A fog implantátum hátrányai és lehetséges veszélyei, mellékhatásai

Szerző: | Fogorvos tanácsa, Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Tudjon meg mindent a fog implantátum hátrányai, és a lehetséges mellékhatásairól. Szakértő kollégáink összegyűjtöttek minden lehetséges esetet.

Sokan választják elvesztett fogaik pótlására a fog implantátumot mivel természetes hatást kelt, esztétikus és tartós, ráadásul egy fog vagy akár egy egész fogsor is pótolható vele, ám érdemes odafigyelni a lehetséges veszélyekre is, hiszen hiába rutinműtét, mégiscsak komolyabban érinti a szájüreg és a fogazat szerkezetét.

A foghiány az egyik legáltalánosabb egészségügyi probléma melyre a fogászati implantátum vagyis fogbeültetés az egyik legjobb megoldást kínálja. Ma már rutineljárásnak számít és tartós megoldást tud nyújtani. Azonban mint minden beavatkozásnál, érdemes itt is figyelembe venni néhány fontos egészségügyi szempontot mielőtt döntést hozunk.

Kiknek nem ajánlott a fog implantátum?

A legtöbb esetben a fog implantátum behelyezése semmilyen hosszan tartó mellékhatással nem jár különösen ha ügyelünk a megfelelő szájápolásra, rendszeresen eljárunk kontrollra és kerüljük a rizikófaktorokat. Vannak azonban olyan körülmények melyek megnehezítik a fog implantátum elkészítését és sikeres használatát. Ezek az okok lehetnek:

  • ismert allergia fémre és a fogászatban használt vegyszerekre
  • erős dohányosok
  • akiknek súlyos csonthiányuk van
  • nem elég erős állkapocscsont
  • fogíny és fogágy betegségek (parodontitis)
  • cukorbetegek
  • rossz szájhigiénia
  • sokáig nem volt a hiányzó fogállomány pótolva

Ezen esetekben sem kizárt a sikeres fog implantátum behelyezése ám körültekintésre van szükség. Egyes esetekben a kezelést meg kell előznie allergia viszgálatnak vagy csontpótlásra is szükség lehet. Ilyenkor vagy a páciens saját csontállományából vagy állati illetve szintetikus csontkészítményekből lehet pótolni a hiányzó csontállományt. Ennek végeztével és a gyógyulási idő elteltével (néhány hónap) lehet megkezdeni a fog implantátum tervezését.

Az is fontos tehát ha a beavatkozás mellett döntünk, hogy a kezelés megkezdése előtt tájékoztassuk a kezelőorvosunkat minden korábbról ismert allergiás reakcióról illetve egyéb betegségekről mint a cukorbetegség, vagy ha sugárterápiában részesülünk hiszen így lehet részletesen és személyre szabottan megtervezni a beavatkozást.

Gyakori, hogy sok idő telik el a fogak elvesztése és az implantáció között, ilyenkor mivel a csontszövet sérülhet és a fogíny visszahúzódik, illetve megváltozik a szomszédos fogak gyökereinek a helyzete, sokkal nehezebb kialakítani a még esetlegesen meglévő fogakra az implantátumot. Ezért nagyon fontos, hogy a foghúzás vagy a fog más okból történő elvesztése után minél hamarább pótoljuk azokat.

A fog beültetés hátrányai

Számos előnye mellett azért hátrányai is vannak a fogbeültetésnek még ha a legtöbb esetben ezek a veszélyek elhanyagolhatóak is és csak rövid távúak. Mivel szájsebészeti eljárásról beszélünk, veszélyei részben megegyeznek minden egyéb sebészeti beavatkozással, különösen a fájdalom, a duzzadás és a gyulladás későbbi lehetséges előfordulása. Hátránya még a hosszabb gyógyulási idő illetve a magasabb kezdeti költsége ami azonban tartóssága miatt hosszú távon jobban megtérül. Ritka esetben sérülhetnek a szomszédos fogak amennyiben nem szabályos gyökérrel rendelkeznek. Ez azonban a modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően ma már nem jelent komolyabb problémát. A fog implantátum tehát kezdetben több figyelmet és anyagi ráfordítást kíván meg de mivel jóval hosszabb ideig tart – megfelelő karbantartás  esetében akár 20-40 év is lehet  –  így a fogbeültetés mindenképpen visszahozza az árát és a belefektetett energiát, különösen ha odafigyelünk rá és rendszeres eljárunk kontrollra.

A fog implantátum rövid távú hátrányai

Fog implantátum utáni gyulladás

A leginkább jellemző mellékhatás a gyulladás amely rögtön vagy hosszabb idő elteltével is előjöhet különösen nem megfelelő szájápolás következtében. Komoly gyulladás következtében akár ki is lökődhet a fogimplantátum. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztán tartsuk az implantátum környékét és amennyiben gyulladásra gyanakszunk, forduljunk azonnal orvoshoz. Nem szabad elhanyagolni a műtét környékén keletkezett duzzanatot, fájdalmat illetve gyulladást mert ilyenkor a gyulladásos folyamat áttevődhet a környező szövetekre is és végső soron vagy kilökődhet az implantátum magától illetve, muszáj lesz eltávolítani ahhoz, hogy a gyulladást kezelni lehessen.

A Fog implantátum után mit lehet enni?

Közvetlen a műtét után nem ajánlatos semmilyen szénsavas italt fogyasztani, négy órával a műtétet követően, megvárva az érzéstelenítő hatásának az elmúlását szabad csak enni vagy inni. Későbbi hetekben kerüljük az édességeket, különösen a csokoládét és egyéb cukros édességeket. Ne fogyasszunk tejet és tejtermékeket sem (tejföl, kefír) mert azok elősegítik az erjedéssel a baktériumok elszaporodását. Ne terheljük a fogainkat nehéz ételekkel sem. Figyeljünk a helyes táplálkozásra azért, hogy elősegítsük a sebgyógyulást. Legjobb választás a műtét előtt és után is a friss zöldségből és gyümölcsökből készült ételek (csak magtalanok). Később is fontos a megfelelő mennyiségű vitamin bevitel amivel elősegíthetjük a sebgyógyulást.

Kép egy korszerű fog implantátum ról

Fog implantátum kilökődés jelei

Mivel a műgyökér biokompatibilis titánötvözet, amely gond nélkül beépül a körülötte lévő csontba, annak az esélye, hogy a szervezet nem fogadja be szinte elhanyagolható de előfordulhat, hogy a nem megfelelő csontszerkezet, vagy gyulladás miatt az implantátum kilökődik. Ilyenkor is azonban megfelelő kezeléssel orvosolható a probléma.

A mai technológia mellett (Panorámaröntgen és 3D képalkotás) illetve a prémium minőségi anyagok felhasználása mellett a rosszul megtervezett és kivitelezett fogbeültetés veszélye is elhanyagolható. Ha mégis ez megtörténne és duzzanatot, fájdalmat vagy irritációt érzünk, illetve a seb területe duzzadt lesz és kipirosodik, keressük fel haladéktalanul az orvosunkat. Rendszeres és megfelelő szájápolással és a szájüreg tisztán tartásával a kilökődés veszélye minimálisra csökkenthető.

Fog implantátum mellékhatásai

Bármilyen sebészi beavatkozás járhat kisebb mellékhatásokkal melyek egy része azonnal, egy részük pedig később jelentkezhet. Ilyen mellékhatás a duzzanat, vérzés, bőr irritáció, a műtéti hely fájdalma. Hosszabb távon a jól kialakított és megfelelően felhelyezett implantátumnak nincsenek mellékhatásai, kivéve ha nem megfelelően lett kialakítva a beültetett fogsor vagy anatómia probléma áll fenn (kevés csont, szövetsérülés). Extrém esetben a nem megfelelően kialakított és felhelyezett implantátum miatt sérülhet az arcüreg de ez a mai modern eljárásoknak köszönhetően szinte nem fordul elő. Lehetőség van arcüreg emelésre is (Sinus Lift) ami megakadályozza, hogy az implantátum az arcüregi részbe kerüljön. A részletes képalkotásnak köszönhetően lehetőség van megtervezni a műgyökér dőlésszögét is így a kockázat minimálisra csökkenthető.

A Fog implantátum karbantartása

Legfontosabb, hogy kerüljünk mindent ami a szájban erős megterhelést vagy baktérium elszaporodást okoz. Az első időkben ki kell iktatni a  megterhelő fizikai munkát és a testedzést illetve a kávé, cukor, és alkohol fogyasztását. Hosszú távon mindenképpen kerülni kell az erős dohányzást is. Rendszeres hat havi kontroll szükséges és ha elváltozást vagy irritációt tapasztalunk akkor forduljunk a kezelőorvosunkhoz.

Az implantálás még a minimális kockázatot figyelembe véve is az egyik legjobb és legbiztonságosabb eljárás amivel újra magabiztosan rághat és beszélhet.

Amennyiben szeretne Ön is fog implantátumot illetve egyéb kérdése van a témáról,  keresse fel a Golden Dent fogászatot Budapesten vagy kérjen konzultációt!

Tekintse meg jelenlegi fogpótlási  akcióinkat itt.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!