Kell-e fertőtleníteni a fogkefét és a fogmosó poharat?

Szerző: | Fogorvos tanácsa, Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A fogorvos tanácsai a szájhigiéniával kapcsolatban A fogászati higiéniához hozzátartozik a fogmosáshoz használt eszközök tisztántartása is. Hogyan kell megfelelően elmosni a fogkefét és a poharat? Miért van ennek jelentősége? Fontos a fogtisztító eszközök fertőtlenítése? Ahogyan normál esetben a fogak napi kétszeri háromszori mosása mindenki számára elfogadott és bevett szokás, a fogkefe és a pohár tisztításával […]

A fogorvos tanácsai a szájhigiéniával kapcsolatban

A fogászati higiéniához hozzátartozik a fogmosáshoz használt eszközök tisztántartása is. Hogyan kell megfelelően elmosni a fogkefét és a poharat? Miért van ennek jelentősége?

Fontos a fogtisztító eszközök fertőtlenítése?

Ahogyan normál esetben a fogak napi kétszeri háromszori mosása mindenki számára elfogadott és bevett szokás, a fogkefe és a pohár tisztításával kapcsolatban már nem ilyen egyértelmű a helyzet a páciensek elmondása szerint. Vajon megfeledkezhetünk erről? Bizony nem! a fogkefe és a pohár tisztítása ugyanolyan fontos, mint fogaink egészségének védelme. A szennyezett eszközökkel ugyanis napi szinten fertőzéseket továbbíthatunk.

Néhány jó tanács a kifogástalan foghigiénéért!

Miután a fogkefe közvetlen kapcsolatban van a szájban található baktériumokkal csakúgy, mint a fürdőszobában lévő különféle mikrobákkal, a jó foghigiénia fenntartása a fogkefe és öblögető pohár rendszeres védelmét és fertőtlenítését igényli.

  • Soha ne felejtsük el, hogy minden használat után öblítsük le fogkefénket meleg vízzel, hogy eltávolítsuk a fogkrém maradványait. A kefét fejjel felfelé kell tárolni, elkülönítve mások fogkeféitől. A fogkefék összezsúfolása elősegíti a baktériumok elterjedését és a penész kialakulását, így fogászati ellátásra lehet szükség.
  • Ugyancsak tanácsos háromhavonta lecserélni a fogkefét, hogy mindig hatékonyan tisztíthassuk meg fogainkat. Az elhasználódott fogkefét dobjuk ki, ne tároljuk az új mellett, mondván “még jó lehet valamire”. A használati idő alatt pedig nem szabad elfelejteni el rendszeresen tisztítani a fogkefét és a poharat, ez a fogorvos tanácsa.
  • A fürdőszobában uralkodó páratartalom és a baktériumok miatt a fogkefe és a pohár szimpla kiöblítése azonban önmagában nem elegendő! Hatékonyan használható a baktériumok ellen a megszokott szájvíz a kefe és a pohár tisztítására is. Hagyja keféjét 30 percig ázni egy oldattal töltött pohárban az üvegen megadott előírások szerint.
  • Természetes módszert is alkalmazhat, ha nem híve a drogériákban kapható fertőtlenítő szájöblítőknek: keverjen össze forró vizet egy evőkanál ecettel és egy teáskanál szódabikarbónával. Figyelem, a keverék pezseg, ezért feltétlenül válasszon egy elég magas poharat! Hagyja benne a fogkefét néhány órán keresztül, mielőtt alaposan leöblíti vízzel.

Gyors tipp: tegye a fogkefét bugyogó forró vízbe, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

Vigyázat: ha elektromos fogkefét használ, csak a fejét tisztítsa meg. Vegye le az elektronikus alkatrészekből álló fogantyúról, amit pusztán nedves szivaccsal és fertőtlenítőszerrel kell áttörölni.

Minél kisebb korban elkezdjük hangsúlyozni az orális higiénia fontosságát, gyermekeink számára annál egyértelműbb lesz annak jelentősége. Természetesen kisgyermek esetében segítségre van szükség a helyes fogmosás elsajátításához és a fogmosó eszközök tisztítását illetően.


Kell-e fertőtleníteni a fogkefét és a fogmosó poharat? A szájhigiénia alapját képező fogmosás akkor egészséges, ha a fogkefe és fogmosópohár tisztántartásáról, fertőtlenítéséről is gondoskodunk, ehez ad tanácsokat a fogorvos. Néhány további téma, melyet érdemes lehet részletesen is megismerni: fogorvos tanácsa Budapest, tanácsadás ára, fogorvos szolgáltatása, tanácsok a 13. kerületben, szájhigiénia alkalmazása, fogászati szolgáltatások ára.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!