A fogimplantátum fajták és típusaik bemutatása

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A sokak által kedvelt megoldás fogpótlásra! Milyen fog implantátum fajták léteznek? Milyen típusok közül választhatunk? Tudja meg a legfrissebb cikkünkből!

Ebben a bejegyzésben részletesen ismertetjük a fogimplantátumok különböző típusait és azok alkalmazását, hogy segítsünk önnek tájékozott döntést hozni. Megvizsgáljuk az egyes típusok előnyeit, hátrányait, az alkalmazásukhoz szükséges feltételeket és a gyógyulási folyamatot, hogy a lehető legjobb választást tudja meghozni egészsége érdekében.

Hogyan válasszunk fogimplantátum típust?

A legfontosabb szempontok a megfelelő fogimplantátum fajták kiválasztásánál a tartósság és a megfelelő illeszkedés. Ezt a tudatos, 3D képalkotás által segített tervezés teszi lehetővé. Ezen kívül persze a fogak állapota és a megfelelő csontmennyiség is fontosak.

Nem elhanyagolható az implantátum ára sem mely a többi fogpótlási megoldáshoz képest kezdetben magasabb de vegyük figyelembe a hosszú élettartam alatti megtérülést is. Mindent összevetve tehát a típus megválasztásánál fontos tényezők a  fogaink jelenlegi állapota és az anyagi lehetőségeink is.

Mindezeken felül pedig nagyon fontos végig gondolni az életmódunkban esetlegesen szükséges változtatásokat, úgy mint a dohányzás elhagyása vagy az alaposabb fog és szájtisztítás. Ezután orvosunkkal konzultálva válasszuk ki a számunkra megfelelő típust hiszen a számos különböző anyagú és technikájú implantátum közül az orvos tudja kiválasztani a páciens egyéni helyzetére való tekintettel a legjobbat.

Fog implantátum elől

A fogimplantátum típusai

A legtöbb implantátum alapja a titánötvözetből készült biokompatibilis foggyökér csavar, melynél eltérés csak az alakjában és a menet formájában van. A fő különbség a felépítményben van illetve a beépítés fázisaiban. Létezik egy- és kétfázisú implantátum beültetés. Előbbinél a gyógyulás után rögtön felhelyezhető a korona nincs szükség újabb műtétre. Ezeken belül is több fajtát különböztetünk meg:

 Egyfázisú:

  • állcsontra helyezett (subperiosteal): abban az esetben javasolt ha nincs megfelelő csontállomány
  • állcsonton átvezetett (transosteal): tű formájú csavar kerettel, amely az állkapocsba rögzül

Kétfázisú:

  • állcsontba épített (endosteal): Ez a leggyakoribb típus. Külön meg kell várni a becsontosodási folyamat végét amely néhány hónap, ezután építik be a felépítményt. A rögzítések módja itt is eltérhet, így beszélhetünk csavar, henger vagy penge formáról. Nagyon fontos, hogy elegendő csontmennyiség álljon rendelkezésre különben az implantátumot nincs ami megtartsa.

Léteznek egyéb biokompatibilis anyagú implantátumok is de ezek jóval ritkábban használatatosak( tantál, cirkónium, platina és niób)

A csavaros fogimplantátum

A hagyományosan rögzített felépítményeken kívül létezik a csavaros megoldás is. felépítmény csavarozása nagyon fontos eleme az implantátumnak mert elmozdulása esetén baktériumok juthatnak be ami gyulladáshoz vezethet. A csavarozás maga is lehet több fajta: sűrű, ritka és duplamenetes, széles illetve keskeny kialakítású is. A csavar segítségével később a felépítmény eltávolítható és kicserélhető. Ez egy gyors és fájdalommentes eljárás.

A beültetés típusa szerinti osztályozás

A beültetésnek is különböző formáit különböztetjük meg, úgy mint:

  • ideiglenes: a csontosodás idején a terhelést enyhíti
  • azonnal: foghúzás után azonnal behelyezésre kerül az implantátum megfelelő csontállomány esetén
  • IHDE: svájci implantátumnak is nevezik, akkor használják ha nagy dőlésszögre van szükség, hogy a csontszövet ne terhelődjön
  • bazális: amennyiben csontpótlásra nincs lehetőség és/vagy a páciens erős dohányos, a csont legerősebb részébe kerül az implantátum ami vertikálisan és horizontálisan is rögzül
  • lézeres: orvosi lézert alkalmaznak így kímélve az ínyszövetet
  • kivehető fogsor: teljes fogvesztés esetén kettő vagy négy mini implantátumból áll a protézis rögzítése

Olvassa el cikkünket a fogimplantátum beültetés lépéseiről

A fogimplantátum beültetés menete, lépései. A fogimplantátum beültetés egy olyan általában többfázisú szájsebészeti beavatkozás aminek célja az elvesztett fogak pótlása. Több különböző implantációs technika létezik de a legtöbb esetben nyolc nagyobb részre oszlik a kezelés. Tobább olvasom

A felépítmény anyaga

Maga a felépítmény készülhet szintén titánból vagy fémmentes cirkóniumból is. Előbbi az őrlő és elülső fogaknál használható, míg a cirkónium kifejezetten a frontfogaknál a legjobb választás. Terhelhetőségben nincs különbség a két típus között.

Az implantátum bevonatának fajtái

A porózus kialakítás a jobb becsontosodást segíti elő de ennek is számos fajtája létezik, ezek: homok fúvott, sav maratott, mikrobarázdált, hidroxi-apatit bevonatú.

Más osztályozási elv alapján megkülönböztethetünk még standard (3,5-4,2 mm), széles platformú (4,5-6 mm) és mini implantátumok (2-3,5 mm) is melyek nem a hossz vagy a felépítmény típusa alapján különülnek el hanem az átmérő alapján. Itt azonban nagyon fontos a megfelelő csontállomány megléte. A standard fajta elsősorban elől lévő fogak esetében használatos. A  széles platformú a hátsó, rágófogak pótlására szolgál. A mini implantátumok akkor ajánlott ha sok idő telt el a fogak elvesztése és a pótlás között és a csontállomány sem megfelelő.

All-on-4 megoldás

Külön érdemes kiemelni az All-on-4 fogpótlás megoldást mely abban az esetben jelent alternatívát ha több vagy akár egy egész fogsor hiányzik. Rövid időn belül elkészül és szinte azonnal terhelhető fogsort kapunk, akár húzás után közvetlenül és nincs szükség körülményes csontpótlásra sem. A technika lényege, hogy négy darab speciális de normál méretű implantátum kerül behelyezésre mely fix híd elkészítését teszi lehetővé akkor is ha a csontállomány nem megfelelő és a hagyományos implantátum körülményei nincsenek meg.

All on 4 fogimplantátum megoldás

Márka különbségek

Természetesen nem csak fajta és típus szerinti különböztetjük meg a fogászati implantátumot, hanem gyártó és márka szerinti különbségek is vannak melyek a szerint osztályozódnak, hogy milyen esetekre ajánlják a leginkább.

Ilyenek például a Nobel Active és Alpha Bio implantátumok melyeket nemrégen kihúzott fogállomány pótlására ajánlanak, illetve a Straumann és Nobel Replace implantátumok melyek régebben eltávolított fogakra és csontpótlás után is alkalmazhatóak. A márka alapú választás azután ajánlott, hogy a beültetés egyéb körülményeit jól átgondoltuk, hogy a megfelelő ajánlású implantátumot találjuk meg. Általánosságban elmondható, hogy minden implantátum a tartósságra és a terhelhetőségre épül és nincsenek nagy eltérések a különböző típusok között.

Miért válasszuk az Alpha Bio fog implantátumot?

Ahogy említettük számos előnye közül a legfontosabbak a tartósság, az egyszerű behelyezés, a megfizethetőség és mert örök gyártói garanciát vállalnak az implantátum anyagára. Olvassa el cikkünket az Alpha Bio fogimplantátumok előnyeiről.. Tovább a cikkre

Multi neo fogimplantátumok

Melyik a legjobb fogászati implantátum?

Mindegyik fogászati implantátum megoldás önmagában jó, de az orvos mindig személyre szabottan dönt a fajta mellett, figyelembe véve a páciens életkorát, fogainak állapotát, a fogvesztés óta eltelt időt  és a meglévő csontállomány minőségét. A legjobb megoldást az orvos ezek alapján ajánlja fel és a beteggel közösen döntenek a választott típusról.

Nem érdemes csak az ár alapján dönteni mert az nem mindig eredményezi a legjobb és legesztétikusabb megoldást. Gondoljuk végig, hogy ilyen hosszú távú eredményt kínáló beavatkozásnál mi a legcélszerűbb megoldás. A gyógyulási idő hossza, csontpótlás szükségessége, esetleg egyéb beavatkozás – (allergia vizsgálat, Sinus Lift) – szükségessége szintén befolyásoló tényezők lehetnek. Általában a fogvesztés óta eltelt idő és a csontpótlás szükségessége az ami alapvetően meghatározza a fajtaválasztást. Ezen kívül még az ínyszövet állapota és a páciens életmódja (például dohányzás) befolyásolhatják a választást.

Maradtak még kérdései?

További kiegészítő cikket ajánlunk a fogimplantátum gyakori kérdések téma kapcsán: A fog implantátum igen népszerű megoldás a foghiányra, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, mi is történik valójában az implantálás során, illetve hogy milyen életmódbeli változásokra lehet esetleg számítani utána. A legfontosabb kérdéseket gyűjtöttük össze és válaszoljuk meg a mostani bejegyzésben. Tovább olvasom

Összességében elmondható, hogy ha körültekintően választunk implantátum típust akkor kevesebb későbbi problémával nézhetünk szembe. A modern prémium minőségű implantátumoknak és a szakszerű tervezésnek köszönhetően hosszú távon elégedettek lehetünk az eredménnyel. Az implantátum típusok közötti eltérések főként arra adnak támpontot, hogy milyen fogászati körülményhez illenek a legjobban, de ennek eldöntését mindig bízzuk szakemberre.

Kiknek nem ajánlott a fogimplantátum?

A legtöbb esetben a fogimplantátum behelyezése semmilyen hosszan tartó mellékhatással nem jár különösen ha ügyelünk a megfelelő szájápolásra, rendszeresen eljárunk kontrollra és kerüljük a rizikófaktorokat. Vannak azonban olyan körülmények melyek megnehezítik a fog implantátum elkészítését és sikeres használatát. Ezek az okok lehetnek.. Tovább olvasom

Az orvosi konzultáció elengedhetetlen a legmegfelelőbb döntés meghozatalához. Az orvosok szakértelme, a páciens egyéni helyzetének figyelembevétele, és a modern technológia, mint például a 3D képalkotás, mind hozzájárulnak a sikerhez.

Ne feledjük, hogy a fogimplantátumok beültetése egy hosszú távú befektetés, nem csak anyagi szempontból, hanem az egészségünk és az önbizalmunk szempontjából is. A gondos tervezés, a tudatos döntéshozatal, és az orvosi utasítások követése elengedhetetlenek a fogimplantátum beültetés sikeréhez és a hosszú távú elégedettséghez.

További kérdéseivel a fog implantátum fajtákról, és az Ön igényeihez legjobban illeszkedő típusokról kérjen információt a  Golden Dent fogászaton Budapesten!

Tekintse meg jelenlegi fogimplantátum akcióinkat.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!