás elsajátítását gyerekkorban kell elkezdeni, a tejfogak gondozására is figyelmet kell fordítani. Olvasd el a fogorvos tanácsait és tippjeit. Néhány további izgalmas téma: fogorvos tanácsa Budapest, tanácsadás ára, fogászat a 13. kerületben, fogápolás otthon, szűrővizsgálat ára.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre