GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Fogászati higiénia: mikor kell használni a szájvizeket?

Fertőtlenítő szájvíz használata

Szájvíz használata

A fogmosás elengedhetetlen a fogaink egészsége és a szájhigiéné tekintetében, ezt jól tudjuk!

De vajon szájvízre is szükségünk van?

A gyógyszertárak és a drogériák széles választékát kínálják a fertőtlenítő, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, tisztító készítményeknek, amelyek mindenki igényeihez igazodnak.

A nagy bőség zavarában azonban felmerül a kérdés, mikor kell használni szájvizet?

Nyilvánvaló, hogy nem helyettesíti semmilyen “csodaszer” a fogmosást, de jó hatású lehet kisebb problémák esetén egy szájvíz alkalmazása átmenetileg. Nézzük, mely esetekben érdemes őket alkalmazni.

Szájvíz, a “kis problémák” enyhítésére, melyek alacsony dózisú antiszeptikumok, gyulladáscsökkentők

A szájvizek általában olyan aktív összetevőket tartalmaznak, amelyeket nem, vagy nagyon kevés mennyiségben találhatjuk meg a fogkrémekben. Ezért ezeket fogmosás kiegészítésére használják az általános higiéné megerősítése érdekében, illetve kisebb fog- vagy ínyprobléma esetén. Enyhítik a száj és szájüreg kisebb gyulladásait, irritációkat, közömbösíti a kellemetlen leheletet. Ezen túl, ha valaki rendeltetésszerűen használja ezeket, akkor csökken a fogszuvasodás-, plakk- és fogínygyulladás kialakulásának veszélye, erősítik a fogzománcot, így ellenállóbbá teszik azt a savtámadás ellen. Alkalmazásuk kifejezetten javasolt fogszabályozó viselése, vagy fogszuvasodásra való hajlam esetén.

Hogyan kell használni a terméket? Általában 30 másodpercig kell hagyni hatni a szájban, mielőtt kiköpné! Természetesen, használat előtt javasolt kikérnie fogorvosa véleményét, vagy figyelmesen elolvasni az útmutatót.

A szájvíz (néhány kivétellel) általában nem alkalmazható 6 év alatti gyermekek számára.

A fertőtlenítő, antiszeptikus hatású szereket fertőzések kezelésére alkalmazhatja

Olyan hatóanyagokat tartalmaznak nagyobb dózisban (pl. klórhexidin), amelyek a baktériumok ellen képesek hatékonyan fellépni. Ezen termékek a szájnyálkahártya fertőzéseit és gyulladásait kezelik, jó hatásfokú lehet az íny duzzanatának enyhítésére vagy a fájdalom csillapítására tályog esetén. Fogászati műtét után is ajánlottak, hogy megakadályozzák a „rossz baktériumok” elszaporodását.

Vigyázat! A szájvíz önmagában nem gyógyíthat valódi fertőzést. A pár nap alatt el nem múló problémákat mielőbb mutassa meg fogorvosának, és adott esetben az orális antibiotikumos kezeléssel társítható a szájvíz további használata.

Hogyan kell használni a fertőtlenítő oldatot? Az útmutatók javaslata szerint naponta két-három alkalommal kell öblögetni a szájvízzel, akár két héten át.

Ez várható a szájvíz használatától:

 • Tíz-tizenöt nap elteltével csökken az esetleges fogíny vérzés, vagy az íny gyulladása és javul az íny megjelenése, a gondos fogmosás mellett.
 • A rossz lehelet eltűnik, amennyiben azt kisebb fertőzés okozta.
 • A fogzománc ellenállóbbá válik a külső támadások ellen.

Óvintézkedések: Ne folytassa a kezelést két hétnél hosszabb ideig orvosi tanács nélkül. Fennáll annak a veszélye, hogy a szájvíz hosszú távon megzavarja a szájflóra egyensúlyát és mikózist, gombás elváltozásokat okozhat.

Fertőtlenítő és tisztító szájvizek használata. Mikor kell használni a szájvizet? Hasznos a szájhigiénia és a fertőtlenítés? A fogorvos megpróbál tanácsokat adni és válaszolni ezekre a kérdésekre . Izgalmas témákat ismerhetsz meg az alábbiakban: fogorvos tanácsa Budapest, szájápolási eszközök alkalmazás, fogorvos ára, szájhigiénia betartása, tanácsok mindenkinek.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • Fogfájás hidegben Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem? A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre