GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A fogorvos tanácsai a szájhigiéniával kapcsolatban

Fogápolási eszközök

Szakszerű fogápolás

A fogászati higiéniához hozzátartozik a fogmosáshoz használt eszközök tisztántartása is. Hogyan kell megfelelően elmosni a fogkefét és a poharat? Miért van ennek jelentősége?

Fontos a fogtisztító eszközök fertőtlenítése?

Ahogyan normál esetben a fogak napi kétszeri háromszori mosása mindenki számára elfogadott és bevett szokás, a fogkefe és a pohár tisztításával kapcsolatban már nem ilyen egyértelmű a helyzet a páciensek elmondása szerint. Vajon megfeledkezhetünk erről? Bizony nem! a fogkefe és a pohár tisztítása ugyanolyan fontos, mint fogaink egészségének védelme. A szennyezett eszközökkel ugyanis napi szinten fertőzéseket továbbíthatunk.

Néhány jó tanács a kifogástalan foghigiénéért!

Miután a fogkefe közvetlen kapcsolatban van a szájban található baktériumokkal csakúgy, mint a fürdőszobában lévő különféle mikrobákkal, a jó foghigiénia fenntartása a fogkefe és öblögető pohár rendszeres védelmét és fertőtlenítését igényli.

 • Soha ne felejtsük el, hogy minden használat után öblítsük le fogkefénket meleg vízzel, hogy eltávolítsuk a fogkrém maradványait. A kefét fejjel felfelé kell tárolni, elkülönítve mások fogkeféitől. A fogkefék összezsúfolása elősegíti a baktériumok elterjedését és a penész kialakulását, így fogászati ellátásra lehet szükség.
 • Ugyancsak tanácsos háromhavonta lecserélni a fogkefét, hogy mindig hatékonyan tisztíthassuk meg fogainkat. Az elhasználódott fogkefét dobjuk ki, ne tároljuk az új mellett, mondván “még jó lehet valamire”. A használati idő alatt pedig nem szabad elfelejteni el rendszeresen tisztítani a fogkefét és a poharat, ez a fogorvos tanácsa.
 • A fürdőszobában uralkodó páratartalom és a baktériumok miatt a fogkefe és a pohár szimpla kiöblítése azonban önmagában nem elegendő! Hatékonyan használható a baktériumok ellen a megszokott szájvíz a kefe és a pohár tisztítására is. Hagyja keféjét 30 percig ázni egy oldattal töltött pohárban az üvegen megadott előírások szerint.
 • Természetes módszert is alkalmazhat, ha nem híve a drogériákban kapható fertőtlenítő szájöblítőknek: keverjen össze forró vizet egy evőkanál ecettel és egy teáskanál szódabikarbónával. Figyelem, a keverék pezseg, ezért feltétlenül válasszon egy elég magas poharat! Hagyja benne a fogkefét néhány órán keresztül, mielőtt alaposan leöblíti vízzel.

Gyors tipp: tegye a fogkefét bugyogó forró vízbe, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

Vigyázat: ha elektromos fogkefét használ, csak a fejét tisztítsa meg. Vegye le az elektronikus alkatrészekből álló fogantyúról, amit pusztán nedves szivaccsal és fertőtlenítőszerrel kell áttörölni.

Minél kisebb korban elkezdjük hangsúlyozni az orális higiénia fontosságát, gyermekeink számára annál egyértelműbb lesz annak jelentősége. Természetesen kisgyermek esetében segítségre van szükség a helyes fogmosás elsajátításához és a fogmosó eszközök tisztítását illetően.


Kell-e fertőtleníteni a fogkefét és a fogmosó poharat? A szájhigiénia alapját képező fogmosás akkor egészséges, ha a fogkefe és fogmosópohár tisztántartásáról, fertőtlenítéséről is gondoskodunk, ehez ad tanácsokat a fogorvos. Néhány további téma, melyet érdemes lehet részletesen is megismerni: fogorvos tanácsa Budapest, tanácsadás ára, fogorvos szolgáltatása, tanácsok a 13. kerületben, szájhigiénia alkalmazása, fogászati szolgáltatások ára.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Helyes fogmosás Hogyan tanítsuk a gyereket fogat mosni? Játékos fogápolás a karantén alatt - a fogorvos tanácsai Már egész kicsi kortól fogva fontos a szájhigiéné megtanulása, a jó fogápolási technika elsaj...
 • Fájdalommentes fogászati kezelés Fájdalommentes fogászati kezelés Fájdalommentes fogászat Budapesten Ugye Ön is a fájdalomtól fél leginkább egy fogászati kezelés során? Jó hírünk van, napjainkban ez igazán felesleges...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre